Шеф, мултиварка или както ние го наричаме Кукър!

  • 147 518
  • 776
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 2 214
Ой мила то ако имаше, нямаше да поръчваме от къде ли не, адаптера да не те притеснява, аз ползвам Саньката 3 години май вече ще станат и никакъв проблем нямам, имай предвид че всеки ден готвя в нея.
Уреда е страхотен който показваш, ако купиш 2-3 със сигурност няма да имаш проблем да ги продадеш тук,  аз съм първа която си го заплювам. Laughing Не се шегувам!
От месец майка ми е в БГ, купи си къща и ще се мести, обаче така е свикнала с моята "Оля" че ще трябва да и я подаря, с голямо удоволствие бих взела тази която показваш.
Хляб няма да можеш да печеш в нея, ама да ти кажа откровено нямаш нужда от машина която само пече хляб, то на хляба месенето му е проблем така че взимай без да се притесняваш, в БГ няма нищо подобно.

# 46
  • Paris, France
  • Мнения: 17 394
Panadila, и на мене много ми хареса инстант пота, но взех тукашен модел за да не се занимавам с адаптори. На майка си можеш да вземеш нещо от Европа. Най-новият модел на инстант пот може да пържи, но заради иноксовия съд не може да се пече в него  Wink. Няма и тако, и вако. Ако пише, че пече, значи съдът е тефлоноподобен. За моя пише, че е керамика, ама си е тефлон и вече 5-6 пъти я ползувам и пак мирише на тефлон или пластмаса. Не зная, ако сложиш печивото в силиконова форма, или тефлон, или хартия дали няма да може да се изпече в инстант пота. Моята Мамма пече много хубаво и съм приятно изненадана а точно за тази функция нямах големи очаквания. В Деликука кексовете ставаха винаги по-твърди отколкото във фурна а в тази - не, може би, защото капака е херметически затворен. Провери из вашите форуми, може някой да е намерил начин да пече в нея.

Аз си взех Ла мамма и упътването е много скапано. Оправям се с инструкциите на инстант пота, защото функциите са абсолютно същите и добре, че го намерих! Снощи сложих един кекс и 3 часа не можах да отворя капака след свършването на програмата. Какво ли не опитвах. В упътването на инстанта намерих решението.

Иначе спагети със сос и замразена риба ги направи за 7 минути, много бързо е с налягане.

За съжаление налягането е слабо за сух боб. Днес мъчих един 30 минути и пак беше малко а в обикновената тенджера под налягане за 15-20 е готов. Колко време варите под налягане киснат 24ч бял боб? Аз го мъчих 40 минути на максимално налягане сам, после на бавно с домати, лук, булгур, сол и подправки още 20мин и като се изключи го държах още 5 часа на автоматичен "дръж топло" без да отварям. Стана, де! Като отворих беше като от уред за бавно готвене.

Правих и ориз на програма ориз, но загоря отдолу. Сложих по-малко вода мислейки, че понеже е под налягане, водата няма къде да иде. Утре ще пробвам с нормалното 1:1 и ще докладвам.

Уреда е страхотен който показваш, ако купиш 2-3 със сигурност няма да имаш проблем да ги продадеш тук,  аз съм първа която си го заплювам. Laughing Не се шегувам!

Еееех, къде беше като се двоумях?????? Сега малко съжалявам, че не го взех него. Нищо, следващия път  hahaha

# 47
  • Мнения: 2 214
Невена това че тенджерата под налягане не означава че ориза няма да поеме водата нали Mr. Green Затова ти е пригорял Sad
Боба в Олята варя около 40 мин не накиснат, ако го накисна от вечерта 15 мин.

# 48
  • Мнения: 3
Здравейте Мами, разгледах темата и тъй като досега се интересувх само от оризоварките и следях моделите на Zojirushi някой може ли да каже те стават ли и за готвене като вашите или са само за ориз. Наканих се да купувам от Amazon (Rice Cooker warmer 5.5cups 220-230V ZOJIRUSHI) но надникнах при вас и ме заинтригувахте с тези уреди. Ще съм благодарен ако ми препоръчате уред в ценови клас до 800 лв.

# 49
  • Paris, France
  • Мнения: 17 394
Дай поне линк към конкретен/и модел/и да ти кажем какво може и не може да прави! Не всички оризоварки правят всичко. Така наречените мулти-кукъри или готвачи са предназначени най-вече за европейските и американски пазари. Ако готвиш често ориз определено си струва да си купиш оризоварка, но е важно да вземеш подходящ обем, защото малко ориз в голяма оризоварка трудно се приготвя добре, дори в Зожируши. За сам човек или двама 3-4 чаши обем е предостатъчен. Аз бих предпочела Куку пред Зожируши. Зожируши е добра марка, но съвсем не е най-добрата в Япония (Тайгър е). Ако ще готвиш често кафяв или див ориз непременно вземи уред, който да може да има налягане. Аз сега редовно готвя кафяв и див ориз и виждам разликата. Под налягане става за не повече от 15-20 минути, мек, но на зрънца. После ще ти кача снимки, ако искаш да видиш.

# 50
# 51
  • Paris, France
  • Мнения: 17 394
Показаният модел е ZOJIRUSHI NS-YMH10, модел от средна класа, технология Миком. Учудва ме високата цена и за такава очаквах не само налягане, но и индукция а в този модел липсват и двете. Програмите са: дълъг ориз (басмати, тайландски), смесен, рядка каша, гъста каша, за суши, сладък, кафяв, ГАБА (покълнал кафяв , машината го кисне 2 часа на 60° и после го готви). Има много добри програми за ориз, които биха задоволили и най-претенциозните готвачи.

досега се интересувх само от оризоварките и следях моделите на Zojirushi някой може ли да каже те стават ли и за готвене като вашите или са само за ориз.

И най-сложната оризоварка не е достатъчно умна за да разбере какво точно слагате вътре и си го сготвя като поп. Лимитациите са в температурата, формата и обема на съда. Абсолютно всяка оризоварка от най-евтините може да сготви ориз, каша и подобно, каквото готви Зожируши. Разликата е във времетраенето, количеството необходима течност и изразходваната енергия.

Тази оризоварка има опция за по-бавно/по бързо готвене. Може да прави и пилав, даже и ирански (с прегорена коричка отдолу) на програма "дълъг ориз". Вари каши, освен оризови, овесена, грис, царевична и каквато се сетиш на програма Congee - каша. Гъстотата се определя от сложеното количество вода и времетраенето на варенето. Няма готвене на пара, не може да пържи и не пече всякакви кексове добре, но някои стават на "дълъг ориз". Съдът е с форма, подходяща за готвене на ориз и кексовете от него са с малък диаметър и особена форма. Може да се правят яхнии и ястия в сос. Лимитът е в обема. Показаната има използуваем обем около литър Моята оризоварка под налягане е за 10 чаши и за басмати ориз, какъвто ядем поне 2-3 пъти седмично е огромна и не я ползувам. Мислех да заменя с нея старата но се оказа невъзможно. Ако правите само бял дълъг ориз и ризото и ориз за суши, Зожирушито ви е излишно и за много по-малко пари ще си вземете уред, който ще ви дава по-добър резултат. Ако ще готвите кафяв ориз, покълнал ориз, див ориз, вземете модел, който да готви под леко налягане!

Ако цената не е от значение, често ядете всякакви видове ориз + качамак, овесени ядки и подобни и държите на Зожируши, вземете този модел. Има го на много по-ниска цена (150-180 евра) из азиатските магазини:

http://www.amazon.com/Zojirushi-NP-HTC10-Induction-Heating-Pressure/dp/B001KVZZGM

Азиатските магазини са заляти с най-различни оризоварки, включая индукционни и под налягане на много ниска цена - 30-100 евра. Всички те вършат същата работа.

Ако искате да имате обособени програми за други ястия и да можете да пържете,  ориентирайте се към европейски мулти- уреди!

# 52
  • Мнения: 3
Благодаря за изчерпателния отговор.

# 53
  • Canada
  • Мнения: 139
пак съм тук Winkсъжалявам,че изчезнах,но си отглеждах ферма с вируси в компа Mr. Green

Г-жа Стихийно Бедствие учудена съм,че по магазините в Бг няма такива кукъри,защото пък има слоу кукъри...ще се усетят търговците и ще започнат да ги внасят надчвам се
Аз питах тук производителите за техните модели,но за европейския пазар пригодени-засега били насочени само към тукашния пазар,макар,че имали запитвания и от Европа,и от Австралия....това е менажиране! hahahaЗа купуване и носене обаче нямам как да стане.Имам право само на един куфар/чанта до 23кг,а уреда е почти 8кг.Свръх багажа ще е убийствено скъп ooooh!
Но тези уреди и на мен ми харесват много( функции и на този специално металния съд),макар и да се съмнявам колко ще го използвам

Невена идеята ти за печене с хартия ще се изпробва лятото обезателно!А следващото което ще ги питам е функция печене Mr. GreenНяма ли да е хубаво след като се сготви и да се запече ястието FlutterА може би,ако съд с печиво се сложи на решетката ще пече  и тестени...А може и много да си фантазирам аз,а още повече да ми се иска Mr. Green

Последна редакция: нд, 04 мар 2012, 15:16 от Panadila

# 54
  • Paris, France
  • Мнения: 17 394
Аз питах тук производителите за техните модели,но за европейския пазар пригодени-засега били насочени само към тукашния пазар,макар,че имали запитвания и от Европа,и от Австралия....това е менажиране!

Невена идеята ти за печене с хартия ще се изпробва лятото обезателно!А следващото което ще ги питам е функция печене Mr. GreenНяма ли да е хубаво след като се сготви и да се запече ястието FlutterА може би,ако съд с печиво се сложи на решетката ще пече  и тестени...А може и много да си фантазирам аз,а още повече да ми се иска Mr. Green

В Европа пазарът е залят с подобни уреди. Тази компания няма да може да се конкурира с утвърденитте европейски марки като Fagor, Seb, Moulinex, Simeo и подобни, които предлагат същото, че и повече на същата или малко по-висока цена. А в западна Европа има и големи азиатски общности и в азиатските квартали магазините са заляни с оризо- и мултиварки от най-новите модели на Куку, които говорят и дават инструкции на 3 езика до кучи марки, които правят почти същото и струват между 60 и 80 евра. Преди месец ходихме в "Паристор" и "братя Танг" - азиатски вериги от супермаркети, където има цели щандове с подобни уреди. Ей този е единия:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Tang_Freres.jpg

Там по пода се въргаляха уреди с марки Тайгър и Зожируши. Внася се най-новото, 220 волта 50 херца и, макар и да няма сервиз, магазинът дава гаранция и сменя стоката или връща парите ако има проблем. Тук пазарът е стратифициран на азиатци и готвачи на азиатски блюда, които купуват само азиатски уреди от определени марки като някои даже държат на точно определена марка и европейци, които държат на многофункционалността и търсят пригодени за европейския вкус уреди с гаранция и добро обслужване. Иначе, повечето такива уреди са правени в Китай и платката на компютъра им е абсолютно същата, само настроена по различен начин. Уредът, който аз купих:



е абсолютно същия като уред със същата тенджера и приставки, който видях в азиатския супермаркет, само че техния няма логото на Робуста  hahahaи вместо име има номер - CYSB50FZ5A-120:



Същият уред, със същата тенджера (много хубава и удобна и с дръжки, между другото) се продава в Русия, Украйна и други бивши съветски републики под името Бинатон Cкороварка-мультиварка MUC-2180.



Руската имала много хубаво упътване и книжка с рецепти, но за съжаление, все още не е качено в сайта на фирмата. Бих си го свалила. Ако не я бях видяла, нямаше да зная, че моята има отложен старт. Как да го ползувам и как да си сменя времето на часовника научих от упътванията на Инстант пота и Синбо, респективно. От един руски форум разбрах за друг подобен уред, че като се натиска бутона Меню, температурата се сваляла а като се натисне бутона за започване на програмата температурата се качвала. Пробвах и ....... стана  Joy. Пак от там разбрах, че моята може да бъде излъгана да работи на отворен капак като се врътне затварящия механизъм докато капакът е отворен.

У майката на съученик на сина ми видях новата тенджера GM под налягане, която се продава в Испания и Португалия и до там се доставя безплатно. Тя има 6 литровия модел, с един тефлониран и един съд от инокс, и отделен капак, който пече отгоре. Има много програми, температурата и налягането на някои програми се регулират независимо. 3 нива на налягане и температури от 70° до 180°. Температурата и времетраенето на горното запичане се регулират независимо от долното и се качват до 250°. Има бавно готвене и готвене на пара и може да се купи и сито за пара, но тя не си е купила, защото си има така наречената тук "маргарита", иноксова приставка за пара, която влиза във всякакви тенджери, защото, като ветрило, намалява и увеличава обема си :



Ето за тази тенджера, която съседката е купила, заедно с втори иноксов съд и капак за печене за 130 евра от Португалия и която наистина прави всичко и спокойно можеш да я вземеш за майка си:

http://www.ollagmprogramable.com/form/ollagm_cocimix_deluxe.php

Ето го капакът, който пече:

http://www.ollagmprogramable.com/form/tapa_horno_doradora_gm.php

Ето оферта за нея без капак за печене, който отделно струва 35-40 евра, но с втори съд от инокс, :

http://www.ebay.de/itm/Cocina-Programable-Cocimix-Deluxe-2-Cubet … nox-/190508245965

Хубавото е, че прави всичко и че лесно се намират допълнителни тенджери, капаци, сита и аксесоари на много прилична цена - не повече от 30-35 евра. Има и книжка с над 200 страници изпитани рецепти. Аз малко съжалявам, че не си я взех нея, но когато попитах тук в темата никой не ми даде конкретен модел с печене отгоре  Sad. Мисля да я взема за майка. Какво ще кажете? Тази тенджера прави за няма и 15 минути нормална мусака със запечена кора отгоре. Има съд за пудинг за 14 евра, ново силиконово уплатнение за 7 евра, абе, добре измислено!

http://ollasyhornosgm.com/tienda/product.php?id_product=15

http://ollasyhornosgm.com/tienda/product.php?id_product=11

Бедствие, ти нали имаш подобна? Тенджерите и капакът за налягане влизат ли в миялна, ?

# 55
  • Мнения: 2 214
Nevena ако знаеш колко съм ти благодарнаааааааааааааааааааа точно на връх 8 март Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
 Не подобна а същата е моята, само че без капак и др. приставки.
Моята я бутам на мама и си купувам нова със капак newsm68

# 56
  • Мнения: 3
След като изчетох старата и новата част на форума започнах да разбирам за какви уреди става дума. Те ще ми свършат работа като оризоварка (защото почти всички са такива) но ще може да се готви и друго. По съвета на Nevena за който благодаря и от това което разглеждах съм харесал тези:

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=1206947 … 33#ht_8315wt_1158
и
http://www.amazon.com/gp/product/B00292EK8K?ie=UTF8&tag=laph … veASIN=B00292EK8K

Видях и последните предложения за Olla GM но не е това, първо ми се ще да минем през другите модели.
Моля помагайте кое ще е по-добре да поръчам ние сме 3-ма и не е нужно да е модел за 10 чаши.

# 57
  • Paris, France
  • Мнения: 17 394
Nevena ако знаеш колко съм ти благодарнаааааааааааааааааааа точно на връх 8 март Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
 Не подобна а същата е моята, само че без капак и др. приставки.
Моята я бутам на мама и си купувам нова със капак newsm68

Лелеееее, трогната съм   bouquet. Аз даже не помня да съм писала, че имаме годишнина на 8ми март. Даже бях забравила  Embarassed. Ще го покажа на мъжа ми да се трогне и той и да закупи някой друг уред по случая. Но, ето повод да си изпрося нещичко  Joy.

Твоята е модел Д. Тази е новата с прецизен температурен контрол на програми: налягане, яхния, бавно, фурна, грил. От 70° ДО 180° може да се мени температурата на интервали от 10°. Твоята си има капак. Това го пиша да не помисли някой, че капакът (обикновения, за налягане с валвата) се купува отделно. Ако не искаш да си сменяш тенджерата можеш да си купиш само капака за печене. Той става на моделите -Ц, Д, Косимикс и на всички литражи 6 и 10. Всички приставки могат да се купят допълнително и не са скъпи. Просто, ако се купи в пакет, е доста по-евтино. Това ако само допълнителен капак искаш.

Ноооооо, на няколко пъти писа, че ще я дадеш на майка си, което за мене значи, че те сърбят пръстите за нещо ново  Joy. Ако решиш да си я поръчаш, питай майка си какви допълнителни неща иска - капак за печене, форми, сита, допълнителни тенджери и ги поръчай заедно! Даже метни една резервна гума за всеки случай! Така и тя ще има всичко необходимо и ти ще начешеш крастата.

backobg , Тенджерата Джи ЕМ не мисля, че е за вас, защото сте малко хора а тя е огромна за ориз - минимум 6 литра. И Саньото и Кукуто правят много хубав ориз. И в двете може да се приготви фантастичен ориз. Аз не бих купила Саньо за ползуване предимно за ориз, защото е мноооооого бавна. Показаната от вас , дори с индукция и налягане, прави хубав ориз за минимум 35-40 минути, което е страшно бавно за нас. Ако можете да чакате редовно 40-60 минути ориза - няма проблем. 5 чаши и половина сух ориз е огромно количество ориз. 1 мерителна чаша е 160мл и съдържа 130-135 грама ориз. 2-3 чаши са прадостатъчни за 3ма човека и ако аз търсех ежедневна оризоварка щях да купя не по-голяма от 3.5 чаши. С 2 чаши се наяждаме 3ма възрастни и 2 деца и понякога остава. Измерете, количеството, което ще готвите редовно за да се ориентирате.

Индукцията не е необходима екстра за оризоварка и в случай на херметически затворен и изолиран съд не пести кой знае каква енергия. Не усещам разлика и няма разлика във времетраенето. Просто в затворен съд, каквито са оризоварките под налягане, топлината няма къде да избяга. Налягането пести време, енергия и прави ориза по-мек. Аз не можех да разбера защо в затворена тенджера под налягане откъдето не излиза пара ми отива повече вода отколкото в обикновената оризоварка от която непрекъснато струи пара от дупката на капака. Но, налягането вкарва повече вода в ориза и затова. Така сварен ориз остава мек и не съхне много по-дълго.


Показаното Куку е много хубава оризоварка, като всяко Куку, с фино нагласяне на температурата до 1° (няма друг подобен уред). Отидете по-долу на страницата за да видите екрана и копчетата! Надписите са на корейски. Може и да говори и да дава инструкции - пак на корейски. Упътването е на корейски. Уредът е предназначен за корейци, които живеят в чужбина. Ако знаете корейски, имате познат, който знае корейски и би ви помогнал в началото с бутоните, няма проблем. Ако не - не става.

backobg , ако имате време и желание да посетите азиатски магазини в Париж или Лондон горещо ви препоръчвам да го направите. Друго е око да види. Поне ще се ориентирате за обем и функции. Всички тези магазини работят в събота и неделя и до късно. Също е по-добре да купите уред от такъв магазин, защото и Куку и Саньо нямат абсолютно никакъв, камо ли добър сервиз в Европа. Също, за Саньо не се намират резервни части и ако ви се издраска купата уредът отива в кофата. Нищо не може да се направи. Куку имат повече екстри като стоманени тенджери (не за всички модели, пластини за разделяне на тенджерата на 2 ако искате да готвите различен ориз итн итн. Решението е ваше  bowuu

Последна редакция: пн, 05 мар 2012, 13:27 от Nevena Virolan

# 58
  • Мнения: 3
Благодаря за насоките но ще продължа да питам, тъй като няма как да отскоча до азиатски магазин в Лондон или Париж Simple Smile , а в България по магазините и големите веригите за електроуреди не успях да си намеря такъв уред.

Гледах този уред който е за европейския пазар на 220V.

Sanyo ECJ-FS50UK Petit Gourmet Multi Function Slow Cooker

http://www.amazon.co.uk/gp/product/B001BWYIT0/ref=s9_simh_gw_p79 … mp;pf_rd_i=468294

Освен за оризоварка става ли и за някой от вашите рецепти?

# 59
  • Paris, France
  • Мнения: 17 394
Освен за оризоварка става ли и за някой от вашите рецепти?

Кратък отговор - да.

По принцип става. На практика е малко по-трудно. Става със сигурност за готвене по програмите, които са (по часовниковата стрелка): кафяв ориз, бърза пара, бял суши, бавно готвене, ризото, кисело мляко. Тези програми са предостатъчни за каши, яхнии, пиле, риба, агнешко и каквото се сетиш във сос или без. Не знам дали може да пържи в истинския смисъл на думата, но в краен случай и повечко време би могла. Може да прави кисело мляко и сирена. Би изпекла кекс, защо не и хляб. Хлябът и кексовете никога няма да бъдат като от фурна. Хлябовете и като машина за хляб няма да може да ги докара по простата причина, че няма пространство между нагревателя и купата (тенджерата) през която въздухът да минава и да запича отгоре. Оризоварките са направени да нагряват отдолу или отдолу и отстрани БЕЗ да нагряват отгоре за да може оризът да се надига без да има кора отгоре. Това е причината в обикновените оризоварки каксовете да нямат никаква кора. Седят като че ли някой е отрязал горния слой:

http://thebatterbaker.blogspot.com/2010/07/rice-cooker-sponge-cake.html

В по-новите модали става кора, но мноооого бледа.

В амазон за това Саньо пише, че прави супи, омлет, макарони болонез, паела, печено пиле, целувки (от белтък и захар а не по бузката  hahaha), лимонов мус. Тоест, много неща.

Оризът го прави баааааавничко, Белият ориз го готви между 36 и 45мин, кафяв за 75- 77мин. За мене е много бавно, но, както писах, ако това те устройва - добре.

Ето упътването на английски, френски, испански, немски и италиански. Съжалявам, не намерих на български. Там има времетраене, програми, пропорции, рецепти и всичко останало. Много подробна книжка. Готви до 5 чаши ориз. Ще питам колко литра е купата. Купата е плътна с незагарящо покритие.

http://uk.sanyo.com/AssetBrowser/Technical%20Database/Instructio … es/ECJ-FS50UK.pdf

На първа страница в първия постинг можеш да видиш под друг модел на Саньо програмите и какво може да се готви на тях осван ориз. Оризоварките с по-голям капацитет почти винаги имат повече програми и опции а струват почти колкото по-малките или малко повече. 5 чаши за мене е 2ма са малко, 3ма са много. Не могат да сготвят 500гр суха леща наведнъж а за ориз не може да ги напълни човек! Купата е много малко по-малка от 4-5 литровите, но в нея повече от литър - два не може да се сготви а това е малко за супа за 3ма, примерно. На пара кой знае какво не може да се сложи, защото капакът не се сатваря и парадоксално моята за 10ч и 5 литра купа може да сготви на пара по-малко количество отколкото обикновената ми оризоварка за 5 чаши, защото ситото на обикновената сяда НАД тенджерата а в тези е ниско. Мога да приготвя по голямо количество яхния или ориз + зеленчуци на пара в обикновената. В новата никое ястие не е достатъчно плитко за да седне приставката за пара без да минава вода през нея.

Най-добре разкажи по-подробно какъв и колко ориз смяташ да готвите и колко често и какво друго искаш да правиш в кукъра освен да варене на яйца, омлет, яхния и други. Това е важно за да оправдае уредът очакванията.

Цената ми се вижда ужасно висока и не разбирам как подобно нещо може да струва повече от 60-70 евра. Нека и други да се изкажат!

 Hug

Редактирам и добавям: към машината има приставка за пара с обособени места за 8 яйца, лопатка и мерителна чаша. На 8ма страница в книжката има таблица с капацитет за готвене на пара и времетраене. Максимумът е 450гр зеленчук (моркови, броколи, чушки итн), два кочана царевица (а вие сте трима bowuu). Ако мислиш, че капацитетът те устройва машината не е лоша (само е бавна).

Последна редакция: ср, 07 мар 2012, 21:32 от Nevena Virolan

Общи условия

Активация на акаунт