Майчинството счетоводно - 46

• 30 207
  • 737
  •   1
Отговори
# 30
  • София-Младост
здравейте момичета, моят случай е следния: От 1.01.2012 съм съкратена от работа и се записах на Борсата, защото имам право на обезщетение (никога не съм ползвала досега). Вчера обаче разбрах,че съм бременна. Въпросът ми е- времето, през което съм на борсата и получавам обезщетение- ще се зачита за стаж, нали? И тези суми ще се взимат ли под внимание, при изчисляване на обезщетението за майчинство? И по-важното, което ме интересува- кога най-късно трябва да намеря работодател, който да ме води при него, за да мога да ползвам 2-те години обезщетение? Предполгам,че работодателят трябва да е познат, защото ако започна нова работа сега и кажа,че съм бременна, преди изпитателния срок от 6м.- имат право да ме освободят, нали??
А ако остана на борсата до раждането, ще получавам само 1 год. майчински и то от 100лв.- изобщо ли не гледат последните месеци, преди борсата, на какви осигуровки е бил човек? А моите не бяха лоши- 700лв.до м.12.вкл. Моля ви да ме посъветвате кое е най-добро в моя случай, защото съм доста объркана какво да правя?? Благодаря предварително!!!
Работодател трябва да намериш пон еседмица преди първият болничен лист. За периодът, през който с ибила без работа и на борсата при изчисленията за обезщетението ще взеат МРЗ-270лв към момента и евент. 290лв по-късно. Тези 700лв, на които си била осигурявана също ще влизат, тъя като вече базата за изчисление е 24 месеца назад.

# 31
  • София-Младост
Здравейте !Прегледах темите,но неможах да открия отговор на моя въпрос,ако не е за тук моля да ме извините.
По майчинство съм до 18.01.2012,подадох молба за палтен годишен отпуск в размер на 63 работни дни (от 19.01 - до 18.04.2012).Но ми се обадиха от друго място за по добра работа.Мога ли да прекъсна отпуска или да анулирам молбата(утре на 09.01. съм на второ интервю за новата работа) и да напусна веднага.Когато попитах ТРЗ дали мога да напусна повреме на отпуската без да отработвам( с половин глас ми каза,че е по преценка на прекия ми шеф,койтоотговаря за мен)Та въпроса ми е...ако напусна без предизвестие какво могат да ме накарат да платя като неустойка и дали ще бъда "уволнeна" дисциплинарно..Мога ли да ги измоля да е по взаимно съгласие?И какво става с отпуската?Губя ли я или ще бъде изплатена?И ако дължа обещетение за това,че напускам без да отработя 1 месец ,как трябва да го платя?Удържат ми от последната заплата това на кoето ме осигуряват или ми го плащат и аз на ръка го плащам в счетоводството?
Извинете за дългия пост,но съм много объркана,а много искам да започна на новата работа.Лошото е че трябва да действам бързо,а незнам кое как е !Благодаря предварително!
Принципно при прекъсване без предизвестие дължиш на работодателя си брутна заплата, зависи на какво предизвестие сте се уговорили в ТД. Отпуска не го губиш, би следвал ода ти бъде изплатен като неизползван.

# 32
Здравейте,
Имам дете, което скоро ще навърши 2 г. и съм в отпуск по майчинство за гледането му. Тъй като се налага да остана да го гледам след навършване на 2г. (детето е осиновено и има малко здравослвни проблеми), въпросът ми е следния: Ако взема болничен лист след като навърши 2 г., трябва ли да съм се връщала на работа, за да ми се плаща болничния и ако трябва - за колко дни? За колко дни мога да взема болничен наведнъж, при положение, че детето има лек здравословен проблем и няма да има основание за ЛКК?

# 33
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте,
Имам дете, което скоро ще навърши 2 г. и съм в отпуск по майчинство за гледането му. Тъй като се налага да остана да го гледам след навършване на 2г. (детето е осиновено и има малко здравослвни проблеми), въпросът ми е следния: Ако взема болничен лист след като навърши 2 г., трябва ли да съм се връщала на работа, за да ми се плаща болничния и ако трябва - за колко дни? За колко дни мога да взема болничен наведнъж, при положение, че детето има лек здравословен проблем и няма да има основание за ЛКК?

Можете да ползвате натрупания платен годишен отпуск

# 34
Благодаря за отговора, но не мога да ползвам почти нищо, тъй като детето е с нас отскоро.
Ако имате някаква яснота за болничния, ще ви бъда благодарна. Simple Smile

# 35
Благодаря за отговора, но не мога да ползвам почти нищо, тъй като детето е с нас отскоро.
Ако имате някаква яснота за болничния, ще ви бъда благодарна. Simple Smile

Можете да ползвате отпуска за 2012 г.
Можете да ползвате болничен без да се връщате на работа. Първия боничен се издава от личния лекар и ще зависи от диагнозата.
Имате възможност да ползвате и 6 месеца неплатен отпуск за гледане на дете до 8  години. От него можете да ползвате минимун 5 дни еднократно. Това е варинат ако не ви дадат болничен

# 36
45-дневният болничен преди раждане абсолютно задължителен ли е да се ползва от бременната?
Изобщо какви са вариантите, ако тя желае да работи до последно?
Ясно, че болничния ще бъде издаден, но насила ли трябва да се откаже от работа, ако бременната е в добро общо състояние и няма проблем да работи до термин?

# 37
45-дневният болничен преди раждане абсолютно задължителен ли е да се ползва от бременната?
Изобщо какви са вариантите, ако тя желае да работи до последно?
Ясно, че болничния ще бъде издаден, но насила ли трябва да се откаже от работа, ако бременната е в добро общо състояние и няма проблем да работи до термин?
Може да роди и на работното място, няма никакъв проблем Simple Smile
Не, не е задължително да се ползва този болничен. Само, че неизползваните дни се губят при изплащане на обезщетението. От работата се издава бележка до кога е работила. Носи се на лекаря и той издава болничен за остатъка от дните.
Ако роди без да ползва този болничен се издава болничен за 42 дни от болницата и после от педиатъра. Продължителността на болничния от педиатъра зависи от това дали има определен термин или не.

# 38
Viva, благодаря - девойката силно се противи на болничния, но дано не се окажеш пророк  Peace

# 39
  • Добрич
Здравейте,
Декларация 2/прил.2 в счетоводството ли се носи или в НОИ?

Благодаря   bouquet

Последна редакция: нд, 08 яну 2012, 23:09 от Sneakers

# 40
Здравейте,
Декларация 2/прил.2 в счетоводството ли се носи или в НОИ?

Ако сте на трудов договор всичко се носи в счетоводството.

# 41
Здравейте!

Не знам дали тук е мястото, където мога да получа тази информация, за което моля да ме извините.
Първата година от майчинството ми изтича началото на март. Мога ли да прехвърля оставащата една година от полагащото ми се майчинство на майка ми, която е пенсионер, а пък аз да се върна на работа?

Предварително ви благодаря за отговорите  Hug

# 42
Здравейте!

Не знам дали тук е мястото, където мога да получа тази информация, за което моля да ме извините.
Първата година от майчинството ми изтича началото на март. Мога ли да прехвърля оставащата една година от полагащото ми се майчинство на майка ми, която е пенсионер, а пък аз да се върна на работа?

Предварително ви благодаря за отговорите  Hug

Можете само ако майка ви се води на трудов договор към датата на прехвърляне на отпуска за гледане на дете до 2 години.

# 43
ДейзиГ, благодаря за отговора!   bouquet

А има ли значение към коя фирма трябва да се сключи този договор? Майка ми има фирма, но като управител няма договор. Вероятно ще се наложи да се направи такъв, но дали пък няма да има проблем за това, че фирмата е нейна?!

# 44
Здравейте, искам да ви помоля за помощ. Опитваме се със свеки да попълним приложение 15 към болничния 45 дни преди термин: http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril_15_boln.pdf .Интересува ме какви са тези часове в т.4 newsm78?

Общи условия

Активация на акаунт