Някой вярва ли на jobs.bg, когато си търси работа?

• 199 188
  • 823
  •   2
Отговори
# 480
Проблемът с намирането на работа сега е също толкова голям какъвто беше преди 10-15г. с тази разлика, че преди излизаха обави и в местния вестник и някакси когато отидеш на място да си подадеш долументите нещата стоят малко по- различно. Но пак си беше зле на ден да обиколиш без смисъл няколко места в различни точки на града. Тъпизма в повечето интревюта за работа също не се е променил, въпроси от сорта на Каква заплата очаквате? Как се виждате след 5г.? направо са ми "любими", а за въпроси навлизащи в личния живот да не говорим. Някой се изтарикатяват и пускат  неиздържани психо тестове, дори съм виждала и тестове по бг.език и матерматика за 7 клас...Ада напишеш мотивационно писмо за неизвестна фирма направо си е връх на изкуството. Всичко това се получава заради несъотвествието между търсещи и предлагащи работа, от там и пада заплащането. Познавам много хора трайно безработни , някой от тях ги разбирам, самата съм се хващала на въдицата само да имам работа напр. в  един магазин за сувенири в който изкарах точно 2 дни и установих, че е по- добре безработен отколкото само да спя и да продавам за тях, да спазвам немислими условия като напр. без право да седнеш 10ч. , заплатата да ми стига само за да ходя на работа, а за умственото затъпяване не ми се отваря тема. Мисълта ми е , че не винаги българина е в категория мързелив, не че няма и много такива....по- скоро това е едно голямо разминаване между човешките потребности, все пак работното място е начин на живот и за да се чувства добре човек трябва да получава някакво удовлетворение, а ако и прави това което обича -- мечта.
Проблема с връзкарството винаги ще съществува, българите сме недоверчиви и обичаме препоръчаното.
В джобс бг. сморед мен трябва да се променят много неща, сайта според мен е неефективен. Критериите за подбор са клишета, някъде напълно липсват. Информацията за работодаделя е нищожна. Броят на кандидатите за едно място е абсурден.

# 481
Лавина от св-та.   ooooh! Каква е длъжността ако не тайна.  Grinning

Не е тайна. Администратор в хотел. Длъжността е сезонна обаче - от 1 Април до 30 Октомври!
От 2012 не съм търсила нов човек да работи при нас. А всички останали сме заедно от 2008 година. Тъй като е трудно да се запази сезонен(летен) персонал - даваме им бонуси и през зимния сезон.
Тогава, през 2012та, си търсих пак един човек, но пък две момичета толкова много ми харесаха... взех ги и двете!  Laughing "Естественият подбор" изпрати едната в САЩ и така си останахме текущия екип.

Последният път бяха кандидатствали над 300 човека. Като изключим лавината от секси снимки, муцки и прочие имаше и един, дето ми се беше скарал за "бонусите". Беше написал нещо от сорта на "какви бонуси давате, мизерници такива, знам аз как се работи по хотели и ресторанти, бла бла бла..."  Crazy
Шефът наистина дава бонуси всеки месец. На мен според оборотите, които съм направила. На камериерките дава 50% от "прането на клиентите". На сервитьорите освен заплата, %, дава и бонус при преминаване на определен(достъпен) праг на оборота....
Ама ето, човечеца ми се скара, че лъжа за бонусите в обявата...  Mr. Green
Ми добре пък, няма да ги пиша щом звучат нереално!  Crossing Arms

п.с. Търсихме и 1 брой готвач. Тъй като "готвач" е човекът, когото аз не бих могла да подбера с интервю, се обърнах към специалист в областта. Имам познат, който е в топ 5 на най-добрите готвачи в България и го помолих да ми препоръча някой негов ученик или въобще човек, който работи като него. Препоръча ми. Отидохме на местоработата на препоръчания. Открихме го и го откраднахме.... с по-добри условия и заплата....
Питам, това връзкарство ли е или просто името на хората работи в техен плюс?  Thinking

Отделно съм търсила хора за много колеги и приятели. Всички ми се учудват как успявам да отрежа нахалитети и натрапници и да избера точно това, което трябва. Много съм добра(минута за реклама).  Sunglasses  Mr. Green

# 482
Текущата ми прекрасна работа намерих през jobs.bg

# 483
  • Пловдив
Нямам възможност да прочета 33 страници, но ще ми е интересно какво е мнението на хората.
През 2008 г. за пръв път се сдобих с личен компютър. Тогава започнах да следя jobs.bg в рамките на 2 месеца си намерих нова работа (става въпрос за млад специалист магистър по онова време с 2 г. стаж).
После съм ходила пак чрез същия сайт на доста интервюта. По една или друга причина не смених работата си 4.5 г. Миналата година реших, че е много важно да сменя работата си и активно започнах пак да кандидатствам. В рамките пак на 2-3 месеца намерих настоящата си работа пак от обява в jobs.bg. Работата не е лоша - съответства на търсеното от мен. Междувременно продължих да се интерсувам. От jobs.bg кандидатствах и бях дори одобрена за работа в една от най-големите фирми в моя бранш, но заплащането бе твърде ниско. Чрез същия сайт бях одобрена от Менпауър и участвах в подбор на висши управленски кадри, а по късно Менпауър ми се обадиха и поискаха съгласието ми за участие в друг подбор. Одобрена съм за работа по граждански договор в сертифицираща компания и т.н.
Вярвам на сайта и мисля, че един от малкото сайтове за работа, където обявите са от реални работодатели, адали самите работодатели не лъжат, когато ги съставят (обявите) или правят подбор не мисля, че е отговорност на jobs.bg.
Омразно ми е, че сред млади хора в България е все още твърде разпространено схващането, че работа се намира по метода: "Ще кажа на моята стринка, която ще говори с неината съседка, която е леля на шефа на фирмата и ще те наемат."
За работа си стягаш дупенцето, ровиш в сайтове и т.н. и кандидатстваш и ходиш на интервюта и не се правиш, че си най-великия, защото в 90% от случаите може да има и по-велики от теб. Важно е хем да покажеш, че можеш да свършиш работата, хем да не наглярчиш, като твърдиш, че едва ли не ти си единствения, който ще я свърши най-добре. Защото съм била и от страната на подбиращите и наистина е пълно с хора, които на интервюто не знаят на кой свят се намират и за каква работа кандиатстват и думите са "Да, да, да и това го мога да. Само ме вземете и да се уточним сега кога ще ми платите първата заплата." Не искат обаче да се уточняват кога ще свършат първата си задача.

# 484
Търсихме и 1 брой готвач. Тъй като "готвач" е човекът, когото аз не бих могла да подбера с интервю, се обърнах към специалист в областта. Имам познат, който е в топ 5 на най-добрите готвачи в България и го помолих да ми препоръча някой негов ученик или въобще човек, който работи като него. Препоръча ми. Отидохме на местоработата на препоръчания. Открихме го и го откраднахме.... с по-добри условия и заплата....
Питам, това връзкарство ли е или просто името на хората работи в техен плюс?  Thinking

Точно така се прави  Peace
Когато на една фирма й трябва конкретен специалист, просто дава по-добри условия, за да може да привлече такъв от другаде. Приказки от рода на "няма квалифицирани кадри" за мен означават само едно "трябвам ми квалифицирани кадри, но аз искам да им плащам като за НЕквалифицирани" и съответно никой не се лови. А нагледците се опитват дори да ни вминяват, че видиш ли ние, българите сме прости и калпави.

Ето, един най-елементарен пример, който много често се чува по ТВ- то и то от държавници. В България нямало достатъчно заварчици и сега към БТ щели да обучават такива. Ха- ха- ха. Как да има, като тук им предлагат заплати по 500 лв. В скандинавските държави на един заварчик заплатата е около 1800 евро. Къде, що заварчик познавам е заминал за там.
Та, така и с останалите.

# 485
Пуснах си обявата преди 2 мин. Тъй като работното време на Jobs e до 18:30, предполагам, че ще бъде публикувана чак в понеделник.

Да знаете, че в момента със сигурност има поне една реална обява!  Laughing

# 486
^от: Ice Queen , мерси, успех  в търсенето на точния служител.  Grinning

И аз да се отчета понеже наближава края на месеца до момента  нямам покана за интервю. Пращам св-та от 01. 02. От общо пратени 14-16 св-та/ не знам точно колко са/,  на които отговарям на условията ... даже на някои пренебрегнах изискването СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ / с две висши съм почти/ и пуснах  св, но нищичко, как да го опиша , нямам думи, просто е ужасно. Имам чувството, че ще умра от глад в тази държава. Добре, че е баща ми, за да ни издържа с майка ми.
Чувстам, че 6те години учене съм ги хвърлила на вятъра- времето, парите, безсънните нощи, като си спомям каква амбиция имах да уча, а сега като завърших съжалявам за пропилените години. Не желая заплата от 1000 лв. , знам, че това е невъзможно за човек без опит, но толкова ли не могат да ти дадат шанс да опиташ поне за месец.

# 487
Да се отчета и аз.

Чак лавина от СВта нямам. Обявата е видима в сайта от вчера(от около 10:00ч). До момента имам 56 СВта. Всичките съм ги разгледала по 5 пъти и ми идва да си сложа въжето и да се обеся!
Съвсем сериозно щях да се разплача от безсилие!

За тези, които не знаят, в Джобс има опция да отбелязваш и класифицираш кандидатите с маркери:
*За интервю
*Подходящ
*Средно подходящ
*Неподходящ

При мен в момента са:
1 за интервю
2 подходящи
2 Средно
всички останали - неподходящи

Снимките с муцунки(и за да не ме нападне някой - не съм искала снимки, само СВ), имейли от сорта на "sexy_kotence92", "burgaska_batka"(имейлите са примерни)... вече нито ме учудват, нито ми правят впечатление.

Няколко други неща ми направиха впечатление.
Всяко трето СВ е написано на английски и се чудя кому е нужно... аз не съм имала такова  изискване!? Ами ако не зная английски, ако знам немски, френски и руски и точно затова да си търся човек с английски? Защо си изпращате автобиографията на чужд език, след като това не е изрично поискано?  newsm78 На всичкото отгоре ясно си личи работата с Гугъл преводач.  Whistling  Ами като не можеш - не се мъчи и го напиши на роден език! ooooh!

Следва другата крайност: Нулево владеене на английски или въобще някакъв чужд език. Ама, за Бога, обявата е за хотел, на морето, за рецепция... Туристите са българи и чужденци, говорещи английски! Писнало ми е от рецепционисти, говорещи в стил "брекфаст-рестоурант, рум - търд флор, паркинг - деър; ноу рум - тотал фул; сори, ноу ъндърстенд"  #Crazy  Малко от малко поне! После защо туризмът ни е на такова ниско ниво! Не искам хора завършили Кеймбридж, Оксфорд, Иейл или Харвард, но искам хора, които могат да проведат нормален, ежедневен разговор!  Tired

Трето: Забелязвам, че голяма част от кандидатите са завършили право, мио, счетоводство, финанси и т.н. Все неща, различни от туризъм. Също така огромна част от кандидатите са работили във всякакви други сфери, но не и в туризма.
Замислих се дали ние изпуснахме квалифицираните кадри или пък безработицата е толкова голяма, че на хората не им пука какво ще работят.  Confused

Потвърждава се впечатлението ми че по-младите кандидати са по-ориентирани как се кандидатства, какво се пише, дори как се оформя автобиографията - конкретно, стегнато, без излишни локуми. Надявам се, че учат това в училище(университета). Изключително важно е да се продадеш правилно!

п.с. и последно: Получих едно страхотно, уникално СВ. От жена (под 30г), завършила средното си образование в една държава, висшето в друга, магистратура в трета, специализации в 4та държава. Работила само за една голяма компания до момента. На снимката изглеждаше толкова НОРМАЛНО. И.... стана ми тъпо! Как да я поканя на интервю? Мен ще ме е срам да й давам заплатата, която е определена! Ще ме е срам да и давам и заплата 5 пъти по толкова, колкото даваме! А тя няма ли да се чувства тъпо, че се е старала толкова много и накрая да попадне...в българския туризъм. Много ме обърка и натъжи това СВ. Такива хора как и къде биха се развили в България?  Егати омагьосания кръг! Честно не знам дали да ѝ се обадя?  Confused

Някои се питате защо не ви се обаждат, а отговаряте идеално на всички критерии - ами може би сте прекалено идеални!  Sad

п.п.с. Проверих, не съм изнесла лични данни. Само обобщения!

Koffkathecat, успех в намирането на работа! Не се отчайвай! 16 СВта не са много! Понякога е по-добре да не работиш известно време, отколкото да се късаш нервите и здравето за 400лв и 12 часов работен ден! Ще излезе нещо хубаво! Стискам палци!

# 488
Обди й се и бъди честна с нея. Иначе излиза, че въпреки чудесното й CV, дори в България не може да се котира. Не й знаеш хала и причините, по които е решила да се върне тук.

# 489
Сайта е хубав, направен е отлично. При мен обаче, нещо не се получава. Явно проблема си или в мен, или в начина по който съм си направил CV-то. за 8 месеца съм отговорил минимум на 300 обяви. Поканиха ме три пъти на интервюта, като и трите пъти ми предложиха мизерна работа, далеч от опита ми и с Обидно запащане. Като казвам обидно, то говоря за 200 до 400 лева месечно. И почвам леко да се изнервям от цялата Jobs работа. Но сайта е направен отлично и екипа е готин и свежарски.

П.П. А цепт**и, застраховки и разни семинари, просто не ги броя, защото те са си чист спам. Ако се хване някой будала, хване се, ако не, има още милион риби в морето.

Последна редакция: нд, 23 фев 2014, 08:39 от sjsjsj

# 490
Как пък реши, че "екипът е готин и свежарски"? Аман от автореклами  ooooh!
Къде са модераторите?

# 491
Как пък реши, че "екипът е готин и свежарски"? Аман от автореклами  ooooh!
Къде са модераторите?
Екипа си е суперски, даже. Разговарял съм с тях по повод проблемни мейлове, дето не се изпращаха. Оправиха нещата, бяха крайно полезни. Аман от автопатици, поотраснали грозни ледебдчета. И къде е Модератор? Няма? а в Джобса си имаше съпорт и 18.00.
А сайта е супер професионално направен. Само дето се понасраха малко при преместване на хостинга. Но може да се случи, точно когато не го очакваш.

# 492
Как пък реши, че "екипът е готин и свежарски"? Аман от автореклами  ooooh!
Къде са модераторите?

Защо така с лошото  newsm78
Всеки е свободен да изкаже мнението си, какво толкова чудно има, че е контактувал с екипа и е доволен от него?
Вместо да питаш къде са модераторите, просто ги извикай, да видим ще намерят ли нещо странно във въпросния пост  Whistling

# 493
Сайтът щеше да е "супер", ако отсяваше плявата Peace

Губи се твърде много време с фалшиви или абсурдни в неграмотността и информационния си сумрак обяви. Често имам чувството, че всичко е оставено на самотек и липсва елементарен филтър за наглостта и простотията... Съжалявам.

# 494
Явно и jobs.bg ги е ударила кризата  Joy

Общи условия

Активация на акаунт