Някой вярва ли на jobs.bg, когато си търси работа?

• 199 091
  • 823
  •   1
Отговори
# 345
Наистина е смях. Но конкретния случай на липсващата колежка в последния момент няма да ми се получи, точно него имах предвид. Точно това ми се случи скоро. Двама колеги имаха рожденни дни един след друг. Колежка си размени смените, които аз пишех, за да отиде на първия. Ранния следобед на другия ден се усеща и вика дали не мога да й свърша работата, за да отиде на втория. Крайния резултат беше, че тряскаше врати и ми се цупи половин седмица, но айде моля. Никой не е поканен 5 мин преди началото на купона.

# 346
И аз бях с пълен адрес, но ми светна лампичката и вече съм само с името на квартала. Не че един дядо господин не ме попита по телефона в кой блок живея, за да ме кара на работа. Не му казах, естествено.

За данните - дали е съвпадение, че два пъти кандидатствам в една от фирмите за кредити и на другия ден ми пращат смс, че имат изгоден кредит?  Whistling

# 347
То добре, че само ти изпращат смс, ами представи си, че ако си споделил пълните си данни, могат и да ти изтеглят един такъв  Joy

# 348
 Joy
Ще ми изтеглят ластика от конската опашка Wink Още нямам адресна регистрация в София, така че адресът е просто ред в биографията Simple Smile

# 349
Големи вериги супермаркети , няма да споменавам имена, работят до 10 вечерта, трябват им хора от квартала , защото няма как да се прибират иначе .Също правят междинни смени , 4 часа сутрин , 4 часа следобед с 2 часа дупка, ако е близо някой си отива до тях , ако е далече , просто не иска да ги кара тези смени.  За друго се сещам, колежка ми беше казала за длъжност готвачка в болница, много рано се застъпвало  , за да се изкара закуската в определен час и ако се пътува с автобус няма как , не всеки е с кола . Автобусните линии , хлебопекари , баничарници , печатници , смените на някои знам започват  2 часа през нощта или в 4 . Заведенията също отварят рано и затварят късно , но или им поемат транспорт , или се предполага , че имат достатъчно бакшиш за такси.

# 350
Съгласна съм, но това са конкретни браншове, за които тези особености се знаят и кандидатстващите го имат в предвид. Нашият разговор по-скоро е в посока за работа от типа на редовна смяна и в по-голямата си част за квалифицирани длъжности, където адресът не може да е определящ.

Последна редакция: ср, 09 окт 2013, 01:26 от Red_Hot

# 351
Съгласна съм, но това са конкретни браншове, за които тези особености се знаят и кандидатстващите го имат в предвид. Нашият разговор по-скоро е в посока за работа от типа на редовна смяна.

Масовата заетост май не е на редовна смяна . Заводите и големите фирми осигуряват служебен транспорт . Аз съм работила на място където е трябвало да съм в 7 на работа, в събота и неделя и по празници с разреден график автобуси иди го чакай в 6:30 на спирката и то ако го изпусна не ми се мисли. Кандидатствала съм в фирми за кредити , не съм получавала реклами смс-и , явно не изглеждам на надежден платец . Моя адрес май си го пиша , не съм имала неприятни инциденти до сега .Личните данни си ги даваме под път и на над път , май не са толкова "безценни ". Договор за интернет и кабелна , сим карта , хотели ....

# 352
то на jobs.bg ако не "верва", то на кой? Thinking

# 353
Знам на кого ги давам, а не ги изпращам на анонимни обяви по интернет.
Но това е една част на този проблем.
Може да е фирма, за която имам инфо и да не искам изобщо там да кандидатствам, може да знам, че там работи някой, на който също да не искам да си давам CV- то, може вече да съм кандидатствала там или да съм работила.

Разбира се всеки случай е индивидуален. Ако си някой завършил току-що, нямаш стаж и контакти, на практика нямаш много избор и подаваш наред. Когато си стигнал до позицията ти да избираш, а не теб да избират, можеш да си позволяваш повече  Peace

До сега не съм използвала градски транспорт. Винаги съм имала служебен автомобил, който използвам и в извън работно време.

Що се отнася за редовната смяна- кои "заводи" и големи фирми пишеш, защото то не останаха такива? В провинцията пък е напълно неудачно да се говори за големи фирми. Личното ми впечатление е, че са малко хората работещи на смени. Като съдя по паркинга сутрин и вечер, направо си мисля, че над 80% са си редовна смяна.

Последна редакция: ср, 09 окт 2013, 01:39 от Red_Hot

# 354
Знам на кого ги давам, а не ги изпращам на анонимни обяви по интернет.

Що се отнася за редовната смяна- кои "заводи" и големи фирми пишеш, защото то не останаха такива? В провинцията пък е напълно неудачно да се говори за големи фирми. Личното ми впечатление е, че са малко хората работещи на смени. Като съдя по паркинга сутрин и вечер, направо си мисля, че над 80% са си редовна смяна.

Аз живея в Пловдив в момента , и тук са доста . Либхер, Сокотаб, в село Труд има доста производствени цехчета и там им осигуряват транспорт. Във Варна на Златни пясъци като се работи или им плащат квартира в близост , или има поемат транспорта. Има и с техен си транспорт по квартали , вероятно и им е по изгодно на големите хотели примерно от да плащат билетчето на всеки което е доста скъпо. Заводите в Девня край Варна също си ги карат с автобуси. Говорим за места със стотици работници ,а не малки магазинчета за обувки на главната с по една продавачка и офиси малки с по 3-ма персонал , някъде и те са много .В София не знам как е , но пък там транспорта е скапан ,а града голям . Малкото спомени от пътуване с градския транспорт там са ми , че се чувствах като сървайвър  Laughing Там ако нямаш кола и си бедстващ.

Големи магазини като Кауфланд , Лидъл , Метро също осигуряват много работни места , но транспорт не предлагат  Naughty

# 355
Имам впечатления върху най-големия завод в БГ, където работят 8 000 човека. От тях само 3 000 са на смени. В града има още четири по-големи завода, във всеки един работят м/у 500 и 1000 човека, не всички са на смени. Тук- таме някое цехче с 20-50 човека. В хранителните вериги колко много хора да работят, даже нямат стотина човека (Метро, Лидл, Кауфланд и Карфур- това са най-големите). И както и да ги смяташ за един град между 300- 500 000 човека , делът на работещите на смени не е голям.
Златни пясъци и Сл. бряг са за три месеца и правилно, те или си имат транспорт или им се предлагат квартири.

# 356
Red_Hot какво значи не работят на смени ? Нямат работно време ли ?
Малко се отплеснахме и размихме темата , исках да кажа , как аз лично знам за място където условие изобщо да разгледат автобиографията беше/е , да живее на близо , за да може да се прибира вечер примерно , да ходи на междинни смени и тн., за което града и квартала са достатъчни принципно.

Пак си твърдя , че повечето не работят  от 8 до 17/19 , иначе излиза , че офисите и държавните институции било и магазините за дрехи са наели общо 150 000  души , изчислени приблизителното за 300 000 град, като махнем децата и пенсионерите и 8000 хиляди в завода + 100 -200 в големите вериги .

# 357
Ето, едно проучване "Европейско проучване за условията на труд" http://www.eurofound.europa.eu/pubdocs/2010/74/bg/1/EF1074BG.pdf
"През 2010г. делът на работещите на смени е бил 17%"

Както казах нещата са индивидуални. За по-ниско квалифицираните длъжности определено условията са по-трудни.
Тук всеки е с различна степен на образование и съответно различно търсене на подходяща работа. В един бранш може да са приети условия, които в друг да са крайно неприемливи.

Няма никакво значение, примерно един счетоводител, който работи от 8 до 17 часа в коя част на града живее. Всяка себеуважаваща се фирма ще избере най-квалифицирания такъв кандидат, а не този който живее най-близко. Това имам в предвид, като казвам, че зависи кой каква работа си търси и кой си пише адреса или не. А който работи до 22 часа или нощем си прави сметката да може да се придвижва до работното си място по най-безболезнения начин. И обикновено това се прави още преди да кандидатстваш за тази работа.

Последна редакция: ср, 09 окт 2013, 01:38 от Red_Hot

# 358
Да работиш от 8 до 5 в офис , значи СМЯНАТА ти е от 8 до 5 . Лекарите дават нощни смени , мед. сестрите , акушерите фармацефтите , мои познати лаборант , инжинери , моряци , социални работници , стюардеси , авиопилоти и много други все с добро образование и не всички с високо заплащане. Полицаи , митничари  Simple Smile е за тези длъжности не пускат в нета обяви .
Условията на труд в България като цяло и заплащането не са на ниво . Много хора с добро образование , работят ниско квалифициран труд , никой не е по-голям от хляба. Други предпочитат да седят с години без работа , защото са вишисти и не искат да работят друго освен по специалността си . Е поне в градове като Пловдив офисите ако не станат 50 000 няма как да стане.
Има ниско квалифицирани работници с много по-добро заплащане и соц. придобивки от много вишисти .Наследството ни от комунизма , докер на пристанището вземаше 500 лв. заплата , зъболекар или учител 150лв.

# 359
Наследство от комунизма остана и обучаването на всичко, що мърда, да може и знае нещо. В един момент станаха много можещите и знаещите, които работят "под квалификацията си". А според мен не е така. В един поток студенти има няколко човека, които наистина стават, учат, имат амбиции, но в крайна сметка дори от тях повечето не започват трайно работа по специалността си, защото такава, първо на първо, няма. Просто няма такива работни места, нямаме условия да бъдат създадени. Останалите в потока са от посредствен и амбициозен надолу, какво и колко научават е мъгла. В страшно много университети например има специалност Стопанско управление. Без обща култура такава диплома е като на свинче звънче, нооооо претенциите, че завършилите са висшисти и не се хващат на каква да е работа, са константа.
Аз например съжалявам, че не кандидатствах в Пловдив или Стара Загора и да се образовам в нещо, свързано със земеделското стопанство и гледането на животни. България за това има капацитет - земеделие. Ама - акъл море, глава шамандура, дето се казва. А сега ще ми излезе много скъпо да уча още 5 години платено, дори не знам дали е възможно.
Не помня кой ректор беше, СУ или УНСС, изказа се по повод бригадите, че възпитавали елита на България, не работническата класа на САЩ. Да, ама не, точно обратното е. Възпитаниците са толкова много, че работа по специалността, и то с много уговорки дали наистина е по специалността, могат да намерят само навън. А в момента проблемът е с намирането въобще на някаква работа, защото гладен не се стои.
Преди няколко дни ми попадна обява за кредитен агент. Не искат абсолютно никакъв опит според обявата, искат само диплома. Е, аз имам опит в продажбите, ама нямам диплома висше по банково дело, само средно счетоводство и икономика. И тези хора искат да ми кажат, че неработила досега какичка може повече от мен само заради два листа хартия от по-висша образователна институция?

Общи условия

Активация на акаунт