Църквата се произнесе днес.

• 31 380
  • 844
  •   1
Отговори
# 105
  • на плажа
 Бутински, поповете са отделна бира. Не обичам Църквата като институция. Те са си на работа там, взимат заплатка, вършат си туй- онуй. Наричат Патриарха " Шефа". Какво искаш от такива хора?! Знаете ли, че има мода в расата и носенето на брадите  hahaha? Да не говорим за неморалността на свещенниците и монасите, за извращенията, за тайните любовници - жени или мъже. Вярата е различно нещо. Има истински отдадени хора измежду тях, ама са тооолкова малко, че са незабележими.

# 106
Да де, ама тая вяра нали уж точно те трябва да се стараят да я подклаждат. Знам, че това не са същите хора, които са се "произнесли", но тя рибата се вмирисва откъм главата.

# 107
  • sofia
Гледах новините. Ако погледнем безпристрастно, Църквата донякъде има право. Домовете за деца лишени от родителска грижа са препълнени. Би било хубаво да се улесни процедурата по осиновяване...

Кое по-конкретно да й се улесни на процедурата?
Да се случва по-бързо и да урегулират случаите с децата без отказ, чиито родители се появяват два пъти годишно, но децата не се дават за осиновяване.

Тук църквата нито има ресурс, нито има компетентност да се изказва, променя и регулира Peace Процедури си има, църквата да си мълчи по-добре, че като гледам и чета, най-много да ги анатемоса горките деца Rolling Eyes Никога по никакъв повод , църквата не е търсена при изписването на закони и наредби. Самите те никога не са давали заявка за участие и не са изразявали мнение.
Църквата трябва да има подкрепяща роля в много процеси, но не се случва. Именно тя, с всичко, което парадира, че изповядва трябва да е сред семействата, при децата в домовете. Да им говори, учи, помага....Знам единици свещенници, които са влизали в домове и то по тяхна си лична инициатива. Църквата няма единна политика по проблемите на изоставянето, подкрепата и целия процес при социално слабите, превенцията по изоставянето и подкрепата на децата в домовете.Факт!Децата там са  влизали в църква само ако някой ги изведе , разкаже, покаже....Но не и самата   църква. Църквата не работи координирано по подобни процеси с отговорните институции и за това ТЯ НЯМА право да се обажда, предлага и съди! Едва когато имат заложена програма по въпроса( с финансиращ момент) , могат да си позволяват подобни становища.
Аз не знам дори и един проект(инициатива) в Бг , който да се подкрепя(финансира) официално от БПЦ. И знам няколко такива, които се подкрепят от Католическата. И то не от Бг, а от вън.
Има как да са много полезни и без да се оакват публично, но е по-лесно да анатемосаш, отколкото да се напънеш да си полезен и да покажеш реални действия и ползи.
Но за осиновяванията, не , мерси, да стоят далеч от тази материя.

# 108
  • на плажа
Лавендър, нямах предвид Църквата да определя закони и норми за осиновяване, а държавата. Църквата няма тази власт в светската държава. Църквата може само да изрази мнение, с което никой гражданин не е задължен да се съобрази, освен ако не е ревностно вярващ.

# 109
  • sofia
Лавендър, нямах предвид Църквата да определя закони и норми за осиновяване, а държавата. Църквата няма тази власт в светската държава. Църквата може само да изрази мнение, с което никой гражданин не е задължен да се съобрази, освен ако не е ревностно вярващ.

Е, тогава как да уреголира осиновяването. Регулираш ако си в тази власт, която по принцип регулира ......
Именно за това говорех......можеш да изразиш мнение, ако си активен в решаването на проблема, докато работиш по него според заложените вътре регламенти. Или даваш компетентно мнение, или си мълчиш!

# 110
Църквата не участва в решаването на почти нищо от светските дела, нито претендира за такава дейност, нито пък изказва светско мнение. Църквата изказва мнението на Църквата. Какво толкова ви възмущава това, не мога обаче да си обясня?

# 111
  • sofia
Църквата не участва в решаването на почти нищо от светските дела, нито претендира за такава дейност, нито пък изказва светско мнение. Църквата изказва мнението на Църквата. Какво толкова ви възмущава това, не мога обаче да си обясня?

Мен лично ме възмущава това, че изобщо се обажда , като си вменява правото да съди по светските дела, вместо да си гледа църковните  Peace

# 112
Освен принадлежащ към светската държава, човек може да принадлежи и към духовна общност. Това че, ти намираш за намеса в светските дела мнението на Църквата, друг го намира за напълно естествено, защото той принадлежи към тази общност и очаква нейното мнение. За мнозина зачатието е свято и намесата на медицината в него- неправилна. Писах, но да се повторя- хиляди обикновени хора не одобряват ин витрото, сурогацията, абортите, даже и осиновяването и те не симпатизират на Църквата и клира й, даже не са вярващи.
Защо ти, аз, Пани Ковалска да имаме мнение, право да го изкажем, а Църквата- не. Като Църквата е никой, защо й се връзвате, обсъждате, осъждате становището й?
Утре същата тази Църква може да заклейми брюнетките. И? Дали всички ще станат руси?

