Отговори
# 495
  • София
То не е снеговалеж, то не е чудо....днес няма да си показваме носовете навън.
Хич не обичам зимата - аз съм си лятно чедо - дай ми на мен пясък, слънце и жега.
Сигурно затова Филип няма шейна - не счетох, че ще му е нужна и ще я оцени  Joy
Чакам с нетърпение Ивчето да се включи с новини за снежната покривка във Владая....

Ивче, кажи как е при вас?

# 496
Лейди, Кали, Рика, може и да е от овесените ядки. newsm78 Стои на гнезда, все едно е нахапано от нещо.
Кали, яде , но има предпочитания към определени храни-обожава попарите, яде от нашите манджи, от плодовете предпочита-ябълка, круша, праскова, хапва и мандарина.
Обожава и кисело мляко, ние си го квасим от скоро.

Ники, явно наистина не се усеща свекървата..Аз бих и казала съвсем спокойно и деликатно бих и набутала да прочете някой книжка от рода на  "Смелостта да възпитаваш", мисля, че е много подходяща за нея.Явно от добротата си страдаш, но наистина намери сили за да и кажеш какво мислиш, предполагам , че може да стане по-най добрия за двете ви начин. Hug

Кали, и аз така се отнасях към каката, все едно чета за себе си.Не давах и косъм да падне от главата и.В детската градина е най-послушното дете на света, но в къщи си показва магариите.Няма респекта , който искам към нас.Макар, че от скоро използвам друга тактика, когато не слуша и казвам, че си събирам багажа и си тръгвам в Париж вместо да и се карам.Тя веднага започва да ми се извинява и да обещава , че няма да прави повече така.

Тази сутрин едно момченце в детската я наби, ей  така без нищо, удари я в лицето силно.Тя не реагира, седна на столчето и започна да плаче.Нещото което я уча е да прощава и да бъде много спокойна и смирена, в детската е така, но в къщи не е . Simple Smile Стана ми мъчно за нея тази сутрин, но  учителката се зае да кара момченцето да и се извини, макар, че то категорично отказваше.Деца...

Рика, браво за майсторлъка относно шейната, изобретател си ти. Hug

# 497
  • Пловдив
Ох, как искам и при нас да зави сняг и да натрупа едно хубаво  Simple Smile

Николинко, мила, знам че  е трудно да се опълчиш, особено като не си такъв човек, но според мен когато става въпрос за ТВОЕТО дете, не  трябва да има компромиси със свекито. Като описваш как се държи, чак мен ме ядосва, а не знам за теб  #2gunfire Мисля, че трябва да вземеш нещата в твои ръце, все пак става въпрос за твоето дете.. Peace

Мари, какво казва ГНМ за обрива, май беше тъга по нещо  newsm78

Ние пък вчера вдигнахме Т 38 С. Днес е 37 С, дано не го е хванал грипа, че аз бях болна , дори още кашлям и си мислех,че на него му се размина, но да видим.  Praynig

# 498
  • София
Ники, и аз мисля , че трябва да си поговорите със свекърва ти. Едно е да глезоти детето, но друго е то да страда. А това за цигарата, както е писала Калина - направо ще я изям с парцалите.

Голям сняг - ходих за кухнята и беше гадост.

Рика, мноого добре ти се е получило с шейната Simple Smile

Мари, много неприятно с този обрив.

# 499
  • София
Започва най-трудния период, поне по моите разбирания - да възпиташ детето си правилно.
То вярно, че под правилно всеки разбира различно...

Това, което разказва mari:)   за каката ме накара да се замисля аз как бих възпитала Филип да постъпи в подобна ситуация. И честно казано съм в шах и мат.
Не искам да расте агресивен и злобен, но и не искам другите да го шамарят, а той да мълчи!!!
А да чакам на т.нар общество да раздава правосъдие, ще има да чакам. Не всяка учителка би взела отношение, според мен.
Мисля, че ще го уча да се защитава - ударят ли го, да удари два пъти.

mari:) , това за прошката е хубаво нещо, но сред деца - не знам  Sad Мисля, че децата биха злоупотребили с това. И не само децата.  Sad
Това, което разказваш го прави и моят племенник - в градината не смее гък да каже - най-добрия, най-възпитания, говори правилно, а не на диалект. Но у дома е нещо страшно. Сестра ми е прочела всички книги за възпитание и не може да се справи.
И обича да шокира у дома - повтаря лайно, идиот, простак....Направо е чудо.
Не знам как бих се справила  Confused

# 500
Николинко, не мисля че натоварваш някого тук, а напротив - забавляват се хората. От както пишете за свекървите чета всеки пост, някои ги прескачах. Например не ми е интересно да чета кой кога пуска лампа или телевизор. Но темата за свекървите е страшна, добре че моята не е такава. То всеки на приказки ще ти каже "не бих я търпяла", но истината е, че на думи сме силни, а в действителност е съвсем друго. Сигурно много го преживяваш, беше написала, че защото си добричка. Е, аз затова понякога не съм добра-от много доброта смисъл няма и сега примера в твоят случай носи по-скоро вреда. Ще ти го кажа директно, нямам за цел да те обидя, а наистина ти съчувствам за това, което се налага да преживяваш. Вместо да се оплакваш тук направо отиваш при нея, сядаш и и казваш какво мислиш без да се карате (или поне ти от твоя страна) не и спестявай нищо, кажи го от твоята гледна точка, можеш да я питаш защо прави това или онова... например щом дава детето да цъка по лаптопа можеш спокойно да отидеш, да му затвориш капака и да кажеш твърдо: "Аз не разрешавам". Обясни и, че вие сте родителите и вие ще решите кое е правилното и не може единият да забранява нещо, а другият да го разрешава, какво ще научи детето? Попитай я тя като е била млада майка така ли е било и дали ще и е добре нейната свекърва така да нахлува и да собственичи във семейството и?
Накрая като не разбира с добро сменяш ключалката, не и отваряш и ще се научи. Светци няма да ставаме я! Като не - търпиш тя да ти възпитава детето и толкоз.
Акъл наистина лесно се дава, но пък не става само да хленчим, а после да мълчим. Не си мисли, че някой тук го е грижа, всеки гледа сеира, това си е чистата истина, но никой няма да си признае.

# 501
Светле ами то си е верно голяма забава,но аз съм си виновна.Допуснала съм да ми се качат на главата и немога да намеря подходящия начин да реша проблема т.е. моето е "И вълкът сит-и агнето цяло" ,а знам че това няма да стане,затова все отлагам сериозният разговор,за да не излезна лошата Sad.А има и нещо друго,което не съм споменала досега и то е ,че наскоро почина свекър ми и тя сега се е вкопчила още повече в детето и то и е утеха,затова несмея,че тя е и много сръдлива и ще вдигне пушилка до небето.Дано в скоро време се осъзнае,че иначе............... Confused

# 502
  • София
За свекитата колкото и търпение да имах за 3 години живот с тях 2 пъти се изнасяхме, първият път при майка ми, ей така за един ден, но тя се извини по-късно и се върнахме, ама след вторият скандал край! Няма връщане назад, та сега сме в горе-долу нормални отношения ама никога повече няма да позволя да ми се меси в семейството и бита. Чула съм от нея прекалено много обидни думи даже за да я уважавам, ама айде че и аз се заоплаквах. Според мен въпросат ако не става по добрият начин значи трябва да се решава някак радикално. Смятам че не само ние трябва да сме добрички и толерантни.
А за глезенето наистина не съм в право на някого нещо да съветвам обаче Калинче мисля че ще си патиш като мен след време. Аз с първото бях така, все я носех, все по цял ден с нея. Ходихме където само тя иска, правихме всичко което тя иска(освен опасното за здравето и живота ) , бибата не смеех да и я отнема че да не стане драма, с шишето същото. Станах най-добрата и любима мама.  Ииииии.... сега имам едно егоистче което ме прави на маймуна, няма начин да я накарам да прави нещо защото така трябва ако тя не иска- например вчера отказа да се облича за расходка защото искала да гледа филмче, после да си играе и т.н. С Владито така и не излязохме до обяда. Понякога по 2 часа отиват за да и обясня защо трябва да отидем до магазина и обикновенно тръгва само като и обещая да и купя нещо сладко... Абе патя си и то яко. Сега с малкия по друг начин разбира се, ама не знам сега как да си оправям грешките на възпитанието.

