Отговори
# 615
Здравейте момочета  Hug

влизам набързо да задам един въпрос към ЛЛЛ

Кърмя успешно синът си вече 7.5 м, но то 2 месеца насам непрестанно боледувам, с много високи Т, усложнения като (ангини, синузити, бронхити). Днес отново съм 39 Т и съотвената ангина, направих си кръвни изследвания и съм с доста лоши показатели, тежка желязодефицитна анемия (имам генетична малоформация и не мога да усвоявам фолиева киселина, която пък способства за усвоявнето на желязо и Витамини), бебко изсмуква явно всичко от мене. Разбира се, отново съм на АБ, което уж е съвместимо с кърменето. Съвета на всички лекари е да прекратя с кърменето, тъй като имунитета ми е доста сериозно подстрадал и имам нужда от сериозно лечение, което няма да може да се проведе докато кърмя, отделно от това докато кърмя и малкото вещества отиват за бебето. Сега се кърмим поне по 5-6 пъти на 24 часа, като имаме една малко по-голяма пауза през деня (между 8-9 и 14-15 часа). Имам нужда от съвет, как и кое хранене най-добре да заместя, за да започна да го отбивам сутрешното или вечерното, нощното ще е най-трудно с това съм наясно.

Привет jen,
Ако е удобно да споделиш какво точно е заболяването ти (може и на лични, ако предпочиташ) и какви лекарства се налага да приемаш, би могло да се направи справка, с която да се види точното им влияние върху кърменето. В някои случаи на самите лекарства може да пише, че не са подходящи за периода на кърмене, просто защото компанията производител не е вложила средства, за да провери дали те са или не са съвместими с кърмене. Въпреки това има провеждани изследвания за много лекарства, които са събрани в електронни и хартиени справочници, както в Европа, така и в САЩ. Те могат да са от голяма полза, както за кърмещата майка и нейното бебе, така и за лекарите на майката и//или бебето, които да имат възможността да изберат по-подходящо лечение, съобразено с нуждите им.

Когато се налага отбиване по медицински причини първото, което е добре да се изясни са точните лекарства, които трябва да се приемат, за да се провери дали те все пак не са съвместими с кърмене. Ако според всички проведени изследвания се окажат съвместими, можем да изпратим необходимата информация, която да бъде обсъдена с лекуващия лекар и заедно с него да прецените дали действително в твоя случай можеш да ги приемаш и кърмиш или не.

На следващо място, ако лекарствата действително не са подходящи, може да се обсъди има ли други лекарства, които да са подходящи за твоето лечение и да са съвместими с кърмене. Ако няма, е добре да се знае колко дълго може да се отложи лечението, за да имаш яснота, колко плавно би могло да протече самото отбиване.

Ако отбиването все пак трябва да започне няма общо правило, с което да се каже дали сутрешното или вечерното кърмене да отпадне. По-скоро това се съобразява конкретно с нуждите на твоето бебенце. Ако то е по-склонно кърменето да бъде отложено сутрин, може да се опитате да отпадне първо това кърмене. Ако пък гърдите ти са по-пълни сутрин, може да се окаже по-удачно, за да не се препълнят да пробваш с намаляването на вечерното кърмене. Ако детето вечер е склонно да хапва твърди храни и не търси толкова гърда, може да е подходящо плавното отпадане на това хранене. Или обратно, ако детето е по-неспокойно вечер и те търси често, може това кърмене засега да остане. С други думи помисли кое от тези кърмения по-лесно би могло да отпадне и как се чувстваш ти самата и детето.

Има различни техники, които може да опиташ да приложиш при отбиването. Както споменах и по-горе е добре отбиването да се случва плавно, за да не изпитва организма ти допълнителен стрес и за да се даде възможност на бебето да привикне към новата ситуация. Понякога може да не е възможно дадено кърмене да отпадне веднага. Може ли да споделиш в кои часове има обичайно кърмене, кои от тях са само кърмене, и при кои предлагаш и твърда храна? Ако при някои от кърменията предлагаш и твърда храна, кои са те и при кои твърдата храна е преди кърмата и при кои е след?

