Отговори
# 630
  • Сфия
Момичета, ама никой не казва, че стоите без брак, за да вземете детските, нито за осигуровките на минимална. По принцип има хора, които избират да са на минимална, за да получават по-висока заплата, но като цяло ми е ясно, че е от работодателя. Ако нямаш сключен брак, то се гледат само доходите на родителя, който отглежда детето. Повярвайте ми никой не прави проверки дали наистина има съжителство. Ето примерно зълва ми живее на семейни начала с мъжа си, без да има брак и получава детски и за двете си деца и то при положение, че той е на заплата, доста над средната за Бг. С Рали коментирахме, че системата е сбъркана. Абсолютна дискриминация е орязването на детските точно на хората, които не укриват доходи и внасят най-високите данъци в хазната. При това прагът е смешен. Какво са 350 лв бруто за член от семейството? Това означава, че за едно тричленно семейство, доходите не трябва да надвишават 1050 лв бруто, което е около 800 лв чисто. Нима 800 лв са пари, с които едно младо семейство може да покрива нуждите си и да не се нуждае от тези 35 лв? А като се има пред вид, че средната работна заплата в страната е около 600 лв, колко семейства, при които работят и двамата родители и не укриват доходи биха отговорили на критериите за детски? В същото време ромките масово живеят без брак, без да са внесли и една стотинка данъци и осигуровки, но получават детски, социални помощи, помощи от Евророма, за това, че приннадлежат към някакво малцинство и прочие. И като има 5 деца, й излиза по-изгодно да получава помощи, от колкото да работи за 350-400 лв.

# 631
Цитат
Това означава, че за едно тричленно семейство, доходите не трябва да надвишават 1050 лв бруто, което е около 800 лв чисто. Нима 800 лв са пари, с които едно младо семейство може да покрива нуждите си и да не се нуждае от тези 35 лв? А като се има пред вид, че средната работна заплата в страната е около 600 лв, колко семейства, при които работят и двамата родители и не укриват доходи биха отговорили на критериите за детски?
Peace
Така си е, Старлет ... най-тъпото е, че смятат доход, а няма сметка за кредити, които плаща семейството... иначе имат инфо... ако тръгнеш да вземаш нещо на лизинг..веднага вс.ти излиза наяве.... но когато тр.да ти дават нещо, макар и няк. си 35 лв ( пакет  и половина памперси) и реално какво от дохода си ползваш... ето, ние общо с мъжа ми вземаме 1500 лв... грубо... ама даваме 1000 лв почти за 2 кредита.... да не говорим, че мен ме осигуряват на 410 лв бруто.... а вземам 500 лв на ръка ( в туристическия бранш в момента си е такова положението  Shocked ).... нямах право на избор... дълго време стоях без работа и не бях в състояние да поставям условия относно осигуровки... когато ти трябват пари физически да оцелееш..не ти е до осигуровки....и се съгласяваш макар и с неохота...
След като забременях... ме попитаха дали не искам по-високи осигуровки ( разбира се... да ми се приспадат от "и без това високата заплата"...и аз отказах) и къде е логиката на държавата в тази цялата история....

# 632
И аз да се включа, че познавам доста стабилни финансово семейства, в които бащата не признава детето, а майката не само , че взима детски, ами взима и помощи. Проверки - няма такова нещо, поне не в България. За циганите няма да говорим... те изобщо не знаят що е то задължение.
Наистина не е честно - праговете са много ниски.
Няма смисъл да задълбавам в подробности, ще кажа само, че всичките тези промени в сроковете за изчисляване на болничните и майчинството се правят, за да отрежат доколкото е възможно всички, които  се опитват да преметнат системата. Жалко е, че може да се направят много повече справедливи неща, но не се случва.

# 633
[ най-тъпото е, че смятат доход, а няма сметка за кредити, които плаща семейството... 

Чакай малко, кредити никой не те е карал да взимаш. Ако имаш 5000 лв заплата и 4000 лв кредити, защото си си купила нова кола на лизинг и два апартамента, примерно... нали разбираш накъде се изкривяват нещата.
И едва ли има семейство без кредити, ама това е нещо съвсем различно.

# 634
Именно - понеже няма семейство без кредити... и да има... са около... 10-15% максимум...а детето така или иначе...е не по-малко българче от това, на което се отпускат детски... идеята ми е, че и без друго това е толкова смешна помощ предвид реалните нужди на едно дете ежемесечно... тъпо е да го обвързат само с фактори, които на тях са им изгодни...
И вярно, че никой не ме е "бил по главата" да вземам кредит ( единият кредит не е мой, но си го наследих заедно със съпруга  Laughing ), но и, съгласи се, че ситуацията в БГ страшно много се промени и влоши от 2008-ма година насам.... като взехме кредита аз вземах 800 лв, а мъжът ми 1200 чисто... при 2000 лв доход... защо да не плащаш кредит 1000,ама да изплащаш нещо свое,а не да пълниш гушата на някоя бабичка,която днес те вика, утре те пъди...
Misence /jenny/, дано не ти прозвучи така, сякаш искам да се конфронтирам с теб заради мнението ти... нищо подобно... просто споделях.... Hug така ми олеква някак ....всеки си знае себе си в крайна сметка..... кое колко РЕАЛНО му коства ден след ден... Ако не бях такъв инат... и твърда глава.... отдавна да сме продали апартамента, да сме излезли на квартира отново и да живеем къде къде по-добре като качество на живот... но това биб ило крачка назад... и все едно да си плюя на усилията през тези няколко години... ние като се залюбихме с моя половинчо..решихме..."първо апартамент, после сватба...после бебе...." и така....лесно - трудно...  както Джони Уолкър е казал... "Keep Walking"  Peace

Последна редакция: пн, 16 яну 2012, 23:58 от primavista7

# 635
Да, така е. За много неща си права.
Ако трябва да кажем, че някой се заяжда, това съм аз. Не ми е това целта, обаче. Дано и ти не ми се обидиш.
Просто смятам, че трябва да се намери ефективен начин да се стимулират работещите на светло хора с някакви истински данъчни облекчения, ако им се роди дете. А не с помощи за циганите.
За това и казвам, че няма значение колко кредит имаш. Това е много относително, за някой един разход е необходимост, а за друг- прищявка. За това трябва да се търси друг път. Универсален.
Примерно - младо семейство, взема жилищен кредит. Примерно. И в момента има облекчение за първо жилище, но то е смешно. В момента ти приспадат от облагаемия доход стойността на лихвата, която си платил с вноските за настоящата година. Трябва да е по-сериозна сумата, която ти връщат. Или да работят в посока семейно подоходно облагане. На теб да ти направят примерно 1000 лв приспадане на данъка върху доходите, защото работиш и се осигуряяваш на реалните си доходи. Вместо детски. А на човека със заплата 240 лв официално, да му направят данъчно облекчение някакво смешно. А на манго да не му дадат нищо, щото не работи.
Ей в такава посока си разсъждавам аз, не че е много умно, но засега това ми се вижда по-справедливо. Поне от моята камбанария.

# 636
Момичета,
един бърз въпрос -някой започна ли да пие чай от листа от малини
мен най-накрая ми намериха и ще започвам към края на тази седмица, но имаше май някаква схема, та ако някой знае, моля да сподели....

Аз от 2 седмици пия от тоя чай от листа на малина , казват че помагал но ще видим на раждането какво ще стане . Засега все още съм на доза една чаша на ден ,трябва да го вдигна на 2 .Иначе е приятен и ароматен ,не вреди .Знам ,че не се препоръчва на бременни които са с контракции и т.н. Пише че не трябва да имаш никакви предпоставки за преждевременно раждане за да го употребяваш

# 637
  • София
Сави, като минала по този път, да ти кажа, че за да ти назначат секцио при тесен таз, трябва да има диспропорция между него и големината на бебето и процедурата е да те вкарат в патологията на съответната болница, където да те мине комисия. Ако междувр. почне раждане, както стана при мене, процедурата е да те измъчат до последно и да действат по спешност, ако не стане нормално. С други думи - вземи си документ от ортопед за ставите, мисля, че с доказан артрит няма да е проблем.  Peace

Аз вчера се видях с доктора, при к. ще раждам. Това добре, както и разните му там кръв, урина, МБ - наред са, избор на екип - май даже ще ми повторят някои от изследванията, обаче бебето се е завъртяло седалищно и ми стана тъпо...  Sad То хубаво ще ме режат, ама по-добре да си беше главично... А иначе, Стар, при мене заради тесния таз не само главата, ами цялото бебе е подвижно, коремът ми затова е такъв огромен и вирнат, и този доктор го каза... Да сме живи и здрави, все ще се родим, де, малко ни остава на всичките.  Sunglasses

# 638
Добро утро Simple Smile
Темата за детските надбавки е безкрайна, според мен на всяко бг дете трябва да му се дава тази наистина смешна сума от 35лв., не трябва да ги делим  Peace    Аз, като живееща без брак, като се роди бебчо може и да се класирам за тази екстра Mr. Green  Money
За съжаление нищо не е нормално в тази държава и докато е така някой хора винаги ще могат да се възползват от ситуацията...

За чая от малинови листа... аз лятото докато бях на планина / 2 седмици/ само такъв чай пиех, без да си имам идея какво причинява, но добре че и не разбрах  Laughing

# 639
  • Варна
Според социалните последно като бях чела - такова като самотна майка няма. Помощи, ако дават то правят страшни проверки по домовете дали наистина си самотна.
бъркате нещата - проверки правят при отпускане на помощи за отопление например. тогава ги интересува с кого съжителстваш, без значение роднина ли е или не. проверяват и дали имаш коли на твое име, апартаменти /включително такива, продадени 5 години назад/ и прочие. дори и една скапана жигула да имаш на твое име, не ти отпускат нищо.
а за детските се попълват документите от майката, пише се че няма съпруг и това е. не ги интересува детето припознато ли е, дали бащата живее с майката, и въобще кой живее с нея и т.н. - стига да се вмества в доходите, отпускат без проблем.
аз последната година не съм взимала детски, щото нещо се измързелявих да си подам документите, ама ся като се роди второто направо пускам и за двете.

# 640
Добро утро момичета, наистина темата за социалната политика на държавата е безкрайна и несправедливости много. Да, ако нямаш брак е достатъчно само да го декларираш като подаваш документи за детските и няма никакво значение дали детето е припознато от бащата или- не. Но не виждам логика в това да ти вземат като база дохода за година назад. Аз също нямам брак,но когато родих първото си дете бях на висока заплата- около 700 лв. чисто. И след като се върнах от майчинство- си смених работата, защото на старата се работеше и по 16 часа и нямаше как да си гледам детето. Започнах работа на 350 лв., но доста време нямах право на детски, защото базата за година назад излизаше висока. И държавата е предценила,че за тази една година назад, докато съм била на висока заплата детето се е уяло достатъчно и следващата една година може да мине на диета.

# 641
Добро утро Hug Coffee
Здравейте мами.Я да ви попитам,чували ли сте за Пред родилна депресия?.
Предродилна депресия не ме е хващала,ама следродилната не ме подмина Mr. Green То не беше рев, то не бяха инати, страх, истеричен смях...ама  и аз незнам защо. Не исках никой да идва у нас, дразнех се от всичко и от всички. Почвах да викам на милото за всяко нещо,което не ми е по угодата. Абе луда работа Laughing Добре че бързичко се взех в ръце. Дано сега не се повтаря. Поне за сега ,ни страх ни паника ме обзема.
Днес съм на ЖК. Невиии ще се видя с "оня дъртия" Joy
По-късно пак ще се включа.Пазете се  bouquet

# 642
Здравейте мами.Я да ви попитам,чували ли сте за Пред родилна депресия?Че май нещо ме тресе тези дни...едно такова ми е супер напрегнато на моменти,а на моменти всичко ми е безразлично.....Отделно всички ме дразнят,многоо..Имах една прекрасна бременност и през цялото време бях толкова щастлива, а сега съм тъжна и не мога да си обясня защо...А какъв страх ме е хванал и за раждането и за това,че идея си нямам как да гледам малкото човече..И ми е гадно,че вместо да се радвам и вълнувам,аз съм пълен шок и изобщо не се чувствам готова да ми се случи всичко това...На всичкото отгоре днес една "приятелка"ми наговори само тъпотии за болницата и лекарите където ще раждам  Cry
Дано не съм ви натоварила с моите неща,но имах нужда да споделя,имам чувството че на този период само вие сте в състояние да ме разберете...
аз те разбирам чудесно  Hug въпреки , че съм минала вече по този път и знам много добре какво ме очаква...преди няколко дни такъв рев ревах, такъв страх изпитах, че няма да се справя, ще е трудно то се знае, ама....
няма да вярваш на разни неща, мисли си само най-доброто, бъди позитивна колкото и да е трудно...ето например един ден трябваше да чакам пред гинеколога за месечната ЖК и пред мен едни лелки нахални и всеки се прережда, а толкова бавно върви...и аз вместо да се сдухам или да се разкрещя си казах: Тия лелки не знам какъв им е проблема, но аз скоро ще гушкам бебе, а те нямаааааа  Whistling

# 643
Нормално е при такова значимо събитие в живота - очакването или раждането на дете да има много неизвестни, страх, емоции и трябва да сме дебили за да не ни се отразят и да не ни докоснат по някакъв начин, но това е пътя наистина- позитивно мислене, разрешаване на проблемите един по един и подкрепа от близките. А то половинките, че го отнасят в такива моменти- отнасят го, ама това е техния " принос" в раждането на децата. Laughing

# 644
Аз за сега съм толкова спокойна,че чак се плаша от себе си Rolling Eyes Но и аз като стар,т.к. до скоро не знаех нито как ще раждам, нито при кого, сега след като вече имам яснота по тези въпроси и ми е някак леко и спокойно. Не,че няма още какво да се уточнява и неизвестни има доста, но всичко с времето си.
И аз приключих с прането на бебешките дрешки- едни такива мънички и сладки, че как да не ти стане хубаво като ги гледаш. Сякаш съм забравила,че и каката е била толкова мъничка Grinning
Гладенето ще го оставя за другата седмица,че да има с какво да си запълвам времето до махането на серклажа. После ми се пада време за лежане и почивка за да устискаме до към 10-ти февруари- предполагам,че тогава вече ще се сдухам и ще ме затресе треската и паниката. Но това са тревоги, които показват,че това което ни предстои е важно, значимо и запомнящо се за цял живот събитие. Дано всичко с всички да е наред Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт