Майчинството счетоводно - 46

• 31 546
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Първо-благодаря за бързия отговор.Но на мен мисълта ми беше друга-питам за компенсация от работодателя в момента на освобождаването.Миналата година имам позната,която със съкращение,шефа и изплати една заплата в повече.По-скоро това ме интересува-по закон има ли такова право?

# 421
  • София
Viva__123 Благодаря за бързия отговор Simple Smile Не съм задала въпроса си правилно,мисълта ми беше след навършване на 2 годинки на детето,как е най-добре да ме освободят,че да получавам най-дълго време и максиланото заплащане на обезщетението.

# 422
  • Русе
Viva__123 Благодаря за бързия отговор Simple Smile Не съм задала въпроса си правилно,мисълта ми беше след навършване на 2 годинки на детето,как е най-добре да ме освободят,че да получавам най-дълго време и максиланото заплащане на обезщетението.
Гледайте да не ви съкратят по чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда. - това е по взаимно съгласие, и ако ви съкратят по тези членове, ще получавате мин. обезщетение за минимален период. Член 222 (1) е добре- вижте по-долу съм го написала.

Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица. Ако имате над 3г. (от 3 до 5 години)  трудов стаж, имате право на 6 месеца обезщетение за безработица

Първо-благодаря за бързия отговор.Но на мен мисълта ми беше друга-питам за компенсация от работодателя в момента на освобождаването.Миналата година имам позната,която със съкращение,шефа и изплати една заплата в повече.По-скоро това ме интересува-по закон има ли такова право?

В зависимост от това по кой член от Кодекса на труда ще бъде съкратена майка ви, работодателят дължи обезщетение, най-често в размер на 1 работна заплата- например по чл. 222. (1)- При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа, спиране на работата за повече от 15 работни дни, при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което той работи, когато то се премества в друго населено място или местност, или когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност, работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.

Последна редакция: чт, 26 яну 2012, 19:49 от silvia1980

# 423
  • София
Много благодаря за разясненията   bouquet  И двете години майчинство ми бяха по 240лв. и ако ме съкратят  по взаимно съгласие, ще взимам 6 месеца по около 140лв. ако правилно съм разбрала Simple Smile Отново благодаря много. А ако откажа да е по взаимно съгласие ще получа една заплата.. Май ще е по взаимно съгласие в крайна сметка.

# 424
Много благодаря за разясненията   bouquet  И двете години майчинство ми бяха по 240лв. и ако ме съкратят  по взаимно съгласие, ще взимам 6 месеца по около 140лв. ако правилно съм разбрала Simple Smile Отново благодаря много. А ако откажа да е по взаимно съгласие ще получа една заплата.. Май ще е по взаимно съгласие в крайна сметка.

Ако е по взаимно съгласие ще получаваш минимално обезщетение за 4 месеца.

# 425
И аз имам въпрос на който никой не можа да ми отговори, ако вие можете ще ви бъда много благодарна.
Имам бебе на 5 месеца, бях управител на фирма, но продадох дяловте си и съответно от там не мога да получавам майчинството си. Намерих си фирма където да ме назначат за 5 дни на работа и след това пак да изляза майчинство. Нали от януари промениха периода за изчисляване на р-ра на майчинството на 24 месеца, на мен досега ми беше на база 18 месеца. Сега ще ми го преизчислят ли? Благодаря ви предварително.

# 426
  • Русе
И аз имам въпрос на който никой не можа да ми отговори, ако вие можете ще ви бъда много благодарна.
Имам бебе на 5 месеца, бях управител на фирма, но продадох дяловте си и съответно от там не мога да получавам майчинството си. Намерих си фирма където да ме назначат за 5 дни на работа и след това пак да изляза майчинство. Нали от януари промениха периода за изчисляване на р-ра на майчинството на 24 месеца, на мен досега ми беше на база 18 месеца. Сега ще ми го преизчислят ли? Благодаря ви предварително.
Би трябвало да се преизчисли. Това е нов осигурителен случай (реално пак излизате в бременност и раждане), с пет дни в осигуряване през 2012г., и не попадате в хипотезата на чл. 49ал.2 от КСО, тоест да ви бъде преизчислено обезщетението и да получавате по-благоприятното за вас.

# 427
Здравейте, бихте ли ми помогнали с отговор на следния въпрос - ако след изтичане на отпуската за гледане на дете до 2 години, майката си вземе и 6те месеца неплатен отпуск за гледане на дете от 2 до 8 години, след което и натупаният неизползван платен годишен отпуск (3 пълни месеца) и междувременно забременее отново и директно от платената отпуска премине в болничен за общо заболяване (така да си изкара бременността) на каква база ще се изчисли болничният като се има в предвид, че все едно последните 3 месеца майката си е била на работа?

# 428
  • Пловдив
Здравейте, бихте ли ми помогнали с отговор на следния въпрос - ако след изтичане на отпуската за гледане на дете до 2 години, майката си вземе и 6те месеца неплатен отпуск за гледане на дете от 2 до 8 години, след което и натупаният неизползван платен годишен отпуск (3 пълни месеца) и междувременно забременее отново и директно от платената отпуска премине в болничен за общо заболяване (така да си изкара бременността) на каква база ще се изчисли болничният като се има в предвид, че все едно последните 3 месеца майката си е била на работа?

обикновения болничен,който ще вземе веднага след пл отпуск ще е на база-3*осигуровките й от пл отпуск  и 15 *МРЗ за съответния период

# 429
Здравейте  bouquet
Искам да попитам за своя приятелка студентка. Тя няма право на майчинство, защото няма трудов стаж, може ли да прехвърли майчинството на майка си?
Благодаря  bouquet

# 430
  • Русе
Здравейте  bouquet
Искам да попитам за своя приятелка студентка. Тя няма право на майчинство, защото няма трудов стаж, може ли да прехвърли майчинството на майка си?
Благодаря  bouquet
За да може да се прехвърли майчинство на бабата, майката трябва да е осигурена и да има разрешен отпуск от работодателя, който да прехвърли на бабата. Прехвърлянето на майчинството на бабата става след годинката на детето. Отговаря ли майката на тези условия? Също така и бабата трябва да е осигурена, за да има право да й бъде прехвърлено майчинството.

# 431
  • Пловдив
Здравейте  bouquet
Благодаря  bouquet

нека да зададе въпроса си към НОИ по мейл /има ги в сайта/.преди време имаше подобен казус и мисля,че се оказа,че безработна майка може да прехвърли на работеща баба след първата година.но не мога да цитирам нищо
нека да пита

# 432
Здравейте момичета, в момента съм в болничен 45 дни преди термин. Интересува ме през този период работодателят дължи ли нещо друго освен здравната осигуровка 20,16 лв.?

# 433
  • Русе
Здравейте момичета, в момента съм в болничен 45 дни преди термин. Интересува ме през този период работодателят дължи ли нещо друго освен здравната осигуровка 20,16 лв.?
- Не, внася се само здравна осигуровка.

# 434
Здравейте  bouquet
Благодаря  bouquet

нека да зададе въпроса си към НОИ по мейл /има ги в сайта/.преди време имаше подобен казус и мисля,че се оказа,че безработна майка може да прехвърли на работеща баба след първата година.но не мога да цитирам нищо
нека да пита
Елфита, моля те ако се сетиш да посочиш къде си го чела това. Аз мисля, че няма как да прехвърли нещо, на което няма право и за това ми се ще да разбера становището на НОИ по казуса, за който ти говориш.

Общи условия

Активация на акаунт