Майчинството счетоводно - 46

• 31 545
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
  • София-Младост
Хайде и аз с едно по-нестандартно питане - при продажба на акции от масовата приватизация се подава данъчна декларация, нали (в смисъл всички останали доходи на лицето са от трудово правоотношение)?  newsm78
http://www.accountplus.info/pismo-nap-3-1227-21-04-2010.html

# 226
  • София
Ала-Бала, мерси много!  Hug Сега съвсем се вкарах в размисъл - инвестиционният посредник е ЕЛАНА Трейдинг (аз съм продала акциите на тях, те какво са ги направили после не знам  Rolling Eyes ) и ако те са продали акциите през БФБ (аз поне за др.
регулиран пазар в БГ не се сещам), не трябва да подавам дан. декл-ия?  newsm78

Цитатът е от твоя линк:

Цитат
В заключение би могло да се обобщи, че ако инвестиционният посредник е извършил продажба на акциите чрез регулиран пазар, то доходът от продажбата на същите е необлагаем съгласно чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ. При положение че доходът не е реализиран чрез регулиран пазар, същият е облагаем по реда на чл. 33, ал. 3 от ЗДДФЛ и подлежи на деклариране с годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Дължимият данък си е направо смешен (15 лв.), ама аз нали обичам да съм си изрядна...

# 227
  • София-Младост
Ала-Бала, мерси много!  Hug Сега съвсем се вкарах в размисъл - инвестиционният посредник е ЕЛАНА Трейдинг (аз съм продала акциите на тях, те какво са ги направили после не знам  Rolling Eyes ) и ако те са продали акциите през БФБ (аз поне за др.
регулиран пазар в БГ не се сещам), не трябва да подавам дан. декл-ия?  newsm78

Цитатът е от твоя линк:

Цитат
В заключение би могло да се обобщи, че ако инвестиционният посредник е извършил продажба на акциите чрез регулиран пазар, то доходът от продажбата на същите е необлагаем съгласно чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ. При положение че доходът не е реализиран чрез регулиран пазар, същият е облагаем по реда на чл. 33, ал. 3 от ЗДДФЛ и подлежи на деклариране с годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Дължимият данък си е направо смешен (15 лв.), ама аз нали обичам да съм си изрядна...
Аз бих отговорила не, но не пречи да се консултираш със служител от НАП.

# 228
  • София
Мерси, а как става консултацията със служител от НАП - по мейл, лично?  newsm78 Предполагам, в служебните им задължения влиза да отговарят на подобни въпроси, ама като не ми се е налагало досега...

# 229
  • София-Младост
Мерси, а как става консултацията със служител от НАП - по мейл, лично?  newsm78 Предполагам, в служебните им задължения влиза да отговарят на подобни въпроси, ама като не ми се е налагало досега...
Ами не влиза да ти кажа, но просто на място в някоя стая все дават някакви консултации...надявам се. Особено сега покрай попълването на ГДД. Вариант 2 питаш в някой счетоводен форум Wink

# 230
Жени, за първо дете помощта не е ли 250 лв. или с тоя бременен мозък съвсем съм изкуфяла?  newsm78

Да, 250, нещо съм натиснала грешно без да видя  Peace

# 231
  • В полите на Пирин планина

На 070018700 можеш да потърсиш информация. Също и на мейл. http://www.nap.bg/page?id=178

# 232
  • София

На 070018700 можеш да потърсиш информация. Също и на мейл. http://www.nap.bg/page?id=178

Мерси!  Hug

# 233
Здравейте! В момента получавам обезщетение за гледане на голямото ми дете до 2 години ( до 24.11.2012). Терминът ми за очакваното малко е 16.03. Бихте ли ми пояснили къде, какво трябва да направя във връзка с прекъсване на едното майчинство и излизане в болничен за другото?
Предварително благодаря!

# 234
  • София-Младост
Здравейте! В момента получавам обезщетение за гледане на голямото ми дете до 2 години ( до 24.11.2012). Терминът ми за очакваното малко е 16.03. Бихте ли ми пояснили къде, какво трябва да направя във връзка с прекъсване на едното майчинство и излизане в болничен за другото?
Предварително благодаря!
Всичко се подава до работодателя, а той в НОИ. Когато ти издадата 45-дневния болничен, в три дневен срок подаваш прил.12 и прил.4, отделно и самият болничен. С първото приложение прекратяваш получаване на обезщетението за първото дете, а с второто искаш да получаваш 50% от това обезщетение. НАпиши и една молба свободен текст, че на основание чл.49 от КСО искаш да получаваш обезщетение за второто дете като за първото...ако искаш разбира се. Simple Smile

# 235
Благодаря ви, Ала-бала! А нали размерът на този ми 45-дневния болничен ще си бъде отново размерът на предния ми такъв, щом аз искам?

# 236
  • Пловдив
. НАпиши и една молба свободен текст, че на основание чл.49 от КСО искаш да получаваш обезщетение за второто дете като за първото...ако искаш разбира се. Simple Smile

тази молба не отпада ли мин година?

Благодаря ви, Ала-бала! А нали размерът на този ми 45-дневния болничен ще си бъде отново размерът на предния ми такъв, щом аз искам?

да,от 45 дневния нататък ще получаваш обезщетение като за първото,ако това е по-изгодно за теб+120 лв докато първото навърши 2 години.от 45 дневния може първото да посещава ясла

# 237
Здравейте, имам следния въпрос.
 Майка, която е нямала необходимия осигурителен стаж до навършване на 1 год. на детето е получавала помощи от Социално подпомагане. През януари детето навършва 1 год., а майката започва работа от 1 февруари. Има ли право да получава 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете т.е. да се подаде декл. по чл.54 в НОИ от работодателя и в какъв сок.

# 238
  • София-Младост
 Майка, която е нямала необходимия осигурителен стаж до навършване на 1 год. на детето е получавала помощи от Социално подпомагане. През януари детето навършва 1 год., а майката започва работа от 1 февруари. Има ли право да получава 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете т.е. да се подаде декл. по чл.54 в НОИ от работодателя и в какъв сок.
Предполага се, че вече има необходимият стаж, така че има право и на самото обезщетение.

# 239
Ако майката преди не е работила и започва работа на 01.02.20012г. и няма необходимия 12 мес. осигурителен стаж няма право на 50% майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт