Отговори
# 375
Знам, че има тук разбиращи от ваксини. Оказа се, че нямам имунитет към варицела. Има ли причина да не се ваксинирам?

# 376
  • The QC to be!!!
Знам, че има тук разбиращи от ваксини. Оказа се, че нямам имунитет към варицела. Има ли причина да не се ваксинирам?
А говори ли с лекар? По принцип не, но има някой неща които трябва да се вземат под внимание, като здр. история, вероятност за бременност, имунна система, някои лекарства съдържащи аспирин... разбира се евентуална алергия към съставките на ваксината. Да не те стряскам, но наш близък хвана варицелата на 40 години, и беше кошмарна за него. Като дете се минава много лесно, като възрастен... ужасно е, че даже и рисковано.

# 377
А говори ли с лекар? По принцип не, но има някой неща които трябва да се вземат под внимание, като здр. история, вероятност за бременност, имунна система, някои лекарства съдържащи аспирин... разбира се евентуална алергия към съставките на ваксината. Да не те стряскам, но наш близък хвана варицелата на 40 години, и беше кошмарна за него. Като дете се минава много лесно, като възрастен... ужасно е, че даже и рисковано.

С nurse practitioner говорих. Нямам рискови фактори и разбрах как става ваксинацията. Дадоха ми наставленията на СДС, но нали винаги има и алтернативна гледна точка за ваксините, затова питам. Интересното е, че майка ми твърдеше, че съм изкарала варицела.

# 378
Хиър, за всички ваксини има алтернативни гледни точки и реални рискове. Сама трябва да прецениш риска от неваксиниране и риска от заразяване по време на бременност (особено първи триместър). Имам приятелки, които не ваксинират децата си и си признавам, че предупреждавам бременни за това. До момента няма сърдити.

# 379
Хиър, за всички ваксини има алтернативни гледни точки и реални рискове. Сама трябва да прецениш риска от неваксиниране и риска от заразяване по време на бременност (особено първи триместър). Имам приятелки, които не ваксинират децата си и си признавам, че предупреждавам бременни за това. До момента няма сърдити.

Ясно. Доколкото разбирам в САЩ можеш да се заразиш от неваксинирани деца, както и  от възрастни, които идват от страни, където не се ваксинират за варицела.

# 380
  • USA
Хиър, аз бих се ваксинирала, но аз нямам проблеми с ваксините по принцип. Мога да кажа с ръка на сърце, че много се радвам, че детето ми има ваксина за варицела, защото винаги като сме в БГ за ваканция има по някое болно дете около нас, а на мен ми е спокойно.

# 381
Мимето*  лейзър рисърфъсинг ти е май най-добрата опция, ако се вписва в бюджета ти. За мазила, най-ефективни са продукти със синтетични форми на вит А, ретинол и т.н. но те са абсолютно противопоказни при кърмене.  Следва АХА/гликолова киселина. Доколкото знам е безопасна при кърмене и бременност(разрови се по въпроса ако искаш 100% сигурност). Действа като стимулира регенерацията на клетките и производството на колаген. Мога да препоръчам този лосион, повечето продукти съдържат дози под 3.5-5%, сравнително малко са тези с по-висок процент. Този лосион ти е само за активката, освен него ще си продължаваш с каквото ползваш за хидратация активно. МИНИМУМ 2 пъти на ден лосион на цялото тяло, по възможност със вит. Е (може и чисто масло вит Е, има във всеки дръгстор да си смесиш с какъвто лосион ползваш)

http://www.neotericcosmetics.com/product-details.aspx?iid=335

Ако ползваш лосиона на места, които виждат слънце, отгоре крем с фактор, защото кожата става фоточувствителна.  

Още нещо, не съм ползвала лично, но състава е много добър(вит Е, хидролизиран колаген, пептиди и др) и имат независими изследвания в подкрепа на твърденията си, този комплект:

http://www.belliskincare.com/pregnancy/say-no-to-stretchmarks.html

Със сигурност е ок за кърмещи.
Аз бих комбинирала 3те всъщност.

Baby* въпрос с повишена трудност. Ще си помисля за продукт малко. Напълно чисто, Гел алое вера за ежедневен овлажнител + блоттинг пейпър в чантата и попиване при нужда, а вечер ако можеш да изтърпиш масло от гроздови семки, евентуална да видиш дали ще контролира омазняването.

# 382
  • The QC to be!!!
MissNellie  Hug   bouquet Но на мен не ми трябва за ежедневна употреба, а само ако тук-там, имам  нещо запилило се или леко напукана кожичка след баня и ексфоли. След баня се усещам като все едно са ме налагали с вар, 2 часа по късно всичко е ок, или леко кофти ако е зимата и е мн. студено. Та ако може да е нещо попиващо бързо, да не се усеща мазно.  Blush Ползвах 1 и същи крем от няколко години , 1 кутишка от 30 мл. ми стигаше за 2+ години.  Blush Но ми свърши. Вече не го пройзвеждат. Отказали са се да го пройзвеждат щото такива сигур кат мен са го ползвали и да предотвъртят фалит явно. Laughing

# 383
  • WA, USA
Хиър, прочети си рисковете от странична реакция от ваксина и тези от болестта и реши с кое би живяла, ако се случи.

Само за протокола, имунитета придобит от ваксини не е 100%, така че заразяване може да стане и ако си ваксиниран срещу болестта, съответно можеш да се заразиш и от някой, който е бил ваксиниран преди.

# 384
  • USA
Руми, така е, но в тези случаи би трябвало по-леко да се изкара болестта.

# 385
Аз до колкото разбирам може да се заразиш както от ваксинирани така и от неваксинирни, така че аз бих избягвала всякакви контакти с деца (малки преносители на зарази такива Simple Smile )
Знам, че в началото на бременност те тестват за имунитет към разни шарки, но ако се окаже отрицателен не знам как се процедира.

# 386
Miss Neli огромно благодаря Hug

# 387
някой тук компоства/компостира ли? не ми трябва за тор толкоз,а с цел рециклиране на огран.продукти,мъка ми е като гледам какво количество кори,дръжки,обелки и пр изхвърляме..обаче като за дъмис ми разкажете плс..мерси!

# 388
някой тук компоства/компостира ли? не ми трябва за тор толкоз,а с цел рециклиране на огран.продукти,мъка ми е като гледам какво количество кори,дръжки,обелки и пр изхвърляме..обаче като за дъмис ми разкажете плс..мерси!

Анет, ние.
Нищо особено не правим, не сме купували специални приспособления и прочие. Просто органичните отпадъци (само от растителен произход, плюс яйчени черупки, нищо друго животинско) ги събираме в отделна кофа и след това изсипваме в оградено с тел място в задния двор. Опадали листа, косена трева, клонки и т.н. също там отиват. Отвреме-навреме, когато се сети ММ, с греблото за листа разръчква купчината, за да влиза въздух. След няколко месеца е готово. Не мирише особено, не цапа изобщо. Моят мъж обикновено започва нова купчина есента, когато събира листата, и напролет има достатъчно компост за градината.

Има и много по-високотехнологични начини, както и специални програми какво точно да слагаш според това за какви растения ти трябва. Има и джаджи и варели, които контролират въздух, влажност и прочие и могат за месец да ти произведат компост - пари да ти се дават само.  Grinning Но най-простото е на принципа на старовремско бунище - всичко се изсипва на едно място и се оставя да изгние. Толкоз.

# 389
Аз съм с компостер ( черен компостер с 4 вратички - най-добра цена в Ловс).
Всички органични отпадъци ( цитрусите много бавно се разграждат) отиват там. +окосената трева и листата от дърветата. редувам ред зеления, ред сух материал. Лятото като няма листа използвам нарязани весници ( само весници- мастилото на списанията спира процеса). Ако е малко зеленията слагаш малко урея. Редовно поливам. Не се слагат мазнини или животински продукти.
При нас е доста топло, иначе на места практикуват добавяна на мая, за да се активира процеса.

Общи условия

Активация на акаунт