Майчинството счетоводно - 46

• 31 546
  • 737
  •   1
Отговори
# 375
  • 1st floor
Благодаря и на двете за отговора.   bouquet Аз мислех, че се внасят социални осигуровки. А ако ме съкратят след това, този месец за нулев ли ще ми се брои в Бюрото по труда?  newsm78 Или ще се смята дохода по тр. договор?
Ако ти се изчислява обезщетение ще взимат впредвид МРЗ.
Да, за това питах, мерси!!!   bouquet Доста несвързано съм го написала.  Embarassed
И последен въпрос, ако отпуската продължи още, и вече не се води стаж - тогава сигурно , вече няма да се взима МРЗ при изчисляването на обезщетението, нали?  newsm78
А МРЗ - месечна или минимална РЗ е? И ако е минимална - за страната или за длъжността?

# 376
  • София-Младост
Благодаря и на двете за отговора.   bouquet Аз мислех, че се внасят социални осигуровки. А ако ме съкратят след това, този месец за нулев ли ще ми се брои в Бюрото по труда?  newsm78 Или ще се смята дохода по тр. договор?
Ако ти се изчислява обезщетение ще взимат впредвид МРЗ.
Да, за това питах, мерси!!!   bouquet Доста несвързано съм го написала.  Embarassed
И последен въпрос, ако отпуската продължи още, и вече не се води стаж - тогава сигурно , вече няма да се взима МРЗ при изчисляването на обезщетението, нали?  newsm78
А МРЗ - месечна или минимална РЗ е? И ако е минимална - за страната или за длъжността?
Пак се взима МРЗ-минимална работна заплата, към момента е 270лв.

# 377
Имам въпрос: синът ми е на 1 година и 1 месец. Прекратила съм майчинството си и сега ползвам полагащата ми се платена отпуска, а другата седмица се върщам на работа.Майчински не съм прехвърляла. Та въпросът ми е ако детето тръгне на ясла, полагат ли ми се 50% обезщетение за дете под 2 години(240лв, т.е. 120 лв) или не?

# 378
  • София-Младост
Имам въпрос: синът ми е на 1 година и 1 месец. Прекратила съм майчинството си и сега ползвам полагащата ми се платена отпуска, а другата седмица се върщам на работа.Майчински не съм прехвърляла. Та въпросът ми е ако детето тръгне на ясла, полагат ли ми се 50% обезщетение за дете под 2 години(240лв, т.е. 120 лв) или не?
Да, полагат се. И преди и след като тръгне на ясла при положение, че сте прекратили втората година отпуска и сте се върнали на работа.

# 379
Имам един въпрос:
Управител съм на ООД, в което съм и съдружник, като в тази фирма не съм на договор и не взимам никакво възнаграждение. Осигурявам се в друга фирма.
Интересувам се по време на майчинството(410-те дни) дали мога да остана действащ управител и да си получавам майчинството.
Говорих с няколко адвоката и те се делят на 2 мнения:
-няма проблем да съм действащ управител до изтичането на 410 дни, после ще трябва или да се назначи 2-ри управител или прокурист или да се смени управителя(при положение, че си ползвам отпуската за гледане на дете до 2 години)
-не може да съм по майчинство и да работя, дори да не взимам възнаграждение(трябва да има друг действащ управител, прокурист или...)

Предварително благодаря,

# 380
  • София
Майчета имам въпроси, идея нямам тук може ли да ми помогнете  newsm78
Родих детето си на 18.09.2011г. В болнични бях до 20.12.2011г. Имам си ПИк код и видях, че на 17.01.2012г. са подадени декларациите по чл. 50 и 51. Вчера ми изплатиха за остатъка до края на декември. Въпроса ми е дали другата седмица ще имам майчинство за януари ? Вярно ли е, че за първата година го изплащат от първо до пето число ? Ще съм благодарна на всеки отговор !

# 381
  • София-Младост
Имам един въпрос:
Управител съм на ООД, в което съм и съдружник, като в тази фирма не съм на договор и не взимам никакво възнаграждение. Осигурявам се в друга фирма.
Интересувам се по време на майчинството(410-те дни) дали мога да остана действащ управител и да си получавам майчинството.
-няма проблем да съм действащ управител до изтичането на 410 дни, после ще трябва или да се назначи 2-ри управител или прокурист или да се смени управителя(при положение, че си ползвам отпуската за гледане на дете до 2 години)
-не може да съм по майчинство и да работя, дори да не взимам възнаграждение(трябва да има друг действащ управител, прокурист или...)

Предварително благодаря,
За да взимаш обезщетение ще трябва да има някакво осигуряване в това ООД, не става по време на майчинство да станеш действащ...то и да станеш второ обезщетение не мисля, че ще получиш.
Иначе по ми харесва първият отговор.

# 382
Здравейте,
Бих искала да ми помогнете да попълня Молбата Декларация за детски помощи.
Проблемът ми е следния: периодът 12 календарни месеца назад обхваща период през който съм излязла по майчинство-45дена преди раждане и така до 135ден за които имам болнични листове. Интересува ме това обезщетение което съм получила от НОИ в графата временна неработоспособност ли се вписва или в графата обезщетение за майчинство?
Предварително благодаря!

# 383
  • София-Младост
Здравейте,
Проблемът ми е следния: периодът 12 календарни месеца назад обхваща период през който съм излязла по майчинство-45дена преди раждане и така до 135ден за които имам болнични листове. Интересува ме това обезщетение което съм получила от НОИ в графата временна неработоспособност ли се вписва или в графата обезщетение за майчинство?
Предварително благодаря!
Ами честно казано където и да ги сложиш няма да е грешно. Съвета ми е на място попитай в Социалната служба...

# 384
  • Русе
Майчета имам въпроси, идея нямам тук може ли да ми помогнете  newsm78
Родих детето си на 18.09.2011г. В болнични бях до 20.12.2011г. Имам си ПИк код и видях, че на 17.01.2012г. са подадени декларациите по чл. 50 и 51. Вчера ми изплатиха за остатъка до края на декември. Въпроса ми е дали другата седмица ще имам майчинство за януари ? Вярно ли е, че за първата година го изплащат от първо до пето число ? Ще съм благодарна на всеки отговор !

Обезщетенията до 410 дни се превеждат до към 10то число на следващия месец. Това означава, че вашето обезщетение за януари ще си го получите във февруари.

Здравейте,
Предварително благодаря!
 Тъй като няма графа бременност и раждане, аз слагам една наклонена черта на ред-"майчинство" и си добавям с химикал- "обезщетение за бременност и раждане". Днес си подадох документите за детските, няма проблем.

# 385
Здравейте,
Предварително благодаря!
Ами честно казано където и да ги сложиш няма да е грешно. Съвета ми е на място попитай в Социалната служба...

Благодаря ти Ала-Бала, и аз така мисля, че където и да ги сложа тези суми е еднакво "неправилно", защото закона ги третира като обезщетение за бременност и раждане и отглеждане на малко дете, а не като МАЙЧИНСКИ или временна неработоспособност....

# 386
  • София
Оххх много благодаря, че като питам счетоводителката във работата тя ми отговаря- чети си кодекса за социално осигуряване, пък не ми е работа на мен да го чета и доста се обърках, защото все пак седнах да чета. Благодаря отново !

# 387

Здравейте,
Предварително благодаря!
  Тъй като няма графа бременност и раждане, аз слагам една наклонена черта на ред-"майчинство" и си добавям с химикал- "обезщетение за бременност и раждане". Днес си подадох документите за детските, няма проблем.
[/quote]
Благодаря silvia1980 ,
Чудя се дали соц. работник приел документите извършва проверка на информацията или само ги приема, пък после компетентните органи да си контролират нещата?!? newsm78

# 388
Имам един въпрос:

Предварително благодаря,
За да взимаш обезщетение ще трябва да има някакво осигуряване в това ООД, не става по време на майчинство да станеш действащ...то и да станеш второ обезщетение не мисля, че ще получиш.
Иначе по ми харесва първият отговор.

Аз съм действащ управител отдавна(така да се каже между другото). Освен управител, работя и се осигурявам в друга фирма(основната ми работа).
Аз не искам да взимам второ обезщетение. Просто ми казаха, че не може да извършвам трудова дейност и да взимам майчинство и подлежа да глоба, най-вероятно ще трябва да върна полученото майчинство(въпросът е дали цялото или това след 410 дни).
Много омотано стана:(, надявам се да е станало по-ясно.

# 389
Silvia1980
Искам да те попитам всички ли обезщетения от НОИ /тези които се получават с/у болничен и тези с Декларация/ ги вписват на един  ред"обезщетение за бременност и раждане"?

Предварително благодаря

Общи условия

Активация на акаунт