Църквата се произнесе днес.

• 31 329
  • 844
  •   1
Отговори
# 90
  Домовете за деца са пълни не защото има инвитро, а защото има родители, които изоставят децата си, така че БПЦ да се фокусира върху това. Вместо изказвания да се впуснат в действия, дето се казва автомобилизирани са доста добре Mr. Green
  Между другото, защо не използват каруци, автомобилите са бич за екологията?

# 91
  Домовете за деца са пълни не защото има инвитро, а защото има родители, които изоставят децата си, така че БПЦ да се фокусира върху това. Вместо изказвания да се впуснат в действия, дето се казва автомобилизирани са доста добре Mr. Green

Mr. Green
Няма по-голямо двуличие от тяхното. Между другото нали сме светска държава? newsm78 Защо ни занимават с техните терзания в новините?? Който се интересува от благоугодния широк кръг дейности, които извършват, да си пита попа в районната църква... Whistling newsm78

# 92
...Виж БПЦ силно пречи на някого.
Бог не е в църквата, като институция...

Да, ама са поискали становището именно на институцията и тя си го е дала.
Кво обсъждате тука, като не сте прочели два реда от това, което "обсъждате"?

"...в скоро време предстои обсъждането и гласуването на второ четене на законопроекта за заместващото майчинство, внесен в 41-то Народно събрание от депутатката от ПГ "Атака" Калина Крумова.
В отговор на депутатска молба, както и на голямата обществена потребност да бъде чут гласът на Църквата по тези богословско-екзистенциални и етични въпроси, Св. Синод на Българската православна църква-Българска патриаршия на заседанието си от 16 декември 2011 г. гласува своето пространно СТАНОВИЩЕ относно МЕТОДИТЕ НА АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ И ЗАМЕСТВАЩОТО МАЙЧИНСТВО. То ще бъде изпратено до председателя на парламента и до всички председатели на парламентарни групи с оглед позицията на светата ни Църква да стане ясна за всички заинтересувани преди второто четене на законопроекта.

Пълния текст на синодалното Становище може да прочетете тук:

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=attitude_6.xml

Щом 2-3 атеистки от чужбина, една-две родни такива и една-две изповядващи друга вяра могат да си "дадат становището" в таз тема, начи БЦП мож да може също.

За това става въпрос тука - за официално становище на официална институция съобразно основните християнски възгледи, обуславящи съществуването й.

Кой конкретен поп какво правел, какво можел да направи и какво не правел в църквата, както и във вселената, нямат нищо общо с обсъжданото становище, което тук никой не обсъжда всъщност.

# 93
В такъв случай, според личното ми мнение и според професионалните ми познанията по политика, би следвало да поискат и мнението на достатъчен брой институции /поне такива, които имат досег с тематиката/.
Не само една институция да дава подобно официално мнение...
И не е задължително човек да е атеист или да изповядва друга вяра, за да не приема "официалното становище" на църквата.
Аз и с официални становища на държавата не съм била съгласна, което не означава, че не съм българка /разликата е, че държавата представлява всички свои гпаждани, докато църквата само определена част от населението в страната, като същевременно има институции, които могат да бъдат попитани, без да е необходимо да накланят везните на мнението си, съгласно някакъв догматизъм/. Peace
И разликата, че мнението на потребителките в темата не е "официално", а лично. Мнението на БПЦ е "официално" и вероятно ще повлияе в по-голяма сила и на законотворческите решения. А и то изразява мислите само на висшето духовенство /представено от т.нар. "черно духовенство" - т.е. от хора отказали се от всичко светско, от брак и семейство, отдали целия си живот в служба на Бога/. Убедена съм, че представителите на "бялото духовенство" гледат по-различно на семейството, децата, създаването им и т.н.

Последна редакция: пн, 02 яну 2012, 01:56 от azaf

# 94
  Мен лично първо ме потресе това: "Тъй като методът на асистираната репродукция и заместващото майчинство сериозно нарушават благословената среда и богоустановените форми на човешкото зачатие, чадорождение, отглеждане и възпитание..."
  и после - доста лесно преминават от инвитро към генно инженерство.

# 95
  • Най-сетне у дома
Според БПЦ, да се измъчват животни не е грях, понеже животните нямали душа.  ooooh! В това има точно толкова смисъл, колкото и в последното им становище.
Аз недоумявам защо някому въобще е хрумнало да се допитва до тези. Боже, свършиха ли имотите, за които да се дърпат за брадите, че опряха до асистираната репродукция? Пък пътищата Господни са неведоми, те откъде знаят, че асистираните репродуктивни методи не са се появили по Божията воля?  ooooh!

И въобще, защо не вземат да свършат някаква смислена работа? Католическата църква поне има какви ли не благотворителни и образователни функции, а от нашите ползата е точно никаква. Да си гледат синодално-финансовите междуособици и да не ни занимават с глупости, моля.

# 96
Холограма, а дали някак си правиш разлика между становище на институция и

Щом 2-3 атеистки от чужбина, една-две родни такива и една-две изповядващи друга вяра могат да си "дадат становището" в таз тема, начи БЦП мож да може също.