# 113
Гледах новините. Ако погледнем безпристрастно, Църквата донякъде има право. Домовете за деца лишени от родителска грижа са препълнени. Би било хубаво да се улесни процедурата по осиновяване...

Кое по-конкретно да й се улесни на процедурата?
Да се случва по-бързо и да урегулират случаите с децата без отказ, чиито родители се появяват два пъти годишно, но децата не се дават за осиновяване.

Моето впечатление от споделено тук от осиновителки е, че осиновяването е лесно. Мисля, че много промени вече са направени. Домовете са пълни с деца за осиновяване и не е проблемът, че е сложно да се осиновят.

Смятам, че ако църквата иска да направи нещо по въпроса - то тя трябва да просвещава и подкрепя родителите на изоставените деца - преди да ги създадат и изоставят. А не да заклеймява родители, които с желание създават и отглеждат децата си.

# 114
Пореден успешен опит да отблъсне от себе си мислещите хора.

Ако я беше еня, щеше да полага грижи за изоставените деца; щеше да се моли усилията на лекарите /независимо за какво се отнасят/ да са успешни и хората да нямат злоба в сърцата, вместо служителите й да реализират всички възможни грехове, а после първи да хвърлят камъни по другите...
Така си е.

Последна редакция: пн, 02 яну 2012, 11:22 от papi6

# 115
  • sofia
Касита,
 сравненията ти са абсолютно несъстоятелни. Казуса с репродукцията , децата в домовете , социалните групи няма никакви допирни точки с цвета на косите ни и ангажираността на църквата с тях. Първите проблеми са реални и сериозни, а другите измислени и смешни Simple Smile
Да си дават каквито мнения искат за каквото искат, но засягайки подобни наболели теми, без да са адекватни е просто поредното доказателство за това каква църква имаме. И не, не ние казваме, че не вярваме в нашата такава, а те сами го налагат. За съжаление Rolling Eyes

# 116
Холограма, всяка една жена, пишеща или непишеща тук, има в пъти повече право да се изказва по този въпрос, именно защото тя ражда, а БЦП нищо не прави, камо ли да ражда.

Тяхното становище по този въпрос, е все едно да искаш дете на 2-3 години да ти дава мнение по научни въпроси. А и по етични въпроси, защото църквата (религията) нямат никакво морално право да правят такива изказвания. Те ми дават цитати от Библията, която е компилация от всякакви писания през вековете, на кой както му е било угодно да пише, за да държи в страх от Бога масите. И това ще ми е цитат, който има едва ли не научна стойност.

А и относно зачеването, много ми е чудно как се зачеват тогава бебетата на вярващи от други религии? Или на атеистите и антитеистите? Там нали го няма Твореца? Как става тая работя?

# 117
прочетете още малко по темата - позицията на други поместни църкви.  

http://www.dveri.bg/content/view/14381/63/

# 118
Касита,
 сравненията ти са абсолютно несъстоятелни. Казуса с репродукцията , децата в домовете , социалните групи няма никакви допирни точки с цвета на косите ни и ангажираността на църквата с тях. Първите проблеми са реални и сериозни, а другите измислени и смешни Simple Smile
Да си дават каквито мнения искат за каквото искат, но засягайки подобни наболели теми, без да са адекватни е просто поредното доказателство за това каква църква имаме. И не, не ние казваме, че не вярваме в нашата такава, а те сами го налагат. За съжаление Rolling Eyes

Измислени и смешни, но също толкова в компетенцията и ролята на Църквата като моден гуру, колкото и на изказваща меродавно мнение за ин витрото. Примерът ми идваше да докаже, че реално са малко светските неща, за които Църквата да има право на становище, ако трябва да гледаме по-широко на нещата.

И не зная колко е богоугодно и не ме и вълнува, но в чисто човешки план  на мен редукцията на ембриони ми е крайно неморална. А редукцията е предшествана от имплантация, нали? Имплантация, извършена от лекари, и с желанието и разрешението на бъдещите родители.

# 119
  • Costa Rica
Какво толкова ви възмущава това, не мога обаче да си обясня?
Лицемерието.
Това стига ли?

Сега сериозно. ЗамислИ се какви биха могли да бъдат последствията от това "становище" при леля Гана и близките и клявки, за които селският поп е върховен авторитет. Те не пишат във форуми и не живеят в София. Колко му е да подшушнат зад гърба на някое такова детенце, че е изрод, изчадие и знам ли още какво могат да им родят тъпите глави. Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт