Майчинството счетоводно - 46

• 30 210
  • 737
  •   1
Отговори
# 15
Някой може ли да ми каже какви документи са ми необходими за НОИ, малката тръгна на ясла и от яслата съм взела служебна бележка. Какво друго трябва да подготвя за да мога да си взимам половината майчинство. Благодаря!
Приложение 12 за спиране на майчинството. Приложение 4 за 50% майчинство. Молба за прекратяване на отпуска за отглеждане на дете до 2 год.

# 16
Здравейте,искам да помоля за малко помощ. Бременна съм в началото на 3месец и от 30 дни съм болничен и изтича на 19.01. На постоянен трудов договор съм,но разбрах че работодателите ми си търсят нов човек. Въпроса ми е трябва ли да представя някакъв документ че съм бременна и дали могат да ме уволнят по някаква причина? Понеже до последно не се знаеше дали ще задържа бебето не съм казвала все още на работодателя си. Това проблем ли е? Благодаря

# 17
Здравейте,искам да помоля за малко помощ. Бременна съм в началото на 3месец и от 30 дни съм болничен и изтича на 19.01. На постоянен трудов договор съм,но разбрах че работодателите ми си търсят нов човек. Въпроса ми е трябва ли да представя някакъв документ че съм бременна и дали могат да ме уволнят по някаква причина? Понеже до последно не се знаеше дали ще задържа бебето не съм казвала все още на работодателя си. Това проблем ли е? Благодаря
Болничния не е ли с диагноза за проблемна бременност? Иначе може бележка от лекаря да се входира, за да имате черно на бяло че сте уведомила и да се ползвате от закрилата на закона.

# 18
Благодаря за бързия отговор. Болничния ми мисля че е с диагноза за интензивно повръщане с извинения че забравих как се водеше,но не заради това бях в болницата а просто за моите болки нямало точна диагноза за да ме приемат в болницата. И още малко въпроси каква е точно бележката и от кой лекар да я взема (от личния или от генеколога)? и кой ми дава входящ номер за нея? Извинявам се за многото въпроси,но въобще ме няма по тях  Simple Smile

# 19
Благодаря за бързия отговор. Болничния ми мисля че е с диагноза за интензивно повръщане с извинения че забравих как се водеше,но не заради това бях в болницата а просто за моите болки нямало точна диагноза за да ме приемат в болницата. И още малко въпроси каква е точно бележката и от кой лекар да я взема (от личния или от генеколога)? и кой ми дава входящ номер за нея? Извинявам се за многото въпроси,но въобще ме няма по тях  Simple Smile
Взимаш я от един от двамата.  В бележката да пише, че си бременна. Честно казано нямам си на идея какво преддставлява, но те сигурно знаят. Входираш я в деловодството /ако имате такова/ или по пощата с обр. разписка.

# 20
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

При нас за представяли едни зелени бележки с литинско наименование за бременност доколкото мога да разчета заедно с Уведомление от вас до работодателя, че сте бременна на което задължително трябва да вземете входящ номер

# 21
Здравейте.Прекъснах си майчинството за гледане на дете до две години и веднага излязох отпуска -на каква база се изчислява отпуската?На 240 лв или на последните 10 работни дни?Моите са били септември 2009.

# 22
  • София-Младост
Здравейте.Прекъснах си майчинството за гледане на дете до две години и веднага излязох отпуска -на каква база се изчислява отпуската?На 240 лв или на последните 10 работни дни?Моите са били септември 2009.
На база месеца с последно отработени поне 10 дни.

# 23
Много благодаря .От голяма полза ми бяхте.

# 24
Добро утро момичета!
Имам следния въпрос: коя е сумата на месечния осигурителен доход-това което съм взела през ноември като пари или това което ще получа за ноември но през декември?
В момента съм в болничен и имах в един месец 3 дни от работодателя+ сумата изплатена ми за гледане на дете.
Също така мислите ли че има смисъл да си изчистя отпускът преди да изляза в 45 дневния /имам 50 дни за взимамне/ с оглед на това да си повдигна среднодневното/ болничния ми е с около 400 лв по малко от брутото/?
Благодаря много!

# 25
  • София-Младост
Добро утро момичета!
Имам следния въпрос: коя е сумата на месечния осигурителен доход-това което съм взела през ноември като пари или това което ще получа за ноември но през декември?- Нито едно от двете, осигурителен доходо е сумата, върху която се изчисляват осигурителните вноски за месеца
В момента съм в болничен и имах в един месец 3 дни от работодателя+ сумата изплатена ми за гледане на дете.
Също така мислите ли че има смисъл да си изчистя отпускът преди да изляза в 45 дневния /имам 50 дни за взимамне/ с оглед на това да си повдигна среднодневното/ болничния ми е с около 400 лв по малко от брутото/? - Няма да го вдигнеш особено.
Благодаря много!

# 26
Т.е? През ноември съм взела 240 лв /които са били отпуск за гледане на дете за октомври/.От 09.11 съм в болничен и  през декемвери съм взела за ноември 764 болничен+152 отпуск за гледане на дете/дните 01-09/.
Каква ми е осигурителната база за ноември?

Извинявайте, че ви занимавам, ама нямам пик и не мога да го видя.Не мога и да си го взема, защото си гледам детето вкъщи и няма как да се занеса до НОИ Sad

# 27
  • София-Младост
Т.е? През ноември съм взела 240 лв /които са били отпуск за гледане на дете за октомври/.От 09.11 съм в болничен и  през декемвери съм взела за ноември 764 болничен+152 отпуск за гледане на дете/дните 01-09/.
Каква ми е осигурителната база за ноември?

Извинявайте, че ви занимавам, ама нямам пик и не мога да го видя.Не мога и да си го взема, защото си гледам детето вкъщи и няма как да се занеса до НОИ Sad
Реално за м.10 осигурителен доход няма, при изчисление на обезщетения ще ви се смята база от МРЗ, т.е.270лв.
За м.11 пак МРз пропорционално на дните от отпуска за малко дете. За останалите дни на база обезщетение не мога да отгатна.... И 152 дни за период от 01-09 ми се виждат много, за 6 работни дни обезщетението за отгл. на дете е около 60лв., тези 152... ИЛи имаш олничен+1/2 обезщетение вероятно. При първа възможност си извади персонален код от НОИ и в сайта им можеш да си провериш.

# 28
  • Варна
здравейте момичета, моят случай е следния: От 1.01.2012 съм съкратена от работа и се записах на Борсата, защото имам право на обезщетение (никога не съм ползвала досега). Вчера обаче разбрах,че съм бременна. Въпросът ми е- времето, през което съм на борсата и получавам обезщетение- ще се зачита за стаж, нали? И тези суми ще се взимат ли под внимание, при изчисляване на обезщетението за майчинство? И по-важното, което ме интересува- кога най-късно трябва да намеря работодател, който да ме води при него, за да мога да ползвам 2-те години обезщетение? Предполгам,че работодателят трябва да е познат, защото ако започна нова работа сега и кажа,че съм бременна, преди изпитателния срок от 6м.- имат право да ме освободят, нали??
А ако остана на борсата до раждането, ще получавам само 1 год. майчински и то от 100лв.- изобщо ли не гледат последните месеци, преди борсата, на какви осигуровки е бил човек? А моите не бяха лоши- 700лв.до м.12.вкл. Моля ви да ме посъветвате кое е най-добро в моя случай, защото съм доста объркана какво да правя?? Благодаря предварително!!!

# 29
Здравейте !Прегледах темите,но неможах да открия отговор на моя въпрос,ако не е за тук моля да ме извините.
По майчинство съм до 18.01.2012,подадох молба за палтен годишен отпуск в размер на 63 работни дни (от 19.01 - до 18.04.2012).Но ми се обадиха от друго място за по добра работа.Мога ли да прекъсна отпуска или да анулирам молбата(утре на 09.01. съм на второ интервю за новата работа) и да напусна веднага.Когато попитах ТРЗ дали мога да напусна повреме на отпуската без да отработвам( с половин глас ми каза,че е по преценка на прекия ми шеф,койтоотговаря за мен)Та въпроса ми е...ако напусна без предизвестие какво могат да ме накарат да платя като неустойка и дали ще бъда "уволнeна" дисциплинарно..Мога ли да ги измоля да е по взаимно съгласие?И какво става с отпуската?Губя ли я или ще бъде изплатена?И ако дължа обещетение за това,че напускам без да отработя 1 месец ,как трябва да го платя?Удържат ми от последната заплата това на кoето ме осигуряват или ми го плащат и аз на ръка го плащам в счетоводството?
Извинете за дългия пост,но съм много объркана,а много искам да започна на новата работа.Лошото е че трябва да действам бързо,а незнам кое как е !Благодаря предварително!

Последна редакция: нд, 08 яну 2012, 15:57 от donna86

Общи условия

Активация на акаунт