Нека не разсъждавамe така повърхностно. Становището на светия синод  е аргументирано с факти за деца от 1 до 7 години. Когато са направили генералното си заключение, изглежда са забравили, че като институция носят голяма отговорност пред обществото.  "Неформалните институции са правила, присъщи за дадена култура, които въпреки че не са изрично вписани или инкорпорирани в правото, играят роля на мерило и описват "правилното" поведение. ..." Светия синод и хората, които подкрепят становището им замислят ли се какво причиняват на децата заченати ин витро?! Помислиха ли, че обричат и вменяват на тези деца да се чувстват изроди, че настройват общественото мнение срещу тях, като твърдят, че не са създадени естествено, смятат ли за хуманно да го правят и те абдикират ли от тези хора?! Ще бъдат прокудени ли, на клада ли ще ги горят?! Хора, няма нищо извънземно, паранормално или неземно в създаването на тези деца. Те са напълно естествено създадени, просто оплождането е станало извън матката с помощта на лекар, писна ми да чета за естествено, неестествено и прочее зачатия. За сега науката не е открила нещо неестествено, не гълташ камион или маймуна, за да заченеш. Да не говорим, че на места сигурно и така си го представят като четат подобни становища. Моля ви!  Stop

# 97
  • на плажа
 БoRи Sт, извинявай, но какво по-точно се опита да кажеш? Чии са повърхностните заключения? Май нещо се обърка ми се струва. Естественото оплождане се случва по естествен път - както природата е определила. Изкуственото оплождане се случва в лаборатория. Какъв ти е проблемът с това и защо са тези истерии? Никой от тукпишещите не е нарекъл децата родени от такова оплождане изроди, нито някой ги е заклеймил, а още по-малко да настройва обществото срещу тях.

# 98
БoRи Sт, извинявай, но какво по-точно се опита да кажеш? Чии са повърхностните заключения? Май нещо се обърка ми се струва. Естественото оплождане се случва по естествен път - както природата е определила. Изкуственото оплождане се случва в лаборатория. Какъв ти е проблемът с това и защо са тези истерии? Никой от тукпишещите не е нарекъл децата родени от такова оплождане изроди, нито някой ги е заклеймил, а още по-малко да настройва обществото срещу тях.

Нали темата е Църквата се произнесе... Къде съм споменала пишещите тук? По кротко с епитетите, ако обичаш! Кое точно е изкуственото според теб в оплождането в лабораторни условия?  Прости ми за истериите Flutter и благодаря за пояснението! Mr. Green

# 99
  • на плажа
 БoRи Sт., не ми се влиза в излишни полемики. Епитети не съм употребила. Прочети внимателно. Колкото до естествено и изкуствено - нужно ли е да обяснявам на зрял човек що е естествено оплождане и как се случва? Но щом държиш - пенисът пенетрира във вагината, в кулминацията отделя сперматозоиди, които от своя страна оплождат яйцеклетка. Това е естественият път и начин. Естествено в случая означава съобразено с природата, с анатомията на бозайника и няма нищо обидно в употребата на думата изкуствено за асистираното оплождане, защото се случва в нетипични условия. Обаче като се замисля - Библията изобилства от нетипични оплождания и рождения. Като тръгнем от сътворяването на Адам и Ева и стигнем до рождението на Исус  Joy.

# 100
да, това за естественото забременяване и аз съм го чувала, но въпросът и мисълта ми беше за изкуственото.   Wink

# 101
Гледах новините. Ако погледнем безпристрастно, Църквата донякъде има право. Домовете за деца лишени от родителска грижа са препълнени. Би било хубаво да се улесни процедурата по осиновяване...

Кое по-конкретно да й се улесни на процедурата?

# 102
  • София
Какво предлагат в замяна всъщност?

Е как какво - непорочно зачатие!

Ин витрото си е точно непорочно зачатие.

# 103
  • на плажа
Гледах новините. Ако погледнем безпристрастно, Църквата донякъде има право. Домовете за деца лишени от родителска грижа са препълнени. Би било хубаво да се улесни процедурата по осиновяване...

Кое по-конкретно да й се улесни на процедурата?
Да се случва по-бързо и да урегулират случаите с децата без отказ, чиито родители се появяват два пъти годишно, но децата не се дават за осиновяване.

# 104
Навремето когато на мъжа ми баща му починал, свекървата искала да извика поп да го опее. Отишла до църквата жената и се помолила. А попът най-безпардонно й казал, че ако не му извика такси до апартамента с покойника и не му го плати, нямало да отиде...За съчувствие и упование към страдащата вдовица в този момент, да не говорим... Това се случва преди около 15 години. Нашият град не е чак толкова голям. Не е било кой знае какво усилие от църквата до квартала на свекървата да се стигне и пеша.  Но явно още тогава е било толкова разглезено нашето духовенство. За мен това е извратено. БПЦ не привлича, а гони миряните си.

Последна редакция: пн, 02 яну 2012, 09:35 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт