Отговори
# 210
Бооооже днес куклата цял ден суче, направо в чудо се виждам. Суче около час, заспива дълбоко, отделям я от гърдата, оставям я в кошарката, дремва половин час и пак почва да търси да суче. Най-странното е, че кърмата не свършва... от къде толкова мляко, направо незнам.  #Crazy

# 211
Вчера не можех да отделя Ема от себе си за повече от 5 минути ... Като почна да суче в 16 часа и спря в 24 и то за 2 часа да поспи ... Явно минаваме и ние през период на увеличение на кърмата - ама голям зор... Понякога ми липсва регулярността на изкуственото хранене  Crazy ... С Вики си знаех ,че имам 3 часа свободни между храненията - можех да изляза и тн - а сега съм като вързана към Ема .... Не се оплаквам - само споделям  Peace Heart Eyes ... Освен това съм малко уплашена - Ема не иска да засуче от шише - само като усети биберона и почва да се цупи , дави , повръща , плаче .. ужас направо ... Какво ще правя ако се наложи да я храни някой друг ... Как е положението с шишета на Томи Типи ... Моите са Авент , но трябва да купя и пробвам и други - видяла съм се в чудо ... Имах малко изцедена кърма и исках да й я дам от шишето снощи по време на маратонското сукане - ама не  Rolling Eyes  - претърпях пълен неуспех ... Вики не искаше цица , а Ема не иска шише - луда работа  #Crazy Мисля да пусна една тема да питам майките как са двали от шише на кърмено бебе , дето не иска друго освен цица ...

# 212
При нас е точно обратното. Но има малко хранения до сега - в 1.30, 8.30 и 13.30. Сега ще го събудя, че скоро няма да се събуди.

# 213
  • Beyond the Frontiers
Radostche, същата история, но да не те отчайвам - пробвах Чико, Авент и Томи Типи, силиконови и каучукови биберони - категорично ги отказва.
Малката кашля Sad довечера сме на лекар.

# 214
И аз предпочитам както беше преди - да си спи по 3-4-5 часа между храненията, но тия дни нещо въобще не се получава този номер.
Днес от 9:30 сутринта до 14:30 почти не е спала - суче по половин час, кокори се, ако я оставя в леглото мрънка, иска пак да яде - кърмя я, после и АМ й дадох, на люлката се люля и какво ли още не и чак в 2 и половина заспа... от къде тая енергия не ми е ясно. Дано само това да доведе до стабилен сън ЦЯЛА нощ!  Praynig

# 215
Здравейте мамчета!
Да си призная не пиша често, но ви чета доколкото се може редовно/ предвид грижите за малкото човече/. Искам да ви благодаря за полезната инормация и съвети   bouquet

# 216
Радостче, ние сме с шишета на Томи Типи и специално Ивая няма никакъв проблем да пие от тях. Обаче незнам дали ще ти помогна, защото в болницата шишетата бяха едни стъклени с големи биберони и с тях си беше ок. А същевременно веднага щом я поставих за първи път на гърда си засука здравата Simple Smile Явно просто не й прави впечатление как ще й дам да яде, важното е да е мляяякоооо Simple Smile приспособява се на момента  Laughing

# 217
И ние сме така от 3 дни, непрекъснато иска да суче, поунесе се малко, аз я гушкам докато не устетя здрав сън, оставям я до мен на леглото и се почва цирка отначало  Crazy Само вечер между 24 ч и 3 ч спи и следобед между 15ч и 18ч. През останалото време иска само мен, в чудо съм се видяла, до WC не мога да отида  ooooh! Но както споделяте и вие, това вероятно се дължи на скок в растежа и малката си търси своето. Таткото е болен, спи в хола...май по-добре, че иначе все ми дава акъли да съм й давала АМ, защото стояла гладна. Нищо подобно, памперсите щом са пълни, не искам и да чувам  Naughty

# 218
Привет, момичета.
Във връзка с прочетеното няколко поста по-нагоре, че храните бебетата си по 1 час на кърмене и дори повече имам въпрос към ЛЛЛ.
Моят Мартин също го кърмя на поискване, той също суче по доста дълго време, но аз го прекъсвам на около половин час, тъй като ако го оставя ще суче доста дълго време, до пълно изпразване на гърдата, защото след като го прекъсна виждам, че остава още мляко, макар и не много според мен.
Страхът ми е, че ако го оставя той сам да се откаже, ще си препълва твърде много стомахчето. Да не говоря, че ако му предложа пък и другата гърда - то това сукане край няма да има. Също така се страхувам да му давам и твърде често, през час или два да речем, макар че понякога помрънква и знам, че ако засуче ще се кротне и заспи. Правилно ли е това с прекъсването, което правя, за да регулирам по някакъв начин храненето му или е правилно това, което се споменава по-горе. Дори и с това половин часово кърмене имаме достатъчно напишани и наакани памперси.

# 219
Radostche, същата история, но да не те отчайвам - пробвах Чико, Авент и Томи Типи, силиконови и каучукови биберони - категорично ги отказва.
Малката кашля Sad довечера сме на лекар.

Виж какво ме посъветваха от кърмаческия форум :

http://xedra.wordpress.com/2010/04/02/take-a-bottle/
http://xedra.wordpress.com/2009/10/29/bottlefeeding-2/

Като начало няма нужда от смяна на шишето - когато е спокойна , ще й давам да опитва и това е ... Въпросът е ,че не винаги имам изцедена кърма ... Не знам - с вода ли да опитвам ...

Дано да не е нищо сериозно това кашляне , че не знам може ли да се дава нещо ... Май всчки сиропи са след 2 месеца  ooooh!

# 220
 smile3511 направих голямата грешка да кажа на майка ми, че цял ден се кърмим... мале като почна... коремчето й трябва да си почива, не може като заплаче и да й даваш да яде всеки път, трябва да има режим, давай й биба и водичка  smile3515 какво да й обяснявам ... замълчах си и й казах че ще й звънна по-късно. Последваха сестра ми и баба ми: ама верно ли цял ден нон стоп кърмите, не трябва така ..... Абсолютно на никого вече няма да давам обяснения как минава ежедневието ми, по-добре да живеят в блажено невидение.

# 221
и ние от 2 дена все мрънкаме,като го нахраня е доволен заспива на гърдите ми и само като го сложа да спи на спалнята или легълцето ми почва едно мрънкане,един рев.БАСИ кръст не ми остана една приятелка ни подари кенгуру за НГ.няма слизане от това кенгуру  #Crazy.ама си мисля не му ли е малко рано за кенгуруто?!вие какво мислите по въпроса newsm78

# 222
Радостче Ние имам Томи типи ,авент и силиконовото на нуби.Да ти кажа тези на авент са под всщкаква критика!!! Ползвам го само ,защото е съвместимо с помпата.Томи типи горе долу става,не взема много въздух...но силиконовото на нуби е уникално!горещо препоръчвам.  Crazy

И ние днес цял ден сучем!!!  bowuu През 1 час  реве безумно,ако не й дам пак! Е сега даже така се наяде,че започна да връща кърма  Laughing Хълца и на всяко хълцане излиза от устичката по малко  Joy Лакомницата на мама ...  ooooh! Такова прасенце е станала , има естествени гривнички вече по китката,баджаците целите накъдрени ...  Mr. Green

# 223
  • София
Здравейте!
Ние с кърменето за сега нямаме проблеми, сам си пуска след около 15 мин , но пустото повръщане след това го разсънва и няма заспиване около час. Педиатърът, каза че е нормално и няма страшно шом наддава, но на мен ми е гадно така да се мъчи детето. Някакви идеи как да се справя с него?
Зелено човече ако не се лъжа ти питаше за многократните пелени. Аз взех за малкия преди седмица и за сега съм доволна, по лесно ми е отколкото памперсите и най-вече няма толкова боклук.
 Ако имаш въпроси питай.

# 224
Здравейте, отдавна не съм влизала, но ми се иска да попитам за съвет някой от ЛЛЛ
Докато бяхме в болницата с бебко, кърмата ми беше малко, а той много трудно захапваше гърдата. Даваха му НАН и при изписването ме посъветваха да се изтисквам, за да не прекъсва кърмата и постепенно, ако имаме късмет, ще се получат нещата. ИМахме нужда от успокоение и двамата, защото ни се наложи спешно секцио, а мъничкия се опитваха преди това да го извадят с помпа. Неуспешните опити само нараниха главичката.
Та след две седмици бебко започна постепенно да засуква по-добре, а аз имах малко повече кърма - около 40-50, постепенно до 80 милилитра в третата седмица. Но явно кърмата не винаги е 70-80 мл, защото той често си остава гладен - хапе си ръцете, притреперва от глад направо, много плаче. Затова продължихме да дохранваме по един-два пъти с НАН, а понякога, в последно време 3 пъти - след като първо съм го кърмила. Последните дни забелязах, че не винаги успява да изсуче гърдата и след това ме боли - оказа се, че остава около 60 мл - точно колкото му додавам от НАН. ОСтавям го да суче по 15-20 минути сега, защото първоначално, след като се научи да суче, от радост го оставях по 1 час и повече, следствие на което зърната се разраниха.
Много се притеснявам, че ако продължаваме с дохранването, а кърмата е все така недостатъчна, той в един момент няма да иска повече кърма. Пробвах да се храним на по-често, но пак си остава гладен в един момент и плаче много. Надявам се да не звуча много объркано, но възможно ли е кърмата да е различно количество в отделните дни? Понякога той не може да доизсуче, друг път не получава достатъчно кърма или не е достатъчно хранителна.
Ще се радвам, ако може да ми помогнете
БЛагодаря!

Здравей Svitun и честито бебе   bouquet,
От поста ти разбирам, че си имала тревоги около раждането и се надявам от тук нататък да ви очакват само хубави мигове и радост.   Hug Hug Hug
 Радвам се , че  търсиш инфрмация за кърмене. Понякога може поради една или друга причина може нещата с кърменето могат да не започнат като по книга. Въпреки това с търпение, мотивация и малка реорганизация биха могли да се случват все по-добре.
  Когато бебето има възможността да  суче често  , поне 8-12 пъти в денонощие, 2-3 от които през нощта, (когато в резултат на високите нива на хормона Пролактин се окзава при сукане силна стимулация на лактацията)  то обичайно успява да набави нужните му количества мляко и  стимулира гърдите да произвеждат още мляко.
Новородените бебета биха могли да сучат около 20-30 минути(дори и повече) от гърдата. С порастването им обичайно успяват да се справят по-бързо и ефективно със сукането и да се нахранят за около 10-15 минути, дори и по-кратко.  Би било добре да времето прекарано на гърдата да не се ограничава, като междувременно се следят и признаците, че бебето суче ефективно :
- бебето да е поставено добре на гърда, с коремче, обърнато към корема на майката и уше, рамо и бедро лежащи на една линия
- да е обхванало гърдата с широко отворени устенца, с крайчета извити навън , поело част или цялата ареола
 Когато бебето е поставено добре на гърдата обичайно не би следвало да се усеща болка при кърмене. Ако все пак усетиш такава , би могла да прекъснеш кърменето, като поставиш чисто кутре в ъгълчетата на устничките му, като го приплъзнеш между челюстите, за да освободиш вакума.
 - след няколко бързи сукателни движения може да усетиш слизането на млякото в гърдите да започнеш да чуваш как преглъща  - звук, подобен на "кех", да виждаш как се мърдат мускулчетата на личицето му или ушенцата докато суче

Тъй като млякото в гърдата не слиза с постоянен приток , а "на порции", някои бебета биха могли в периода когато слиза следващата порция да се дразнят от намалелия приток, или да загубят интерес от кърменето и да се унесат. Има една  техника, която може да подпомогне по-бързия приток на мляко и по доброто изпразване на гърдата. Това е техниката на компресия на гърдата описана тук   и    видеоклипче.
Би могла когато забележиш, че синът ти  спира да суче ефективно или пък в края на кърменето да се опитваш да я прилагаш, за да му помогнеш да получи по-бързо следващата порция мляко и да успее да изпразни по-ефективно гърдата, достигайки и до задното, по-калорично мляко.

Много майки, които  се опитват да увеличат лактацията си предлагат за известен период на бебето да суче много често, дори някои на всеки час - час и половина .Честото сукане и  постепенното намаляване или премахване на добавката (която заема място в стомахчето на бебето и би могла да влияе на апетита и желанието му да суче от гърдата) би могло за няколко дни или седмица да даде позитивни резултати за лактацията.

Ако е необходимо дохранване, би било добре да се предпочетат алтернативни методи на дохранване - чашка,лъжичка,капкомер,спринцовка,пръст и др., които са по-щадящи кърменето. Ако имаш желание бих могла да ти разкажа повече за всеки един от тях. Сукането от шише-биберон се различава значително от сукането от гърда. Изкуственото зърно на биберона попада върху твърдото небце в устичката на бебето, а зърното на гърдата, когато е добре поето , върху мекото небце. Млякото от бутилката буквално се излива в гърлото на бебето, с минимални усилия от негова страна, за разлика от сукането от гърда, където то трябва да се потруди за да го извлече.  Затова понякога предлагането на шише- биберон би могло да обърка някои  бебета и да повлияе на начина по-който протичат кърменията .
  На всяко кърмене от гърда бебето би могло да изсуква различни количества мляко , в зависимост от периода на деня и конкректните му нужди. Така например ако е изсукало по-малко на дадено кърмене може да пожелае да суче отново скоро .Честото предлагане на гърда, винаги когато бебето има желание да суче, без значение дали е сукало скоро би могло да отговори и да е по-близо до   потребностите му и да стимулира гърдите .  Плачът на бебетата не внаги се дължи на глад. Те биха могли да  пожелаят да сучат и за успокоение, при дискомфорт, за удоволствие или близост до мама. За тях това са не по-малко важни неща от утоляването на глада. Повече контакт , гушкане  кожа до кожа - разсъблечени мама и бебе и гушнати под топло одеалце, кърмене в притъмнена и тиха стая, носене на бебето в слинг също са споделени от много майки ефикасни методи за успокояване на неспокойно бебе.
  Освен ако майката не страда например от системно недохранване кърмата винаги е в идеален състав и консистенция, предназначени точно за това бебе.
При сукането от гърда трудно би могло да се измери колко точно е изсукало бебето, а и количествата в различните периоди на деня могат да варират значително. Дори извлеченото с помпа мляко от майката не би могло да бъде точен показател за това, тъй като обичайно бебето може да извлече от гърдите чрез сукане повече мляко дори и от най-добрите помпи.Има някои признаци, които могат да служат като ориентир за майката дали бебето, което е изцяло на кърма се храни добре : да има поне 5-6 добре напишкани и поне 2-3 обилно наакани памперси за денонощие, да има влажни лигавици( оченца и вътрешността на устичката) , да има добър цвят и вид на кожата( розова и еластична) , да е жизнено и енергично и да наддава на тегло. Би ли споделила как намираш тези показатели при бебето ти? Колко кърмения ви се събират за денонощие и как предлагаш гърдите на всяко кърмене? Колко добавка предлагаш за денонощие и даваш ли вода и биберон-залъгалка?
    Надявам се, че съм успяла да ти дам адекватна за вас информация ! Ще очаквам отговора ти ! Насреща сме и ако изникнат още въпроси!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт