Отговори
# 555
Момичета-кокичета, в тези седмици притеснителните мисли са нормални. Все пак, не задълбавайте много в страховете си - те са естествени и няма как да минем без тях. Мислете за малките буби, които ще се появят на бял свят и за които ние, татковците, каките и батковците ще бъдем целия свят. Мислете за миризмата на бебе, за сладките им бузки и затова колко са сладки като се усмихват насън, а са само на 2-3 дни Simple Smile Бъдете позитивни, все пак раждането е само един миг, след който в живота ни ще дойде още едно мъничко същество, което ще има цялата ни любов  Heart Eyes

# 556
Вчера се заговорихме с мъжът ми за след раждането и тай ми казва:
-"Ох,нямам търпение да се роди бебето,ще изляза отпуска ще си се храним,ще си се къпем,ще си спинкаме.Аз ще гледам бебето,ти си пери ,глади и готви!"

И честно да ви кажа,знам ,че това ще е вярно.Така беше и с каката,аз си шетах,и готвих,той изцяло 1 месец си я гледаше.Нали не кърмих,даже излизах с приятелки.

# 557
  • Варна
Хо хоооо щастливка си ти Пепи с тоя мъж! И моя голям ербап отсега,ама да видим,той е по-голям от мен и на моменти си мисля даже 4е по-добре от мен ще се справя,щото аз ще ме е страх да го пипна и все ще си мисля,4е не правя нещо като хората..не знам..така си мисля

еднократната помощ е все още 250 лв и се подава само с ли4на карта,акт за раждане,молба и документ удостоверяващ банковата сметка.подава се в регионалното подразделение на социал-а по квартали.А като увели4иха срока на 24 месеца,не се сетиха да вдигнат и тая помощ....аз пък си мислех,4е е само за социално слаби и такава тъй щях да изтърва влака.... #Crazy #Crazy #Crazy само не знам какъв е срока за подаване на молба?някой знае ли?

# 558
Таткото трябва да вземе нотариално заверена декларация че признава това дете за негово и при изписването да я носи за да го запишат на негово име. А за помощите не си спомням много, имаше една еднократна за раждане, но къде се подават документи и на кого се полагаше и на кого не не се сещам точно.

Ако таткото ще ползва полагаемата му се отпуска от 15 календарни дни/броени от изписване на бебето/, трябва да се вземе някакво удостоверение от болницата на коя дата е изписано бебето, освен това при моя приятел/предполагам и навсякъде/ искат молба до директорът на РУСО стандартна бланка, че желае да ползва полагаемата му се отпуска и заявление до работодателя. Ако някой се интересува мога да изпратя бланките.

Ванче
, би ли ми изпратила бланките?  Hug
Мъжът ми ще го ползва, а има и останала отпуска от миналата година и ще му се събере около месец, за да ми помага вкъщи, че си представям каква ще е лудница докато свикнем тримата с новия член на семейството  Laughing.

Неви, докато детето навърши 3 години  Peace.

И този път не ме е страх от раждането, защото имам най-спокойния и готин лекар, който мога да си пожелая, а и 100% няма да е се повтори същото раждане, така че няма какво да го мисля  Wink. Интересно ми е само как ще започнат нещата. Искам вече да се случва, но по-добре да си дочака термин, разбира се. Малко остана при всички ни  Hug.

# 559
Мисля,че няма срок...може би 2-3 месеца.
Когато аз подавах - каката беше може би почти на месец.Отидох до социалните на квартала-Лична карта,акт за раждане на детето и се подава молба.Парите се изплащат пак от социалните/не по банков път/,тогава,но ме пратиха  в централен офис на "Цар Асен" за Варна.

За второ дете-600 лева.
А за детските се иска бележка с доходите  от местоработата на родителите за преходната година.И пак там се подават молбите.

Това за таткото...не е ли болничен?
Ние попитахме но казаха ,че се изплаща от НОИ,и се води болничен.
На нас не ни е от полза,тъй като мъжът ми взема висока заплата,и този болничен 70-80 % доста намаля заплатата,а и как се бавят болничните от НОИ.

# 560
Пепито и аз знам, че това си е вид болничен, и се плаща от НОИ, поради която причина и ние няма да го ползваме. Нашия татко ще си дръпне нормална отпуска, има си дни.
Момичета, още не съм взела помпа за кърма, а в болницата ми я искат. Каква ще ми препоръчате, защото не ми се дават 250 лв. за електрическа на Авент, ако се окаже че нямам кърма и няма да ми трябва. Решила съм да взема някаква механична, но не знам каква, така че приемам всякакви съвети.

# 561
Ralipo, изпратих ти ги във фейсбук, че не се справих тук някакси да ги кача  Simple Smile .
За отпуската на таткото-плаща се от НОИ от първия ден наистина, но защо да си губите това право и да си ползват татковците ви отпуската като може по-късно да вземат повече дни..
Наистина обаче ги бавят тези болнични - аз съм от 05,12 в болнични и още нямам превод. То верно, че счетоводителката трябва до 14-ти да подаде документите, ако не се лъжа, но нашата ги подава още в началото на месеца. Знаете ли кога трябва да получа пари, че този месец здраво го закъсахме и ги чакаме като тъпъл хляб.

# 562
Момичета, тъкмо се прибирам от 3д преглед в Стара Загора.
Бебешонката ми е 2050 грама според изчисленията на лекарката, тоест слабичка, но е висока 47см. Очаквах 2300, ама не е.. Лекарката ми каза, че около 6-ти февруари ще ме вкара в болница и около 10-ти - 12-ти ще е секциото, щото бебето да порасне.. Кистата ми е във формата на круша, леко смачкана зад матката.... Обясни ми, че трябва да съм с пълна упойка и че няма да ме шие, а ще ме лепи. Ако всичко е нормално и не си променя решението до тогава, ще раждам при нея, но просто тая лекарка нещо не ми е толкова симпатична, щото 2 пъти й се обаждах в 5ти и 6ти месец като имах силни болки и единия път ми се опули по телефона, а втория ми каза, че си била вкъщи и че си имала семейство - да сме се съобразявали нейните пациентки.
А тукашната ми лекарка се държи много добре с мен, винаги е загрижена, звъни ми като не се видим 2-3 седмици и ми е казала, че по което време на денонощието да имам проблем - задължително да й звъня, а 1лев не ми е взела отделно от това, което взима по здравната каса...
Някакси тук си се чувствам много по-добре и ми е спокойно, чувствам че мога да разчитам на тази жена и единственото нещо, което ме спира да родя в Димитровград е, че техниката не е хубава, че не са имали много случаи- секцио + операция на киста и че болницата не е в добро състояние.
Тази същата лекарка ми каза последния път, че бебето трябва да се извади още като влезна в 9ти месец, за да не стане беля преди това, а тази в Стара Загора, продължава да говори, че най-важното е бебето да порасне. Ще видим де, има още малко време и ще решим до тогава.  Simple Smile Simple Smile

# 563
Ralipo, изпратих ти ги във фейсбук, че не се справих тук някакси да ги кача  Simple Smile .
За отпуската на таткото-плаща се от НОИ от първия ден наистина, но защо да си губите това право и да си ползват татковците ви отпуската като може по-късно да вземат повече дни..
Наистина обаче ги бавят тези болнични - аз съм от 05,12 в болнични и още нямам превод. То верно, че счетоводителката трябва до 14-ти да подаде документите, ако не се лъжа, но нашата ги подава още в началото на месеца. Знаете ли кога трябва да получа пари, че този месец здраво го закъсахме и ги чакаме като тъпъл хляб.

Не съм получила нищо  Sad.

На мен досега един болничен не са ми забавили. Зависи от фирмата кога ще пусне осигуровките и т.н. Моята е супер в това отношение.
Не знам при теб защо се бавят...

# 564
Цитат
Това за таткото...не е ли болничен?
Ние попитахме но казаха ,че се изплаща от НОИ,и се води болничен.
На нас не ни е от полза,тъй като мъжът ми взема висока заплата,и този болничен 70-80 % доста намаля заплатата,а и как се бавят болничните от НОИ.
Пепи, и ние сме точно по същия начин.... нашият татко военен..и с тези кредити... не можем да си позволим да му платят само 70% като болничен..вместо пълната заплата.. че няма да стигне за кредитите...  а и ще се забавят... и то точно когато ще трябват и нови покупки все някакви за бебето... винаги излизат неща... ние не сме се снабдили с всичко все още...  успокоявам се, че майка ми ще е при мен... таткото ще почива през целия февруари ....през по-голямата част....до 23.02.. когато е наряд... и после има още 2 наряда до края на месеца..надява се до тогава бебо да е роден вече ... мислехме да си ползва отпуска и за няк.дни в края на януари след като вляза в 9-ти месец.. след 20.01, но се отказахме.... нямам чувството някак, че ще родя преди да дойде февруари... дано не ме лъже това чувство  Mr. Green
Поздравления за добрите новини за бебето между другото....  Heart Eyes Peace
Относно раждането... оффф,какво да ви кажа... мен не ме е страх от самото раждане.... колкото... как ще започне то... ще разпозная ли навреме контракциите... да не вдигна фалшива тревога само...или таман няколко пъти....че накрая да не стане като историята за лъжливото овчарче  Mr. Green
Както споделих и във ФБ...днес цял ден пера и гладя... прах и на ръка и с пералня...  Whistling и гладих.... сума ти дрехи..и те едни малки...и как ме заболя кръста да се привеждам леко напред....а аз така мразя да гладя... по принцип..затова предпочитам по-вталените дрехи  Mr. Green ама налага се... няма как... тези дни си подготвям и бейби шауъра... който ще бъде в неделя на 22.01...  отделно не ви се похвалих, но имам гадинки според изследванията на секрета... пише "Кандида - обилно ( предния път беше на ниво "оскъдно",ама..прогресирали сме...)..имам и някакво Ентерококус... което можело да се хване и като се носят прашки...  ( аз понеже си нося същото бельо, както и преди... то си ми става..като изключим някои сутиени,ама отдолу..вс.си ми е таман  Crazy)др.вариант от всички, които четох..не виждам как може да съм хванала тези "нашественици"..аман вече.......и сега да видим утре Бочева какво ще ми изпише...да си оправя микроклимата вагинално  Crazy
кръвта ми е добре....и дори малко ми се е вдигнал хемоглобина... от 107 на 114... той винаги ми е бил нисък..тъй че...пак съм доволна... и глюкозата е добре... урината също е перфектна... ама...да видим този скапан секрет...  #2gunfire #2gunfire #2gunfire #Crazy

# 565
За болничните не се ли плащат само първите три дни 70 %, когато е общо заболяване, а останалите по 80% от Нои?
А и отпуската на бащата не знам дали се плаща по тази схема пак, трябва да се види наредбата.

Редакция: от един счет.форум:
3 работни дни се поема на 70% от работодателя от брутното възнаграждение или до от 2000 лв, след което 12 дена (работните от тях) на 80% от брутното или 2000 лв.

Последна редакция: пн, 16 яну 2012, 00:53 от Misence /jenny/

# 566
Misence /jenny/, дали 70 или 80 %... в нашия случай разликата пак си е значителна и така няма да стигнат... както май съм казвала имаме 2 огромни кредита на обща стойност 1000 лв без малко... месечно... и общо взето таткото не може да си позволи "лукса" да се разболява....  Whistling - като ги теглихме кредитите..им вдигаха заплатите на военните прогресивно на всеки 6 месеца ..ама след встъпването на Бойко в длъжност...почнаха само да режат - я храна, я дрехи.... я надбавки...я морски...и вместо сега да ни остават от парите поне 150- 200 лв... понякога тр.да донаждам и аз от моята заплата.... така че... те военните поне все още имат малко повече отпуски и компенсации от работещите за частници ( като мен)...като има да ползва..да ползва тях.... но за тези, които могат да си позволят това удобство,разбира се, ще е страхотно татко да си се порадва на мама и рожба у дома...  baby_neutral baby_neutral baby_neutral baby_neutral Peace
лека вечер , мами... утре ще ми бъде дълъг и тежък ден... отивам да си взема последната заплата от шефовете ми... засега....и ще правим някои по-дребни покупки за бебо...и за мен за болницата.... че да видим и моя първи болничен кога ще го платят... той е от 04.01.... внасяли осигуровките към 20-то число... кога да го очаквам според вас... вс.съм подала веднага към шефовете и те обещаха да го задвижат... възможно най-бързо... питам, че да знам сега със заплатата ми..до кога тр.да изкараме горе-долу  Whistling Whistling Whistling Whistling Whistling

# 567
  • София
BoBoDes ,*starlet* ,oф и аз това се замислих преди седмица -две.
Що ми трябваше да се нагърбвам с бебе,добре си бяхме тримцата,детето тъкмо порасна,всичко ни се нареди добре,живеем си самички,работим,парите са ОК.
Но.................Господ така решил,сега ми го праща и си го чакаме с нетърпение.

Това все едно аз съм го писала...  Simple Smile

...

Неви, докато детето навърши 3 години  Peace.

...

Peace

За тези, к. ще са с второ, трябва и удостоверение от ГРАО за родените от майката деца.  Sunglasses

# 568
  • София
...

Да ви се оплача след варненската среща съм с някакви зверски болки в таза (ставите) и се уверявам все повече, че естественото раждане определено не е за мен. Вървя с полуразкрачени крака, едва едва и съм със страшни болки. Ама стискам зъби и хич не ми се ражда скоро. Ако ще и да търпя още по-силни болки.

Да те успокоя, че аз уж нямам проблеми със ставите, ама и аз си ходя полуразкрачена, особено след като съм се заседяла по-дългичко.   Laughing Боли си яко, разтягат се сухожилия, после 1 г. тазът се събира (и пак си личи при рентгенова снимка дали жената е износлава бременност или не  Wink ), т. е. нормално си е...  Peace

# 569
primavista7, и за нас е неизгодно таткото да ползва този отпуск след изписването, но няма как, ще си го ползваме, защото няма никой друг, на който да мога да разчитам.
В общия случай, ако един човек го осигуряват на пълната заплата, брутната му заплата не е над 2000 лв и няма големи промени в размера й, не е толкова неизгодно да се ползва този отпуск. Тези проценти са от средната БРУТНА заплата. А, забравих и още едно условие - да има нормални работни дни през периода, в който ще се ползва отпуска, а не да е пълно с празници, че те нали не се плащат.

За тези, к. ще са с второ, трябва и удостоверение от ГРАО за родените от майката деца.  Sunglasses

Това не го знаех  thumbsup

Общи условия

Активация на акаунт