"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 492
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
Доколкото помня "уплитам" са ползваше в смисъл, когато се плете някакъв продукт. Уплитам пуловер, шал. Но...оплетох конците, оплетох се като пате в кълчища.

Паякът уплита паяжина. Оплетох се в паяжина.

# 91
Оплитам е според мен. Като плетач ви го казвам Laughing

# 92
Хексе, мерси   bouquet значи все пак не съм тотално изперкала, защото след като го написах започнах да ровя за това правило, но никъде не го намерих и започнах да си мисля, че съм сбъркала и няма такова нещо.

# 93
А съществува ли изобщо дума "уплитам"? Като че ли не съм я срещала досега. Оплитам - да. Изплитам, наплитам - също, но уплитам...  Thinking
Интересува ме дали я има в речниците - книжните, на тези онлайн много-много им нямам вяра.
В моя я няма, но е стар, все пак. В новите може пък да я има, знам ли?

# 94
  • София
А съществува ли изобщо дума "уплитам"? Като че ли не съм я срещала досега. Оплитам - да. Изплитам, наплитам - също, но уплитам...  Thinking
Интересува ме дали я има в речниците - книжните, на тези онлайн много-много им нямам вяра.
В моя я няма, но е стар, все пак. В новите може пък да я има, знам ли?

Аз си зададох същия въпрос, като бях готова да заложа,
че такава дума няма.  Grinning
Хубаво, ама в моя речник, който е от 1984г., я има - "уплитам",
дори "уплета, уплетох, уплел, уплетен".

# 95
В стария ми речник от 1989 г. думата "уплитам" я няма. В новия на БАН, който ползвам служебно, също я няма. Ама че работа.

# 96
И аз се допитах до речниците за оплитам/уплитам, защото не бях сигурна. В правописния речник на БАН, както и Apocalyptic city е написала, няма дума уплитам, има само оплитам. В Български тълковен речник, Наука и култура, 2008, също има само оплитам. Ето няколко примера: Оплете ли пуловера? Оплитам дамаджана. Оплетохме конците. Конците се оплетоха.

Последна редакция: чт, 02 фев 2012, 12:57 от creme caramel

# 97
  • Варна
Възможно е думата вече да е архаизъм, но съм сигурна че са дублети. В едно от помагалата на сина ми има пример с "уплете", то не че учебниците са на ниво , де. Laughing

# 98
  • София
В моя речник от 1981г. има думата уплитам. Ще ми е интересно да науча по кое време между 1984 и 1989г. са я махнали.

# 99
В моя речник от 1981г. има думата уплитам. Ще ми е интересно да науча по кое време между 1984 и 1989г. са я махнали.
Сетих се, че вкъщи имам още един речник, не помня от коя година е, но обещавам довечера да проверя и в него и да ви кажа по-късно. Grinning

# 100
 Включвам се във вашата дискусия. Моят речник е от 1989г. и няма думата уплитам.
 Имам едно помагало,от 1993г. е,изд. Слово, в което има коментар за представките О и У:
У- има значение на насочване на действието навътре в някаква структура, действие на затваряне на обекта в себе си. Например: уточня, уеднаквя, усамотя, указвам
О- касае по- скоро външно влияние, ненамеса във вътрешната структура, действие, породено от външно въздействие. Напринер: осмея, онагледя, осакатя, онемея

# 101
  • Варна
Много ценно обяснение, по принцип знам как се пишат думите, но рядко мога да обясня защо.   bouquet

Имаш изпусната буква в подписа си. Не можах да се сдържа  Embarassed

# 102
  • София (Възраждане)
Сменяйки каналите попаднах на заглавие на филм, нещо като "Неприятности в малко Токио", правилно ли е изписването?

# 103
  • Варна
Сменяйки каналите попаднах на заглавие на филм, нещо като "Неприятности в малко Токио", правилно ли е изписването?

По-скоро трябва да е Малко Токио, защото в случая "малко", не е прилагателно, а част от името.

# 104
Много ценно обяснение, по принцип знам как се пишат думите, но рядко мога да обясня защо.   bouquet

Имаш изпусната буква в подписа си. Не можах да се сдържа  Embarassed

Embarassed Поправено!

Общи условия

Активация на акаунт