Майчинството счетоводно - 46

• 30 213
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
  • София-Младост
Здравейте на 6.02.2012 ми изтича последния болничен от 135те дни издаден от педиатъра.
Въпросът ми е кога трябва да се подаде Приложение 2 в НОИ за да премина към получаване на майчинство. Счетоводителката ни казва, че трябва да изчака да изтече целият месец февруари и да подаде декларацията в НОИ през месец март. Това се получавало тъй като болничният застъпвал дни от февруари.
Така ли е?

Благодаря за отговорите предварително.  bouquet
Хубав ден  Simple Smile

Да, така е, след подаване на дани в регистъра на НАп до два дни се носи приложениетго в НОИ.

# 61
  • Русе
здравейте,да попитам и аз с моя казус Smile

до 14 .11.11 бях по майчинство,от 14.11.2011 до 11.01.2012 съм в платен годишен отпуск.На 12.01 трябва да съм на работа,но работодателят ми иска да напусна веднага работа,не искаше и да ми плати отпуската,но в петък ми плати отпуската за ноември ,за декември не знам кога ще ми я платят.Въпросът ми е какво да правя аз,да си пусна болничен ,неплатена или не знам какво докато ми изплатят всичко,и след това ще си подам молбата за напускане.
Той може да ти я изплати ислед 6 месеца... можеш да го съдиш евентуално след време.

допитах се и до Инспекцията по труда,казаха ми да не напускам докато не ми изплатят отпуската,неплатена може ли да си пусна 2-3 дни преди деня в който трябва да съм на работа?

# 62
Имам следният въпрос . Синът ми е роден на 02.03.2010 г . В момента съм по майчинство , като в същото време работя на 4 часа по втори трудов договор при друг работодател. Не желая да се връщам на работа при работодателя при , който съм в майчинство . Въпросът ми е кога трябва да си пусна молбата за напускане . Освен това нали ми се дължи обезщетение за платен отпуск за времето на майчинството . При напускане тези 40 и няколко дни трябва да ми бъдат платени нали ? Работодателя какви осигуровки дължи за този платен отпуск ?

# 63
  • София
Добър ден,искам да помоля за съвет. Фирмата ,в която работя върви към пълно закриване,тя е част от холдинг.  Останахме 4 души,аз съм майка на дете под 3 години. Предишните колеги (около 30 човека) ги съкращаваха по чл. 327 и чл. 328. Какви са възможностите за мен? Не искам да ме принуждават да подписвам да е по 327чл и да ми дължат само 1 обещетение,мисля че ми се полагат 2 и си ги искам. Закона задължава ли ги да ми предложат друга работа във холдинга ? Моля за помощ да ми разясните какви са ми правата в тази ситуация  Praynig .

Защитата по КТ се състои в това, че се изисква разрешение от Инспекция по труда за твоето съкращаване и то, ако не става дума за закриване на цялото предприятие. Доколкото мога да преценя дъщерното дружество си е отделно юридическо лице  newsm78, но да не те подведа.
Иначе броят на БТВ за обезщетение зависят от посоченото в трудовия договор, като минимумът е една БТВ по КТ.

Колегите съкратени по чл 328 получават 2 обещетения,тези по 327 получават 1 заплата обещетение. Когато се стигне до окончателното затваряне  ,ми се иска и аз да получа 2 обещетения,а не да ме принуждават да подписвам по 327чл и да получа 1. По 327 разбрах,че се води по взаимно съгласие .Някой колеги ми казаха,че ще се опитат по 327 ,защото ако трябвало да уведомят Инспекцията по труда,можело тя да ги застави да ми предложат друга работа.Незнам дали това е истина?!

# 64
  • София-Младост
здравейте,да попитам и аз с моя казус Smile

до 14 .11.11 бях по майчинство,от 14.11.2011 до 11.01.2012 съм в платен годишен отпуск.На 12.01 трябва да съм на работа,но работодателят ми иска да напусна веднага работа,не искаше и да ми плати отпуската,но в петък ми плати отпуската за ноември ,за декември не знам кога ще ми я платят.Въпросът ми е какво да правя аз,да си пусна болничен ,неплатена или не знам какво докато ми изплатят всичко,и след това ще си подам молбата за напускане.
Той може да ти я изплати ислед 6 месеца... можеш да го съдиш евентуално след време.

допитах се и до Инспекцията по труда,казаха ми да не напускам докато не ми изплатят отпуската,неплатена може ли да си пусна 2-3 дни преди деня в който трябва да съм на работа?
Можеш, но нека да е неплатен за отгл. на дете, за да не може да ти я откаже. Молбата обаче поне 10 дни преди ползването...

# 65
Имам следният въпрос . Синът ми е роден на 02.03.2010 г . В момента съм по майчинство , като в същото време работя на 4 часа по втори трудов договор при друг работодател. Не желая да се връщам на работа при работодателя при , който съм в майчинство . Въпросът ми е кога трябва да си пусна молбата за напускане . зависи в труд. договор какъв срок на предизвестие е посочен Освен това нали ми се дължи обезщетение за платен отпуск за времето на майчинството .  даПри напускане тези 40 и няколко дни трябва да ми бъдат платени нали ? да Работодателя какви осигуровки дължи за този платен отпуск ? само данък общ доход

# 66
По договор - едномесечно предизвестие . Т.е не трябва да ми се от държат други осигуровки , освен 10 те % , от обезщетението за не ползван отпуск?

# 67
По договор - едномесечно предизвестие . Т.е не трябва да ми се от държат други осигуровки , освен 10 те % , от обезщетението за не ползван отпуск? да

# 68
  • София
Здравейте.
Искам да попитам, ако фирмата работодател прекрати дейност, докато съм по майчинство, какво се случва с платеното майчинство, ако:
- съм в периода на едната година след раждането
- детето вече е навършило една годинка и тече втората година - полагаема?
Ще продължа ли да го получавам?
Благодаря ви   bouquet.

# 69
  • София-Младост
Здравейте.
Искам да попитам, ако фирмата работодател прекрати дейност, докато съм по майчинство, какво се случва с платеното майчинство, ако:
- съм в периода на едната година след раждането - продължава изплащане до края на 410-те дни
- детето вече е навършило една годинка и тече втората година - полагаема? - прекратява ти се договорът и отпуска, и обезщетението
Ще продължа ли да го получавам?
Благодаря ви   bouquet.

# 70
  • София
- детето вече е навършило една годинка и тече втората година - полагаема? - прекратява ти се договорът и отпуска, и обезщетението
Благодаря  smile3525.
При прекратяването работодателят дължи ли изплащане на натрупаната отпуска?
Ако подпиша договор в друга фирма след това, може ли да се продължи отпускът за отглеждане на дете до 2 год. и съответно обезщетението?

# 71
  • София-Младост
Благодаря  smile3525.
При прекратяването работодателят дължи ли изплащане на натрупаната отпуска?
Ако подпиша договор в друга фирма след това, може ли да се продължи отпускът за отглеждане на дете до 2 год. и съответно обезщетението?
Да и на двата въпроса.

# 72
Здравейте!

Искам да попитам, за да ползва таткото болничен за бащинство след раждането на детето, той кога всъщност стартира? Предполагам след изписването от болницата? И ако има 6 дни платен отпуск кога може да го ползва - след като изтече болничния за бащинство или може да го ползва преди да влезе в сила самия болничен. Има ли някакво значение ми е въпроса. Дано е станало ясно. Идеята е да си вземе този 6-дневен отпуск в момента, в който отида да раждам, за да може да гледа баткото докато съм в болницата, а след това да ползва болничния за бащинство.
Благодаря предварително за отговора!

# 73
  • в рaя
Здравейте!
Въпреки, че Елфита ми отговори доста подробно на въпросите, искам да попитам и тук дали някой е правил така и има ли смисъл Simple Smile
След изтичане на 410 дни за първо дете се върнах на работа, ползвах си платения годишен отпуск и след това болничен за общо заболяване- около 3 месеца. На 9.02 ми предстои да изляза в 45 дневен болничен за майчинство и искам да попитам за варианта да си пусна отпуска за гледане на дете до 2 г. с цел да се получи застъпено майчинство. Така ще мога ли да се възползвам от възнаграждението за първото дете или допълнително ще си сваля дохода?
В НОИ ми казаха, че трябва да не съм се връщала на работа, да не е ползван болничен за общо заболяване и общо взето изобщо да не е прекъсвано майчинството. Но в закона тези подробности не са упоменати, а все чета за съвет така да се постъпи, за да може да се взима по-голямото възнаграждение, но дали реално е възможно?

# 74
  • Пловдив
Здравейте!

Искам да попитам, за да ползва таткото болничен за бащинство след раждането на детето, той кога всъщност стартира? от деня на изписването Предполагам след изписването от болницата? И ако има 6 дни платен отпуск кога може да го ползва - след като изтече болничния за бащинство или може да го ползва преди да влезе в сила самия болничен. Има ли някакво значение ми е въпроса. Дано е станало ясно. Идеята е да си вземе този 6-дневен отпуск в момента, в който отида да раждам, за да може да гледа баткото докато съм в болницата, а след това да ползва болничния за бащинство.-да,може така само трябва да договори със счетоводството,че ще ползва 6 ти пл отпуск като влезнеш да раждаш.което реално не се знае точно кога ще е
Благодаря предварително за отговора!

Общи условия

Активация на акаунт