Франция извън Париж

• 83 946
  • 611
  •   1
Отговори
# 600
Значи това е първата глоба от компанията за наем на коли.
Тя ми изпраща имейл,че имам нарушение .След моя молба ми препраща,че нарушението ми е R 412/17
Но не ми праща протокола от полицията с данни,за да мога да платя.
Съпоставяйки датата и часа,си мисля,че това е пред къщата на Моне.Там се подлъгах по други коли и паркирах на банкета.
И да,ако не платя навреме,глобата се увеличава.А ако е в някакъв срок,се намалява с някакъв процент.Както в България.
Проблемът е,че може да не получа писмото от Франция навреме.А важи датата на изпращане на писмото.

# 601
Със сигурност имат документ от полицията.
Ние имахме подобен случай във Франция за 3 км превишение над скоростта в Париж. В мейла от рент-а-кар компанията имаше прикрепени документите от полицията. При нас те бяха дръпнали парите от картата с % дискаунт за ранно плащане. Глобата е била 50 евро, взели за 35 евро за ранно плащане.

Според мен поискайте задължително да ви пратят документите за глобата преди да си дръпнат парите. Коя е компанията?

# 602
Щом е R412/17 това е неплатена тол такса. Най-вероятно сте ползвали магистралата от Париж към Нормандия (или друга подобна), където няма изрични будки за плащане, а трябва да отидете онлайн да си платите таксата. Платихте ли си тол таксата за пътя до къщата на Моне?

А да се опитате да паркирате пред къщата на Моне.... надявам се да говорите за разграфения паркинг наблизо, а не буквално на малката уличка до къщата 😳 където се извива опашката от чакащи и човек едва може да се размине като хората... би било доста дръзко решение и сигурно би заслужило втора глоба само по себе си

Редакция, за да добавя: за неплатена тол такса няма непременно полицейски протокол. Но ако не си платите, работата става дебела и ще проимате и протокол...

Последна редакция: вт, 01 сеп 2026, 10:53 от Парижанка

# 603
Няма начин да се качиш на магистралата във Франция и да не платиш таксата (когато има такса) - има си бариери. Това, което пише Парижанка, е било е сила до 2020 г.

R412-17 е за така наречения cruise control и всичките подобни системи.

Ей тук пише всичко - и за преди, и за сега:

https://www.legifrance.gouv.fr/codes/section_lc/LEGITEXT00000607 … ISCTA000006159599

Последна редакция: вт, 01 сеп 2026, 11:43 от Nedinka

# 604
Няма начин да се качиш на магистралата във Франция и да не платиш таксата (когато има такса) - има си бариери. По-вероятно е глобата да е заради паркирането при Моне.

Напротив! Бяхме август месец и потвръждавам, че в Нормандия и Бретан има магистрали без бариери с плащане на онлайн такси, поне 2 такива ползвахме.

# 605
Няма начин да се качиш на магистралата във Франция и да не платиш таксата (когато има такса) - има си бариери. По-вероятно е глобата да е заради паркирането при Моне.

Напротив! Бяхме август месец и потвръждавам, че в Нормандия и Бретан има магистрали без бариери с плащане на онлайн такси, поне 2 такива ползвахме.

Има т.нар. Телепеаж, при който предварително регистрираш колата в един сайт и тогава бариерата се вдига автоматично. Може би така действат с колите под наем.

Нашата кола също е регистрирана, защото ние пътуваме много до и във Франция.

Но в общия случай - като стигнеш до бариерата, си вземаш билетче, после караш и като приключи платеният участък, плащаш, бариерата се вдига и продължаваш.

# 606

Има т.нар. Телепеаж, при който предварително регистрираш колата в един сайт и тогава бариерата се вдига автоматично. Може би така действат с колите под наем.

Нашата кола също е регистрирана, защото ние пътуваме много до и във Франция.

Но в общия случай - като стигнеш до бариерата, си вземаш билетче, после караш и като приключи платеният участък, плащаш, бариерата се вдига и продължаваш.

Изобщо не сме минавали през бариери. Има табели, които указват къде да платиш онлайн.

# 607
Нединка, много сте уверена, но не сте информирана добре. Можете да гугълнете péage en flux libre. Шофирате свободно и не минавате бариери, но трябва до 72 часа да си платите таксата на сайта на Sanef (примерно, но сигурно има и други). Някои хора, които пътуват често, имат навика и са си вързали акаунта с дебитната карта, за да събира таксата автоматично. За кола под наем това надали е направено и следва туристът да прочете табелите и билбордите покрай пътя, които го приканват и му напомнят за тази система. За жалост тези табели са на френски и много хора не им обръщат внимание.

# 608
Нединка, много сте уверена, но не сте информирана добре. Можете да гугълнете péage en flux libre. Шофирате свободно и не минавате бариери, но трябва до 72 часа да си платите таксата на сайта на Sanef (примерно, но сигурно има и други). Някои хора, които пътуват често, имат навика и са си вързали акаунта с дебитната карта, за да събира таксата автоматично. За кола под наем това надали е направено и следва туристът да прочете табелите и билбордите покрай пътя, които го приканват и му напомнят за тази система. За жалост тези табели са на френски и много хора не им обръщат внимание.

Това беше и нашият опит!

# 609
Нединка, много сте уверена, но не сте информирана добре. Можете да гугълнете péage libre flux. Шофирате свободно и не минавате бариери, но трябва до 72 часа да си платите таксата на сайта на Sanef. Някои хора, които пътуват често, имат навика и са си вързали акаунта с дебитната карта, за да събира таксата автоматично. За кола под наем това надали е направено и следва туристът да прочете табелите и билбордите покрай пътя, които го приканват и му напомнят за тази система. За жалост тези табели са на френски и много хора не им обръщат внимание.

Да, права си, както и Ангелова. Сега прочетох, явно е нещо сравнително ново.

# 610
От 2019. Зависи от магистралата, разбира се. Някои все още са с бариери, но тук говорим конкретно за А13/А14 към Нормандия.

# 611
От 2019. Зависи от магистралата, разбира се. Някои все още са с бариери, но тук говорим конкретно за А13/А14 към Нормандия.

Въй… Като знам колко обикаляме из Нормандия от 2020 г. насам направо късмет, че не съм попаднала на такова нещо.

Общи условия

Активация на акаунт