Църквата се произнесе днес.

• 31 326
  • 844
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Дразня се от хора / църквата/ която по най- безскрупулен начин навлиза в човешката болка за да защити каноните си, които никой не оспорва, въпреки, че някой са доста "приказни".
Как навлиза в човешката болка? И с какво я увеличава? С това, че не счита за приемливи всички начини човек да се сдобие с дете?
Убийството на три човешки същества, ако е начин ти да имаш свое дете, би ли го приела? Само защото имаш право на щастие? Примерно?

# 331
  • Costa Rica
Към целия тоя дълъг пост прибавям недоумението си, че най-развълнувани от позицията на БПЦ са хора, които са или откровени атеисти, или изповядват някакви други религии.
Клонке, знаеш, че много те уважавам, затова ще се опитам да обясня.

Защо лично мен ме интересува позицията на Църквата?

За добро или за зло живея в християнска страна. Не може да не ме интересува какъв е религиозният климат около мен (т.е. искам да съм подготвена, ако тълпата тръгне към дома с факли и колове Mr. Green... майтапче Mr. Green)

Не, сериозно, тъй като единственият начин да имам второ дете, ако все пак се реша, са спринцовките и епруветките, наистина ли мислиш, че не ми пука с какво око ще гледат околните това дете? Дали пък няма някой да му подхвърли, че е без душа, м? Ей така, защото някой интелектуално предизвикан "доброжелател" е взел много насериозно мозъчните гърчове на котерия дърти п*****си?

# 332
Джолева, не е необходимо да си съгласна. Църквата е длъжна да изрази мнение. За Църквата зачатието е свято, защото там е намесен Бог, а в инвинтрото - лекари с пипети. Какво ви бърка, че Църквата изразила мнение по въпроса?! Нашата държава е светска и Църквата няма влияние върху законите.
 На всички, които опитват да имат дете - УСПЕХ!
Тя  църквата и не иска да задължава никого да се съгласи с нея, особено, тези, които и без друго са невярващи. Въпроса касае единствено вярващите  според мен.
 Клонка Peace

# 333
Убийството на три човешки същества, ако е начин ти да имаш свое дете, би ли го приела? Само защото имаш право на щастие? Примерно?

А това в някаква връзка с темата ли го питаш - или ей така, просто ти хрумна?

# 334
  • sofia
Цитат от сайта на СВ. СИНОД НА БПЦ "БПЦ благославя единствено "ин витро"/"ин виво" оплождането, при което се използва материал от самите съпрузи и се имплантира/т ембрион/и в самата съпруга без да се допуска унищожаването на нито един от тях."

От тук реално БПЦ не се произнася крайно против "ин витро" оплождането, а само против сурогатното майчинство и донорските процедури...и все пак ще кажа, че аз също нямах нерви да прочета цялото становище, защото е много дълго...но ето: http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=attitude_6.xml ... за който има желание да се запознае... и аз смятам, че всеки си има мнение и право да го изкаже...моето мнение е "за" всички процедури за асистирана репродукция, но защото зная какво е да си от страната на безплодието Sad

Драгони,
тук цитираш днешните промени в становището им.Вчера то бе различно и тук реално се обсъжда именно то. Те жонглират след официалното според реакциите на обществото и вече е това, което ти споделяш Peace Да видим какво ще е утре  Twisted Evil

# 335
  • София
... Към целия тоя дълъг пост прибавям недоумението си, че най-развълнувани от позицията на БПЦ са хора, които са или откровени атеисти, или изповядват някакви други религии.
...

Би ли дала конкретна информация, защото аз нямам толкова силни познания за потребителите? Визираш конкретни потребителки ли?

Изказалите се са декларирали сами своите религиозни възгледи в тази тема. От тях съдя, не от дълбоките си познания за потребителите.
И - не - нямам намерение да претършувам цялата тема, вадейки цитати.
Възможно е и да греша, но изказах лично впечатление, което е субективно и винаги може да бъде оспорено.

# 336
  • София

Това отговор на въпроса ми ли е?

# 337

Това отговор на въпроса ми ли е?

Не, твърде е абсурден, за да му отговарям. Затова си помислих, че има някакъв смисъл, който ми е убягнал? Има ли смисъл?

# 338
  • Costa Rica

Редукция Naughty Гадната част от процеса.

Лея, съжалявам, но по-горе обясних защо подобно мнение интересува всички.

# 339
  • София
в коя точно част или части това становище ви потресе и предизвика чувства на отвращение и възмущение;

ще ти кажа.

не ме е потресло, нито ме е отвратило, по-скоро ми е оставило неприятно впечатление. защо?

аз цитирах в предишен свой постинг няколко твърдения относно АРТ от становището на Синода, които са абсолютно неверни. а на тяхна основа, Синодът гради мнение и изразява позиция. това е недопустимо за институция от такъв ранг. твърденията, които прочетох там, по-скоро биха отивали на "художествена фантастика" и в такива четива съм ги срещала. не очаквам синодалните старци да са наясно с материята, но беше редно да ангажират достоверни консултанти и източници.

а така, тяхното становище се компрометира от изопачените факти, на които стъпва и от объркването на нещата. донорство на генетичен материал и оплождане инвитро за Синода е едно и също, според текста на становището, и се смесва свободно.

отделно от това се набива силно на очи, че в първоначалния си вариант, становището категорично заклеймяваше асистираната репродукция. на следващия ден, становището беше променено и вече допускаше инвитро оплождане между съпрузи (което е и МАСОВИЯТ случай на прилагане на асистирана репродукция) - подобно на гръцката и руската православна църква.

за мен, този факт показва, че Синодът всъщност няма собствено мнение, а някой му го диктува.

останалата теологична част не ме засяга, макар че би могло да се поспори относно някои изявени библейски моменти, свързани със зачеване и раждане - дали не се вписват в съвременните понятия за асистирана репродукция...

но най-лошото е, че от становището полъхва на клеймото на греха. имплицитно, но достатъчно разбираемо. някой е наказан за това, че е безплоден и трябва да се примири, да се утеши някак и да търси алтернативни пътища. това е дамга, от която много хора в тая страна още не могат да избягат. и е просто удивително колко много хора наистина го мислят - че си има причина да си безплоден, то не е случайно, природата си знае работата и на бодлива крава... знаете... обществото ни едва-едва се отваря и обръща към истината за този проблем, а сега църквата се опитва отново да удари нажежен печат на една голяма група от обществото. не е редно това.

с всички други болести е ОК да не се примиряваме и да търсим лечение, само с безплодието, видите ли, трябвало да се примирим, защото не е богоугодно. не виждам теософска и никаква логика в това.

# 340
  • гр. София
Донорските процедури, които църквата заклеймява, с какво се различават от останалите донорски процедури - тези, при които се присажда сърце, бъбрек, очни роговици, черен дроб и пр.? Значи в единия случай може да се вземе сърцето на умрял човек (т.е. на труп) и да се присади на жив, а при генетичния материал не може? Или може жив човек да си дари бъбрека на детето си/роднина/близък, като така наруши свещената цялост на тялото, което бог ме у дал. Но и тук няма проблем. Това на двоен аршин ми прилича.

# 341
  • София
Не, сериозно, тъй като единственият начин да имам второ дете, ако все пак се реша, са спринцовките и епруветките, наистина ли мислиш, че не ми пука с какво око ще гледат околните това дете? Дали пък няма някой да му подхвърли, че е без душа, м? Ей така, защото някой интелектуално предизвикан "доброжелател" е взел много насериозно мозъчните гърчове на котерия дърти п*****си?

Къде видя или прочете становище, че децата, заченати по този начин,нямат душа???
Не ти ли хрумна другата идея, която ти подсказах???
Колко ембриона се създават? И колко от тях се запазват, за да се имплантират? Колко остават "замразени"? Колко унищожени? Те нямат ли право на живот? Нямат ли душа?

И пак те призовавам да обърнеш внимание, че БПЦ приема имвитро процедурите при семейни двойки, при които се използва материал от двамата съпрузи. Предполагам, че твоят случай ще е такъв. Grinning

# 342
Къде видя или прочете становище, че децата, заченати по този начин,нямат душа???
Не ти ли хрумна другата идея, която ти подсказах???
Колко ембриона се създават? И колко от тях се запазват, за да се имплантират? Колко остават "замразени"? Колко унищожени? Те нямат ли право на живот? Нямат ли душа?

Не, КЛОНКА - нямат душа. Казвам ти го като човек, видял детето си за първи път като точно 4 клетки. Имам всички основания да се умилявам от такава гледка - но 4 клетки не са човешко същество.

# 343
  • Ямбол
Добре де, католическата църква критикува презервативите и противозачатъчните, защо не ги анатемосате като задръстени и назадничиви, глухи, закостеняли и т.н.
Че са задръстени, задръстени са, но не са пратили становищата си в моята страна на моите управляващи, които взимат решенията и гласуват законите, които АЗ трябва да спазвам.

# 344
Аз определено трябва да съм атеист.
Каква е Дева Мария и какъв е Бог? Или само на тях ли е позволено да имат деца чрез непорочно зачатие?
Не може да си безразличен към един такъв проблем, още по - малко към изказвания на каквато и да е обществена институция или организация, която отнема правото на човек да се самовъзпроизвежда.
Дразня се от хора / църквата/ която по най- безскрупулен начин навлиза в човешката болка за да защити каноните си, които никой не оспорва, въпреки, че някой са доста "приказни".

Библията е пълна с примери за жени с репродуктивни проблеми и с тяхното решение. Явно Бог не е безразличен. Просто хората искаме да нагодим Бог към нашите си разбирания и светогледи.

На мен ми е интересно какво е правото на създадените и замразени ембриони, за това кой взема решението кое дете да живее и кое да замръзне. Какво чувства една замразена душа? Какво се случва със замразените ембриони изобщо, използват се за опити, за стволови клетки, защо не и за клониране...? Аз не мога да си представя това да се случи с мое дете, а вие?
Писали сме заедно с Колонка...

Последна редакция: вт, 03 яну 2012, 21:32 от migito

Общи условия

Активация на акаунт