Холандска тема - 39

• 37 665
  • 727
  •   1
Отговори
# 150
Звезди, аз не работя с холандци и край мен не се говори друго, освен английски и чат-пат френски или испански. Но етикетите в магазина, надписите в градския транспорт, договорът ми с банката, сайтът за активиране на сим-картата, автоматите за зареждане на чип карти - всичко е на холандски. И това ме изнервя, че не мога да съм напълно сигурна какво правя, а налучквам. Не че не може, може, ама на мен не ми харесва.  Справям се, но досега не съм живяла в страна, където не говоря езика, и виждам недостатъците на това нещо.

Друга тема е обслужването. Все си мислех, че от БГ по-зле няма, ама тук са съвсем бам башка. Пазарувам днес. Иде ред да плащам. Стана ми ясно, че не щат да плащам с кредитна карта от чужда банка (Холандската ми не е оше готова), затова плащам с дебитната. Варвам пина, минава всичко, излиза беежка (моята е с чип, демек модерна работа) ...и чак в тоя момент каката почва да мърмори, че не й харесва картата. Опитвам се да разбера кое не й харесва на карта, от която току-що е платено в техния магазин ... отговор няма. Вместо това извика мениджъра и ме накараха (Без думата моля), Да си извадя пап карттата и се почна едно обсъждане, едно цъкане, всичкото това на холандски - хем стана ясно, че говоря само английски. Върнаха ми картата без обяснения и без извинения, след като ясно помолих за обяснеие какъв е проблемът и защо това се прави след плашането, а не преди това. И не става дума за масов магазин, тип Блоккер, а за Масимо Дути.

В  T-MOBILE направо ми показаха вратата, като стана ясно, че нямам паспорт. Ама БГ лична карта била годен документ за самоличност на ЕС граждани ....така си мислим ние, дето не сме местни. Момчето ми вика - мадам, без паспорт няма телефон, вие си решавайте. Не стига това, ами и трябва копие на паспорта ми да се прати в Амстердам,за да ме проверят дали ставам за високото отличие "Клиент на мобилен оператор".

Но гледам хич да не си го слагам на сърце, какото - такова.  Успокоявам се, че ако някой от Холандия иде да живее в БГ, със сигурност ще види още по-голям зор от мене сега Simple Smile

# 151
Звезди  Hug от сега нататък хубави новини Peace
Кате,честита диплома на Анди ...отърва се както казва Мопси.Ние още дъъъългооо ще висим по басейните  ooooh!
Уф и на мен ако ми трябва за снежанка,най добре си е турското.Но и от Лидл сме купували едно хубаво гръцко  PeaceЧак ми се прияде сега  Joy ама имам един кварк..и ще си нарежа ябълка вътре...или с ананас ...мммм по деитично от купата с фла,хахелслаг и сметана  hahaha Joy hahaha(любимият ни десерт в къщи) hahaha
Лекаа

# 152
sladka hapka, мда.. дотук с холандската учтивост.
Жалко, че се натъкваш отсега на подобни изпълнения. Hug

мегън,  Hug

# 153
Писах, писах, пък се затри.
Сладка хапка, kwark има във всеки хранителен магазин. Само гледай да е натурален.
С Бг лична карта и без сметка и карта от холандска банка няма как да сключиш абонамент.  PeaceС картата проверяват на место дали ти е валидна сметката. Но нямаш ли документ за пребиваване няма да стане.
Моя първи абонамент също беше на името на мъжа ми.
Мегън, страшна комбинация.  Crazy Със шоколадов хахълслах ли го правиш. Току виж ми се прияде среднощ.  Mr. Green

# 154
Мопси, имам сметка, само кредитната ми карта не е готова, щото става за 2 седмици и половина. Документите ми от Foreign Ministry също още не са готови, инак имам цял куп други тапии, че съм тук на законнно основание, не съм някоя Маман от Сливенско. Ама наглава не се излиза, та съм си взела една предплатена карта за на първо време. Не ме питайте как я активирах, мама му и език Simple Smile Тоя гугъл транслейт за мен са го правили, ви казвам Simple Smile Иначе шеше да е хубаво с един холандски мъж да си обикалям, за авторитет, ама няма. Даже и българският оше не  дошъл, та сама се боря със системата.

