Майчинството счетоводно - 46

• 31 546
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
  • София-Младост
Имам един въпрос:
Управител съм на ООД, в което съм и съдружник, като в тази фирма не съм на договор и не взимам никакво възнаграждение. Осигурявам се в друга фирма.
Интересувам се по време на майчинството(410-те дни) дали мога да остана действащ управител и да си получавам майчинството.
Говорих с няколко адвоката и те се делят на 2 мнения:
-няма проблем да съм действащ управител до изтичането на 410 дни, после ще трябва или да се назначи 2-ри управител или прокурист или да се смени управителя(при положение, че си ползвам отпуската за гледане на дете до 2 години)
-не може да съм по майчинство и да работя, дори да не взимам възнаграждение(трябва да има друг действащ управител, прокурист или...)

Предварително благодаря,
За да взимаш обезщетение ще трябва да има някакво осигуряване в това ООД, не става по време на майчинство да станеш действащ...то и да станеш второ обезщетение не мисля, че ще получиш.
Иначе по ми харесва първият отговор.
Аз съм действащ управител отдавна(така да се каже между другото). Освен управител, работя и се осигурявам в друга фирма(основната ми работа).
Аз не искам да взимам второ обезщетение. Просто ми казаха, че не може да извършвам трудова дейност и да взимам майчинство и подлежа да глоба, най-вероятно ще трябва да върна полученото майчинство(въпросът е дали цялото или това след 410 дни).
Много омотано стана:(, надявам се да е станало по-ясно.
Майчинство-говорим за втората година принципно. Тогава можеш да работиш на трудов договор, но само при друг работодател, различен от този чрез който получаваш обезщетението. И при положение, че детето не  посещава ясла.
За първите 410 дни не би следвало да се извършва трудова дейност.

# 391
Имам един въпрос:
Управител съм на ООД, в което съм и съдружник, като в тази фирма не съм на договор и не взимам никакво възнаграждение. Осигурявам се в друга фирма.
Интересувам се по време на майчинството(410-те дни) дали мога да остана действащ управител и да си получавам майчинството.
Говорих с няколко адвоката и те се делят на 2 мнения:
-няма проблем да съм действащ управител до изтичането на 410 дни, после ще трябва или да се назначи 2-ри управител или прокурист или да се смени управителя(при положение, че си ползвам отпуската за гледане на дете до 2 години)
-не може да съм по майчинство и да работя, дори да не взимам възнаграждение(трябва да има друг действащ управител, прокурист или...)

Предварително благодаря,
За да взимаш обезщетение ще трябва да има някакво осигуряване в това ООД, не става по време на майчинство да станеш действащ...то и да станеш второ обезщетение не мисля, че ще получиш.
Иначе по ми харесва първият отговор.
Аз съм действащ управител отдавна(така да се каже между другото). Освен управител, работя и се осигурявам в друга фирма(основната ми работа).
Аз не искам да взимам второ обезщетение. Просто ми казаха, че не може да извършвам трудова дейност и да взимам майчинство и подлежа да глоба, най-вероятно ще трябва да върна полученото майчинство(въпросът е дали цялото или това след 410 дни).
Много омотано стана:(, надявам се да е станало по-ясно.
Майчинство-говорим за втората година принципно. Тогава можеш да работиш на трудов договор, но само при друг работодател, различен от този чрез който получаваш обезщетението. И при положение, че детето не  посещава ясла.
За първите 410 дни не би следвало да се извършва трудова дейност.

Аз не искам да работя на трудов договор. Искам да си извършвам дейността като управител(без никакъв договор и възнаграждение), да си взимам майчинството и евентуално като стане детео на 2 години да се върна на работа(като си продължа допълнителната работа като управител).
Въпросът е трябва ли сега да върна полученото майчинство, поради факта, че съм била действащ управител(без договор и възнаграждение).
Благодаря

# 392
Здравейте, от един час чета и нещо не мога да се оправя Simple Smile Студентка съм редовно обучение, но и работя на трудов договор. Имам ли право  на еднократната помощ за майки студентки при положение, че ще взимам майчинтство 90% от заплатата

# 393
  • Русе
Здравейте, от един час чета и нещо не мога да се оправя Simple Smile Студентка съм редовно обучение, но и работя на трудов договор. Имам ли право  на еднократната помощ за майки студентки при положение, че ще взимам майчинтство 90% от заплатата
- Да, ще имате право на помощта.

# 394
  • София
Здравейте,
имам страничен въпрос, който не е свързан с майчинството.Дано да можете да ми помогнете!

Работя на трудов договор, но за 11 и 12 месец на 2011 година/ноември и декември/ имам и сключен граждански договор на 4 часа. Фирмата, с която имам сключен гражданския договор има финансови проблеми и за тези месеци не съм получавала никакви пари от тях. Миналата седмица подписах молба за напускане и те ми заявиха, че нямат намерение да ми изплащат никакви пари за месеците, които съм работила. Въпросът ми е: Трябва ли да се декларира нещо от гражданския договор в данъчните декларации за 2011 година!? newsm78

# 395
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте,
имам страничен въпрос, който не е свързан с майчинството.Дано да можете да ми помогнете!

Работя на трудов договор, но за 11 и 12 месец на 2011 година/ноември и декември/ имам и сключен граждански договор на 4 часа. Фирмата, с която имам сключен гражданския договор има финансови проблеми и за тези месеци не съм получавала никакви пари от тях. Миналата седмица подписах молба за напускане и те ми заявиха, че нямат намерение да ми изплащат никакви пари за месеците, които съм работила. Въпросът ми е: Трябва ли да се декларира нещо от гражданския договор в данъчните декларации за 2011 година!? newsm78

Ако нямате реално получени пари по гражданския договор не трябва да подавате годишна данъчна декларация. Ако сте получили дори 1 лев. трябва да имате документ от фирмата платец, който да приложите към данъчната декларация.
След като имате подписан договор можете да си търсите дължимото възнаграждение.

# 396
  • София
Здравейте,

Ако нямате реално получени пари по гражданския договор не трябва да подавате годишна данъчна декларация. Ако сте получили дори 1 лев. трябва да имате документ от фирмата платец, който да приложите към данъчната декларация.
Наистина не съм получила нито 1 лев от тях. Не съм разписала и никакъв документ, че съм получава пари.Само се чудех дали от НАП знаят, че не съм получавала пари!?

# 397
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте,

Наистина не съм получила нито 1 лев от тях. Не съм разписала и никакъв документ, че съм получава пари.Само се чудех дали от НАП знаят, че не съм получавала пари!?

Фирмата издава на лицето Служебна бележка за платени суми по извънтрудови правоотношения с описана сума, платен данък и ако има удържани осигуровки.
Фирмата подава с годишната си декларация справка в НАП за изплатени суми по извънрудови правоотношения, вкл. и наеми, както и удържания данък по тях.
При съпоставяне на тези неща хващат ако не са подадени декларации от лицата.

# 398
Здравейте!
Имам следното питане. Моя позната ми спомена за връщане на някакъв процент от данъците след  подаване на годишна данъчна декларация, ако са работили на трудов договор след навършването на годинка на детето им до втората. Стори ми се много невероятно, но реших да попитам и тук дали има нещо подобно.
Благодаря предварително!

# 399
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Имам следното питане. Моя позната ми спомена за връщане на някакъв процент от данъците след  подаване на годишна данъчна декларация, ако са работили на трудов договор след навършването на годинка на детето им до втората. Стори ми се много невероятно, но реших да попитам и тук дали има нещо подобно.
Благодаря предварително!
Няма такива облекчения за ДДФЛ.

# 400
Здравейте!
Четох подобни теми, но все пак не ми стана. Понеже както на много места и във фирмата, в която работя се очаква не много светло бъдеще. Ще настъпят такива промени, че може да се наложи да си търся работа, или да съм на борсата..  Cry Друг проблем е, че детенцето ми е с алергия към белтъка на кравето мляко и не знам как ще го пуснем на ясла?  Sad А баба й (моята свекърва) все още работи (тя е детска учителка), и въпросът е дали може да се прехвърли на нея майчинството, но ако може, как стоят нещата в този случай, при положение, че все още работи? Има ли други възможности? Кой друг може да го отглежда? (освен мен, баба, баща) ?
Благодаря!

# 401
Здравейте и извинявайте, ако ми е тъп и/или коментиран въпроса, но - кога трябва да си занеса болничния след раждането в НОИ? Родих на 15 януари, терминът ми беше на 14-ти. Изписаха ни на 20-ти, на 23-ти личният лекар ми издаде болнични и за 14-ти януари. Самоосигуряващо се лице като собственик на ЕООД съм. Като внеса здравната осигуровка за януари и подам Д1, тогава ли се носят тези болнични?

# 402
Моля, помагайте със съвет. Детето ми е на 1г. и 3месеца. В майчинство съм до края на октомври 2012г. Във фирмата , в която работя ме молят да се явя на работа за 3-4 дни. Така, че трябва да ме назначат на работа за няколко дни, след което отново да ми се възстанови майчинството. Технически възможно ли е това да стане за такъв кратък период от време и имали опасност да загубя майчинството си

# 403
Здравейте и извинявайте, ако ми е тъп и/или коментиран въпроса, но - кога трябва да си занеса болничния след раждането в НОИ? Родих на 15 януари, терминът ми беше на 14-ти. Изписаха ни на 20-ти, на 23-ти личният лекар ми издаде болнични и за 14-ти януари. Самоосигуряващо се лице като собственик на ЕООД съм. Като внеса здравната осигуровка за януари и подам Д1, тогава ли се носят тези болнични? да

Моля, помагайте със съвет. Детето ми е на 1г. и 3месеца. В майчинство съм до края на октомври 2012г. Във фирмата , в която работя ме молят да се явя на работа за 3-4 дни. Така, че трябва да ме назначат на работа за няколко дни, след което отново да ми се възстанови майчинството. Технически възможно ли е това да стане за такъв кратък период от време и имали опасност да загубя майчинството си
Възможно е. Няма опастност да изгубите майчинството. Въпроса е защо трябва да се върнете. Да не би да искат да подписвате някакво доп. споразумение? Някаква промяна в длъжността?...

Последна редакция: чт, 26 яну 2012, 13:05 от AnMary

# 404
Да, предстои акредитация на лабораторията ни и понеже една от колежките напусна, останали са малко и трябва да променят длъжността ми. За това нямам нищо против, но тъй като няма кой да ми гледа детето  им казах, че не мога да бъда 8 часа на работа и те се съгласиха да ходя за по няколко часа.

Общи условия

Активация на акаунт