Майчинството счетоводно - 46

• 30 225
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Въпреки, че Елфита ми отговори доста подробно на въпросите, искам да попитам и тук дали някой е правил така и има ли смисъл Simple Smile
След изтичане на 410 дни за първо дете се върнах на работа, ползвах си платения годишен отпуск и след това болничен за общо заболяване- около 3 месеца. На 9.02 ми предстои да изляза в 45 дневен болничен за майчинство и искам да попитам за варианта да си пусна отпуска за гледане на дете до 2 г. с цел да се получи застъпено майчинство. Така ще мога ли да се възползвам от възнаграждението за първото дете или допълнително ще си сваля дохода?
В НОИ ми казаха, че трябва да не съм се връщала на работа, да не е ползван болничен за общо заболяване и общо взето изобщо да не е прекъсвано майчинството. Но в закона тези подробности не са упоменати, а все чета за съвет така да се постъпи, за да може да се взима по-голямото възнаграждение, но дали реално е възможно?

В КСО единственото изискване е към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин за 2-рото дете да ползваш отпуск за гледане на първото. Според мен няма сонование да не можеш да се ползваш от застъпеното майчинство.

Добър ден,искам да помоля за съвет. Фирмата ,в която работя върви към пълно закриване,тя е част от холдинг.  Останахме 4 души,аз съм майка на дете под 3 години. Предишните колеги (около 30 човека) ги съкращаваха по чл. 327 и чл. 328. Какви са възможностите за мен? Не искам да ме принуждават да подписвам да е по 327чл и да ми дължат само 1 обещетение,мисля че ми се полагат 2 и си ги искам. Закона задължава ли ги да ми предложат друга работа във холдинга ? Моля за помощ да ми разясните какви са ми правата в тази ситуация  Praynig .

Защитата по КТ се състои в това, че се изисква разрешение от Инспекция по труда за твоето съкращаване и то, ако не става дума за закриване на цялото предприятие. Доколкото мога да преценя дъщерното дружество си е отделно юридическо лице  newsm78, но да не те подведа.
Иначе броят на БТВ за обезщетение зависят от посоченото в трудовия договор, като минимумът е една БТВ по КТ.

Колегите съкратени по чл 328 получават 2 обещетения,тези по 327 получават 1 заплата обещетение. Когато се стигне до окончателното затваряне  ,ми се иска и аз да получа 2 обещетения,а не да ме принуждават да подписвам по 327чл и да получа 1. По 327 разбрах,че се води по взаимно съгласие .Някой колеги ми казаха,че ще се опитат по 327 ,защото ако трябвало да уведомят Инспекцията по труда,можело тя да ги застави да ми предложат друга работа.Незнам дали това е истина?!

По взаимно съгласие е по чл. 325 т. 1 от КТ. По този член не се дължи обезщетение от страна на работодателя. Чл. 327 се от нася до правото на работника да прекрати правоотношението си с работодателя, ако втроият не си изпълнява задълженията най-общо. Уведомление на ИТ се прави от страна на работодателя за съкращаването на конкретни лица, които най-общо имат закрила по КТ и се търси разрешение за това.

Последна редакция: вт, 10 яну 2012, 17:06 от AnMary

# 76
  • в рaя
Здравейте!
Въпреки, че Елфита ми отговори доста подробно на въпросите, искам да попитам и тук дали някой е правил така и има ли смисъл Simple Smile
След изтичане на 410 дни за първо дете се върнах на работа, ползвах си платения годишен отпуск и след това болничен за общо заболяване- около 3 месеца. На 9.02 ми предстои да изляза в 45 дневен болничен за майчинство и искам да попитам за варианта да си пусна отпуска за гледане на дете до 2 г. с цел да се получи застъпено майчинство. Така ще мога ли да се възползвам от възнаграждението за първото дете или допълнително ще си сваля дохода?
В НОИ ми казаха, че трябва да не съм се връщала на работа, да не е ползван болничен за общо заболяване и общо взето изобщо да не е прекъсвано майчинството. Но в закона тези подробности не са упоменати, а все чета за съвет така да се постъпи, за да може да се взима по-голямото възнаграждение, но дали реално е възможно?

В КСО единственото изискване е към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин за 2-рото дете да ползваш отпуск за гледане на първото. Според мен няма сонование да не можеш да се ползваш от застъпеното майчинство.

И аз така разбрах, но служителката в НОИ ми каза, че трябва да е непрекъснато майчинството и нямам право да се възползвам от това. Затова и ми е интересно дали някой се е възползвал и се е получило?

# 77
  • София-Младост
Здравейте!

И аз така разбрах, но служителката в НОИ ми каза, че трябва да е непрекъснато майчинството и нямам право да се възползвам от това. Затова и ми е интересно дали някой се е възползвал и се е получило?
От сега ти казвам, че ако ти откажат веднага пускаш жалба и ще спечелиш. Мисля, че имаше едно подобно дело във Варна, но може и да бъркам.

# 78
Момичета здравейте.Днес мисля да ходя до соц.подпомагане да проверя нещо-за да не се разкарвам може ли за съвет.
Сега съм бременна и съм в болничен 45 дни преди раждане,имам и дъщеря.На трудов договор съм-в момента съм последния болничен-та въпроса ми е мога ми да кандидатствам за еднократната соц.помощ от 150лв.Не съм омъжена-мисля че за дохода се броим аз и дъщеря ми а съм на заплата по договор-400лв.
Ако мога да подам документи какво ми трябва-
1.бележка за термин
2.бележка с доходи за 12месеца назад
3.лк
4,копие от болничния
нещо друго????акт на др.дете???
Благодаря предварително

# 79
Здравейте момичета.Имам нужда от малко помощ.Утре смятам да ходя до соц. подпомагане за детстките.За първи път ще подавам документи.Казаха ми да си нося служебна бележка за доходите ми 12 месеца назад от фирмата, където работя.Но през цялата бременност бях в болничен и някои месеци съм на 00лв.Та въпроса ми е трябва ли от банката да си изкарам извлечение на сметката за месеците през които съм била в болничен, дали ще ми е нужно Rolling Eyes? Благодаря предварително Hug Hug

# 80
  • София-Младост
Момичета здравейте.Днес мисля да ходя до соц.подпомагане да проверя нещо-за да не се разкарвам може ли за съвет.
Сега съм бременна и съм в болничен 45 дни преди раждане,имам и дъщеря.На трудов договор съм-в момента съм последния болничен-та въпроса ми е мога ми да кандидатствам за еднократната соц.помощ от 150лв.Не съм омъжена-мисля че за дохода се броим аз и дъщеря ми а съм на заплата по договор-400лв.

А защо ще кандидатстваш...нямаш необходимият осиг. стаж, за да получаваш обезщетение ли?

Здравейте момичета.Имам нужда от малко помощ.Утре смятам да ходя до соц. подпомагане за детстките.За първи път ще подавам документи.Казаха ми да си нося служебна бележка за доходите ми 12 месеца назад от фирмата, където работя.Но през цялата бременност бях в болничен и някои месеци съм на 00лв.Та въпроса ми е трябва ли от банката да си изкарам извлечение на сметката за месеците през които съм била в болничен, дали ще ми е нужно Rolling Eyes? Благодаря предварително Hug Hug
Няма значение, работодателя ще издаде удостоверение с доход по месеци 0,00, а като забележка ще напише, че за посоченият период лицето е било в отпуск по чл...от КТ. Не ти тряблва бележка от НОИ, опиши си само сумите по месеци, на база твоите банкови извлечения, те ще си направят проверка.

Последна редакция: вт, 10 яну 2012, 17:07 от AnMary

# 81
Няма значение, работодателя ще издаде удостоверение с доход по месеци 0,00, а като забележка ще напише, че за посоченият период лицето е било в отпуск по чл...от КТ. Не ти тряблва бележка от НОИ, опиши си само сумите по месеци, на база твоите банкови извлечения, те ще си направят проверка.
Много благодаря за бързия отговор  bouquet

# 82
имам трудовия стаж-просто мислех че ще мога да се възползвам?

# 83
  • София-Младост
Не можеш за тази помощ.

# 84
Не можеш за тази помощ.
благодаря.Явно предният път не ми е достигал стажът.Хубав ден  bouquet

# 85
  • Бургас
Момичета, моля за ХЕЛП!!! На На 18.11.2011г. ми изтече последния болничен от педиатърката и трябва да се подаде вече декларация и да взимам майчинство. Подадена е, само че на 21.12. е върната от НОИ за корекция. И от тогава - нищо. Какъв е срока да се коригира и има ли изобщо такъв или могат да ме държат без майчинство до безкрай?

# 86
  • София-Младост
Момичета, моля за ХЕЛП!!! На На 18.11.2011г. ми изтече последния болничен от педиатърката и трябва да се подаде вече декларация и да взимам майчинство. Подадена е, само че на 21.12. е върната от НОИ за корекция. И от тогава - нищо. Какъв е срока да се коригира и има ли изобщо такъв или могат да ме държат без майчинство до безкрай?
А коригираната декларация кога сте я върнали в НОИ, в 7 дневен срок е трябвало да стане.

# 87
  • Бургас
А коригираната декларация кога сте я върнали в НОИ, в 7 дневен срок е трябвало да стане.

На 21.12. са върнали декларацията от Нои на работодателя ми. От там не са изпратили коректна декларация до Нои до сега

# 88
  • София-Младост

На 21.12. са върнали декларацията от Нои на работодателя ми. От там не са изпратили коректна декларация до Нои до сега
Лошо... да не очакват от вас някаква корекция по тази декларация?Без представен адекларация няма как да очаквате пари...говорете със счетоводството.

# 89
  • Бургас

Лошо... да не очакват от вас някаква корекция по тази декларация?Без представен адекларация няма как да очаквате пари...говорете със счетоводството.

Не, аз даже случайно разбрах от служителка в НОИ, че са върнали документа. А тази счетоводителка се отнесе много неприятно с мен, остана неприятно изненадана, че си знам правата изцяло и сега не ми вдига като й звъня. Просто се чудя какво да правя, надявам се поне да има някакъв срок, който те да си спазят.

Общи условия

Активация на акаунт