Януари вече вее, а септемврийче пее ли пее!

• 27 951
  • 744
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте, за носенето и гушкането и аз "прекалявам" по същите причини. Иначе напоследък Стела не реве, но прави мост в кошарата, надува бузите и ръмжи мноогосилно и  продължително, което аз оприличавам на  инат. Не знам малка или голяма е да се инати, но според мен го прави. Вече се чудех дали не трябва да се занимая с този поведенчески казус и се поспря. От няколко дни обаче заспива нощен сън в 17.30 и след едно нощно хранене в  4 30 сутринта е разбира се наспана. Ако някой има идея как се коригира такъв режим като се има предвид, че ако я събудя в 18 30 например се сърди много..
Климс раираната количка изглежда страхотно. Аз също съм изправена пред избор на ляятна количка, ще се радвам опитните да споделят мнения.

# 61
ronisum и ние бяхме така в началото и аз борех сополките с бейби вака,въпреки че алекс нямаше кой знае колко секрет.обаче една сутрин се събуди с ужасна кашлица,която се опитвахме да излекуваме с флавамед и разни други капки и витамини ц,но една седмица вече и ставаше зле.повчервеняваше от кашляне и се наложи приема на АБ
пожелавам ви на вас да не ви се налага и бързо да ви мине Hug

# 62
valerie аз само това знам от Косе Босе http://september2008.multiply.com/journal/item/66/66?&show_i … %2Fjournal%2Fitem (линка се отваря но трябва малко да се изчака). Ако има нещо друго би ли го споделила, може и да сте давали информация, но аз предишната тема я четях по диагонал и може да съм пропуснала.
neci, роботчето според ММ е по скоро електрическа метла, а не прахосмучи, но факт е че чисти по-добре от мен с прахосмукачката. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=268282.msg20258255#msg20258255 това е темата, там ще може да намериш доста отговори на въпросите си  Simple Smile
Относно децата и разглезването - моята майка винаги ме е упреквала, че Ванката не съм го глезила и съм го била оставяла да плаче, но той просто беше послушно дете което само се занимаваше и не искаше такова голямо внимание от моя страна. Докато сега сестрите му са съвсем различни, каката беше глезанка, но след 3 месец си се кротна и стана доста сговорчива. А Янито тя като най-малка си ни е най-голяма глезанка все още иска да си я носим, да си и правим цирк, все някой да и говори. Според мен толкова малки бебета не могат да се разглезят, за мен е глезено дете на възраста на Ванката което се държи като дете на 2 години. Но всеки сам преценява как да гледа децата си и как да ги глези  Wink
На мама Мишето  Hug

# 63
Krasuna, аз това също го намерих. Но тя по принцип пишеше много хубаво за всичко -от началото на захранването до хранене на по-големи деца. Като конкретно и за всяка храна, която се въвежда, мнението на различни педиатрични школи. Коментираше състава на всяка каша, пюре, даваше рецепти за домашни каши и пюрета. Всичко, за което можеш да се сетиш около захранването.
Не знам дали още пише, но беше поне според мен незаменима във форума.
Боби наддава вой, когато не съм му в полезрението. Най-много обича да го разнасям, но понякога е склонен и да стои в шезлонг или на активната гимнастика, ако съм до него или ако не аз- брат му или баща му, на които се смее с глас. Даже и като пиша тук , му говоря какво пиша, ако е буден, защото иначе въобще няма да позволи.
eniq , доста неприятно това с АБ на толкова малки бебета. Дано да не ви се налага повече---на нас също
ronisum , при вас също да минава Hug

# 64
Еве, не знам дали е до регион или си е народопсихология. При нас го имаше този проблем от страна на дядо ми, който си "делеше" така внуците: винаги на пиедестал е бил братовчед ми (който е син на неговия първороден син и е кръстен на него, разбира се), а ние двете със сестра ми правехме сумарно един човек Simple Smile Дядката цял живот беше правил всичко за първородния, а баща ми: кучета го яли, а на края той ги изгледа и него и баба ми преди да умрат, чичо ми даже не ходеше да ги вижда... И пак не го оцени дъртия и на мен и сестра ми цял живот една добра дума не е казал, аз затова винаги съм смятала за себе си, че дядовци нямам (бащата на майка ми е починал, когато е била малка).

mama_vinetu, бебето си е с режим като моя и аз в много случаи си играя с нея без да е в мен. Но и в много случаи сме "залепени" една за друга и по тази причина разбирам какво и е на Кокетка, защото и на мен ми говорят непрекъснато, че ще я разглезя.
Тук съм много съгласна с Krasuna: разглезването е в един по-съзнателен етап от живота.

mayasday, то бебето си е човек с характер, нормално е да го проявява  Grinning

# 65
Намерих й профила. Не е активна от 2009 г. Като разгледате публикациите й, може да добиете представа за колко компетентни мнения става въпрос
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=27897;sa=showPosts
Щях да пиша нещо и на Евита, ама днес цял ден никаква работа не съм свършила и е време да подомакинствам, докато има кой да гледа дечурлигата

# 66
Мамита,

Аз днес за първи път ходих на фитнес откакто забременях, но съм в трагична форма Sad. Още от сега съм с мускулна треска, въпреки че тренирах само половин час и не правих нищо за корем. Ще ми трябват сигурно 2-3 месеца, за да мога поне да си правя програмата като хората, а да си върна формата отпреди бременността- направо не знам, дано за морето поне успея  Rolling Eyes Иначе си върнах килограмите отпреди, благодарение на грижите по бебчо, но съм доста отпусната.

Гледам, че доста коментирате захранването. Аз след много четене реших този месец само да запознавам детето с различните вкусове и да следя за евентуална алергична реакция и какво му допада като вкус, като по обяд или вечер давам на малкия 2-3 лъжички от съответното пюре (повече така и не иска освен от банан и круша) и го държа на кърма през останалото време. Не мога да кажа, че към момента напълно сме заместили едното кърмене, защото след пюренцето малкия си иска кърма Hug

Целувки Peace

# 67
Здравейте! Отдавна не съм писала, но винаги ви чета с удоволствие. Просто нямам време или компютъра е зает от каката, която не ходи на градина за да не ни носи вируси в къщи и по цял ден стои на компютъра. Аз съм "за" гушкането и носенето на бебетата - има кога да се стягат и възпитават - та те сега са толкова малки и безпомощни и изцяло зависят от нас. При нас каката в началото доста ревнуваше, но сега вече свикна. момичета на мен наистина от около месец косата много почна да ми капе- и вече почти нищо не остана - кажете ми с какво да я "лекувам".

# 68
Евитка,напротив, имам домашни дрехи и то повече от тези за контене  LaughingВърху дрехите ми се повръща,оригва,лигави и не на последно място ме пишка и то редовно  Laughing Кокетка е свидетел че съм била на разходка в щата Люлин по домашни дрехи Mr. GreenМалкия така синееше от рев, че се отказах да се обличам в дънки Mr. Green
А  в кокошарник съм влизала, мноооого е яко да събираш яйчица PartyКато отидем на Кокаляне ще ти покажа каква фермерка съм аз Mr. Green LaughingДаже мога да боравя с права лопата hahaha
Климс,много ти се кефя Hug  bouquet
Джадед, и аз искам в екселска таблица всичко за захранването  Laughing
Вио ,това което си постнала е интересно  Hug
Аз днес реших,че пролетта вместо разни бурени и каскадни цветя да си развъждам на балкона ще си посадя тиквички ,краставички и те са каскадни  Laughing Жоре ще си  бере сам и ще си дъвче ,че нали си нямаме село ще си направя био градина на балкона LaughingЕвитка ще ми донесе тор от село или ще се катеря на Витоша за горска такава  LaughingСега откъде да намеря истински картофи и истиски моркови за това тъпо захранване  newsm78 имам още месец да ги набавя  Laughing
Стискам палчета за болничките бебенца ronisum, eniq Hug
Моя ревлю днес става на 4 месеца и по този случай цока цял ден  Mr. Green
А за глезенето   ignore2 .Когато плаках за детенце всички се покриха и чукаха на дърво да не им идва на главата, сега много акъл много нещо се сипе, особено от комшийките ми  Rage

# 69
vio, историята със социализацията на 4-ри месечно бебе е дълга Mr. Green Още ми държи влага. Като ми мине - може да ви я споделя  Mr. Green

jaded, то ще кажеш, че едни роднини имаме  Laughing

Красуна, радвам се, че писа  Hug
Ти не пишеш често, но на мен винаги ми е било приятно да те чета.
Ако имаш време и желание, пиши по - често тук  Hug

Евита, луда работа с тия бебета.
Пък това за избора на деца ще подмина. Тежка тема в родата на мъжа ми (по - скоро на свекър ми), в която и аз бях въвлечена неволно.

Ения, педиатърката на Андрей каза, че след другата консултация, ако прецени, че вече достатъчно добре "подскача", ще можем да го слагаме в бънджи. Сега всеки ден с него правим едно упражнение за целта.

Бързо оздравяване на малчо  Hug

Валери, веднага си запазвам и това  Hug
А самите схеми не излизат ли като снимки в сайта, който Красуна е пуснала?

mayasday, аз понеже в бебето виждам личност преди всичко, мисля, че изобщо не е рано за проява на характер.
Андрей е също ужасно упорит - способен е да мрънка, докато не получи това, което иска. Не че му се налага да мрънка дълго, но понякога, когато съм заета с нещо и не мога да откликна максимално бързо, се е случвало да го оставя да помърмори 10-15 минути.
Баща му често се шегува, че е бил и доста инат още по време на раждането си, бързичко дойде на този свят  Laughing
Всъщност, той е инат още от зачеването си. Въпреки прогнозите на лекарите, сега е жив и здрав, расте и щурее  Heart Eyes

maqthomova, по- добре е на обяд да даваш - така ще имаш повече време да проследиш за евентуална реакция.
А не е ли рано да се замества цяло хранене? Доколкото знам, до годинка млякото трябва да е около 80 % от менюто, а другото е за запознаване с нови вкусове, текстури и усещания.
Вече съвсем се обърках...

Дидинка, много гушки  Hug Ти си знаеш  Hug Hug Hug
Честита месечинка на Жорето - жив и здрав и през този месец - по - малко ревлив  Hug  Mr. Green.
Днес за негово щастие времето беше лошо, ама другия път му кажи, че няма така лесно да се скрие от почерпката  Naughty  Mr. Green

Попиках се от смях с твоите тиквички и краставици hahaha
Като се видим, подсети ме да ти кажа нещичко за тиквичките  Laughing

А относно гушкането - замислям се, че бебетата просто нямат избор. Искат да се изправят - трябва да се гушнат, искат да се разходят из апартамента/стаята - трябва да се гушнат, искат да ядат - трябва да се гушнат. Та, много им здраве на всички противници на гушкането.
Всъщност, понеже най - често бабите намилат как ще свикне на ръце и ще се разлигави, именно те са и тези, на които не можеш да извадиш бебето от ръцете.

И сега един по - така, как да кажа - дрислив въпрос  Mr. Green
Днес успях да хвана Андрей в крачка. Тъкмо започна да се напъва да ака и не знам защо реших да му сваля памперса и да пробвам да се изака в легенче. Да, обаче му секнах мерака или пък го досрамя - не знам. Не поиска нищо да свърши, но веднага след като му сложих памперса и му обух панталотите - се изака доволно.
Та, майките с опит, кажете, има ли смисъл от толкова рано да си даваме зор и двамата да се учим на това и ако - да, то правилно ли съм подходила и изобщо как процедирате в такива ситуации newsm78

Бягам, че е време за приспиване  Hug
Лека нощ от мен  Hug

# 70
[Таренце, ДИД, вие домашни дрехи нямате, защото нямате двор, градина и домашни животни! Тарке, хайде да те видя по ботушлетат дето ми се беше барнала вчера как се ходи в кокошарника:-))) Аз в Кокаляне имам два типа дрехи-едните са ми за двора, а другите за вътре. Не мога да си представя да се прибера от работа и да се извъргалям със същите дрехи в хубавото ми меко бЕло диванче, имам си едни мекинки дрешки, които си навличам с кеф, за мен дома е мястото за уют и релакс, там всичко трябва да е мекинко, чистичко и спокойно!

Евитка, аз с токчета планини съм изкачвала, по лодки съм се возила и още къде ли не, а равните ботушки като ги сложих онзи ден и веднага паднах, та още ме боли дупето  Joy така че да ти кажа, в кокошарника бих влязла с токчетата, че е сигурно, че няма да се излюскам и омажа  Joy

А, иначе, аз също имам някои дрехи, с които ходя само вкъщи, но те са си също дрехи за навън - дънки, поли, тениски. Тях ги обличам примерно събота и неделя, когато съм повече часове вкъщи, но през седмицата, нали ставам и след час излизам, съм си директно с дрехи за навън. Под домашни дрехи, каквито нямам, имам предвид анцунг, пеньоар и други такива. Така че като съм си вкъщи пак съм си по дънки и тениска и ако доде някой изненадващо, никога не ме сварва негримиране и необлечена. Иначе, с дрехите, с които ходя навън не си лягам в легълцето за следобедна дрямка, то е ясно  Joy Обаче, като ми се смееш за токчетата, ще ит кажа, че аз дори и вкъщи нося обувки с токчета, когато имам гости или е някакъв повод - рожден ден, Коледа и т.н. Може всички други да са по пантофи, но аз задължително слагам обувки с ток, защото по пантофи се чувствам дрипава, дори на горе верена рокля да съм облякла и обратно като сложа обувчици и с най-простите дънки и тениска се чувствам секси  Joy

Много сте писали, ама после ще чета, че нещо така ми се вие свят, че трябва да си полегна за малко. Цял ден бяхме навън, екстра си бях, прибрахме се преди малко и като почна да ми се люлее, едвам се удържах да не падна. мерих си кръвното, ок е, кой знае какво ми е  newsm78

# 71
Здравейте момичета, отдавна се каня да се включа в разговора, но все нещо не успявам. На вас как ви остава време през деня да пишете във форума?

Относно социализирането на бебетата искам да споделя, че при нас това се оказа пълен провал. Миналата седмица имахме уговорка с приятели да си видим на обяд в едно заведение, преди това Мила успя да поспи около 40 - 45 мин и аз бях сигурна че поне час ще имаме спокойствие и ще успеем да изпием по чаша вино и да поговорим за нещо различно от "бебешки" теми - но уви! Само докато влезем в заведевието и се съблечем - и Мила започна да плаче неистово. Не помогна нито водичка, нито залъгалка, опитах се да изляза на вън с нея за малко - но не нямаше спиране. Облякохме се на бързо и обратно в колата - даже не бяхме успяли и да си поръчаме нещо. Успокои се чак на път за в къщи. Та така при нас социализирането се отлага за неопределен период от време.

Относно разглезването - ние също сме на ръсе доста голяма част от деня, но тя непрекъснато мрънка. В шезлонга се заиграва за около 15 мин, след това я слагам малко на активната гимнастика, но и там е заоколо 15 мин - не повече. След това се взимаме на ръце и се разнасяме из апартамента или отиваме в стаята на баткото където всичко и е много интересно и отново има спокойствие за около 15 мин. След това отново по ред - шезлонг, активна гимнастика... Не мисля че едно дете на 4,516 месечна възраст може да се разглези от това че се взима на ръце. Много по важен период в това отношение е възрастта след 1,5г -2г. Тогава детето вече разбира и може да му се обеснява какво му е позволено и какво не. Какво може да прави заедно с мама и тати и с какво може да се забавлява само, когато мама има работа.

За захранването - така като чета май аз съм единствената която вече е захранила детето си и то на обед яде зеленчуково пюре, въпреки че все още се кърмим. Но смятам че това е вече изпитана схема в годините и реших че така е по добре.  Още повече , че по този начин съм отгледала и сина си и детето / на 01.02 става на 17г/ е живо и здраво и слава богу не е и от боледуващите.

Относно разходките - аз живея в Борово и когато времето е подходящо съм на разходка в Южния парк между 13.30 и 16.00ч, ако има желаещи да се разхождаме заедно - ще ми е приятно.

Исках да пиша още нещо ,но не се сещам сега какво точно

Лека вечер на всички и здрав сън на бебоците!

# 72
Ех, не мога да разбера някой като ми каже, че ще си разглезя бебето,ама тя е бебе да я гушкам,целувам и глезя.Няма да е мачкам като стане на 30години. #Cussing out
Кокетка,както казва Евитка май трябва пълен игнор на някой хора и не се ядосвай Hug
Евитка,твойта свекърва ти е купила пюрета,а мойта ми е домъкнала 8 бурканчета за бебешка кухня от едно време,ама не едно или две а цели осем,вече нямам думи ама поне знам, че не само аз не се обичам със свеки.
Диде, честита месичинка на Жорко  bouquet
Тара, дано бързо се оправиш Hug

Мамита много ме плашите,че скоро ще имаме второ зъбче,засега мисля че едно ни е достатъчно #Crazy
Ето и малко примерни схеми за захранване :http://ilianas.hit.bg/Schemes.html#hip
Лека вечер

Последна редакция: нд, 15 яну 2012, 22:23 от Dani Ilieva

# 73
eniq искам да те питам при кой педиатър ходите и  ти къде ражда

# 74
.....първо бебе на 4 месеца си е още малко бебе. И второ се опитвам винаги да се поставя на нейно място и да погледна света през бебешките й очи. Не мога да ям, когато си искам, защото първо трябва да подам сигнал на някой да ме нахрани. И дано този някой ме разбере правилно и не реши да ме тъпче в еди колко си часа, защото така ми се пада на ред, ами ми даде наистина, когато съм гладна. После не мога да сядам, а искам, писнало ми е само по гръб или по корем да лежа, искам да разглеждам наоколо, а не мога. И най-вече имам нужда от някой, с който да си споделям впечатленията, дали ще му чуруликам или ще му се измрънкам: няма значка, но искам да си общуваме. И от всички заобикалящи ме ми се струва, че може би мама най-много ще ме разбере.
Лично аз смятам, че макар да няма ясни спомени от бебешките години, всичко си остава натрупано в подсъзнанието и се отразява на поведението и характера на човек....
... Ще си прегръщам и целувам детето, ще съм до нея, колкото и да мрънка и да се глези, защото смятам, че така ще й дам основата да стане щастлив човек. ... аз като слушам Радина да мрънка или да плаче и като й погледна отчаяната физиономийка, си давам сметка, че все още за нея аз съм 80-90% от целия й свят. И си представям каква драма й е, когато има нужда от мен, а аз й отказвам това и то не защото имам основателна причина, ами за да не я разглезвам. Това си е чисто наказание за мен, пък не мисля, че го е заслужила с нещо...

Заставам зад всяка една дума от написаното  Peace Точно така разбирам и аз отглеждането на дете. И, както и Бела е написала, децата се раждат с характер и аз няма да се опитвам да пречупвам този характер, защото искам да влезе в някакъв мой, на педиатъра или на съседката режим и отношения. За да е щастливо дете, не трябва да се чувства самотен, изоставен, не трябва да гладува, не трябва по цял ден по бузките да се търкалят сълзи. И както е казала Валери, тази връзка, която сега изграждам съм сигурна, че като порастне ще прерастне в отлично приятелство и близост и детето ми ще споделя всичко с мен, ще ме слуша като говоря и ще си имаме много доверие, защото няма да сме в игра на надделяване и няма да търсим победител, а ще бъдем равнопоставени, обичащи се хора, които имат определени роли в този живот - той дете, аз майка, всеки със своите отговорности, но всеки готов да прегърне другия, когато той се нуждае от това. Децата, особено момчетата, се учат на любов от майките си - ако те не са научени да я получават, няма да могат и да я дават след това в живота си.

Да гушкаш малко беззащитно бебче не е разглезване, а е майчинство и любов. Да оставиш детенце самичко и плачещо за внимание не е възпитание, а е изтезание.

Бела, и аз съм така с парфюма, след измиването на зъбите, веднага следва парфюма. Осмен това аз не ползвам нищо друго - нито дезодорант, а вече и кремовете и млеката за тяло са ми без миризма, така че да мириша само на парфюма, който съм си избрала за деня (аз също имам много и са доста различни един от друг и освен, че зимата и лятото ползвам различни аромати, ами и в замисимост от настроението ми са по-леки или по-тежки, по-цветни или с мирис просто на свежест). Нещо повече, вечер си лягам също само по парфюм и обожавам възглавничката ми да мирише на "мен". Даже, заради Емо този навик не съм го оставила. Още в болницата, на следващия ден, след като се роди, първото нещо, което направих като се събудих беше да си сложа пудра, спирала и парфюм. Не си мажех гърдите с крем, за да не го лапа, дълго време и ръцете не си мажех, заради допира до кожата му, но от парфюма не се отказах и Емо си свикна. Той вече знае как "мирише" мама  Laughing

Евитка, като си написала, че моркова е блудкав, направо ме срази - на мен моркова ми е сладък като плод. Обожавам моркови и ги ям без овкусители, точно защото са ми сладки  newsm78

Дидка, аз ще ти отгледам картофки и моркови в Банкя  Laughing нищо, че съм все по токчета и рокли, знаеш ли какви градинки мога да правя, мен земята ме обича, каквото бодна - пониква  Wink А, иначе, ще ти кажа от къде да ги купуваш био зеленчуците - или от Балев био (имат голям магазин в мола на Цариградско, точно срещу касите на Карфур) или си поръчваш от някой, който ще ти кара у вас, например Моравско село. Адски са скъпи, но ако си решила да захранваш с био продукти, то детето яде такива количества, че въпреки цената е ок, в смисъл, че ако готвш за вас, ти трябват няколко картова, няколко моркова, лук и т.н само за една манджа, а Гого едно малко картофче му е повече от една порция  Laughing Иначе, честита месечинка на сладък Гого  Hug Много да го нацелуваш от леля Лора   Hug

Ралева, съгласна съм с теб - сега бебета се гушкат, като станат на около 2 годинки спокойно им се обясняват нещата. Давам пример - племенника ми (прави 2 годинки след 10 дни) е свикнал да е единствен и всички да му обръщат внимание. Като се появи Емо и му взе част от вниманието, той започна да иска повече гушкане. Много се радва на Емо и го обича, но изведнъж стана по-гушлив. И тази вечер като се прибрах и отй от вратата ми се хвърли в ръцете да го нося и гушкам. Ама Емо се събуди след 10 минути и трябваше да го извадя от количката и от космонафта. И му казвам еч трябва да гушна Емо, а той вика "не не, Авор". Обаче аз спокойно му обясних, че Емо е по-малък и не може сам да слезе от количката и трябва да го гушна, а после пак ще си играя с Явор и той ме погледна и каза добре и без никакво мрънкане отиде при дядо си и поиска да му направи филийка. Раказвам това, защото моя племенник е гледан изключително на ръце, с ушкане, приспиване на ръце, спане в леглото на родителите си, абе всички неща, дето разни хора ги отричат, но сега е изключетилно разбрано дете и въобще, ама въобще не е глезен. За мен това е достатъчно доказателство, че не гушкането или изолацията, а подхода правят възпитанието. Ако от много малко му се говори спокойно като на човек, а не като на малоумна маймуна, детето ще разбира и всичко ще бъде наред. Е да, дете е, ще прави и бели и понякога ще плаче за своето, ще се инати, ще се опитва да се налага, но ако е оставяно само, пак ще ги прави тези неща, защото те са нормални периоди на растежа.

Общи условия

Активация на акаунт