Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Кога ще започна да получавам за втората година от майчинството минималната работна заплата (МРЗ), при положение, че синът ми е роден на 16.01.2011 г.?
Как НОИ ще разбере, че съм дала детето си на ясла и не работя, за да получа 50% от обезщетението за майчинство?
Мога ли да използвам част от натрупания си платен отпуск от предишни години и след това да започна работа?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Кога ще започна да получавам за втората година от майчинството минималната работна заплата (МРЗ), при положение, че синът ми е роден на 16.01.2011 г.?
-
Как НОИ ще разбере, че съм дала детето си на ясла и не работя, за да получа 50% от обезщетението за майчинство?
-
Мога ли да използвам част от натрупания си платен отпуск от предишни години и след това да започна работа?
Да, имате право на отпуска и трябва да го използвате със съгласието на работодателя. Издава се заповед за разрешаване на отпуска. Отпуската не се губи и може да бъде отказана само при основателни причини, свързани с производството. Трябва да сте работили поне 10 дни, преди да можете да вземете отпуск и ако работодателят не ви позволи, можете да сигнализирате Инспекцията по труда.
-
Докога се изплаща майчинството за втората година - до началото на болничния преди раждането или до рожденната дата на детето?
-
Къде мога да намеря необходимите документи за втората година от майчинството?