Звезди, не се притеснявай, при мен се редуват смешно с не-смешно и се балансират нещата. Оня ден един шофьор на автобус ми се кара за нещо, така и не разбрах защо, а днес един друг ми намигна, като му казах "Довиждане" на излизане.  Аз съм на вид сериозна жена, 40тина годишна, обикновено не ми намигат, ама тук всеки ден някой ми намига. Първо в банката ми се случи, докато подписвах договора, а тия по улиците не ги броя. Сигурно има нещо славянски неудържимо в мен, та така им действам  Grinning

Аз съм най-прясна на работата, та в моя чест всеки разказва истории какво му се е случило в началото, та ми е ясно, че към мен няма нищо лично. Ще се свикне, няма начин.

# 155
sladka hapka ,повечето неща имат англ.меню-чип апаратите,сайтовете,а договорът с банката е трябвало да бъде на английски.....ама каква полза да ти го казвам,след като вече си се сблъскала с кофти отношение. Tired
В супермаркет и повечето вериги,не може да се плати с кредитна карта. Peace
Моите френски роднини изпитаха същия шок преди време.Такава е финансовата им политика.
За мобилните оператори,да,изискват паспорт,проверки правят....огромни са им загубите от фалшификации.

Аз лично много се радвам когато попадам на служители от различни компании/администрации,които са си дали сметка,че работят с клиенти от цял свят и не всички са длъжни да знаят холандски и приемат английския като нещо нормално и естествено за общуване.
Лично аз,две години изобщо не си давах зор да уча холандски-от тук,от там каквото ми влезне в ушите  Sunglasses,и си давам  сметка каква късметлийка съм била,преминах през този период без стрес и лоши спомени.
Като прочетох,как нямаш търпение да почнеш да учиш холандски,си казах ;"Бреееей,какъв ентусиазъм"  Grinning.....сега обаче разбирам какъв ти е проблема  Peace
Я по-весело,пука ти....и ти недей да любезничиш много-много  Hug

# 156
ХАхаха, това с договора с банката беше най-големия шок, признавам. ABN AMRO работят от години с институцията, в която съм, а освен това обслужват май повечето ЕС агенции в Хага. Та имт си там едни папчици, на които отгоре пише International Client. А вътре - договор на холандски. Викам аз на моя пич, господине, аз съм иурист (Сори, ама не знам къде ми е иу-то на клавиатурата), Как да подпиша това нещо, а той ми вика - госпожо, аз всичко ще ви преведа. Та така, подписах накрая, верно човекът дума по дума ми го преведе. Ако имаше английски вариант, нямаше да си даде тоя зор. Ама от работата ясно показаха, че това е Банката,а и аз нямах сили в големия студ да обикалям, за да си търся друга банка с по-добро отношение към чужденци. В истината, с изклиучение на езика на документите, банката са перфекти като отношение досега, а аз бая ги занимавах със себе си.

Кате, в АХ на Мариахове (или както там се чете), автоматът за зареждане на чип карти е само на Хол. Щом казваш, ще пробвам да зареждам другаде. Или ще го правя от банковата сметка през онлайн банкирането. Ох, то голяма забава се оказаха битовизмите. Тъкмо покрай тя не ми остава кога да тъгувам за децата.

# 157
Сладка,устройството има два бутона от дясната страна,от единия се сменя езика. Peace
Утре ще погледна и ще го опища по-подробно.
Ю е под Backspase.

# 158
супер! Значи има вариант, много ще се радвам!

лека от мене!

# 159
  • Nederland
Мопси, не съм много по червеното вино, но някой път ще го пробваме този мавруд. Grinning И аз благодаря за инфото за липовия чай. Ще потърся.

Кате, честита диплома и успех на Анди с плуването! Hug

Сладка хапка, съчувствам ти за неуредиците, дано се подредят нещата в най-скоро време. Peace

# 160
Sladka hapka, на теб не ти се е налагало да се занимаваш с IND. Тогава щеше да се смееш на тези си преживявания.
За абонамент ти трябва дебитната банкова карта, не кредитна. С нея проверяват дали е вярна дадената от теб сметка, от която ще ти теглят парите за сметките ежемесечно и кредитния ти статус. Иначе всеки може да посочи сметка на някой друг.
На предплатените карти има меню на английски за активиране.
По тоя повод девойки да споделя, взех си една симкарта на Vectonemobile.  Уж е  1 цент към стационарни в целия ЕС. Картата е хратис  Mr. Green . Заредих я онлайн, но не съм говорила още.
Каte, че може ли в някоя страна да се плаща с кредитна карта в супермаркет? Питам от интерес просто.
Ние пък миналата година в Германия спираме по спрешност в едно Алди (ако не бъркам)  за памперси, че бях забравила и познайте, можеше да се пинва само с немски карти.  Shocked Пратиха ни до някакъв банкомат да изтеглим пари и да платим кеш.  Crazy
Ох, това голяма история с тия овичипкарти. Оправих се де. Само на Софи автоматичното инкасо, трябва да отида да го активирам на гише, защото не е титуляр по сметката.  Crazy И цялата история за 1-2 пътувания с градски транспорт годишно.  Crazy
По тоя повод да кажа, че и ОВ апарата има меню на английски.  Laughing

# 161
Мопси с пююр хахълслаг. Laughing
Сладка хапка трудно е да дойдеш сама  и за всичко сама да действаш.Но като те чета си от оправните.Ще се справиш  Peace

# 162
Каte, че може ли в някоя страна да се плаща с кредитна карта в супермаркет? Питам от интерес просто.

От моя опит Франция,Гърция,Испания.....за супермаркет става въпрос,миналото и по-миналото лято.
Може вече и да не става,не съм опитвала скоро  Peace

sladka hapka ,ако устройството е с 3 бутона отляво и отдясно-средния бутон от дясно сменя езика. Peace,ако са 2 ,втория от дясно.

Тази нощ се е стопил всичкия сняг,меко и приятно време  Party
Лека и успешна седмица на всички.  bouquet

# 163
Кате, къде се е стопил и колата се занесе. Crossing Arms

Има тънък слой сняг и отдолу лед, а като се прибирахме и предното стъкло мокро -  сега остана само дъжд да ни вали. Wear Umbrella

sladka hapka,  напомни ми случка от първите ми контакти с автобусните шофьори. Качвам се аз, както винаги ухилена от ухо до ухо, и той ми казва нещо, ама явно дърт тютюнджия, не стига, че нищо не му се разбира, че и яко прегракнал. И аз казвам едно дежурно "я, я" и той " моляяяяя, я, я?" Mr. Green
 Така и не разбрах какво толкова стана. Whistling

# 164
Ей, Мопси, къде ги спомена тея имиграционни, хехе?
Ей сега попълних документите за Мила, та скоро ще се разправяме с тях.

Хапка, свиквай свиквай, тук услугите на са на голямо ниво,
още много неща ще ти правят впечатление.

Мен пък преди няколко дни, една майка от училището,
ме пита мъжа ми дали става вечер като Нико плаче.
Ама с такъв съжалителен тон, очаквайки отговора,
но понеже я разочаровах като й казах, че да и той става, че и повече от мене,
та не можа да реагира дори... Mr. Green

Кате, утре ще резвервирам хай-тито, хехе.
Времето и ще поомекне, супер.Мила няма търпение вече...

Общи условия

Активация на акаунт