Франция извън Париж

• 78 360
  • 531
  •   1
Отговори
# 495
  • Sofia
Женева не бих препоръчал, намирам я много надценена.
На мен пък Женева много ми харесва. Стана ми един от любимите градове. Но е скъпичко.

А знаете ли дали има редовен/лесно достъпен транспорт от Карлсруе до Страсбург? Знам, че има всеки ден влакове и рейсове, но ме интересува по-скоро дали трябва билетите да се купуват  предварително или могат да се купят директно на гарата преди пътуването. Дали има риск да няма места в такъв случай?

# 496
  • София
С регионални влакове и със смяна в Апенвейер - цената е фиксирана и няма риск билетите да свършат, няма ограничения за тях.
Директните скоростни влакове изискват задължителна резервация когато се минава границата с Франция и да, за тях може да свършат, както и цената да е висока непосредствено преди пътуването, дори да има налични билети. Без резервация за тях не може.

# 497
  • Sofia
А можете ли да препоръчате сносен квартал/хотел за престой в Страсбург (и не на астрономически цени разбира се). Тъй като не познавам града, не ми се ще да направя резервация в някой квартал с по-изявена престъпност.
Да, не е Марсилия или Тулуза, но знам ли...

# 498
Здравейте!
 В края на юли с ММ и дъщеря ни ще бъдем за седмица на приключение в Нормандия. Пристигаме със самолет в Бове и от там планираме да си вземем кола за целия ни престои. Все още проучваме от къде да я наемем. Ако имате опит, моля споделете.
Смятаме да се движим по селски пътища, за да разглеждаме всички селца през което преминаваме. В такъв случай предполагам не дължим тол такса, или греша?
Ще се настаним в къща на брега в близост до Онфльор. Като гледам времето май няма да е много за плаж, дъждовно и около 22 градуса. Предполагам, че трябва да сме с якета, предвид ветровития климат.
Програмата ни включва Онфльор, Руан, Мон Сен Мишел, Живерни, Каен, Етрета, Байо, не в тази последователност, разбира се.
Ако има нещо, което пропускам, моля да допълните.

# 499
Кола взехме от Бове.

Иначе още идеи: Deauville,  Fécamp(имаше проблем с паркирането лятото, заради туристите към скалите), Le Bec-Hellouin, The Old Mill of Vernon, Omaha Beach, Utah Beach, Barfleur, Dinard, Cancale(препоръчвам някой ресторант с морски дарове, не помня ние в кой седнахме, но поръчахме плато за трима, имаше неща, които не бях виждала през живота си, някои не ни харесаха, но опита си заслужаваше), Dinan(спахме там долу до пристанището на реката в старата част, горещо препоръчвам да се види, огледай снимки).

Има и неща, които не успяхме да видим, като Фор ла Лат или Cap Fréhel и много неща от съседен Бретан.

Определено ще се върнем отново и заради Бретан в тази част на Франция. Ние бяхме през лятото и беше чудесно.

За Етрета бях набелязала и малко ходене пеша на север до по-далечните вю пойнтове, но беше ужасно топло и се изтощихме. Принципно има пешеходна пътека и ако сте фенове можете да си вземете подходящи обувки за преход.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 13:58 от Аncy

# 500
Много благодаря за полезната информация, непременно ще се възползваме.
Дано времето и при нас да е хубаво, въпреки прогнозата за краткотрайни валежи.

# 501
Здравейте отново!
Нашето пътешествие из Нормандия наближава, а времето там става все по-студено и все по-валежно, което вече ме притеснява. Особено в Онфльор, където е къщата, която сме наели, са си зимни температури. Някой посещавал ли е Нормандия в такова време, валежите кратки ли са, много ли студено се усеща? Мислехме и плаж да правим, защото къщата е на плажа, а какво стана...С ветровки и суичери дали ще ни е студено? Дъждобрани ли да купувам?
Въпросите ми са странни, но ще се радвам някой да ми отговори, защото до сега където и да сме ходили все хубаво време сме уцелвали, а сега не знам какви дрехи да взема- летни или зимни.

# 502
По всяко време сме посещавали Нормандия и Финистер. От Белгия сме и особено синът ми и баба му, която живее с нас, са пристрастени към Северно море. Задължително си носете яке за дъжд и вятър, непромокаемо. В Декатлон има такива, които не са супер скъпи. Под тях слагате суичър, средно дебел, и под него блуза с къс ръкав. Идеята е да сте облечени на катове, защото времето там се променя много бързо - когато пече, пече силно, но след 10 минути може да завали. Ако искате, си вземете леки дълги панталони. Ние ходим с бермуди, но сме издръжливи, особено детето. Обувките задължително непромокаеми - сложете и по едни сандали в багажа, ама вероятно няма да го обуете. И да знаете, че доста духа - по едно тънко шалче вероятно ще ви дойде добре, ако сте свикнали.

Не знам под ‘плаж’ какво разбирате, но ако е лежане върху хавлия с книжка, може и да не се получи. Но със сигурност ще можете да се разхождате по брега, ще видите огромната разлика при приливи и отливи. Изобщо Северно море е очарователно, но по различен начин. Ако го сравнявате с Черно и Средиземно море, ще се разочаровате. Друг му е чарът.

# 503
Nedinka, много благодаря за отговора! Hug

# 504
Сега се сетих, че миналата година през април бяхме в Нормандия - в събота и неделя времето беше слънчево, но хладно, от понеделник до сряда бяхме със зимни якета (толкова студено, прорязващо и ветровито беше), от четвъртък до неделя ярко слънце, топло като за къс ръкав, детето даже ходи на лазер геймс сред едни дюни. През юли бяхме във Финистер - същата работа, но зимни якета не сме носили, тишърт, дебел суичър и яке за дъжд - жалко, че съм с друг телефон и не мога да покажа снимки. Тази година не сме ходили и определено ми липсва.

# 505
  • София
Много ми беше интересно да прочета (и снимки ще са чудесни), но съм озадачена чисто географски - това не е ли по-скоро Атлантическия океан, а не Северно море, което трябва да е на север от линията Кале-Дувър.

# 506
Много ми беше интересно да прочета (и снимки ще са чудесни), но съм озадачена чисто географски - това не е ли по-скоро Атлантическия океан, а не Северно море, което трябва да е на север от линията Кале-Дувър.

Май все още се води Северно море. Ние сме били най-далече във Финистер (Морле и Брест) и там може и океан да е вече, но не съм много убедена. Нямам снимки за съжаление на телефона си - последно бяхме през юли миналата година и тогавашният телефон го смених, но в общи линии Северна Франция сме я изходили - били сме на Мон Сен Мишел и околността (две седмици), Морле и Брест (пак толкова), Каен (много ми хареса), Boulogne sur mer, Baie de Somme, Toquet Paris plage, разни незнайни села и градчета. Точно в Онфльор не сме били и скалите на Етрета също. На белгийското северно море също ходим много. Синът ми каро малък страдаше от детска астма и непрекъснато правеше бронхити, бронхиолити и ларингити. С баба си ходеше през април една седмица и през юли една седмица на белгийското крайбрежие и дори да е било студено и ветровито, много добре му се отразяваше на болежките. Но пак казвам - не търсете очарованието на топлите морета, не е това.

# 507
  • пак на Рив Гош
Май би трябвало да е Атлантическия океан, понеже Довил, Етрета, Хавър и т.н. излизат към Ламанша, който е част от Атлантика. Онфльор, ако не ме лъже паметта, е в естуара на Сена. Финистер е в Бретан, и също е на океана.

Иначе по въпроса за времето - може да се промени по няколко пъти на ден и това, че дават прогноза за дъжд, не значи непременно, че ще вали непрекъснато цял ден. Ще превали, ще спре, после пак ще превали... етажно обличане му е майката. Дори и да е облачно, обаче, препоръчвам да не забравяте слънцезащитата.
А другата седмица температурите са си почти летни нормандски - 21-24 градуса Joy.
Но Nedinka е права - морето там не е топлото Средиземноморие, различно е, но си е очарователно (Нормандия е сред любимите ми френски региони).

# 508
  • София
Дайте идеи за лесно осъществими дневни (по възможност без кола) посещения в близост до Лион.
Ще съм със семейна групичка от различни възрасти. Била съм само аз в Лион, но ми се иска и нещо в околността.

# 509
  • пак на Рив Гош
Веднага се сещам за Дижон и Бон (Beaune), до където може да стигнете с влак. Гренобъл и Анси също не са много далече.
Ако бяхте с кола, бих ви препоръчала и обиколка из лозята на Божоле, но май с транспорт не е много лесно постижимо.

Общи условия

Активация на акаунт