Може да опиташ да отпадне някое от кърменията, при което се предлага и твърда храна. Ако си давала твърдата храна след кърмене, може да опиташ на едно от храненията през деня да ги размениш и да предложиш първо твърдата храна и после да си досуче. Когато минат няколко дни, а гърдите и бебето успеят да се адаптират към тази ситуация, би могла да опиташ да отложиш кърменето след твърдата храна или да приложиш същия метод към някое от другите хранения. Идеята е плавно да раздалечаваш кърменията във времето и да даваш възможност на гърдите и на бебето да привикват към това.

Ако всичко се случва плавно вероятно бебето ще се нагоди към новия си ритъм на живот. Ако нещата се случват твърде бързо е възможно детето да пожелае да суче и да не търпи отказ. Ако попаднете в такава ситуация, може да е подходящо леко да се забави темпа на отбиване, докато детето се поуспокои и след това отново да се продължи плавно и внимателно.

Давам ти чисто хипотетични ситуации и вероятно бихме могли да помогнем с малко повече идеи, ако знаем кога и как протича деня, храненията и как се чувствате и двамата в различните моменти от деня. Ще се опитам да съм максимално полезна, така че периода на отбиване да протича по-неусетно и за двама ви, ако това действително се налага.   bouquet

# 616
Добро утро!
Къде са всички?  newsm78
Я набързо да сложа еднa пастичка към сутрешното кафенце
Цветенцето2011 ,добре дошла!
Меги_Траяна ,представям си какво ти е!И мен беб понякога ме захапва,но поне досега рани не съм имала!Много бързо го научих да не хапе,докато суче,тъй като прибирах гърдата,ако си позволи да ме ухапе.Нооооо...сега отвреме-навреме хапе когато вече се е нахранил,преди да пусне Mr. Green При нас това се случва,когато съм се разсеяла нещо и не го отделя навреме.Дано Траянка бързо се откаже от тези си експерименти,че наистина е голяма мъка!

# 617
Здравейте мами,

радвам се, че статията е била полезна. orchid благодаря за думите  Hug
Ние вчера имахме егати деня. Нямахме парно в две стаи, дойде техникът и ми обяснява, че тръбите са замръзнали, понеже не сме пуснали парното на балкона (да, има парно на балкона, ама кат не ми трябва не ми е идвало на акъла да поддържам циркулацията). Наслушах се на теории, че не бивало да се намаля парното никъде цяла зима  newsm78 да си седяло на 5 във всички стаи, за да имало циркулация (аз такова нещо за пръв път чувам, разпитах приятели и те се зачудиха мноооогооооо). Как да е съседите над нас си дойдоха към 17 часа и виж ти парното ни дойде. Обаче понеже го бърникаха и не са го затворили както трябва, та влизам в спалнята и познайте какви реки се стичат по пода  #Crazy сигурно 30 литра вода събрах, размествах мебели мале мале. Засега бабата от долу не е дошла, да каже че сме я наводнили, дано да не е стигнало до нея. Зара пък крещи от зъби, всичките и са се отпечатали на венеца, ама никой не излиза още и е така кривотия по цял ден. Постоянно повтаря ма-ма ма-мо, не спира и така имам чувството че директно се обръща към мен  Laughing и постоянно я гушкам, че не и е лесно на миличката с тези зъби.
Както виждате при нас е весело Simple Smile

Лек и усмихнат ден!

# 618
Кан- Кан, спят спокойно и те и аз. Оставям вратите на детската и на спалнята леко отворени - примерно иколо педя разстояние. Чувам я добре. Тя се буди около 1-2 и сутринта около 5-6, за да яде. Ходя вземам я-кърмя я в нашето легло че ми е по-удобно и после я връщам в нейното легло. Като тя през това време спи.
Вечер първо си ляга Ния, за да заспи че е на училище пре дена. После Сияна заспива обикновено на нашата спалня докато аз чета книга и заспала около 10-11ч. я пренасяме в нейното си легло. Тази сутрин се събуди в 6,30 явно наспала се, защото около 10-15 мчин. си гука в леглото сама.
Другата част от "отбиването" ще е да се научи да си заспива сама в леглото, но за сега съм го отложила - да се подготвя психически аз самата  Simple Smile а и да не пречим на сестра й, щото знам какъв рев ще падне. / трябва да издебна момента когато Ния е на зелено училище например или нещо подобно/.

# 619
Хайде и аз едно предложение за заглавие на тема:
Юлчета на топло си стоят, чакат снегове да се стопят

# 620
Здравейте Мами!Аз от доста време не мога да се добера до компа,тея зъби ни разгонват фамилията,няма минутка спокойствие нито денем ,нито нощем- УЖАС!!!Да ви попитам(извинявам се ако е коментирано) тези които са качили много кг. през бременноста -пазите ли някакви диети,колко кг. сте свалили до сега и всякакви такива трикове за борба с кг.

# 621
Мерси за заглавията, момичета!!! Hug
След малко ще пусна анкетата Wink

Ние днес се поразходихме, аз направих мускули да бутам количката Whistling hahaha а пък ботушите ми се пързалят ужасно, та накрая се ядосах и си купих едни боти, дебел грайфер и на ток, та се почувствах стабилна и се прибрахме без проблеми, вече ще може и с кенгуру да излизаме Hug

От другата седмица смята да правя вече бебо месояден - тъкмо ще е на 7м., иначе гастро-специалисти ми бяха каза да започвам захранването първо с месото - верно са мноого смели.

Ето заглавия и от мен:  Wink
"Баба Марта бързала на ЮЛЧЕТАТА за здраве мартенички вързала!"
"За празника на мама от ЮЛКАТА по-щастлива няма!"
"С луд купон първи рожден ден празнува ЮЛСКИЯ бонбон!"

Ето и едно кафенце Wink

П.П. Вчера оставих мъжете да се гледат и се поразходих, та да споделя, че в Mall Sofiq в магазина на "Комсед", има намаление на играчките на "Тhinkle stars" до края на месеца, та купих ето това за месечинката на бебо в петък, но харесах и друго, та пак ще отскоча до там! Wink

# 622
Здравейте мами,аз пък влизам да споделя,ние от три дена отказваме млякото сутрин,реве и неще това е,успявам да я излъжа като давам малко плодово пюре,мляко,пюре мляко,но определено не иска мляко,с зор изяждаме 100 гр? newsm78.Исках да попитам вие давате ли жълтък,аз дадох един път,но повръщаше целият ден и го спрях,дали не греша?И накрая по повод мрънкането-по цял ден мрънкаме,вече в чудо сме се видели от тез зъби,май скоро и нашето първо зъбче ще се покаже,понеже като ме захапе и го усещам.Лека и спокойна вечер!

# 623

Хиляди благодарности за отделеното време и за подробните обяснения. Подхода ми към момента е точно такъв, опитвам се да отбивам плавно и без големи сътресения, като се надявам до 2-3 месеца да съм успяла по най-безболезнения начин за детето, тъй като е от децата които определено са пристрастени към сукане. Здравословните ми проблеми са доста сериозни и са още от бремеността, и тука не става въпрос само за прием на лекарства, а и за това, че колкото и да са безобидни, някак не мога да приема, че постоянно приемам тежки лекарства (АБ, респираторни, темепературо понижаващи) почти ежедневно и кърмя и това продължава дълго време повече от 3-4 месеца, а за напред ще има и по-серизони лекарства ( кортикостероиди, нестероидни и т.н.) Опитвах с хомеопатия, но не се получават нещата. Така или иначе ще ми се наложи да работя активно по 8-9 часа  преди навършването на 1 година на детето , така че през деня няма да мога да кърмя. Гърдите доста ми се препълвант на моменти, но мисля че до няколко дни ще успеем да уравновесим нещата, ако успя да го приуча да заспива например без гърда, както и да приема други течности освен кърма, доста сложно, добре че имам подкрепата на близиките си хора и ми помагат. С първият си син, кърмих до 1 година, но някак по лесно се отучваше и привикваше към шише и твръда храна.

Ние обичайно не сучем когато приемаме твръда храна, суче преди това или след това, но поне 1 час. Имаме 2 заместени твърди хранения, на обед и следобед, останалото е кърма, и 1 път суров плод сутрин. Опитвам се в момента да давам в 9 часа закуска-твръда храна без  кърма, но до обед си иска и поне 1 път суче, после обядва към 13 часа, след това пак суче към 15, после 17 -каша 1 20 аса -кърма, през ноща (до сега имаше поне 2 кърмения) и в 5-6 пак кърма.

Тази нощ успяхме да пропуснем нощното хранене, трудно беше и за двамата, но се спарвихме с помощта на майка ми, защото при мене не се получава, търси си и като коте дере и дърпа и си иска  Cry

В момента съм с бронхоспазъм, може да ми се наложи да приемам вентолин или костикостероид, но дори и да ме пропусне сега, незнам кога пак няма да се случи. В тази връзка за мене е важно да зопчна да подготвям себе си и детето към друг режим на хранене.

Момичета благодаря ви за подкрепата  Hug Малко ще се опитма и аз да се включа по темите

За спането самостоятелно
- моите деца спят отделно, в различни стаи, а ние даже сме на друг етаж и това е така от 3 м. на бебето. Даже мисля, че спят по спокойно и се чустват подобре

За витамините
най добре да ги набавяш по естествен път, но аз например за да си наблавя необходимата фолиева киселина, трябва да ям по 1/2  кг спанак на ден  Shocked. Не винаги и през всички сезони можем да се храним здравословно, така че да набавим всички необходими ни витамини, особено когато сме болни или често боледуваме. Вкъщи рядко се пият витамини, наиситна само когато това е необходимо, на големият си син давам Рибено масло и 1 път годишно витамини с пробиотици през есента обичайно.
За лигавниците и аз ползвам ИКЕА, доволна съм

За препарати за петна
не ми се е налагало, пера с течен бебешки Ариел, които ми вади и стари петна

Сали Hug Hugблагодаря ти за инфото мила

Това ми беше времето мацки, изчезвам че маминчо се събуди с кански рев, защото за 1 седмица, освен че се разболях му изникнаха 4 горни зъби  Shocked Shocked

# 624
Ехо,ето ме и мен  Hug

Нещо не ми се пишеше тези дни, нямах време и бях доста уморена.Тази седмица,обаче татито ни си е вкъщи и вече усещам осезаемо присъствието му.Като за начало днес почти цял ден той гледа малкия,щото на мен вчера ми дойде (след като януари ме пропусна) и днес съм със зверски болки.Пих един нурофен и се оправиха нещата.
Мислех си днес по въпроса с хапчетата - явно организма се изчиства от всичко по време на бременност и сега по време на кърмене, защото преди да забременея и 1 опаковка нурофен да изпия не ми помагаше и това е.Само аулин вършеше работа.Същото беше и с главоболието (Което получавах системно) Сега и най-простия парацетамол върши работа.Което е супер .

Кремена това с отказването от ядене ми е до болка познато.Преди 4 дена ревнах от отчаяние,че той просто отказва да яде.Притесних се да не е болен.Нооо вчера разбрах защо е отказвал храната - долу в ляво скоро ще пробие зъбче.Вижда се една бяла чертичка,която преди я нямаше.Все още му е намален апетита, но поне на обяд си изяжда (почти) пюрето.

Исках да с върна на темета за глутена ( за което моля да бъда извинена).
Нали ви споменах,че гастрото ми каза,че мога да дам всички зърнени, съдържащи глутен наведнъж? И аз избрах кашата на Милупа 7 зърна.От 3 дни му я давам и я понася доста добре (чукам на дърво).Явно наистина зърнените,съдържащи глутен могат и да не се вкарват 1 по 1.

Искам да помоля,ако някой във форума се занимава с фотошоп,нека ми пише на лични.Имам едно питане, което не знам към кой да го задам,свързано е с обработка на снимки.Ще съм много благодарна!

И накрая да дам и аз своето предложение за заглавие:

Малките юлчета бели зъбки редят,на мама очите от радост блестят

Jen  Hug Hug Hug  Успех в това толкова трудно начинание! Дано успееш да отбиеш малкия по най-безболезнения и за двама ви начин! А на теб искам да пожелая много бързо оздравяване и дано повече никога не се наложи да стъпиш в лекарски кабинет!

# 625
Ехо, привет
Позачезнах и аз  Embarassed но чета редовно  Peace

Исках да споделя, че направих въпросните бисквитки.
Ето и как се хапват  Mr. Green

Оообаче накрая като се размекна съвсем от плюнчене и смучене, започна да се разпада и малчо се задави. Баща му го вдигна веднага и го обърна обратно. Съответно ми беше забранено повече да му давам бисквитки  Sad

Иначе сме добре, мен тези дни ме пускат за по няколко часа "градска", та съм малко по-добре с нервите и емоциите  bowuu

И на Алекс му пробива втория зъб отдолу и се киселее, а пък за спането да не говорим - през деня го няма хич, а през нощта е с 2-3 събуждания.
Ако имахме друга стая ми се искаше да пробвам да го отделя, но в момента в "мойта тясна квартира" няма начин. И на мен понякога ми се струва, че като знае, че съм до него и то на една ръка разстояние и повече се глезоти...

Аз съм в чуденка за тоя глутен-кога и как  newsm78 И жълтък не съм дала още...Офф, нещо ми заприлича на цяла наука това захранване  Whistling Да не говорим, че мненията са все различни  Rolling Eyes Няма да се вживявам много  Crossing Arms

Лека вечер от мен  Hug

# 626
Привет Simple Smile

След малко отпрашвам кьм летището, за да посрещна моите мьже  Heart Eyes те още вчера трябваше да пристигнат, но им отмениха полета.
Бебо вече имал 2 зьбчета  tooth жалко че изпуснах момента, но се надавям да не се разделяме скоро Simple Smile
Кьрма - почти нямам...чудя се да го слагам ли вьобще на гьрда. тьй като той заспиваше само на гьрда, а сега отвикна и мисля че и на татито ще му е по- лесно. Още го обмислям.
Ние сме вьвели жьлтьк вече, глутен кога да му дам? Педи мисля спомена кьм 10месец...и какво да дам? хич ме няма...ще се радвам да споделите.   Hug поздрави от дьждовен Дьблин

# 627
Здравейте и от мен!

Това ми беше времето мацки, изчезвам че маминчо се събуди с кански рев, защото за 1 седмица, освен че се разболях му изникнаха 4 горни зъби  Shocked Shocked

При нас бройката е 3 за същото време. Вече има 6 зъба и започваме пържолките Mr. Green
Джен, пожелавам ти скорошно оздравяване Hug
Бебка днес яде жълтък /около 1/8/, продължаваме с месните пюрета и овесената каша.
Вечерята ме зове Simple Smile

# 628
Здравейте, момичета   bouquet

и аз нещо трудно се добирам до форума, цяла нощ Митачето беше с 38 градуса температура, събуждаше се с рев и много беше кисел, накрая му дадох панадол, та се успокой. Днес го водих до педи - гърдите са му чисти. Имам съмнения, че горните зъби са виновник за тази температура  Tired Да се надяваме да не се разболее по-сериозно  Praynig Днес и кръв и урина дадохме най-накрая. Много плака горкия, чак накрая хлипаше и лаборантката взе, че се притесни.

мислих днес да му давам каша, взех оризова на Хип, но отложих, заради тези температури. Ще видим утре как ще са нещата. Жълтък и аз не съм давала още, но ще изчакам да видя резултатите от кръвните изследвания.

addy_1 не се вижда клипчето, иска да станем приятели с Алекс Simple Smile  Ако можеш направи го да се вижда, че ми се иска да видя как се хапват бисквитки. От къде намери оризово брашно? Аз реших, че ще купя първо, за да свикне с тях, а и нали по-бързо се разтварят и вероятността за задавяне е по-малка. Трябва си им време на мъниците да свикнат с новите храни.

Лека от мен и до скоро  wavey

# 629
Ейй, еми не знам как да го направя да се вижда  newsm78 Нали пък все гледам да е защитено от нежелан достъп  Crossing Arms
Ека, ако имаш регистрация, изпрати ми покана.
А оризово брашно купих от магазин "Здраве", където се продават все разни здравословни, диетични и диабетични нещица.

П.П Промених някакви настройки, може сега да се вижда

А, ето ги и моите бисквитки

Последна редакция: пн, 06 фев 2012, 22:09 от addy_1

Общи условия

Активация на акаунт