Църквата се произнесе днес.

• 31 269
  • 844
  •   1
Отговори
# 450
Съвременният свят носи различни послания, вярата на хората се развива и се адаптира. Не сме в средновековието, нито сме в ранното християнство. Вярата в Бог е нещо, което не изисква от нас отказ от медицинско обслужване, нито някой очаква от нас да се радваме на страданията си и да ги приемаме безропотно, като едни примирени жертви. Даден ни е достатъчно потенциал да се борим за щастието си. И един от най-хубавите дарове е правото ни на вяра, че има Някой, който чува молбите ни и откликва, когато всичките ни човешки способности да си помогнем са се изчерпали. И ми е все едно дали това изглежда нелепо в очите на когото и да било. Там, където свършва човешката възможност един проблем да се реши, е мястото на Бог.
Може просто да се замени Бог с Вяра и всичко ще си дойде на мястото.
Аз казах, че няма човек който да не вярва в нищо, особено при такива случаи при които всичко друго е изчерпено.
Затова мисля, че представителите на ПЦ точно тук трябва да подкрепят хората които искат да имат деца, а не неродените да ги делим от генетичен материал на родителите и такъв на донори.
Каква е разликата като самите родители ги приемат като техни деца?

# 451
  • София
Синодът се бил объркал относно инвитрото:

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=832968

# 452
аха объркали са се с преписването ... поредно доказателство, че в самата църква дебат не е имало, просто нЕкой чиновник е преписвал

# 453
# 454

И защо отрича ин витро и суригатното майчинство? Да не би Дева Мария да е забременяла по "нормалния" начин?

Аре пак Mr. Green
Всеки иска да се впише и той някъде. Когато някой е против раждането на такива деца, то и въпросът е този който се задава.
Какво дразни това?
В основата но християнството са залегнали много неща, които след време се отхвърлят /както е изгодно/ от наместниците или се заменят с друго тълкуване. Ако не е успешно, просто се казва, но "това е духовно".

# 455
В новата позиция на Синода всъщност няма нищо толкова възмутително. Доста хора споделят сходно мнение, много преди да излезе становището на БПЦ.

# 456
КЛОНКА, не религиозните традиции, а поведението на църквата е неадекватно и несъстоятелно. Аз си мисля, че целта на духовните служители не е само да бъдат администратори на църковни ритуали по ценоразпис, а да вкарат хората в църквата. За съжаление, те правят точно обратното - гонят хората от нея. Познавам много вярващи , които не стъпват в църквата , поради това , че там вече всичко е комерс , и свещеника , вместо да е твой духовен водач вижда теб като ходеща банкнота. Майката на една позната , беше отишла с молба при отчето в столичен храм, за няколко милитра светена водичка, а свещеника и беше казал:"Госпожо, светената вода се продава на касата , при свещите". Ми мерси.

Съгласна съм , че вярата е нещо , до което стига сам. Също така смятам, че възприятието за Бог всеки човек гради сам за себе си ( това изключвам произволните тълкувания и приспособяването според нуждите на религиозните догми). Наскоро бях на една евангелска сватба на мои близки, и пасторът там каза нещо , което страшно много ми хареса. Беше нещо от сорта на това, че , каквото и да направиш , Бог те обича и иска ти да си щастлив , и в момента , в който разбереш грешката си и се покаеш , той вече ще ти е простил. Та , мисълта ми е , че точно от това предаване на нещата към хората, БПЦ страни. На тях им е по-угодно, да си мънкат нещо на старобългарски и да анатемосват , де що сварят. Същото е и сега с ин-витрото. Откъде накъде , БПЦ ще заклеймява правото на всеки човек да бъде щастлив? Защото за хората ,които не могат да създадат потомство по стандартния начин, точно думата "дете" олицетворява щастието. Simple Smile

# 457
  • София
Ааааа...няма да ви отговарям вече Crossing Arms Mr. Green
Сега пък и фундаменталист излязох hahaha
Че и въпроси дали си водя детето на лекар.

И водиш ли го?

Защото според вчерашните изяви на госпожата от БПЦ, не би трябвало да го правиш. Трябва да се уповаваш на Бог и това е. Или както тя каза, най-правилната мисъл на един християнин при нещастие е "Да бъде волята ти".

