Майчинството счетоводно - 46

• 31 546
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
  • София-Младост
Благодаря за бързия отговор. А кога може да се представи пред работодателя? Може ли двата листа утре ?
Да.

# 316
  • София
Да попитам ако фирмата фалира,а съм бременна,мога ли фиктивно да се запиша в друга фирма на по-нисък праг на осигуряване,да се самоосигурявам, за да го увелича до този в момента и в същотото време да изляза болничен? Незнам дали го обясних достатъчно добре.  Crazy

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 16:15 от mikimik

# 317
Здравейте,и аз с едно питане.
Термина ми е на 14.05.2012г. и трябва да изляза в 45 дневен болничен на 30.03.2012г..Към този момент ще имам 15м. трудов стаж:
-ще получавам ли майчинство или трябва да имам 24м.
Благодаря   bouquet

# 318
Здравейте!
Момиче на 19 г. ражда, до 18-тата си година е била ученичка. Какъв трудов стаж й е необходим, за да получава майчинство?
Благодаря!

# 319
  • Пловдив
Здравейте!
Момиче на 19 г. ражда, до 18-тата си година е била ученичка. Какъв трудов стаж й е необходим, за да получава майчинство?
Благодаря!

12 м осигурителен стаж.
докато натрупа стажа и ако дохода на човек е под 350 лв бруто има право на социално майчинство-100 лв на месец за една година

# 320
  • София-Младост
Термина ми е на 14.05.2012г. и трябва да изляза в 45 дневен болничен на 30.03.2012г..Към този момент ще имам 15м. трудов стаж:
Благодаря   bouquet
Ще получаваш обезщетение, необходими са 12 месеца осигурителен стаж, ти имаш 15.
При изчисленията се взимат 24 месеца назад, ако няой от тези месеци си била извън осигуряване ще се смята МРЗ за страната.

# 321
♥Elfita♥, благодаря! И аз така разбрах Чл. 48а. от КСО, но не ми стана ясно - нали след последните промени бяха нужни 24 месеца стаж назад?  ooooh!

Опа, Ала-Бала току-що е обяснила... Мерси.

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 13:47 от Merlinski

# 322
Благодаря   bouquet
Ще получаваш обезщетение, необходими са 12 месеца осигурителен стаж, ти имаш 15.
При изчисленията се взимат 24 месеца назад, ако няой от тези месеци си била извън осигуряване ще се смята МРЗ за страната.
Благодаря много   bouquet Hug

# 323
Не болничен вече имам, но бил издаден не в Събота а днес?Това е лежали сме в болницата Петък и събота в Събота бяха приключили като питах за болничен.
Не виждам основание за санкция...

В болничния са записали "Антидатиран по вина на пациента". Какво означава това?

Благодаря много за търпението и отговорите момичета Hug

# 324
  • София-Младост
Не болничен вече имам, но бил издаден не в Събота а днес?Това е лежали сме в болницата Петък и събота в Събота бяха приключили като питах за болничен.

Четох Наредбата, но не виждам нищо притеснително в случая. Не могат по-рано да издадат болничният, този един ден закъснение на издаване не би следвало да е проблем. Нека и другите се включат, ако знаят нещо по-конкретно.

# 325
Мерси Ала Бала . Ще се радвам ако се включат и други. На всичко отгоре онзи ден като си запазих час за ЛКК и ми казаха че ми трябва направление от личната ми(каза го мед. сестрата на педиатъра ми),днес моята лична ми каза че трябва да е направление от педиатъра за детето, защото то минава на Лкк не аз, но от кабинета бяха приключили. Надявам се да ми удължат болничния с опция утре да пусна направлението Sad . Разбиха ме от разхождане(съпругът ми по-точно, че малкото е на легло и аз стоя плътно до него). Стискайте палци!!!

# 326

Няма проблем от тази забележка. Просто са си измили ръцете. Можеха да пишат "Късно потърсен". Няма да последва неплащане. Важното в случая е, че работодателя знае, че сте в болнични.
Щом детето наистина е зле няма да има проблем да се издаде болничен от ЛКК. Там в забележките ще пише, че е късно издаден, а дори и да не пише няма да го върнат от НОИ. Щом болничния е от ЛКК е нормално да е издаден по-късно тъй като ЛКК не заседават всеки ден.

# 327
Здравейте, бих искала да попитам нещо, търся информация, но не намирам в случая.
Първо по мои спомени неплатеното майчинство преди беше до 3-тата година на детето, сега явно е променено до 2 години на детето. С право за ползване на 6 месеца неплатена отпуска. Моят случай е следният. Искам да ползвам тези 6 месеца (не знам дали имам право по 6 месеца за всяко дете, тоест могат ли да станат 12 месеца или не?) от 25.03.2012 година. Дължа ли предизвестие на работодателя и колко, по принцип по договор ако реша да напускам дължа предизвестие 3 месеца, и освен това имат ли право да ми откажат тези 6 месеца неплатен отпуск?
Освен това предполагам че се пускат до човешки ресурси, молба свободен стил.
Благодаря предварително.

ПП. въпроса ми отпада, защото намерих нужната информация Simple Smile

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 16:05 от joya

# 328
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, бих искала да попитам нещо, търся информация, но не намирам в случая.
Първо по мои спомени неплатеното майчинство преди беше до 3-тата година на детето, сега явно е променено до 2 години на детето. С право за ползване на 6 месеца неплатена отпуска. Моят случай е следният. Искам да ползвам тези 6 месеца (не знам дали имам право по 6 месеца за всяко дете, тоест могат ли да станат 12 месеца или не?) от 25.03.2012 година. Дължа ли предизвестие на работодателя и колко, по принцип по договор ако реша да напускам дължа предизвестие 3 месеца, и освен това имат ли право да ми откажат тези 6 месеца неплатен отпуск?
Освен това предполагам че се пускат до човешки ресурси, молба свободен стил.
Благодаря предварително.

Доста отдавна е тази промяна за "неплатеното" майчинство.
Полага ти се за всяко дете по 6 месеца неплатен отпуск, до навършване на 8 год. възраст. Подаваш молба поне 10 дни по-рано, преди датата, от която искаш да ползваш отпускът. Предизвестието за напускане е според уговореното в трудовия договор.

# 329
Благодаря Simple Smile сега ми се наложи и затова сега се поразрових, единственото което не намерих е дали работодателя може да ми откаже платена отпуска преди това. Например 25.03 излизам в неплатена, имам ли право преди това да си взема няколко дни от годишната ми платена, и има ли право работодателя да ми откаже ?

Общи условия

Активация на акаунт