Църквата се произнесе днес.

• 31 181
  • 844
  •   1
Отговори
# 60
Сериозно ли?
Искаш да кажеш, че част от данъците отиват за БПЦ?
Ако е така, още утре ще скачам на площада против това.
Можеш ли да кажеш къде да го прочета дали наистина е така?

Така е естествено. БПЦ разполага всяка година с дотация от държавата за дейността си.
Колкото до това дали можем без църква и религия отговора е - НЕ МОЖЕМ.
Няма на света държава в която да няма църква и официална религия... Не може да съществува държава без официална църква и религия..

# 61
azaf, тук например.

Не може да съществува държава без официална църква...

Верно?  Mr. Green И какво ще стане, ако няма "официална църква" - ще се разпусне държавата? Или как си го представяш по-точно?

# 62
Така е естествено. БПЦ разполага всяка година с дотация от държавата за дейността си.
Няма на света държава в която да няма църква и официална религия... Не може да съществува държава без официална църква и религия..
Грешиш. От църква човек няма нужда. Нито от религия. Обикновено има нужда от вяра и въпросът е кой и как се възползва от тази нужда.
Всъщност, има доста държави без официална църква или религия. Повечето водещи държави са базирани на свободите, вкл. религиозни. Тези, които са пряко обвързани с църкви и религии, не са от най-добрите примери за държавност. Peace
Не бъркай официална, общопризната, традиционна и др. определения.

Последна редакция: нд, 01 яну 2012, 19:35 от azaf

# 63
Верно?  Mr. Green И какво ще стане, ако няма "официална църква" - ще се разпусне държавата? Или как си го представяш по-точно?
Ами не мога да си го представя понеже няма на света държава в която да няма някакъв вид официална църква и религия... Ти ако знаеш за такава държава, сподели и тогава ще обсъдим как съществува подобна държава...

# 64
Субсидията не е държавна издръжка. Това са целеви средства за ремонти, строителство, поддръжка и др. И се получават от всички официално признати изповедания и църкви, при декларирана нужда.
БПЦ не е на издръжка на бюджета. Peace
Други неща ме смутиха в статията /в частта с неосигуряването, криенето на данъци и т.н./.

# 65
Ами не мога да си го представя понеже няма на света държава в която да няма някакъв вид официална църква и религия... Ти ако знаеш за такава държава, сподели и тогава ще обсъдим как съществува подобна държава...

Коя е официалната църква на Швейцария или да чакам да се разпадне всеки момент, осъзнала, че не може да съществува?

# 66
Коя е официалната църква на Швейцария или да чакам да се разпадне всеки момент, осъзнала, че не може да съществува?
Не знам коя е, но не ми се вярва да няма някаква официална религия в Швейцария. Ти ги изкара най-големите безбожници на този свят.. Все някаква религия имат и те....

# 67
Не знам коя е, но не ми се вярва да няма някаква официална религия в Швейцария. Ти ги изкара най-големите безбожници на този свят.. Все някаква религия имат и те....

Ами прочети, niksana2 - преди да обобщаваш как било и не било за всичките държави по света.  Mr. Green

Между това, хората да се религиозни и да има "официална църква" има голяма разлика.

# 68

Имат право на религиозна свобода - т.е. не са безбожници, но никой не се наема да им обясни коя е "правата вяра" и "истинската църква".
Всъщност, в Швейцария преобладават протестантските църкви и в частност петдесятните такива /на прима виста се сещам поне за няколко различни петдесятни църкви/. Peace

# 69
Субсидията не е държавна издръжка. Това са целеви средства за ремонти, строителство, поддръжка и др. И се получават от всички официално признати изповедания и църкви, при декларирана нужда.
БПЦ не е на издръжка на бюджета. Peace
Други неща ме смутиха в статията /в частта с неосигуряването, криенето на данъци и т.н./.

Е, БПЦ има достатъчно приходи - далеч не всички официални, разбира се. Така че не се издържа от държавата напълно. Това не значи, че едни суми от бюджета не заминават натам безконтролно.

# 70
Поредната им излагация. Дай сега да стоим без деца, само защото те така се произнесли.
А те по принцип наистина винаги се произнасят така, все едно са поставени на пиедестал, досущ равни с Господа-Бога. Просто си се произнасят. Не търсят диалог,а ми мрънкотят под нос наизустени пасажи от библията на неразбираем език. Бързат да си претупат ритуала и всеки да си ходи кой откъде е. Мормоните например ходят сред хората, усмихнати, чисти, спретнати. Стараят се да ги обедният около някакво градивно занимание. А нашите попове с бради до пъпа, облечени в злато, досущ царе от приказките, припяващи на черковнославянски, с какво ще спечелят младите хора?  За мене БПЦ е няма. А също така и сляпа и глуха.

Последна редакция: нд, 01 яну 2012, 22:32 от Анонимен

# 71
... Това не значи, че едни суми от бюджета не заминават натам безконтролно.

Което би следвало да се промени. Най-малкото, в частта с контрола.

# 72
  • гр. Шумен
И ако беше наистина съвестна мирянка, щеше да знаеш че всичко на този свят (особено зачеването и раждането на деца) е в ръцете на Господ а не на някакви самозвани доктори. И затова съвестния мирянин, ако няма деца, ходи да се моли в църквата на Господ Бог да го дари с деца, а не ходи по разни доктори, да го заплождат изкуствено, като някое животно с извинение...
ДА разбирам ли, че ако се разболееш, да речем, от язва, вместо да ходиш при, цитирам, "някакви самозвани доктори", ще отидеш в черквата да се молиш на Господ? И в тоя ред на мисли, защо старците от висшия клир все напират към правителствена, вместо към храма, когато нещо ги тръшне.
Апропо, същите сигурно са имали видение - Исус насън им се е явил, да ги призове да заклеймяват небогоугодното зачатие. Защото по обясними причини, то не се обсъжда в Писанието.

# 73
Зависи от гледната точка. Може да приемем, че самият Бог е бил първият "лекар", осъществил ин-витро чрез "инструмента" Свети дух /справка, Новия завет/. Wink

# 74
  • Costa Rica
Интересно ми е дали БПЦ отказва да кръщава заченати "небогоугодно" деца newsm78
Или в момента на изваждането на пачката те автоматично се превръщат в желана от Църквата таргет група?

Верно ли?
И коя, моля ти се, е официалната църква на САЩ, че нещо не мога да се сетя? Mr. Green
И как така за толкова години не съм изпитала остра липса на църква и религия?
Айде спри да ръсиш бисири, че ми е жал да те гледам как се излагаш.

Последна редакция: нд, 01 яну 2012, 20:25 от Делфина фон Ю.

Общи условия

Активация на акаунт