Истанбул 7

• 89 057
  • 726
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Спокойно, проверяваме фактите. Най-вероятно е погрешно изписване на думата, "kent" все пак е град, та допускам,че Kent taki ще е "по хълмовете на града". Да видим дали ще се окажа права.

Най-вероятно ще си права. Миналата година във всички сайтове пишеше, че в Емиргян е основната част.

Пина, видях го в линка, пуснат от Кливия.

# 76
  • Казанлък of all places
Тези, които са пътували в Истанбул  по време на цъфтежа на лалетата ( пък и на други цветя)  - сещате ли се как от страни на магистралите и пътищата засяват лалетата под формата на арки ? "Таk"  e турската дума за свод, арка. Kent taki най- вероятно описва точно това засяване на лалета из целия град по насипите и/или под формата на свод. Един филолог и един турскоговорящ до този извод стигнахме. Simple Smile
П.с. В Истанбул наистина няма парк Кенттаки, ако някой иска , да пише на създателите на ФБ страницата.  Simple Smile

# 77
A така, разкри ли се?  Simple Smile

Аз да запитам някой ходил ли е, чувал ли е, знае ли нещо за   http://www.farukyalcinzoo.com/    или друга зоологическа градина в Истанбул. Виждам, че това освен зоо било и за птици и ботаническа градина. Местоположението видях, цената на билета също - 30 лири за възрастни, ако не греша, питам за отзиви, впечатления, сравнения с други подобни по света. Имам интерес към зоологически градини, моля препоръчайте ако има друга там или за тази кажете? Благодаря!  Simple Smile

# 78
Страхотна тема, благодаря за което! Много въпроси и още повече любезни и изчерпателни отговори! Уникална е! Нашето семейство е от привлечените от този неописуем град, тази година ще се видим отново.Имам едно питане.Искам да посетим църквата"Карие",четох за уникални мозайки  и стенописи в нея и за намиращи се някъде там останки от големия Византийски дворец.Ако някой е ходил би ли могъл да ме упъти ? Приятен ден на всички стамбуломанки!!!

# 79
  • Казанлък of all places
Тази църква ми е в списъка за следващото ходене! Чак ме е срам,че все си я оставям за после, а съм чела, гледала и слушала толкова много за нея, да не говорим,че имам дълг към приятел -иконописец...Това е една от най-старите запазени църкви в Истанбул!
Знам я къде се намира, как обаче да обясня, не знам. Работи от 09.00 до 16.30, не работи в сряда. Билета е 15 лири. Намерих и официалния сайт, ето го , дано ти помогне :
http://www.choramuseum.com/
Гледам,че информацията е по-актуална от тази, която аз имам и лятното работно време е до 7 вечерта, билета също е по-скъп ( с 3 лири Simple Smile) . Има и описание на транспорта :
"As a much less expensive transportation alternative, take a bus from Eminonu and get off the bus at Edirnekapi stop. Chora museum is 5 minutes walk from the bus stop. Any of the bus No.’s 31E, 37E, 38E or 36KE will do. The fare is 1.5 TL/person only." - автобус 31E, 37E, 38E or 36KE от Еминьоню, слизане на спирка Едирнекапъ. Посока на автобуса - Египетския пазар да ви остане вляво. Музеят е на 5 минути пеша от спирка Едиренкапъ.

# 80
.

Последна редакция: вт, 24 яну 2012, 22:20 от Craiova

# 81
Много благодаря за инфото,сайта е подробен и интересен,снимки,статии.Тази византийска църква/бивша джамия от османския период/, със запазени като по чудо мозайки и фрески от 14 век е както изглежда едно бижу,не е за пропускане, пък и е далече от тълпата

# 82
Ах за мойта зоологическа градина никой не взе отношение  no

# 83
  • Варна
Пина, съжалявам, но не съм чувала нищо за твоята зоологическа градина  Grinning

Относно музея Карие. Ходила съм през 2005 година и имаше страшно много хора. Тогава ходихме с екскурзовод, малка компания от пет човека. Дори водачът на групата дойде с нас, защото каза, че и той не бил ходил за 10 години нито веднъж там.

Погледнах го на картата. Според мен с автобус 31Е от Еминьоню  ще е лесно. Слиза се на спирка Едирнекапъ. Лесно ще се познае спирката, защото тя е под един голям пътен възел на няколко етажа. От спирката трябва да се тръгне вдясно по уличката. Това са едни доста тесни улички с къщи, които ми приличат малко на къщите в Несебър, с дървена обшивка. Посоката е към Златния рог. Стига се до едно площадче с кафене, магазини и сергии за сувенири.

Самата църква е доста интересна. Запазена е изключително добре, защото след превземането на Константинопол, почти веднага е обкована от вътрешната страна с дървена обшивка и дъските са били варосани. Така се е създала добра среда за съхраняване на мозайките. В предверието (съжалявам, че термина нещо ми се изгуби) е описано житието на Богородица.

# 84
Ах за мойта зоологическа градина никой не взе отношение  no

Явно никой не е ходил. Аз видях само, че е в Gebze и се сменят няколко транспорта. Изглежда много интересна. Ще чакаме......

http://www.virtualtourist.com/travel/Middle_East/Turkey/Istanbul … rus_zoo-BR-1.html - тук има малко информация 

# 85
  • Казанлък of all places
Пине,Пине, аз имам спомен за тази зоологическа градина, но май в турската тема я обсъждахме. Чакай аз да разпитам турскоговорящите агенти на истанбулоска територия какво ще кажат. Sunglasses

Между впрочем, за тези, които обичат да ходят по  музеи, Турското министерство на културата и туризма най-накрая е започнало разпространението на т.нар. Истанбул Мюзиъм Пас(Пропуск за музеите на Истанбул) . Цената е 72 лири и покрива период от 3 дни и посещение на всички държавни музеи. Това са : Ая София, Топкапъ (без харема) , Карие, Археологическия музей. Музеят на турското и ислямско изкуство , Музеят на мозайките. International travelers can purchase The Museum Pass Istanbul at four- and five-star hotels, mobile card stores and Tourism Information Offices. - демек, ще се продава в 4- и 5-звездните хотели, магазините на мобилните оператори и туристическите информационни центрове. Така като гледам, с първите три музея вече сме си я избили картата. А, и се влиза директно, без да чакаш ред!

# 86
Радвам се, че има нова тема за Истанбул и почитателките се увеличават. Видях изгодната оферта за ваучерите на "Бутик травъл". За съжаление разбрах, че за края на април няма места. Моля ви ако някой знае кога цъфтят лалетата, да пише. Ходихме през декември и нямаше никакви цветя. А искам много да ги видя. Praynig

# 87
  • Казанлък of all places
Само две страници назад, мнения от 51 до 53 пбсъждаме въпроса с подходящите дати. Simple Smile За мен и май е ОК.

# 88
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Явно проблема е бил в превода на статията - ако са били слети думите са решили, че е име на парк и толкоз  newsm78

Нямам идея за зоологическата градина - чак сега се усещам, че е възможно в града да има такова нещо  Embarassed

# 89
Радвам се, че има нова тема за Истанбул и почитателките се увеличават. Видях изгодната оферта за ваучерите на "Бутик травъл". За съжаление разбрах, че за края на април няма места. Моля ви ако някой знае кога цъфтят лалетата, да пише. Ходихме през декември и нямаше никакви цветя. А искам много да ги видя. Praynig

Вчера имаше още свободни места за 19 април при Бутик Травъл-за втория автобус  Peace

Мисля, че на тази дата ще хванем лалетата  Simple Smile

Ангелина, Долмабахче държавен музей ли е, дали влиза в тази карта, защото и аз съм навита да я купя-ще ми излезе по-евтино и удобно.

Общи условия

Активация на акаунт