На теб това ли ти е първата мисъл, когато детето ти вдигне температура или си нещо несъгласна с позицията на БПЦ? В който случай, разбира се, си една най-обикновена рушителка на хилядолетни традиции. (Ок, де - столетни.)

Не го водя. Падам на колене и благодаря, че получавам изпитание за вярата си.
Ставам и лягам с мисълта да се докопам до бюлетина на БПЦ, за да зная как да действам според инструкциите за деня.
След като го прочета, се самобичувам.
После си слагам един кръст на челото и тръгвам по улиците да анатемосвам всички, които не са постъпили като мен през деня. Пея псалми и т.н. Сещаш се...

# 458

Преди няколко години бях в командировка в САЩ. Там една събота ходихме с колегите да работим с други доброволци по ремонта на една къща, в която щяха да настанят малолетни майки с бебета  - организирано и спонсорирано от католическата църква.

Това е позиция против абортите и против изоставянето на деца.

Призивите да се забрани, анатемоса и все в този дух, са неадекватни и неконструктивни.

# 459
  • София
В новата позиция на Синода всъщност няма нищо толкова възмутително. Доста хора споделят сходно мнение, много преди да излезе становището на БПЦ.

в новата няма - в текста. в старата имаше - в текста.

в новата е за осъждане това, че само за 3 дни мнението на такава тежко-авторитетна институция по отношение на АРТ се обърна на 180 градуса - това е недопустимо и говори много зле за нивото на тълкуванията им.

# 460
Нещо за морала да създадеш дете и да го родиш и да го оставиш на осиновяване няма ли?
Просто деца колкото пъти може да забременее жена ти / ако пък ти не можеш да я оплодиш се не коментира/. Има и такива които могат да гледат и 8 деца, но и такива на които им ги гледат.
Как Господ е решил.

# 461
  • гр. Шумен
Следва позиция против котрацептивите и презервативите. А после против "безцелния" полов акт (сиреч такъв, неводещ до зачатие). А след края на януари, когато излязат досиетата ва висшия клир може би ще има атака срещу дънките и късите поли  Grinning

# 462

Ми не се сещам - затова те питам. Но ти нямаш желание да отговаряш очевидно.

ПС Напомняш ми за онова стихче - "Ти си права, дори когато грешиш" или както там беше.

аха объркали са се с преписването ... поредно доказателство, че в самата църква дебат не е имало, просто нЕкой чиновник е преписвал

Не само дебат - но не е имало и елементарно проучване кое какво е и какво не е. Компилирали са чужди мнения без никаква мисъл и опит за разбиране.

Какво да уважавам в случая?

А след края на януари, когато излязат досиетата ва висшия клир може би ще има атака срещу дънките и късите поли  Grinning

Наистина.  hahaha

# 463
  • където мечтите се сбъдват
Ами,съгласна съм.Какво да кажа?Аз съм против абортите и винаги съм била,освен по медицински причини,разбира се.

# 464

Преди няколко години бях в командировка в САЩ. Там една събота ходихме с колегите да работим с други доброволци по ремонта на една къща, в която щяха да настанят малолетни майки с бебета  - организирано и спонсорирано от католическата църква.

Това е позиция против абортите и против изоставянето на деца.

Призивите да се забрани, анатемоса и все в този дух, са неадекватни и неконструктивни.
Kaтолическата църква прави и двете. За САЩ не знам, все съм смятала, че там са повече протестанти ако това е правилният термин, но в Европа католицизмът има все още доста голяма роля- като почнеш от плащани данъци от гражданите( по назад мернах в едно изречение БПЦ и данъци, но в България няма  църковен данък), училища като абсолютно основна част от светското образование, активно използваеми имоти, всякакви инициативи, редовно провеждани служби, контакт с хората и стигнеш до това да срещаш монахини и монаси на улицата или на опашката в Била.
Всичко това не прави радикалната позиция на католическата църква по някои въпроси  по приемлива, но в крайна сметка не можем да моделираме света по свой образ и подобие. За мен е ок да има каквато и да е позиция, стига държавата да е осигурила достатъчно добро законодателство, което дава възможност на хората да живеят в съответствие с развитието на технологиите и обществото като цяло. Църквата сама ще се реформира в съответствие с нагласите на паството си.

Общи условия

Активация на акаунт