# 503
Николинко, много ти е деликатна ситуацията...  newsm78 Загубата на съпругът и обаче не бива да е оправдание за действията и. Ако сега обаче ти е тежко, мълчиш ли - ще стане по-зле. Не само за детенцето ами и за теб, от теб зависи как ще го поднесеш, а за това, че ти ще излезеш лошата да те питам - за пред кого ще си такава? Едва ли пред детето ти, то сега не може да осъзнае още кой е добър и кой е лош, хващай юздите докато е време. Ако ще излезеш лоша пред свекърва ти- че пука ли ти? А да не би сега ти да си добра в нейните очи?
Ако прецениш изчакай малко момента с говоренето, щом скоро е загубила половинката си, но не отлагай много, ще се поболееш!

# 504
Следродилна депресия: не съм сигурна дали я карах. Докато Калина беше в малките месеци, имаше толкова много колики, че нямах време да мисля за каквото и да - докато пищеше от болка се опитвах да я утеша, а като това се случеше - спяхме. Като свършиха коликите дойде топлото време, разходките, морето.

Сняг: в Русе вали, но за шейната е рано. Завидях ви.

Според мен в историята на nikolinko не мисля, че става въпрос за сеир (ако е така, жалко за тези, които му се наслаждават).
Оправдаването на поведение със загуба на близък ми напомня за една моя позната, която беше доволна, че е хванала мъжа си в изневяра, защото по този начин ще се сдобие скъпо бижу и почивка в чужбина.
Иначе въпросите, които напират в мен са как да възпитаваме децата си, защото идеята за "когато ти ударят едната буза - обърни и другата" в 21-ви век нещо не е печеливша (може би само на енергийно ниво или за друг живот...).
Пък и това, което се е случило на дъщерята на mari:) май го потвърждава. Не бих разчитала винаги в живота, че ще има някой - било то учителка, приятел, колега - който да я защитава от агресивността на хората.
Опитът ми показва, че доста хора печелят като прегазват други.

# 505
Ивка, предимно шарките се разглеждат като един вид раздяла, с човек или с нещо любимо, може играчка, биба,, любимата учителка в градината, детската психика си ги интерпретира много мащабно.По скоро обрива на Аля  е попадане на шина, на следа, нещо , което и е напомнило за откъсване от нещо. newsm78 Така се обясняват алергиите според ГНМ.

А големия обрив в слабините на Алето си го обясних.Понеже всеки ден ми я изтръгваха от ръцете в родилния дом, тя плачеше та се късаше.Последния ден измолих да я оставят при мен за цяла нощ, тогава и се обрина в слабините/същия обрив както сега, този , който беше в слабините/, в гнм се разглежда като оздравителна фаза.
От тогава не бях слагала еднократни пелени на марката памперс, ние ползваме многократни но вечер и слагам еднократен.Бях и купила на случаен принцип точно от този вид , който ни даваха в болницата.Медицински се разглежда като алергия към да кажем този вид пелени, но за мен е друга причината, просто е попаднала на следи -шини.Та това са моите теории. Wink

Джос, стана ми мъчно тази сутрин.Не знам как трябваше да подходя, не ми се иска да отговаря на лошото с лошо.Дори и като някой я обиди тя идва и ми казва, че детенцето е малко и затова така е постъпило, не приема някак си лошото, дори и приказките с лош край си ги довършва с добър, накрая се оказва,вълка е станал добър, Баба Яга всъщност не е лоша старица а добрата горска фея. Grinning
В къщи не е толкова зле положението, всъщност тя никога не е използвала лоши думи, никога не е обиждала, просто се инати понякога, но в сравнение с желязната си дисциплина в детската на мен ми прави впечатление. Simple Smile

Кали,пак за глезенето, при мен беше малко като "Японското възпитание", сигурно си чела за него.Каката я глезех до към почти 3год възраст, но после...имаше строй се преброй се, изкарах и го през носа, наказвах я , давах и ясно да разбере , че няма да става по нейната.Можеш да започнеш постепенно да я възпитаваш и да и показваш кое може и кое не може, в началото много ще плаче, но пък ти веднага може да и показваш , че я обичаш като си я гушкаш.Силно ти препоръчвам книгата - "Смелостта да възпитаваш".Дано да те успокоява мисълта, че все пак децата не плачат защото нещо ги боли в случая а защото не става на тяхната. Simple Smile

# 506
Здравейте и от мен най -после,
Алекс от вчера е станал толкова кисел и по цял ден мрънка, но взе и много трудно да заспива. Отнема ми по 30-40 мин и то е рев, дере се, става , аз го бутам ,докато не припадне.
За снега при нас ... веднага давам снимков материал отпреди час някъде ...
 сняг има много , но засега е топличко и приятно навън, само дето не става да се разходи човек,защото под новонатрупалия сняг има или лед или локви и е кофти.

Мен не ме тревожи да вали сега , но да вземе да спре, че за петък и събота сме си резервирали да ходим на Семково. Сега съм в чуденка да тръгаваме ли изобщо? Много кофти ситуация, приготвила съм 2 одеала, храна за изпът ако се наложи и казах на мм да напълни резервоара до горе ,ама ... с две деца в това време си е луда работа  Mr. Green

Николинко, Светлето добре го е казала, с изключение на частта ,че на никой не му пука и само гледаме сеира. ПОне за мен не е така, а и до колкото познавам повечето момичета мога да гарантирам ,че и за тях. Незнам какво да ти кажа точно, но като цяло недей да мислиш за никой друг освен за доборото на детето. Вземи яхни метлата и някой ден си кажи всичко. Не е нужно да сядаш да говориш, ясно е ,че не те бива в тия работи. Аз съм същата, глася се да кажа нещо и като дойде момента клякам и ставам по ниска от тревата ( ей ама много лафовете ми идват сега ) Та ядосай се хубаво, помисли си за всички гадости , които ти е сторила последната година и си кажи всичко. След това й кажи ,че ве добре дошла, НО само на гости и то с предварителна уговорка. Случката с лаптопа за мен щеше да е ключова и точно това щеше да е момента, но ти си си замълчала. Но до колкото разбирам тя си позволява постоянно тези своеволия ,така че няма да се наложи да чакаш дълго за нов удобен случай. Успех ти желая и наистна , помисли си , правиш го не за някой друг ,а за доброто на детето. Защото ако продължите да живеете по този начин нещата ще станат много изнервени и опънати и още малко като порастне детето  и почне да разбира ще му е кофти да гледа как мама и баба немогат да се разбират и да се чуди кой да отиде и да прегърне .

Колкото до възпитанието аз баткото съм го учила да не се бие , да не посяга, но ако се случи нещо и няма кой да го защити и помогне ( в слисъл някой възрастен) да отвърне. Всякакви деца има за съжаление и много злобни и много агресивни, така че не искам някой ден да се прибере  набит и със смазано самочувствие, само защото съм го учила да не отвръща. Все пак и той е момче, може би ако беше момиче нямаше да мисля така. Но винаги съм му казвала да не се бие с никой и да не започва спорове. Сега имат едно много агресивно и проблемно дете в класа, казала съм му да седи далече от него и дори и нещо да се случи да не му отговаря, защото там оправия няма ... като цяло за възпитанието положението е много трудно, защото ти градиш нещо в къщи, после те отиват навън и всичко , което си обяснявал и си говорил до побъркване, като че ли се срива. нещо куца в обществото ни като цяло ...

Последна редакция: ср, 25 яну 2012, 16:16 от mama_Iva

# 507
Незная, за възпитанието, всеки си мисли че прави най-правилното, докато не види и обратната страна на монетата. Както е написала и iliyanamos, прекаленото глезене и угаждане е нож с 2 остриета. Децата бързо свикват да манипулират и след като са свикнали да получават всичко, което поискат, трудно е после да ги научиш на друго.

Аз смея да твърдя, че синът ми е добро дете. Даже са ми казвали, без да съм питала, че е много добре възпитан. ( Боже, как прозвуча самохвално, Blush но е факт) Но още от малък му се казваше кое може и кое не. Винаги съм се ужасявала от деца, които се тръшкат за щяло и нещяло и си казах, че моето няма да е такова. С много любов, но и с ясни правила кое  е позволено, както и с мноооого говорене с детето, нещата се получават. Синът ми никога не е удрял без причина, но от малък съм му казвала, ако те ударят, няма да се примиряваш, а ще отвърнеш. Даже имаше случка в градината, когато го е ударило едно дете, нашият издебнал когато госпожата не била там и му отвърнал. Така, хем си го върнал, хем не са го наказали. Това самият той ми го разказа....
Сега е на 9 години и продължаваме да си говорим за важните и не толкова важните неща от живота. Опитвала съм се да бъда и приятел, но когато се наложи съм и най-строгият човек.

Надявам се и със Сияна да се справя с възпитанието по подобен начин. След първите 7 години да мога с гордост да кажа ето какво дете съм отгледала.....

Тук е такава киша, снегът се топи и е вода до колене. Излизах 2 пъти и си намокрих и 2 чифта ботуши....Ужас е някакъв Shocked

# 508
навън е невероятна красота-обожавам зиматааааааа,искам постоянно да съм в снега -до преди 2 год се спускахме по склоновете с шейни и наилони-какъв купон беше,нямам търпение Йо да попорастне да се забавляваме заедно/дано имам време де/,ех че пухкаво и бяло
абе друго си е в шейната с колани-много по спокойно си се возихме  Mr. Green

за възпитанието ....не знам какво да кажа,....само знам,че накрая всички обвиняват майката -тя така го е възпитала #2gunfire

мама Ива на семково е чудно чудесно,а и мечките спят зимен сън сега Mr. Green аз в такова време не тръгвам абсолютно никъде с детето на път ....

# 509
  • София
Не казвам че детето ми е лошо, даже всички навън винаги казват че е много добричка, не често се стига до там че да реве и да се тръшка ама мене ме манипулира като нищо, опитвам се да съм строга, но тя е много хитра и дали с ласка или просто се прави на интересна и си стои на своето ама в повечето случаи става на нейната. Голям инат е и не се интересува много-много какво искат другите.
А за битките с други деца- имали сме един два случая, когато други деца са я удряли или блъскали и тя никога не е отвръщала. Уча я да е добричка и да не удря никого, но ако  някой я удари да се защитава, а не да стои и да реве. Владито 100% искам да тренира после някое източно единоборство не само защото те развиват тялото и възпитават характер, но и защото днешното общество е много жестоко а младежите са супер агресивни. Такива неща каквито пишат сега по вестниците че ученици се пребиват един друг до смърт при което в Русия още сега е на мода да снимат това на камера и после да го пускат в интернет #Crazy по наше време нямаше. Е биеха се де ама това което става сега не мога да го нарека по друг начин освен немотивирана агресия и жестокост. Моля се само моите деца никога да не се сблъскат с това.

Общи условия

Активация на акаунт