Холандска тема - 39

• 37 672
  • 727
  •   1
Отговори
# 135
Шанел, аз имам някъде из компа файл на холандски, заедно с една мартеница за оцветяване. Ще го потърся и ще ти го пратя. Пусни ми мейл на лични.
Мила, да всичко пропускам. За Спирита ако не съм на палатки ще дойда.  А бе яд ме е и то как.  #Cussing out
Сладка хапка, сода няма да намериш в АХ. И аз го бях претършувала първтата година.  Crazy  Тук не използват. Цедено кисело също. Има едно 10 % гръцко, което не е зле или кварк. А бе ще ти се наложи все пак да посетиш турски магазин.
Вчера такова пързаляне му ударихме. Купихме на Софи нормални кънки за лед и учудващо се справи доста добре. Мен пък мъжа ми ме изненада с подранил подарък за Св. Валентин - кънки за хокей , че много исках (много е романтичен милия    hahaha Mr. Green ) . 

# 136
Да, да, сода няма и аз съм търсила, сега си имам от Бг две пакетчета.
Цедено също няма, но Тотала гръцкия се доближава - 10%.

Шанел, и аз се чудя дали да не подготвя нещо за мартениците за училище.
Още умувам и не знам дали ще имам сили, че съм изцедена много.

Мопси, брей, ти много спортна се оказа, аз на леда не се качвам, хихи.

# 137
  • там

Преди две седмици намерих сода в един AH,но не във всеки има.Този е голям и наоколо живеят доста чужденци,предполагам от това зависи.Стоеше при брашното и си пише сода.За киселото мляко, ALDI имат Magere kwark,което е доста гъсто,но не е много маслено и Hoogvliet имат подобен (и е по-вкусен),но забравих името.

# 138
Добро утро,при нас вали сняг,вече съвсем намаля,но побеля  Party
И аз съм купувала сода от АХ,както казва zoe ,от район с много чужденци,бикарбонат еди-какво-си пишеше на етикета и беше при подправките  Peace
В АХ нямаше ли бг,тр и фр кисело мляко  newsm78 ,те стават....май,зависи за какво ти трябват
Аз съм обяснявала и носила в училището мартеници/имам едни картички с холандски текст,много семпло обяснено/ дали защото бяха още малки децата,но нямаше особен интерес.Та съм приключила с Баба Марта.Анди и аз слагаме и като ни питат обяснявам.Миналата година дадох и на едни нейни приятелки/гривни/,пазят си ги и от време на време съм виждала,че си ги слагат  Laughing
Солей,хубави новини,сега се отдай на опознаване на града  Hug
Вчера получихме диплома В и официално приключих с плуването  Party Party Party
Ако иска и С,като порасне още малко и да си ходи сама,повечето деца спират до тук,включително и приятелките й,така, че няма драми и съм доволна.
Да кажа,че за учителския рожден ден купих от специален магазин,кутии за чай/доста интересни/+пакет някакъв екзотичен ,специален, дъра-бъра чай.Дано не ги отровя  Joy
Ако на някой му е полезно като идея. Rolling Eyes
Звезди, Hug,добре ли сте?

# 139
Здравейте на всички!  Flowers Four Leaf Clover

И тук осъмнахме със сняг. Това е първият сняг, който виждам за тази зима тук.

Мопси, мога ли да те помоля, да изпратиш файлът за мартеничката и на мен? Идеята на Шанел считам за чудесна, но и аз не бих се справила с превода, ако се наложи да обяснявам отново, (а то ще се наложи, знам).

Сода... Много се учудих, че все пак някой е намерил из рафтовете на супермаркетите тук сода бикарбонат. И аз търсих преди време, но намерих содата единствено в едно колетче, пратено ми от приятелка от България. И от тогава до сега- все от там си доставям.  Grinning

Мила, За балета- не зная. Предполагам, че не е мисия невъзможна, защото принципно всички спортисти имат травми, лекуват ги, изпълняват рехабилитационни програми и пак се връщат към активен спорт. Балетът предполагам, че няма онази тежка тренировъчна натовареност, каквато има в спорта. Но това си мисля аз, без да съм запозната с тренировъчните схеми или програми в балетната школа. Ако детето ти обича балет и не иска да се сбогува, защо да страда? Просто повече внимание, по- малко натоварване и след година време всичко ще може да бъде по старому. Относно плуването: изразих повече оптимизъм, защото съм запозната с рехабилитацията след счупване, която много наподобява плуване. Ако е в минерален басеин, децата правят различни упражнения, докато са във водата, нещо като водна гимнастика, което е и забавно, защото имитира плуване, докато постепенно се преминава към простичко плуване. Разбира се, че ще питаш, със сигурност лекарят ще обясни с подробности всичко. Нямам представа какво се предлага тук в Холандия като рехабилитация, но мога да попитам.

# 140
Звезди пак има неприятни новини около мама си и й е криво до припадък.
Че и гърлото я хвана, децата кашлят, кихат. ooooh!

А някой да знае дали се продава някъде липов цвят? Rolling Eyes

Сода само от Бг съм купува. Веднъж си купих от турския, ама бурканчето не бе дори запечатано и някак си... не успях да се навия да го сложа в храната. Rolling Eyes

# 141

Сода... Много се учудих, че все пак някой е намерил из рафтовете на супермаркетите тук сода бикарбонат.

Супермаркетите имат много гъвкава търговска политика,в райони с много чужденци в големите градове,има рафтове по националности  Wink,така да се каже.
На мен са ми много далече,но в един АХ ходя специално,има страхотни азиатски/Япония,Китай/ продукти,които само там намирам. Peace
Иначе в турските магазини има сода.

Не може ли да обясните на английски?

В нета има инфо за Баба Марта,на холандски. Peace
Bulgaarse Martenitsa (Baba Marta)

А ето това и аз не го знаех  Joy
http://www.verenigingnederlandbulgarije.nl/archief/historie/babamarta.pdf

Звезди,много гуш,кураж  Hug

# 142
Звезди,  Hug PraynigДано получиш по-хубави новини.

# 143
  • Nederland
Сладка хапка, ако имаш наблизо супермаркет JUMBO - там има един кварк Fromage Blanc Battu, който не е много маслен и е доста гъст. С него съм правила салата Снежанка и стана добре.

Звезди, дано скоро да получиш добри новини от майка ти. Стискам палци и кураж! Hug
Липов цвят не съм виждала тук.

# 144
Звезди,  Hug Praynig дано да има скоро добри новини. Кураж. Hug
Липа взимам от близкия биомагазин. Там имат много видове билкови немски чайове. Виждала съм и в турския магазин, в една много невзрачна опаковка, достойна конкуренция на българските.  Laughing Може да видиш и в de tuinen.

На мен майка ми беше пращала сода и бяха претършували цели пакет, а содата беше отворена. Сигурно са я помилсили за наркотик.
Сладка хапка, има и в руските магазини у в Toko магазините. Ако имаш такива наблизо.
Ще взема да видя и в нашия АХ, аз откакто тогава не намерих, не съм търсила. В АХ, наистина си ъпдейтват бързо асортимента в зависимост от търсенето. Дюкан като стана модерен, веднага заредиха трици.  Mr. Green
Аз пък я пия с изцеден лимон + вода като имам киселини. Или само с вода. За друго не я ползвам. Даже не знам за какво точно се ползва.

zuiveringszout, natriumbicarbonaat

Кате, честито на Анди. Отърва се ти вече. Моето кибичене или по-скоро това на мъжО тепърва започва.  Mr. Green Тъкмо преди малко ги изпратих.
При нас няма сняг. Прехвръкват едни едва забележими плешиви снежинки.

Горчива луна, прати ми мейла си на лични. Моят текст е съвсем кратък + рисунка за оцветяване. На нея бях закачила мартениците за дечицата. Нещата ги бях правила за ПСЗ и тогава пожънаха голям успех.

Toni, a маврудчето на Jumbo oпита ли.  Wink

# 145
Благодаря, момичета! Hug

Мопси, Linde bloem ли е надписът? Или има картинка? Thinking

# 146
Звезди, не bloesem,
Eй този взимам по принцип.
Може и в други магазини да има всъщност.
И нали сме на тема сода,  гаргара със сода помага при болки в гърлото, както и да си поръсиш гърлото с малко сода.

# 147
Звезди, дано скоро новините от майка ти да са хубави   Praynig
Аз съм в район с много експат-и и ми прави впечатление, че тукашния АХ наистина има по-"Международно" Ориентиран асортимент, ако мога така да се изразЯ. Но търсенията ми бха из АХ в друг район, може би там ми беше грешката. Така или иначе, тази седмица ще съм си в БГ  за уикенда и ще си взема сода. Не предполагах, че е рядкост, инак щях да си донеса 1 пкет, барабар с чубрицата и мерудията. Трябва ми да си правя добруджанки, че аз много ги обичам, а храната на работа не е добра и си нося обяд от къщи.

Цеденото мляко мислех да го правя на "СНЕЖАНКА", ама най-близкото Джъмбо ми е мн далеко, за да ходя за едно мляко, така че ще пробвам с АХ вариант с 10те процента масленост. Ох, не мога да карам колело, а колата ми не е тук, та пазаруването се оказа едно от многото прикл'чения. Но като за "ХОЛАНДКА" с едва няколкоседмичен опит, се оправям криво-ляво прилично. Найме е яд, че не знам холандски и това, дето местните всичките говорели английски, хич не ме топли. Чакам с нетърпение на работата да почнат езиковите курсове и се мятам на букварите.

Мерси на всички за съветите.

# 148
Звездиfingerscrossed за твоята мама.

# 149
Благодаря, Мопси! Hug  Ще потърся наблизо дали има, ако не пращам мъжа ми в центъра. Whistling
На вас, момичета, също! Hug

sladka hapka, не говорят ли около теб английски?

Общи условия

Активация на акаунт