Майчинството счетоводно - 46

• 31 546
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
  • В полите на Пирин планина
Благодаря Simple Smile сега ми се наложи и затова сега се поразрових, единственото което не намерих е дали работодателя може да ми откаже платена отпуска преди това. Например 25.03 излизам в неплатена, имам ли право преди това да си взема няколко дни от годишната ми платена, и има ли право работодателя да ми откаже ?

Не, няма право да ти откаже ползването на който и да е от двата вида отпуски.

# 331
  • София
Ще се пробвам да попитам отново.

Да попитам ако фирмата фалира,а съм бременна,мога ли фиктивно да се запиша в друга фирма на по-нисък праг на осигуряване,да се самоосигурявам, за да го увелича до този в момента и в същотото време да изляза болничен? Незнам дали го обясних достатъчно добре.  Crazy

# 332

Да попитам ако фирмата фалира,а съм бременна,мога ли фиктивно да се запиша в друга фирма на по-нисък праг на осигуряване,да се самоосигурявам, за да го увелича до този в момента и в същотото време да изляза болничен? Незнам дали го обясних достатъчно добре.  Crazy

Ами не си обяснила много ясно  newsm78
Сега ли искаш да си увеличиш дохода? Би могло. А кога да излезеш в болничен? Ако не си осигурена няма как да излезеш в болничен.

# 333
  • София

Сега ли искаш да си увеличиш дохода? Би могло. А кога да излезеш в болничен? Ако не си осигурена няма как да излезеш в болничен.
В момента във фирмата,на която й предстои закриване ме осигуряват на пълна работна заплата. Примерно пиша 700лв. Ако когато я закрият съм бременна,дали може моя приятелка с фирма да ме наеме(тя няма да може да ме води,на същите осигуровки) на осигуровки за около 330 лв ,аз да доплащам по някакъв начин като самоосигуряваща се, за да станат до 700 лв (чувала съм ,че някой се самоосигуряват, за да може при болничен,майчинство да получават повече,незнам дали е само слух и дали наистина е възможно). И примерно след 2 месеца след като ме е наела да изляза болничени и да получавам пари на база осигуровки на 700лв. Идеята ми е като дойде време за 410 дни да мога да получавам обещетение на база 700лв.

# 334

В момента във фирмата,на която й предстои закриване ме осигуряват на пълна работна заплата. Примерно пиша 700лв. Ако когато я закрият съм бременна,дали може моя приятелка с фирма да ме наеме(тя няма да може да ме води,на същите осигуровки) на осигуровки за около 330 лв ,аз да доплащам по някакъв начин като самоосигуряваща се, за да станат до 700 лв (чувала съм ,че някой се самоосигуряват, за да може при болничен,майчинство да получават повече,незнам дали е само слух и дали наистина е възможно). И примерно след 2 месеца след като ме е наела да изляза болничени и да получавам пари на база осигуровки на 700лв. Идеята ми е като дойде време за 410 дни да мога да получавам обещетение на база 700лв.

За да се самоосигуряваш трябва да имаш основание - да си съдружник в ООД, ЕТ, да упражняваш свободна професия. Не може просто така, по желание. На трудов договор може да се водиш фиктивно на какъвто доход е сключен договора и да си внасяш сама осигуровките. Ако имаш поне 6 месеца осиг. стаж можеш по всяко време да ползваш отпуск по болест.

# 335
  • Добрич
Здравейте,
декларация обр. 1 всеки месец ли се подава когато съм в майчинство? При неподаване какво следва?

# 336
Привет на всички страхотни мамчета  bouquet След месец приключва и второто ми майчинство. От двата поредни отпуска за гледане на дете имам събрани над 4 месеца платен отпуск, които чакам счетотводителката ни да изчисли. Въпросът ми е след това мога ли да бъда съкратена и ще получавам ли обезщетения от бюрото по труда - какъв процент от заплатата ми и за колко месеца? Това се налага, тъй като дейността на фирмата, където съм вече над 10 години беше преостановена в нашия град. Ако имам право на обезщетение по какъв член трябва да бъда освободена? И ще коства ли това финансови средства на работодателя ми? Благодаря предварително

# 337
  • Русе
Здравейте,
декларация обр. 1 всеки месец ли се подава когато съм в майчинство? При неподаване какво следва?
Да, всеки месец се подава, с внасянето на осигуровките за  съответния месец. По време на 410 те дни, ако не се подаде декларация 1 навреме, не е проблем, защото обезщетението при бременност и раждане така или иначе се изплаща до към 10 число. След годината на детето обаче, ако не се подаде декларация обр.1 навреме, се забавя и изплащането на майчинството.

# 338
  • Добрич
Благодаря silvia1980 !
Питането ми беше продиктувано от това: Работодателя ми ще закрива фирмата през февруари,доколкото разбрах при предишно питане тук във форума аз ще продължа да получавам обезщетение,но трябва да си внасям сама осигуровките. Но в такъв случай кой ще ми внася въпросната декларация,сама ли трябва? И по какъв начин ще си внасям сама здравните осигуровките-както самоосигуряващите се граждани или по друг метод,понеже за самоосигуряващи се здравно вноската е около 16лв,а чрез фирма-около 20лв?
И освен това след закриване на фирмата нещо трябва ли да направя-някакви документи в НОИ,НАП,т.н.
Малко объркано стана,дано ми разбрахте питането!

