Осми клас преполовихме, дружно се успокоихме

• 37 798
  • 740
  •   2
Отговори
# 660
  • София
Осмокласни мами, моля за малко помощ!  Praynig Praynig
Някой има ли теста, който се е паднал в ТУЕС миналата година?  newsm78 newsm78 Ние сме се запътили за там и сега решаваме задачи. Купихме си сборник, но в него има само от по-предишни години.

Моля мами помогнете!!  Hug Hug Hug Praynig Praynig Praynig Praynig Ще съм благодарна и за всякаква друга информация за задачи от ТУЕС!

Ще се свържа с моя позната. Нейния син кандидатства там миналата година. Ако пази нещо ще изпратя.

Много ще съм ти благодарна.

Моят син също кандидатства в ТУЕС миналата година, но не им разрешиха да изнесат теста, така че за съжаление и аз разполагам само със сборника.
Не беше по-различен от НВО-то нито като формат, нито като трудност, така че спокойно и успех!  fingerscrossed

# 661
  • София
Имам нужда от съвет относно изучаване на немски.

Детето ми не е учило изобщо немски, от догодина ще започне да го учи като втори език. До момента НЕ е изучавал втори език, нищо че завършва подготве (с английски).

С цел запълване на времето през лятото сме се споразумяли да започне да учи немски.
Насочила съм се към Гьоте институт в Сф - А1 за младежи през юли. Сравнително близо е до нас и няма да губи много време за придвижване.

Ще бъда благодарна за съвети от немскоговорящи майки или майки с опит  Simple Smile за други подобни мероприятия, включително лагери, уроци...

# 662
Насочила си се към Гьоте.
Много добър избор.

# 663
С цел запълване на времето през лятото сме се споразумяли да започне да учи немски.

Леле, как си се преборила?! Благородно ти завиждам. Нашият такъв всеобхватен мързел го е завладял, че... Преди няколко дни се беше разтревожил, че отивала на свършване учебната година, а аз още не съм си употребила онези 3 дни, дето имам право да го освобождавам по семейни причини. Другите откога ги били ползвали, неговите щели да идат зян! Вчера ми поднася за подписване един договор, който сам си съчинил, че при всяко ходене до магазина ще му плащаме такса 1 лев  Laughing

# 664
  • София
Леле, как си се преборила?!... Нашият такъв всеобхватен мързел го е завладял...
Всъщност мързелът не го е пускал и миналата и тази година  Embarassed Ако учеше 20% от времето, в което играе на комп-а, щеше да е станал ядрен физик. Искам да кажа, че е от децата които отделят много малко време за учене и разчитат предимно на запомняне в клас.

Договорената цел е наистина запълване на времето, тъй като си дава сметка, че обичайните ходения при бабите или евентуално море с нас не са му вече интересни.
В този ред на мисли споменах и лагер, ако някой има идеи подходящи за момчета на тази възраст, ще се радвам да сподели.

Ако искате да отворим и тази тема - какво се променя в извънучилищните интереси на децата ви? Имам предвид четене, излизане с приятели, пътувания, отношение с другите в семейството и т.н.

Най-голямата промяна при сина ми е, че от тази година е много самостоятелен. Става навреме за училище, пътува 1 час с градския транспорт, прибира се сам и настоява да не му помагаме и в студовете и сега в дъждовете. До училищните си занимания не ни допуска, на наше разположение са учителските срещи и ел. дневник. По предметите, на които държи има само 6-ци, по другите не е за разказване.
Обръща една идея повече внимание на облекло и лична хигиена, но наистина не повече от една идея  Simple Smile
Телевизия не гледа сигурно повече от 2 години. Всичко на комп-а и ПСП. Учудващо има представа за новините "по света и у нас" - не знам как се информира.
Около веднъж седмично след училище ходят до някъде със съученици - кино, игри, пейки, явно според сезона и финансите.
На около 2 седмици веднъж ходи в почивните дни на кино, РД или нещо подобно.
Учи винаги пред комп-а.
В домакинството няма задачи, освен да донесе понякога нещо тежко от супера или да си смени чаршафите. Такава е организацията в къщи, просто ми се налага да ползвам външна помощ.
Пари и подаръци не даваме, а и не е искал за оценки, изпити или услуги в къщи.
Вечерни излизания не е правил още. Понякога се включва в игри със сестра си или по-малки деца на познати.
Държи много на 2-3 дрехи, които не са нищо по-различно от останалите му и като външен вид и като производител. Предполагам се чувства по-сигурен с тях, ако някой му е казал нещо одобрително. Дебна го, за да ги изпера и изсуша  Simple Smile

# 665
Преди 1 година моят син тренираше шах. Отказа се изведнъж след 7 години тренировки, без конкретен повод. Просто не му се играе и толкоз. Навих го само да отиде на отборното, за да не разваля отбора.
От малко повече от 2 години ходи на уроци по китара, а след шаха това стана основното му хоби. Направиха си група с още три момчета от квартала /всъщност те са му най-добрите приятели/, събират се на репетиции на тавана на едното момче. Заедно с тях и още няколко в компанията карат колелета в "Кайлъка" през ден - горе-долу обичайният им маршрут е 4-5 километра. На два пъти ходиха с колелетата до едно село на 15-тина километра от Плевен, където има уникално красив каньон и екопътека. Вечер се събират да играят баскетбол в двора на близко училище, много рядко ходят на кино. А, и когато идват рокаджии в града, са на първа линия, независимо дали в зала или в заведение. Като че ли най-честото им занимание обаче е да играят някаква обща игра на компа, като се координират по скайп.
За лятото - сигурно ще иде на един-два планинарски похода - с нас или с група от миналогодишното му училище. За лагер не сме обсъждали, но и не знам дали организират в училище. От организацията за ученически отдих предлагат много евтини варианти в част от някогашните пионерски лагери. Това по информация от минали години. Приемат и индивидуални записвания, стига да има място в дадената смяна. Осигуряват лекари, техни спасители на плажа и т.н. Само че условията са далеч от хотелските и ако някой очаква лукс, ще е много разочарован.

Редактирам, че пропуснах да напиша за задълженията му вкъщи освен ходенето до магазина - изхвърля боклука и си подрежда дрехите /това последното толкова рядко се спазва, че се почудих дали да го пиша/.

# 666

Почерпвам ви за днешният голям рожден ден на моите пораснали златца!
Освен осмокласника, днес рожден ден има и племенничката ми - да са ми здрави и успеха да е техен спътник!

Честит рожден ден на патерици!   bouquet

Благодаря ви за похвалите!  Simple Smile

# 667
Naddya,
знаеш, че нямам задачите от ТУЕС миналата година. Но ... успокой се. Не са били по-различни и по-трудни от тези на ВО.
Спокойно   bouquet
А като чета какво правят връстниците ни и аз се успокоявам. Това домашни задължения, това да се свърши работа...мъка, мъка. Не отказва, ама с голямо нежелание. Напоследък пък забелязвам, че от това, което му говоря една малка част е достигнала до него. Другото минава и заминава край ушите му.
Ама да са живи и здрави, това е важно.

# 668
  • Sofia
 Аз пък се замислям за един интензивен курс по английски през ваканцията. Т.г. ми се струва изгубена  относно езика. Така и не научи нищо ново, а и не знам до колко си е припомнил позабравените неща. Решихме да отдели много време за математика , и всичко друго остана на заден план. За есента сме запланували уроци по руски. Немският ще го учи като втори чужд език , та там ще чакам да се ориентира иска ли да го учи допълнително или не.
 За промените - не знам, сякаш си е същия. Пак не учи и не пише домашни / времето в училище му стигало за всичко/. Единствената разлика е , че откакто стана 1 смяна става сам в 6 ч. сутринта. Поспаланко е , и все се притеснявах, че ще закъснява. Е, не е закъснял нито веднъж  Laughing.
 Сега, вместо да ходи на плуване играе тенис на маса , и през ден кръстосва парковете и улиците. Прибира се навреме и вечерни излизания все още няма.
 За домашните задължения няма да говоря , защото се изпълняват след 10-тото напомняне от моя страна  Crazy.
 Alleisha , не знаеш колко ми е познато това с минаването покрай ушите. Явно е от хормоните , защото иначе не знам как да си го обясня.

# 669
  • София
Здравейте! Днес, да ви кажа, покрай емоциите на настоящите седмокласни мами, няква носталгия ме обзе и се зачетох в седмокласната ни темичка от същото това време миналата година - ей тъй, да си припомня колко бяхме изтрещели. И... какво да видя - баш напротив, темата върви леко и приятно, в шеги и закачки и обсъждане на среща за 3.06. Та, с риск да стана досадна, питам пак аз - не е ли време за годишнина, така да се каже? Ей на, обещават метеоролозите и временцето да става лятно вече... Бирария "Ники" е хубаво местенце!

# 670
  • София
Аз съм ЗА за срещата. Много ми беше приятно с вас миналата година.  Hug
Да си призная честно и аз хвърлям понякога поглед на темата на тазгодишните седмокласници-някъкъв вид екзотична носталгия. Определено не искам да се повтаря обаче. Често се питам толкова много напрежение, заслужаваше ли си?
Много съм доволна от училището, в което учи детето ми, но все пак... newsm78

# 671
Грам носталгия нямам, пък и време за нея също ....
Не ми липсват никакви 7-мо класни истерии, а и като се замисля, че така и така след още 3 години са ми гарантирани .... някак си не ме влече да се тормозя и сега, защото пък ако надничам естествено ще се вживея за децата  Simple Smile
А колкото до срещичка, стига да имам шанс бих се включила  Hug

# 672
  • навсякъде
Грам носталгия нямам, пък и време за нея също ....
Не ми липсват никакви 7-мо класни истерии, а и като се замисля, че така и така след още 3 години са ми гарантирани .... някак си не ме влече да се тормозя и сега, защото пък ако надничам естествено ще се вживея за децата  Simple Smile

Lennyh  Grinning и аз така
След три години пак заедно ще се пържим

# 673
  • София
Да ни стискате палци мили бивши седмокласни мами Hug Напълно ви разбирам, че не ви се наднича в нашата тема. Бяхте ни обаче много полезни и ви благодаря от сърце! Здраве и успехи на вас и децата ви!!!

# 674
  • Sofia
Ооо, надничаме , надничаме , просто лично аз гледам много да не се натрапвам  Hug.
 Разбира се , че стискаме палци на всички форумски дечица. Да спазят традицията - първо класиране , по първо желание.

Общи условия

Активация на акаунт