"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 83 537
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Възмутена съм, значи трябва да наизустяваме дублети, изключения и пр. Защо наистина не опростиха този правопис?!

Никой не те кара да ги наизустяваш всичките, харесваш си един и го използваш. Стига да не правиш забележки за правопис, когато някой използва дублетна форма, която не знаеш, никой няма да те хване Wink

# 526
  • Варна
Възмутена съм, значи трябва да наизустяваме дублети, изключения и пр. Защо наистина не опростиха този правопис?!

Умувам и върху телеграфо-пощенски. Защо е с  тире, като има съединителна гласна, пък и не ми се струват равностойни?

Защо не ти се струват равностойни? На мен лично ми звучи по-добре с тире.

Но пък аз се дразня, че воин и войн са дублети.  Laughing Много ме нервира, особено в множествено число, където пък може да се обърка с война, а пък и изобщо не звучи по същия начин. Blush Crazy

# 527
Аз си признавам, че с тире хич не ми стои добре, а войн и воин не знаех, че са дублети. Според мен само воин е правилно, ама явно умните глави не мислят така  Laughing

# 528
Сега съвсем случайно открих теми, които съм разработвала за държавния изпит по българска филология. Напечатани. Ако някой проявява интерес, мога да пусна нещо. Имам доста, почти целия конспект. С примери и всичко останало

# 529
  • София
"Умните" съставители на новия правописен речник на БАН са измислили голяма глупост. Whistling Правилното изписване на отрицателния вариант на прилагателното име ИЗДРЪЖЛИВ е НЕИЗДЪРЖЛИВ  Shocked  Кажете ми, моля ви, каква е логиката?

# 530
Сега съвсем случайно открих теми, които съм разработвала за държавния изпит по българска филология. Напечатани. Ако някой проявява интерес, мога да пусна нещо. Имам доста, почти целия конспект. С примери и всичко останало

Ако са от преди 2012, едва ли ще свършат особена работа. Има нов речник с нови правила. Едва ли ще ти се играе да коригираш.

july1993, аз не намирам логика, но това не означава, че няма. Неведома е логиката БАН-ска и не е дадено нам да я владеем.  Peace

# 531
  • София
Много благодаря за правилото, че -р- и -т- не виреят заедно в тези глаголи - това са думи, за които винаги се чудя как да ги напиша.

Наистина Уикипедия не е много надеждна, за мен и Габеров/ф не са особено, поне ако съдя от българо-английските им речници.

# 532
Как` Сийка, от преди 2012-а са, но става въпрос за граматически теми от рода на Нелични глаголни форми, Причастия и т.н.
Честно казано, срам не срам, не знам какви са промените от миналата година, но мислех, че са в правописната норма, не в граматиката.

# 533
  Стиловете в изкуството като: модернизъм, символизъм експресионизъм, футуризъм и пр., (има ли запетая след това изреждане?) с главна или с малка буква се пишат? Наименования са, но не собствени имена? Четох правилата, но там е указано само за културноисторическите(слято ?) епохи: Ренесанс, Средновековие и пр., че са с главна буква.
  Sheepy, аз проявявам интерес, може и на лични!
  Много въпроси станаха, така ми идваха на ум някои, пишейки основния си въпрос.

# 534
  • Варна
Стиловете се пишат с малки букви, културно-исторически.  Peace

# 535
  • София
  Стиловете в изкуството като: модернизъм, символизъм експресионизъм, футуризъм и пр., (има ли запетая след това изреждане?) с главна или с малка буква се пишат? Наименования са, но не собствени имена? Четох правилата, но там е указано само за културноисторическите(слято ?) епохи: Ренесанс, Средновековие и пр., че са с главна буква.

Запетая според мен трябва да има, за да затвори вметнатата част, която започва с двоеточието.

# 536
Думата културно-исторически ми е малко неясна като по- горе дадения пример с телеграфо-пощенски. На кой принцип се подчиняват: равноправни основи, затова се пишат полуслято или слято, когато двете основи са свързани със съединителна гласна?

# 537
giusi, според мен също задължително има запетаи при изреждането. Стиловете с малки букви, а епохите - с главни. Темата за полуслятото и слятото и на мен ми е много мъглива, обикновено се справям в нея с налучкване  Embarassed
Някой по-запознат, ако е наясно, ще се радвам да науча.

ПП - писах ти на лични за темите

# 538
Sheepy, благодаря!

Проверих в новия речник на БАН от 2012г. Дадени са и двете форми килтурноисторически и културно-исторически, значи са дублети

# 539
  • Варна
Sheepy, благодаря!

Проверих в новия речник на БАН от 2012г. Дадени са и двете форми килтурноисторически и културно-исторически, значи са дублети

Да, беше споменато по рано в темата. Peace
Надявам се речникът от 2012 да отпадне.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт