Майчинството счетоводно - 46

• 31 546
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте момичета!
Имам питане - планирам бременност, но в последните 5 години работя на граждански договор и съответно нямам внесени осигуровки за ОЗМ. Преди това имам няколко години трудов стаж. Въпросът ми е - ако сега започна да се самоосигурявам, ще имам ли право на обезщетение за майчинство след 10-12 месеца (евентуално) и на каква база ще се изчислява то? Също така, има ли практика на счетоводните фирми да предлагат помощ  на самоосигуряващи се лица при попълване на счетоводните документи и плащане на осигурителните вноски всеки месец?
Благодаря предварително и се извинявам, ако въпросите са вече коментирани!

# 301
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета!
Имам питане - планирам бременност, но в последните 5 години работя на граждански договор и съответно нямам внесени осигуровки за ОЗМ. Преди това имам няколко години трудов стаж. Въпросът ми е - ако сега започна да се самоосигурявам, ще имам ли право на обезщетение за майчинство след 10-12 месеца (евентуално) и на каква база ще се изчислява то? Също така, има ли практика на счетоводните фирми да предлагат помощ  на самоосигуряващи се лица при попълване на счетоводните документи и плащане на осигурителните вноски всеки месец?
Благодаря предварително и се извинявам, ако въпросите са вече коментирани!

Нужно е да имаш поне 6 месеца осиг. стаж, вкл. и за фонд ОЗМ. Вече размерът на обезщетението зависи от осиг. доход за предходните 24 месеца. За счетовдните къщи ми е трудно да отговоря, но има осигурителни каси, където извършват посочените от теб услуги.

# 302
silvia1980, благодаря! Няма как да отида на място, защото фирмата е регистрирана в Ямбол, аз аз съм от София, но още в понеделник ще се обадя. Четейки наредбата, мисля случаят ми попада в хипотезата на чл. 30, ал.1 , т.1, защото в 2та болнични има записан термин на раждане, имам и епикриза с посочен термин. Явно не са обърнали внимание в забележките и са ме 'запратили' в чл.30, ал.2, т.3. Още по-тъпото е, че този болничен е при втори работодател. Болничният, представен при работодателя по основен трудов договор е в Софийското НОИ и още не е обработен. Ще трябва да изчакам и тяхното становище. Благодаря още веднъж за оказаното съдействие.

# 303
Добър вечер! Бременна съм в 5-ти месец и се чудя отпуската за тази година дали да си я използвам цялата сега или мога да я прехвърля за след майчинството?

# 304
Здравейте! Планирам бременност, но имам едно питане. Понеже работата ми е свързана с физическо натоварване, макар и в малка степен. Интересува ме дали ако напусна работа ще получавам майчински? Иначе имам работено повече от година и половина преди това.

# 305
Здравейте,
Казусът ми е следният - след 4 дни дъщеря ми навършва 2 г. и майчинството ми свършва. Искам да ползвам 6-те месеца неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г, а след това да ползвам чрез прехвърляне и тези на съпруга ми, доколкото разбрах това вече е възможно.

Интересува ме, докато съм в неплатен отпуск, работодателят ми ще ме осигурява ли и за какво точно, както и върху каква сума? А има ли право да ми откаже ползването на този неплатен отпуск?

Благодаря предварително!

# 306
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Добър вечер! Бременна съм в 5-ти месец и се чудя отпуската за тази година дали да си я използвам цялата сега или мога да я прехвърля за след майчинството?

Каквото не успеете да ползвате сега ще се прехвърле след майчинството

Здравейте! Планирам бременност, но имам едно питане. Понеже работата ми е свързана с физическо натоварване, макар и в малка степен. Интересува ме дали ако напусна работа ще получавам майчински? Иначе имам работено повече от година и половина преди това.

За да поучавате обезщетение за бременност и раждане или отпуск за гледане а дете до 2 години трябва да работите на трудов договор

Здравейте,
Казусът ми е следният - след 4 дни дъщеря ми навършва 2 г. и майчинството ми свършва. Искам да ползвам 6-те месеца неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г, а след това да ползвам чрез прехвърляне и тези на съпруга ми, доколкото разбрах това вече е възможно.

Интересува ме, докато съм в неплатен отпуск, работодателят ми ще ме осигурява ли и за какво точно, както и върху каква сума? А има ли право да ми откаже ползването на този неплатен отпуск?

Благодаря предварително!

Все още няма нищо публиквано официално за прехвърляне на неплатения отпуск.
По време на неплатен отпуск работодателят дължи само здравна осигуровка в размер на 8% върху 210 лв. за негова сметка

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 14:18 от AnMary

# 307
Благодаря за бързия отговор, Дейзи!   bouquet
Аз искам първо да ползвам платената отпуска, която имам отпреди да забременея - два месеца, а после да пробвам да взема първо тези 6 месеца за голямото дете, макар че той ще навърши 8 през юли и сигурно няма да мога да ги ползвам всичките, а след това за малката другите 6. Дано дотогава публикуват нещо официално за прехвърлянето. А принципно мога ли първо да ползвам неплатената отпуска за голямото дете, за да не я изгубя и после платената, след това пак неплатена за малкото? Или не стават такива врътки  Laughing

# 308
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Благодаря за бързия отговор, Дейзи!   bouquet
Аз искам първо да ползвам платената отпуска, която имам отпреди да забременея - два месеца, а после да пробвам да взема първо тези 6 месеца за голямото дете, макар че той ще навърши 8 през юли и сигурно няма да мога да ги ползвам всичките, а след това за малката другите 6. Дано дотогава публикуват нещо официално за прехвърлянето. А принципно мога ли първо да ползвам неплатената отпуска за голямото дете, за да не я изгубя и после платената, след това пак неплатена за малкото? Или не стават такива врътки  Laughing

Мисля, че няма да има проблем да се ползват така както искате отпуските. Само разучете работодателя колко време предварително иска да подадете молбите за отпуска.

# 309
Още веднъж хиляди благодарности и приятна вечер!

# 310
Здравейте,

Едно бързо въпросче. Малкото ми детенце беше оперирано в Петък в Пирогов. Изписаха ни в Събота, но не успяха да ми издадат болничен тогава. Днес съпругът ми когато е отишъл да го вземе са му казали че подлежа на някаква санкция. Може ли някой  за познат да ми обясни по-подробно .Днес ще се явя и при ЛКК за удължаване. Работодателя ми знае че съм в болничен.

Благодаря предварително!!!

# 311
  • София-Младост
Здравейте,

Едно бързо въпросче. Малкото ми детенце беше оперирано в Петък в Пирогов. Изписаха ни в Събота, но не успяха да ми издадат болничен тогава. Днес съпругът ми когато е отишъл да го вземе са му казали че подлежа на някаква санкция. Може ли някой  за познат да ми обясни по-подробно .Днес ще се явя и при ЛКК за удължаване. Работодателя ми знае че съм в болничен.

Благодаря предварително!!!
На каква санкция?! Вие в събота при изписването поискахте ли си болничен? И те ви казаха елате в понеледник и сега не ви дават , така ли?

# 312
Не болничен вече имам, но бил издаден не в Събота а днес?Това е лежали сме в болницата Петък и събота в Събота бяха приключили като питах за болничен.

# 313
  • София-Младост
Не болничен вече имам, но бил издаден не в Събота а днес?Това е лежали сме в болницата Петък и събота в Събота бяха приключили като питах за болничен.
Не виждам основание за санкция...

# 314
Благодаря за бързия отговор. А кога може да се представи пред работодателя? Може ли двата листа утре ?

Общи условия

Активация на акаунт