Четвърти клас- Късмет!

• 48 362
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
Мамита имам нужда от помощ по бъл. език
 моя син неможе да ме разбере като му обеснявам за глаголите в мин.св.вр.
и тези от мин. несв.вр.  веднага ви давам пример за какво става въпрос
  ед.ч                        мн.ч
аз пях                     ние пяхме
ти пя                       вие пяхте
той пя                     те пяха

така това е мин.св.време на глагола ,а мин.несв. вр. изглежда така

аз пеех                 ние пеехме
    ти пееше              вие пеехте
     той пееше           те пееха

изобщо неразбрах защо не ме разбра това дете моля ви как да му помогна

# 271
  • София
Трудно му беше и на моя докато разбере.
Незнам правилно ли е от методична гледна точка, но аз му казах да си прави проверка с изречение от типа:
 "Докато пеех/пишех/тичах, нещо се случи". Това беше съпътствано с обяснения, че едното действие (несвършеното) е продължително действие в миналото, което може да бъде прекъснато от друго (свършено). Дай му примери с изречения в които фигурират и двете времена. Напр.
Четях/играех, когато майка ми влезе в стаята.

# 272
  • София
Според мен разликата се открива най-лесно като се спрегне глаголът. При минало несвършено време 2л.ед.ч  глаголите завършват на -еше, -аше /пееше, рисуваше/. Май само глаголът да бъда/съм се спряга еднакво и в двете времена.

# 273
Ох, тези минали времена! Изобщо не мога да разбера защо е нужно да се учат в четвърти клас. То, те нека се учат в четвърти клас, ама преди това трябва да са учили "глагол и видове глаголи", та после да могат да отсеят кое е свършено време и кое е несвършено.
Още миналата година, когато дъщеря ми беше в четвърти клас, питах учителката й. А тя ми отговори, че просто трябва да се ориентират от смисъла на изречението и да развият някакъв усет.
Сега и моят син е на тази вълна - понякога много точно определя, при други случаи се затруднява.
Проблемът идва от там, че има глаголи от свършен и от несвършен вид, а също и три спрежения, а в доста случаи окончанията за време /мин. св. или мин. несв./ съвпадат. Голяма е драмата. Но тя произлиза и то това, че децата на тази възраст изобщо не могат да си представят времевата линия и нейните успоредни или пресечни линии. Просто този материал е редно да се учи в шести клас, а не в четвърти.
Най-ужасното е, че в пети клас учат /в един урок!/ спреженията на глаголите, а трите основни времена /сегашно, бъдеще и минало свършено/ се споменават, без да се навлиза в подробности /нито окончанията се учат, нито нищо/.
Направо се гаврят с децата ни.
Материалът по БЕ е структуриран абсолютно алогично. Все едно по математика първо да учат  дроби, а чак след това цели числа. Пълен абсурд.

Най-лесно може да се обясни разликата между мин. свършено и мин. несвършено, ако съответната форма на глагола се включи в друго изречение, в което има и свършено действие /изразено с глагол в мин. св. вр., но и да означава еднократност - примерно "телефонът звънна докато..."/. За мин. св. вр. - да се слага глаголът във формула, например: Миналото лято четох книгата, но тази година няма да я чета. Миналото лято ходих на море, но тази година няма да ходя. Миналото лято пях песента, но тази година няма да я пея и т.н.

# 274
       Благодаря ви момичета!
в сайта на Общност"начално образувание" намерих чудесни и много добре разбираеми от децата материали за мин.св.вр. и мин.несв.вр.,което ме подсеща да благодаря на всички учители,които са толкова всеотдайни към децата БЛАГОДАРЯ    bouquet

# 275
  • ГОре на черешата...
Честит празник, жени и майки!
Бъдете нежни като пролетен цвят, устремени като порива на вятъра, силни като слънцето и обичани като живота!

# 276
  • София

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Да сте много щастливи, обичани и желани! 

# 277
  • София
                        Честит празник ,мили дами!

# 278
              ЧЕСТИТ ПРАЗНИК„ МИЛИ ДАМИ!

Бъдете живи и здрави,
                 много диви и щастливи,
                 само хубави неща да ви се случват през деня

# 279
  • Варна
Честит 8-и март!

# 280
Честит празник мили майки, жени и съпруги. Бъдете здрави, всеотдайни, обичащи и обичани.

Отдавна не съм се вясвала  Blush . Вече ще се включвам по-често Grinning

# 281
  • Варна
                ...само хубави неща да ви се случват през деня
И през нощта също...  Mr. Green

Тези дни само похвали, верни тестове и шестици носи Дидка. Grinning  И  максимум точки от "Аз общувам с Европа". Чака грамота.
Трябваше да направят в училище кът с етно- предмети. Диди занесе три кукли с народни носии и казала на госпожата: "Това сме ние- семейството ми".  hahaha hahaha hahaha

Последна редакция: пт, 09 мар 2012, 00:00 от kikaha1

# 282
Един глупав въпрос, ако позволите, но  вашите учителки започват ли да "истеризират" покрай финалните тестове, нашата вече почна да ни праща пробни по всички предмети, не е ли малко рано, и не е ли по-добре да усвоят материала, вместо да заучават готови въпроси-отговори?

# 283
  • нейде там, където ....
Нашата - не. На родителските срещи от началото на годината повтаря и ние да не се притесняваме. Децата си учат, правят си самостоятелни работи периодично, по план. Нямало да има от какво да се притесняват, ако си учат уроците през годината. Пък ще видим какви ще са резултатите. Кофти тръпка е, че мислех да ходим на екскурзия за състезанието в Шумен, в началото на май, а точно тогава са "матурите". Това даже си му беше стимул - да изкара успех, че мама да го заведе на състезание в нейното училище  Laughing

# 284
Една приятелка каза, че в техния клас учителката иска да привършат с материала до края на март??? за да се упражняват през април и сега препускат! Нещо не ми е ясно, това оценка на госпожите ли е или стремеж децата да усвоят материала?

Общи условия

Активация на акаунт