Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 6

• 103 945
  • 750
  •   1
Отговори
# 240
Joy Joy Joy.
Псевдочистница.

Моето пране се вее на балкона. Студ, ама е изсъхнало, колкото и да е странно.

# 241
  • софия
Ааааа, на студа изсъхват екстра. Аз имах пране и събота, и неделя. Като го свалиш от простора мирише много свежо.

# 242
  • София
Особено когато е съпроводен с ниска влажност на въздуха  Wink

# 243
Здравейте! От много време следя темите за перилни препарати, но сега официално се присъединявам, защото като млада домакиня имам нужда от Вашата помощ. Моля Ви, кажете ми как се ползва и как действа белина? В повечето клипчета в youtube американците казват, че се ползва с колкото се може по-топла вода и се смесва с праха при основното пране. В българския сайт на P&G казват да НЕ се смесва с праха и да се ползва със студена вода, защото от топлата и особено врялата тъканите пожълтяват и може да се скъсат. И другият ми въпрос е на какъв принцип работи белината, защото аз мислех, че хлорът избелва , а преди няколко теми Guess Who каза:
Цитат
Белината отделя много активен кислород и изгаря
и
Цитат
Както ти казах, това не е толкова петно, колкото изгаряне от силно активния кислород.

P.S.
Надявам се на отговор особено от Guess Who, тъй като знам, че има богат опит като химик и домакиня.  bouquet

Последна редакция: пн, 30 яну 2012, 19:52 от if_you_seek_ammy

# 244
Привет, if_you_seek_ammy !
Ако използваш белина върху дрехи, то е добре да ги накиснеш преди пране. Белината най-добре, трябва да се разтвори в студена до хладка вода, а не в гореща, защото горещата вода повишава ефективността на избелващите процеси и може да се увредят тъканите. Дрехите се киснат 10 - 15 минути. По-дълго време е излишно, защото разтворът става неактивен. След това дрехите, киснати в белина, се изплакват добре и се перат. Прах за пране и белина не трябва да се смесват.

Белината съдържа натриев хипохлорит, който е силен окислител. Съединението съдържа и хлор, но не той избелва. Повече за това как действа белината можеш да прочетеш тук, тук и тук.

# 245
Не мога да не споделя с вас какво открих. Вие сте по-млади и сигурно не го помните. С това переше баба ми, майка ми, дори и аз съм прала с такова нещо.

Сапун за пране "Камбана", произведен от фабрика за олио "Камбана в град Бургас, която беше унищожена малко след като навърши 100 години. Класика. Simple Smile

Последна редакция: пн, 30 яну 2012, 23:09 от Guess Who

# 246
Млади, млади... колко да сме млади?  Thinking Mr. Green
И аз го помня. Майка ми го стържеше на ренде и слагаше от него в пералнята.

# 247
Гес, ако предложиш снимка на тези сапуни в "Моето детство", ще ти се зарадват.

# 248
  • София
Мдам...и аз го помня тоз сапун, прала съм с него. А бяхме млади... Blush

# 249
  • София
Майка ми взе точно от този сапун на Камбана преди около месец от едно квартално магазинче по 0,25лв/бр. Подменяли военните запаси и си накупихме 10-тина броя.
Направо не мога да опиша колко добре пере. Нарочно направих експеримент с чифт доста захабени детски чорапи. Единият го изпрах с Капус за петна, а другият с Камбаната. Много се впечатлих, че Камбаната ги изпра страхотно и по-бързо от Капуса. Не знам до каква степен за толкова години биха му се променили съставките, но пере супер.

# 250
Благодаря за отговора!  bouquet А щом белината освобождава кислород защо казват, че тоооолкова поврежда тъканите? И кое според Вас е по-щадящо за белите дрехи, често пране в гореща вода с кислородни прахчета, или 10 минутно избелване в студена вода с малко белина?

# 251
if_you_seek_ammy, моето мнение е, че един добър прах за бяло пране е в състояние да поддържа белите дрехи наистина бели, без белина и без кислородни добавки Simple Smile.

# 252
Напълно съм съгласна  Hug Честно казано нямам намерение да ползвам белина (е може би в много крайни случаи). Питам, защото ми е интересно, никога не съм пробвала и не съм знаела как работи и как се работи с нея, а само съм чувала да я анатемосват и бих пробвала действието й върху стари парцали примерно. Peace Любопитство  Blush

# 253
От Гес много може да се научи Simple Smile.

И аз с въпрос: влага ни е нападнала къщата. Някаква част в килерният запас е овлажнена.
Гес, мога ли да очаквам, че по-високата влажност на въздуха ще прецака праховете за пране? Или да купувам влагоабсорбатор?

# 254
Благодаря за отговора!  bouquet А щом белината освобождава кислород защо казват, че тоооолкова поврежда тъканите? И кое според Вас е по-щадящо за белите дрехи, често пране в гореща вода с кислородни прахчета, или 10 минутно избелване в студена вода с малко белина?
Наистина поврежда тъканите. Кислородът е много реактивен, когато идва от хипохлорит. При прахчетата с кислороден избелител активният кислород идва от перборат и е по-слабо реактивен.

От Гес много може да се научи Simple Smile.

И аз с въпрос: влага ни е нападнала къщата. Някаква част в килерният запас е овлажнена.
Гес, мога ли да очаквам, че по-високата влажност на въздуха ще прецака праховете за пране? Или да купувам влагоабсорбатор?

Не е хубаво прахът да се овлажнява, но няма начин това да не се случи до някаква степен. Просто самият прах е хигроскопичен и поема вода от въздуха. При добре запечатани кутии и неотворени пакети, няма проблем. Ако прахът е станал на една буца и не може да се дозира правилно, значи не става за нищо и не трябва да се ползва.

Отворените кутии с прах за пране хубаво ги увивам в прозрачно домакинско фолио и съдържанието не се овлажнява толкова. Когато съм взела прах в найлонов плик, винаги го прехвърлям в кутия за прах и пак запечатвам отгоре с прозрачно фолио. Имам вече десетина такива пластмасови кутии за прах от DM.

Общи условия

Активация на акаунт