Църквата се произнесе днес.

• 31 409
  • 844
  •   1
Отговори
# 150
Не е градивна, питах какво е казала...щото на мен нищо не е казала..заклеймила нещо там си и кво...

ПП Кас, понякога не разбирам сарказма ти, а моя ти никога... Hug

# 151
Да се лигавиш е едно, да не разбираш материализма е друго, да проповядваш с висше и да ревеш за мангизи е друго... Sunglasses

ПП КОЙ СИ ТИ, ЧЕ ДА ЗАБРАНЯВАШ НЕЩО...нещо, което не зависи от теб..но ти си се провъзгласил..айде, бе....

# 152
  • София
Пълния текст на синодалното Становище може да прочетете тук:

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=attitude_6.xml

ние го прочетохме, а вие?

не може да не ви е направило впечатление спекулирането с изопачени и неверни факти относно асистираната репродукция в някои от точките на становището.

любопитна съм и какво мисли БПЦ за противоестествената намеса на медицината в поддържането на живота на техния патриарх.

# 153
Нищо не съм чела, просто имам становище...Аз не съм въздигала никой в сан....Може да имаме висше, ама то е земно, за възвишеното нямаме права...та....как да вярвам в нещо в което някой се е провъзгласил....

# 154
Днес стана на въпрос  за броя на децата по домовете.
Стигнахме и до извода ,4е няма да стигнат за вси4ки бездетни и ще трябва да се молим на тези "здрави и възпроизвеждащи се"  да си изоставят децата ,така ли?

# 155
  • Насред хаоса
Сещате ли се кога скоро БПЦ е благословила нещо си. Ей така да излезе с официално становище и да каже „това е богоугодно дело".

Peace И това ме дразни - изказванията и действията им са изключително в негативен аспект. Все нещо забраняват, анатемосват, изискват. Какво предлагат в замяна всъщност?
Ама много ви е къса паметта, значи! Нали преди известно време излязоха със становището, че е богоугодно да им се даряват скъпарски возила, щото това било в услуга на миряните.  Whistling

# 156
Уф, Тумба Лумба, понякога лигнята ти ми е страшно противна.  Приеми го като градивна критика.

В частност ме подразни, много, а те харесвам....и никаква градивност не виждам... Thinking

# 157
  • Колибите
Днес стана на въпрос  за броя на децата по домовете.
Стигнахме и до извода ,4е няма да стигнат за вси4ки бездетни и ще трябва да се молим на тези "здрави и възпроизвеждащи се"  да си изоставят децата ,така ли?

Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 158
Какво може да допринесе за развитието  на държавата БПЦ като е пълна с агенти на ДС,оглавявана от полковникът от ДС Максим/то и името му едно такова,руско-езично/?
"....Както и всичко духовно, българската църква беше смачкана от комунистите. Десетки, ако не и стотици свещеници бяха избити, този път от свои сънародници, разпопени, интернирани, прогонени, унижавани, а църквата се напълни с комунисти и агенти на Държавна сигурност. Опитите църквата да бъде демократизирана, да се върне към народностните си корени бяха смачкани със сила от новата българска държава, този път демократична.

Друг е въпросът, че тези опити бяха нескопосани, а и демократизаторите не във всички случаи издържаха даже на елементарен морален тест...."  http://www.ekipnews.com/news/mnenia/komentari_na_georgi_daskalov … a_bozhii_/117266/

# 159
  • Колибите
Беше изчезнала, та затова избеснях.

Но както е казал поетА - мога да пиша, мога и да не пиша.
То стига дедо Максим и мудростите му.

И аз съм православна, преди да дойде дъщерята вкъщи, ще направя освещаване на дома.
После ще я кръстя.

# 160
  • sofia
Пълния текст на синодалното Становище може да прочетете тук:

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=attitude_6.xml

ние го прочетохме, а вие?

не може да не ви е направило впечатление спекулирането с изопачени и неверни факти относно асистираната репродукция в някои от точките на становището.

любопитна съм и какво мисли БПЦ за противоестествената намеса на медицината в поддържането на живота на техния патриарх.

Peace
Благодаря ти за линка.
Тези, ако бяха вложили същото време за нещо по-градивно, докато изпишат тези дивотии щяха да са къде-къде по-полезни на вярващите православни християни.

# 161

Чисто теоретично погледнато, старозаветното християнство е доста кръвожадно, а новозаветното го изби на бизнес (индулгенции, волни пожертвувания за кадилака на владиката и каквото се сетите). Това с "Бог е любов" и ала-бала са американизирани измишльотини от последните десетилетия, всъщност християнството е доста зловеща смес между детска приказка и опит за въвеждане на морално и безопасно съжителстване на хората. Времената, в които то е имало фундаменталистки харатер и е разрушавало човешки животи обаче, слава Богу, е свършило. Сега БПЦ е вредна с това, че е организация, която съществува заради самата организация и за да генерира облаги за нейните членове (бих казала, персонал). От нея не излиза нито духовен, нито материален продукт. Това я прави паразит. И я лишава от моралното право да се изказва по каквито и да било въпроси.  

Разбира се, изключително кръвожадно е да обичаш враговете си, да си обърнеш бузата като те ударят...да прощаваш. Много обичам да чета мненията на нахъсани атеиски и окултиски.
Това, че някой е станал свещеник не означава автоматично, че е станал съвършен. Никоя от нас не е. Странно, но от тях се очаква. Това, че не са съвършени означава ли, че нямат право на мнение?

Няма начин хора които не познават същността на християнството, възприятието му за този и отвъдния свят за разберат подобни твърдения (от становището на църквата).

# 162
  • Ямбол
Църквата да си гледа гьолчето и да не си вре нослето в чуждата паничка.
Изобщо не ́и е работа да се меси там, където не я викат.
Колкото по-далече от нея, толкова по-добре.

# 163
Ако Вселената (Христос, Аллах или друго наименование на същото) не желаеше, нямаше да го има ин-витрото. Нито антибиотиците! Wink
Ивонска, понякога не се усещаш какви глупости говориш и пишеш тук...
Не всичко в нашия свят произлиза от Господ и от Неговата воля. Голяма власт на Земята има и Дявола и доста от съвременните "постижения" на науката и техниката са по негова воля. Дявола има власт и сила почти колкото на Господ и може да направи всичко на земята. Дори може да направи така, че да си мислим, че нещо е от Господ, а то да е дяволско творение.
Така, че не всичко на този свят е от Господ, недейте го забравя.

# 164
  • Най-сетне у дома

Чисто теоретично погледнато, старозаветното християнство е доста кръвожадно, а новозаветното го изби на бизнес (индулгенции, волни пожертвувания за кадилака на владиката и каквото се сетите). Това с "Бог е любов" и ала-бала са американизирани измишльотини от последните десетилетия, всъщност християнството е доста зловеща смес между детска приказка и опит за въвеждане на морално и безопасно съжителстване на хората. Времената, в които то е имало фундаменталистки харатер и е разрушавало човешки животи обаче, слава Богу, е свършило. Сега БПЦ е вредна с това, че е организация, която съществува заради самата организация и за да генерира облаги за нейните членове (бих казала, персонал). От нея не излиза нито духовен, нито материален продукт. Това я прави паразит. И я лишава от моралното право да се изказва по каквито и да било въпроси.  

Разбира се, изключително кръвожадно е да обичаш враговете си, да си обърнеш бузата като те ударят...да прощаваш. Много обичам да чета мненията на нахъсани атеиски и окултиски.
Това, че някой е станал свещеник не означава автоматично, че е станал съвършен. Никоя от нас не е. Странно, но от тях се очаква. Това, че не са съвършени означава ли, че нямат право на мнение?

Няма начин хора които не познават същността на християнството, възприятието му за този и отвъдния свят за разберат подобни твърдения (от становището на църквата).

Е сега вече наистина намери много неподходящия човек, с когото да спориш за християнство.

Това с обръщането на бузата е от Новия завет, отвори стария да видиш там какво пише. Погледни и Евангелието на Матея и по-конкретно "Да не мислите, че дойдох да поставя мир на земята, не дойдох да поставя мир, а меч". Ако имаш на стената си и един плакат на любима група, ако и веднъж на ден кажеш "Боже, колко е поскъпнал хлябът", например, вече си съгрешила, щото си споменала напразно името господне и си идолопоклонник (това за плаката). Християнството е много стриктна система от вярвания и догми и по едно злощастно стечение на остоятелствата ги познавам толкова добре, че чак ще ти стане неудобно, задето се изказваш толкова неподготвена.

Освен това целият ти пост показва дълБоко непознаване на християнството. Не, свещеникът няма право на мнение. Той има право на съгласие с Догмата. Тези, които имат мнение, обикновено се наричат "еретици" и ги отлъчват. Боже, толкова народ, който си мисли, че християнството е боядисани яйца и великденски зайци... уморително е чак!

Последна редакция: пн, 02 яну 2012, 18:47 от Saule

Общи условия

Активация на акаунт