Re: Какво, къде , кога 1

• 17 572
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 1 080
  • София
Силно препоръчвам мини спектакъла "Кой има магарешки уши" в Столичния куклен театър.

Присъединявам се.
Едно от най-забавните представления, което сме гледали.

# 1 081
Подходящо ли е за 3-годишни?

И като говорим за куклен театър...в събота заедно с приятели гледахме премиерата на авторския спектакъл "Малките плодчета". Да ви кажа, тръгнахме си със смесени чувства, което ми се случва за първи път в Столичния куклен театър.
Модерна постановка, сценография, мултимедия, декори, музика, кукли и актьори - повече от прекрасни в този спектакъл, НО сценарият е меко казано идиотски. Ще разкажа накратко.

Значи постановката започва чудесно, с декор и атмосфера много стилни с френски привкус - магазин за плодове, музиката е чудна. След малко плодчетата се събуждат, колоритни, весели и щастливи, разиграват семейство в сутрешна обстановка - двама родители и 4 деца, едното от които е лимончето, все накриво и въпреки на останалите, вършат ежедневните неща и се приготвят да ходят на детска градина.  Laughing Лимончето не ще да ходи, но все пак тръгва. После идва сцената в детската градина, която вече отразява действителността в българските държавни градини, а и в българското образование като цяло. Децата играят, пикаят, рецитират и пеят под строй, при стриктна организация и под изричното командване на учителката.  Mr. Green Лимончето пак отказва да се впише в масовия стандартен шаблон, за което бива заплашено, че ще бъде ликвидирано и консервирано. И тука вече постановката рязко сменя посоката, сцена, декор и музика, всичко сменят и разиграват една доста мрачна действителност в консервена фабрика - машините за консерви тракат, щракат, мелят, мачкат плодове и т.н. Лимончето хленчи, че никога не е било правено на сок, защото е кисело, а и за компот и консерви не става. Mr. Green Сцената изумително много прилича на онази сцена с месомелачката на деца в клипа на Пинк Флойд към прочутото им парче "Стената". Дори песента, която пеят машините и консервите във фабриката, е такава мрачна и заплашителна.
Сцената е толкова страховита за някои деца, че едно момченце зад нас се разрева от уплаха и така си рева до края на спектакъла милото.  Mr. Green Въпросната гадна и съвсем неуместна за малки деца сцена я играят още веднъж преди края на постановката, като рязко спира тъкмо когато ядосаните консерви са се развихрили и разказвачът обявява, че станало чудо - лимончето не било смачкано на сок все пак. Тука вече няма никаква логика в действието и отново се връща първият декор на спокоен и сигурен квартален магазин за плодове. За финал изпяват една "поучителна" песен, как всички плодове (деца) са различни и така трябва да бъде, един сладък, друг кисел, но такъв е живота. Така свършва спектакъла, с хубав край, но толкова изненадващ и нелогичен, че май никой не му се зарадва истински. 
Аз като възрастен разбирам идеята и посланието, но да ги поднасят в Столичния куклен театър, на 3-годишни?! Rolling Eyes  ooooh!
Дъщеря ми заяви, че не й е харесало и че не иска да го гледа пак. То не че аз бих повторила.  Mr. Green Язък им за модерната постановка, хубавата сценография и мултимедия!     

# 1 082
  • София
Литъл, много се смях  Joy
Сега внимавай, като режеш цели лимони, еле пък като правиш сок от цитруси  Crazy

Обаче, звучи ужасно. Аз по принцип не го харесвам този театър и скоро няма пак да отидем с децата. Като малка не го харесвах, сега и на тях не им хареса.

Но както и да е, децата не виждат нещата по този начин, по който ние влагаме смисъл във всяко нещо. Нещо, което на нас ни се струва ужасно за тях е част от приказката (пример с ловеца, който разпаря корема на вълка и от там излизат Ч Шапчица и бабата).

# 1 083
  • София
Little wingels -благодаря за резюмето Simple Smile.Ще знам да не водим децата на тази постановка,аз много и се чудих Peace.

# 1 084
  • София
Little wingels  Joy Благодаря за споделеното.
Ние пък страдахме от публиката, бяхме на "Карсон" в Младежкия театър и амбициозни родители бяха довели бебета от 7 месеца до деца на по 2-3 годинки, които ревяха или просто се въртяха и разхождаха.  ooooh!  Няма как да се получи, щом възрастта не е преценена. Редно е още на касите са им казват, че не се препоръчва за толкова малки деца.

# 1 085
  • София
Little wingels, много ти благодаря, не бих гледала ''Плодчетата'', но пък с удоволствие прочетох написаното за тях от теб  Grinning . Моят син гледа '' Кой има магарешки уши'' малко след като навърши 3 годинки, сега дори й година по- късно още споменава Наско,  даже иска пак да го гледа. Според него това бил театър за момченца, това каза на наша приятелка, която сподели, че ще води дъщеря си   Mr. Green   

# 1 086
Мрън, Яни снощи си припяваше "и кутия сок", което е рефрена в мрачната песен на консервената фабрика.  Laughing Ама нищо не е разбрала милата, защото след театъра упорито ме питаше защо "онези" са искали да направят лимончето на сок. А в сцената в детската градина, има едно дете (плодче), което се напишква пред очите на останалите, защото няколко пъти каза на учителката, че му се пишка, а тя го сряза да почака и да стиска понеже имаха рецитиране на стихчета, а то не можа да устиска. Моята дъщеря много се впечатли и от тази сцена и не спря да ме пита защо се е напишкало все пак.  Laughing

Момичета, имайте предвид, че макар идиотския сценарий и като изключим страховитата сцена, постановката е модерна и се лее леко и приятно. Спокойно можете да я изгледате, но се настройте предварително за социалното звучене и че не е подходяща за по-чувствителни и лесно плашливи деца.  Peace

"Кой има магарешки уши" не сме го гледали, но ще отидем. Всичко друго, което сме гледали в Кукления театър ни е харесало, с изключение на миналогодишния коледен спектакъл, забравих му името.
А я ми кажете дали "Огнивото" е хубава лека постановка и подходяща за нашата възраст? Че вече не знам какво да очаквам от този театър.  Mr. Green

# 1 087
  • Sf
Огнивото е може би все пак за по-големи деца: става дума за пари, някакво вино се пие, тануват на маса. Малката ми е почти на четири, и не схвана кой знае колко (и по-добре). Не ми е от любимите постановки, но на фона на Трите прасенца и Маугли, които категорично няма да повторим, Огнивото се ядва.

# 1 088
Подходящо ли е за 3-годишни?

Честно казано ми е трудно да преценя  Rolling Eyes струва ми се, че на тази възраст ще им убегне поуката, но пък ще хванат хумора и смешката. Не бих искала да издавам повече, но мисля, че отговорът е по-скоро да  Grinning Дъщеря ми ( на пет и половина) остана дълбоко впечатлена и не сме спрели да разискваме особата и появата на един от актьорите.

Да ви попитам относно балетните постановки, адаптирани за деца в Операта ... коя бихте ми препоръчали (изключая "Цветята на малката Ида")? Не сме посещавали никоя друга там и се притеснявам от разни модерни адаптации, които по принцип не са ми по вкуса. Опитах се да купя билети за Пепеляшка, но се оказва, че явно трябва тази работа да се върши една-две седмици напред  Confused което ме води на мисълта, че спектаклите са доста добри.

# 1 089
  • София
Литъл, аз бих ти препоръчала да пробвате театър "Възраждане". От малки си водя там децата и винаги съм била доволна. Само на "Красавицата и звяра" малко се бяха попрестарали със Звяра, но моите бяха подготвени, че той е най-добрият звяр, нищо, че е страшен. Постановките им са добри, заличката е много малка, така че децата са почти участници. Няма възможност за тичане, а ако някое се разреве бързо го извеждат, защото няма мегдан за развитие.

# 1 090
Благодаря ви за мненията.

Мрън, в театър "Възраждане" ходим вече втора година. Харесваме много постановките там, но сме ги изгледали повечето.  Simple Smile Любима ми е "Червената шапчица".  Heart Eyes

Денерис, още не съм водила мойта в Операта, но чух страхотни отзиви от родители за "Цветята на малката Ида" и "Пепеляшка". Наистина трябва да се купуват билети от по-раничко.  Peace

И се сетих още нещо да споделя, за който не е видял информацията по рекламите в кината, от 23 декември ще пуснат на 3D анимацията "Котаракът в чизми". Ето официалният сайт на филма: http://www.kotarakatvchizmi.bg/

# 1 091
  • Sf
Малко вън от темата. Водите ли тригодишни на 3D? Аз четох, че е вредно преди 5 г. и не смея.  Rolling Eyes

# 1 092
  • София
аз не знаех...водя ги, да..вече 3 пъти (не е много) за 2г

# 1 093
  • София
Малко вън от темата. Водите ли тригодишни на 3D? Аз четох, че е вредно преди 5 г. и не смея.  Rolling Eyes
Аз - да. Не се препоръчва до 3,5 години иначе. Но причината не е, че е вредно. Аз питах изрично. Казаха, че децата се плашат и от картината, и от шума. Ние нямахме проблеми.

# 1 094
Не бях чувала, че е вредно. Водила съм детето на 3D веднъж, хареса й, но очилата я дразнеха, защото й бяха големи и все й падаха.

Общи условия

Активация на акаунт