# 339
  • Русе
Благодаря silvia1980 !
Питането ми беше продиктувано от това: Работодателя ми ще закрива фирмата през февруари,доколкото разбрах при предишно питане тук във форума аз ще продължа да получавам обезщетение,но трябва да си внасям сама осигуровките.- Да, здравните осигуровки. Но в такъв случай кой ще ми внася въпросната декларация,сама ли трябва?- При прекратено правоотношение, декларация обр.1 не се подава. И по какъв начин ще си внасям сама здравните осигуровките-както самоосигуряващите се граждани или по друг метод,понеже за самоосигуряващи се здравно вноската е около 16лв,а чрез фирма-около 20лв?- внасяте ги като за безработно лице 16.80лв.
И освен това след закриване на фирмата нещо трябва ли да направя-някакви документи в НОИ,НАП,т.н.- в НОИ не, въпреки че е хубаво да се обадите, че договорът ви е прекратен, в НАП  се подава декларация, че сте безработна, и че сама ще си внасяте осигуровките- декларация 7 за здравно осигуряване.
Малко объркано стана,дано ми разбрахте питането!

Привет на всички страхотни мамчета  bouquet След месец приключва и второто ми майчинство. От двата поредни отпуска за гледане на дете имам събрани над 4 месеца платен отпуск, които чакам счетотводителката ни да изчисли. Въпросът ми е след това мога ли да бъда съкратена и ще получавам ли обезщетения от бюрото по труда - какъв процент от заплатата ми и за колко месеца? - Да, може да бъдете съкратена. - Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица. Това се налага, тъй като дейността на фирмата, където съм вече над 10 години беше преостановена в нашия град. Ако имам право на обезщетение по какъв член трябва да бъда освободена?- По чл. от КТ, който да гарантира, че няма да получавате минималното обезщетение за безработица, за минимален период. Гледайте да не ви съкратят по чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда. И ще коства ли това финансови средства на работодателя ми?-  В зависимост от това по кой член сте съкратена, работодателят ви дължи обезщетение, най-често в размер на 1 работна заплата. Благодаря предварително

# 340
  • Добрич
Благодаря silvia1980

# 341
Признавам си не съм чела назад и ако се повтарям ме извинете  newsm51

Дъщеря ми е на 1г. и 2м., и смятам след месец да се върна на работа. Майка ми е пенсионер и ще гледа детето до Септември, когато тя тръгва на ясла.
Питането ми е такова: мога ли да прехвърля майчинството на майка ми (не съм сигурна, че съществува такава опция - само съм чувала от тук, от там). Ако - да, какво трябва да направя?

Благодаря!  smile3525

# 342
  • Пловдив
Признавам си не съм чела назад и ако се повтарям ме извинете  newsm51

Дъщеря ми е на 1г. и 2м., и смятам след месец да се върна на работа. Майка ми е пенсионер и ще гледа детето до Септември, когато тя тръгва на ясла.
Питането ми е такова: мога ли да прехвърля майчинството на майка ми (не съм сигурна, че съществува такава опция - само съм чувала от тук, от там). Ако - да, какво трябва да направя?

Благодаря!  smile3525

ако майка ти е само пенсионер и не работи,шанса ти е чрез социалната програма.отиваш и питаш в социалните-става бавно,защото трябва да кара курс
друг вариант ви е да я назначите някъде на работа на ТД.отработва 1 ден и й прехвърляш майчинството.
но като тръгне детето на ясла,майка ти вече не може да я гледа и да взима 240 те лв.ти ще взимаш 120 лв като работеща майка от момента на тръгване на ясла

# 343
  • София
Здравейте,
Да, всеки месец се подава, с внасянето на осигуровките за  съответния месец. По време на 410 те дни, ако не се подаде декларация 1 навреме, не е проблем, защото обезщетението при бременност и раждане така или иначе се изплаща до към 10 число. След годината на детето обаче, ако не се подаде декларация обр.1 навреме, се забавя и изплащането на майчинството.

Да попитам. Всеки месец ли трябва наистина да се ходи до работодателя и да му се дава тази декларация обр.1, за да я подаде в НОИ? Или веднъж като се попълни и той си я подава всеки път...нещо не ми допада всеки месец да ходя до работата! newsm78

# 344
  • София-Младост
Здравейте,

Да попитам. Всеки месец ли трябва наистина да се ходи до работодателя и да му се дава тази декларация обр.1, за да я подаде в НОИ? Или веднъж като се попълни и той си я подава всеки път...нещо не ми допада всеки месец да ходя до работата! newsm78
Ти нямаш задължение по отношение на декларация обр.1. Работодателя има задължение да я подаде до два работни дни след внасяне на осигуровките.

Общи условия

Активация на акаунт