"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 666
  • 743
  •   1
Отговори
# 390
Коя от двете думи е написана вярно - маниак, или манияк?

# 391
Коя от двете думи е написана вярно - маниак, или манияк?

Маниак. Справка. Wink

Източници:

Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 18, т. 12; с. 365.
Речник на чуждите думи в българския език. Състав. М. Филипова-Байрова и др. С., БАН, 1982, с. 506.

# 392
Мерси Peace
Чудех се как да напиша думата и изходих от "мания" - манияк. Грешка!

# 393
Мда, мания, но маниакална (депресия). Peace

# 394
  • София
ето тук намерих... Явно правилното е обувките ме убиват
http://www.onlinerechnik.com/duma/%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BC

Не знам кой е авторът на речника, но и аз цял живот съм чувала и използвала само "обувките ми убиват" и едва наскоро започнах да чувам версията с "ме", която на мен ми звучи странно и определено с друг смисъл. Не твърдя, че съм права, може и просто в района на България, откъдето съм, да го казваме грешно Simple Smile, но ще проверя довечера дали има нещо по въпроса в новия правописен речник  Mr. Green.

# 395
  • София
ето тук намерих... Явно правилното е обувките ме убиват
http://www.onlinerechnik.com/duma/%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BC

Не знам кой е авторът на речника, но и аз цял живот съм чувала и използвала само "обувките ми убиват" и едва наскоро започнах да чувам версията с "ме", която на мен ми звучи странно и определено с друг смисъл. Не твърдя, че съм права, може и просто в района на България, откъдето съм, да го казваме грешно Simple Smile, но ще проверя довечера дали има нещо по въпроса в новия правописен речник  Mr. Green.
Най-вероятно си свикнала да го чуваш грешно в района, от който си. На мен пък ми е странно "ми" звученето.  Simple Smile

# 396
  • Варна
Според мен също правилното е " ми убиват" Thinking
Иначе звучи неестествено. Все едно "обувките ме причиняват болка". Ако имам време днес ще разгледам и други източници.

# 397
Sophia L., Как` Сийка , Благодаря!

# 398
извинявайте, че се намесвам момичета толкова късно, случайно ми попадна темата, даже не съм я изчела, но да кажа нещо и аз ....'обувките ме убиват' е правилно, идва от  значението на глагола  ' убивам ' - убиват мен,ме..., грешката идва от това, че някои хора смятат, че 'убивам ' в български език е дублетна форма,т.е обувките ми убиват(стягат ми), но това не е така

# 399
  • София
Иначе звучи неестествено. Все едно "обувките ме причиняват болка". Ако имам време днес ще разгледам и други източници.
Ами постави пълната форма на местоимението и ще видиш:
кр.ф-ма - ме , пълна - мен;  Мен убиват обувките.
кр.ф-ма - ми, пълна - на мен; На мен убиват обувките.  Thinking Става ли?
Или кр.ф-ма - ми , пълна - моите; Моите обувки убиват.

И стига толкова разяснения! Който разбрал - разбрал, който не иска - да си говори и пише както иска.  Stop

# 400
кр.ф-ма - ме , пълна - мен;  Мен убиват обувките.
кр.ф-ма - ми, пълна - на мен; На мен убиват обувките.  Thinking Става ли?

И стига толкова разяснения! Който разбрал - разбрал, който не иска - да си говори и пише както иска.  Stop
ако е " моите обувки убиват ', то изречението остава недовършено .... кого убиват????

# 401
  • Варна
кр.ф-ма - ме , пълна - мен;  Мен убиват обувките.
кр.ф-ма - ми, пълна - на мен; На мен убиват обувките.  Thinking Става ли?

И стига толкова разяснения! Който разбрал - разбрал, който не иска - да си говори и пише както иска.  Stop

Никой не те задължава да вземеш отношение. Не разбирам защо се ядосваш, искам да се убедя и разбера за себе си, защо е правилно по един или друг начин. Все пак темата не е за кратки езикови справки. Който не иска, да не коментира.  Rolling Eyes

# 402
  • София
кр.ф-ма - ме , пълна - мен;  Мен убиват обувките.
кр.ф-ма - ми, пълна - на мен; На мен убиват обувките.  Thinking Става ли?

И стига толкова разяснения! Който разбрал - разбрал, който не иска - да си говори и пише както иска.  Stop

Никой не те задължава да вземеш отношение. Не разбирам защо се ядосваш, искам да се убедя и разбера за себе си, защо е правилно по един или друг начин. Все пак темата не е за кратки езикови справки. Който не иска, да не коментира.  Rolling Eyes
Не е само да правила и убеждения, ами и до логика.  newsm78

# 403
  • София
Естествено, че на въпроса "Кого убиват" правилният отговор е "мен/ме". Ако обаче въпросът е "На кого убиват" - тогава: "на мен/ми". Последното би било правилно, в случай че се касае за специфична употреба на глагола, точно като синоним на „стягат ми“, а не в обичайния му смисъл. Това, разбира се, може и да е грешно, но аз поне не намирам достоверен източник, с който да го потвърдя.

july 1993,  виждам че искаш дискусията да се прекрати, но аз написах коментара си, защото на мен въпросът ми е интересен и за мен остава неизяснен.

P.S. Сега виждам оследните два коментара, които явно са публикувани, докато пишех своя.  Подкрепям Хексе, мисля че това е целта на темата. Много често се обсъждат надълго и широко въпроси или правила, които на мен например са ми абсолютно ясни, но просто не ги коментирам и рподължавам да чета нататък. След като някой ги е задал, значи го интересуват и е нормално да му се отговори и да се обсъди, докато темата се изясни. От достоверен източник, а не от онлайн речници с неясен автор. Надявам се коментарът ми да не се приеме като заяждане.

# 404
  • Варна
В думата "обезсмислен" колко представки има?

Общи условия

Активация на акаунт