Холандска тема - 39

• 37 941
  • 727
  •   1
Отговори
# 600
Момичета, отново един въпрос, който ме вълнува  Blush
Мъжът ми нали работеше за бг фирма, а беше командирован тук. Та това беше до януари включително. Сега какво става в бг? В смисъл трябва ли да си плаща здравни осигуровки и там или губи здравноосигурителни права и това е? И ако ги губи при следващото ни ходене там какво става ако ние или по специално ме интересува децата се разболеят? На всякъде вече ще плащаме като на частен преглед ли? С моите замотани въпроси дано сте ми разбрали питанката  Embarassed

# 601
Шанел по закон не може да се осигурявате в двете държави. Щом сте здравно осигурени в НЛ трябва в БГ да подадете в НАП (офис по постоянен адрес) заявление по чл. 40 за постоянно пребиваване в чужбина, за да не ви се начисляват здравноосигурителни вноски.
Когато и ако решите да се върнете в БГ и да възстановите здравните си права от НЛ застрахователя ще си вземете формуляр Е104, че за еди кой си период сте били тук осигурени.
Не знам как точно трябва да стоят нещата по закон (най-вече за децата, нали до 18г навсякъде им е безплатно лечението) в случай, че ви се наложи преглед в БГ. На нас няколко пъти ни се е налагало да ги водим и сме плащали. Миналата година и аз се озовах спешно след ухапване от паяк и остра алергична реакция и платих. Касова бележка не са ми издавали, за да мога да ги декларирам тук, но по принцип знам, че това е начинът. Отиваш на лекар, плащаш и с касовата бележка и документа декларираш при застрахователя. Сигурно трябва и да е преведен  newsm78 как иначе ще разберат какво са ти правили? Не знам...

Вече 2 седмици съм болна  Tired, но не съм ходила на лекар, де. Нямам сила за нищо оттук до там да мръдна. Пууу, какво съм си натресла, добре поне най-малкия не прихвана.

# 602
Leprechaun`s mommy, а тази декларация може ли да я подаде някой друг? В случая майка ще има тази възможност само. И дали  е възможно със задна дата? В смисъл от началото на февруари. Въпреки, че тук си плаща здравни от август, но пък и там му плащаха до края на януари, фирмата, където работеше. Оф, то пак нашите работи са объркани  ooooh!
Ехее, две седмици, какво си си намерила, верно? Опита ли мед, лимони, разни такива неща поне?
Да се оправяш вече  Hug

Такааа, сега една голяяяяяма молба имам.
Преди малко взех Мерт от училище заедно с ... мечката Флип. Щяла  да ни гостува през уикенда. Обаче има и раничка, в която има дневник кого посещава. Гледам всеки писал по нещо и лепнал снимки или нещо си. Аз мисля да сложа и аз една снимка на Мерт и Флип, да завъртя една квилинг мечка на страничката обаче няма да е зле да напиша и нещо. Тъй като не знам какво са писали, предполагам как са си изкарали или нещо такова. Та молбата ми е от сега търся някой, който ще има желание и възможност да ми преведе няколко изречения в неделя вечерта. Да речем в 20 часа ще напиша нещо за 5 мин някой да ми го преведе на холандски. Обаче от сега си търся някой сигурен, който ще може да се ангажира с тази ми задачка. Та очаквам някой да се самопредложи, моля

Последна редакция: пт, 20 апр 2012, 13:37 от shanel1982

# 603
Шанел, пиши тук, пък който е на линия...
Аз мога да ти помогна. И при нас е идвал Мик  Laughing,
последния път сложих предимно снимки и по едно изречение под всяка снимка.
Миналата година ни се падна по време на ваканцията и доста дълъг разказ направих, хехе.

Маги, какво ти е? Грип ли?
И аз откак се развали времето ми се върнаха болките в ушите, под ушите,
врата...направо кошмар. Мисля, че хронино е станало и това студено, влажно и без слънце време никак не ми помага.  Tired

Мила са на стадиона до нас имат спортен следобяд, току що за 2 мин. се изсипа адски дъжд,
сега пече... Rolling Eyes

# 604

Milla Elaine, значи можеш да твориш вместо мен  Mr. Green
Ок, хвърлете едно око момичета неделя надвечер  Hug
Писна ми да прибирам прането на вън, на вътре. Втори ден сме с град пък ние  Crossing Arms

# 605
Шанел, тук къде сте застраховани ? Аз съм в Мензис  Mr. Green и от тях онлайн си поръчах карта, която да ползвам при нужда ако съм в друга страна на ЕС. Като българската европейска здравна карта. Не ми се налагало обаче. Ние имаме рейсверзекеринг и чрез него съм декларирала зъболечение (само спешната част). Касовата бележка ми я върнаха  Crazy , достатъчно им беше написаната сума в медицинския доклад. Попълних декларация за щета с описание на събитието, приложих докИментите с след 2 седмици ми превдоха парите. Аз ходих на място, понежа са ми под носа, но може и да си даунлоуднеш формуляра и да пратиш по пощата. Искат оригиналните, но си направи копие за теб.
По принцип спешните посещения при лекар се покриват от базиса. Действа се по горния начин. Съмнявам се някой лекар да му се занимава да си изсква парите от застраховател в чужбина, с изключение на тези по морските и зимните курорти. Те са друга бира.  Laughing
За децата лечението в БГ е безплатно, ако не бъркам.  newsm78 Аз съм била със Софи в Бърза помощ, заради ухапване от оса на клепача и не искаха да плащам. Записаха и ЕГН-то и си ме изпратиха по живо, по здраво.
ДА не ви се налага все пак.

И при нас е бил Тото на гости, сега чакаме друга твар.  Crazy Ще поглеждам и аз  неделя. Може и да му купиш нещо. Да не забравиш да му измиеш зъбите.  Mr. Green

Маги да оздравяваш. Мен пък ме е тръшнала някаква пролетна умора, едвам гледам. Но поне гърлото ми мина.

Аз съм се записала да помагам за спортния полуден другата седмица, да видим дали ще оцелея.
Другата седмица е и юфендах и мъдря подарък. Иска ми се да сътворим нещо оригинално. Имам разни идейки.

# 606
Момичета,стана ми много интересно с тези приятели за уикенда-това истински животинки ли са. Да знам какво ме очаква и мен занапред  Simple Smile.
 Шанел,ние тук сме осигурени към Ванбреда и отделно имаме някаква задължителна холандка здравна застраховка/ не се смейте много,но забравих как се казваше това/.Но отделно ,само аз продължавам да плащам здравни и в БГ,но заради друго е при мен.

Мисля,че майка ти може да отиде да попита на място дали може да подаде документа от ваше име и дали ще и е нужно пълномощно.

# 607
*SoleiL* , сакън, остава и истинско да е.  Laughing

Ето - http://www.facebook.com/media/set/?set=a.3450693225581.2167280.1 … 262247&type=3
Едно албумче, временно е публично за гледане, да съберете идеи. Wink

А твоята дъщеричка тръгна ли на училище?

# 608
*SoleiL* , сакън, остава и истинско да е.  Laughing

Ето - http://www.facebook.com/media/set/?set=a.3450693225581.2167280.1 … 262247&type=3
Едно албумче, временно е публично за гледане, да съберете идеи. Wink

А твоята дъщеричка тръгна ли на училище?

Другата седмица тръгваме.Нямам търпение вече,че тя се побърква в къщи и ние покрай нея Grinning.Ще я видим,има голям ентусиазъм засега..
Ох,сега го видях това нещо Grinning..много сладко,описваш как си прекарал времето си с кукла Grinning

# 609
Мопси, ние сме към CZ.
Я кажи това за купуването, дай идейка  Praynig
Ааа, за зъбите, добре, че ми напомни, че щяхме да пропуснем Флип  ooooh!
А този юфендах национален ли е? В смисъл рд на даскалицата ли или си имат празник всички учители? И кога е точно, че изпуснахме да й вземем подарък за рд като прави парти, поне този път да сме в час  Embarassed
Ииии *SoleiL*, представяш ли си и мечка в къщи  Laughing То аз с този тумбак търкалям ли се вървя ли не се знае, та две мечки за една къща множко ще ни дойдат   Joy
Аааа, аз изпуснах фейса, то и рег нямам де. Нищо не видях  Sad

# 610
Ииии *SoleiL*, представяш ли си и мечка в къщи  Laughing То аз с този тумбак търкалям ли се вървя ли не се знае, та две мечки за една къща множко ще ни дойдат   Joy
Аааа, аз изпуснах фейса, то и рег нямам де. Нищо не видях  Sad

Ха-ха,ами аз и затова се втрещих,но пък знам ли? Grinning

# 611
Ау, много опасен тоя Мик. На Боб Марли го докарва.   Нашите домашни любимци са все едни бели, да ги бутнеш в пералнята за добре дошли направо. Супер снимки. Мила е много фотогенична.
Шанел, ето линк за таква карта от CZ  https://www.ehic.nl/aanvraag.aspx?verzekeraar=CZ
На юфендах си празнуват рожденния ден, значи вашия е минал. Дишай спокойно. Ще му мислиш догодина.
Сега ти ще черпиш в училище като се роди бебчо.  Laughing

# 612
Шанел сигурно ще може и друг да го направи, ако има пълномощно. Със задна дата едва ли ще стане. Ще влезе в сила от датата на попълване на заявлението. В този случай, за да не се налага да плащате (а и няма да е редно поради факта, че не може да се осигурявате в две държави от ЕС) можеш да си вземеш от НЛ застрахователя формуляр Е104 и да го дадеш в НАП. Мисля, че Тони вади точно такъв миналата година и може да ти даде повече информация.  Peace
Моите нямат ЕГН-та. Вярно, че нямат право на безплатна помощ.
Отрових се от чаЕве, прокиснах. Мед не мога да ям, но лимони, парацетамол, цитрусан, някакво ново за смучене за гърло, сироп за кашлица (хомеопатичен, де) и нищо.  Crazy

Мопси и нашите карти могат да се ползват в държави от ЕС. Пише, че при нужда първо трябва да звънна на тукашните да ме упътят  Laughing Не съм го изпробвала...чукам на дърво и да не ми се налага.  Peace При тази лекарка, която ходихме не важат  Mr. Green, но и на мен не ми се и занимава за 10 лв. такса.
Къде пък ти видя пролет?  Crazy  Laughing Тук е такъв стуууууд и леден вятър, истинска зима.  

Мила де да знам какво ми е.  newsm78 Мислех, че е грип, но до 7-8 дни трябваше да ми е минало...пък то. Първо хрема, гърло и болки навсякъде, после като отприщих една дълбока кашлица и тотално се разбих. Отпаднала като перманентно на кило ракия. Сега като се замислих и се притесних толкова дълго да не е нещо...ако не съм се вдигнала на крак другата седмица ще ходя при лекаря да ми изпише парацетамол.  Laughing

SoleiL успех с училището! Дано й хареса на дъщеричката ти. Вие към какво училище се насочихте?

# 613
А Мопси, като спомена за бебето, я аз да ви питам пак  Mr. Green
Гледам правят някакви картички, като се роди бебето явно. Къде се поръчват или каква е тактиката там? И какво друго се прави като за бебе?
И да ви се поФаля, днес ми звъннаха от болницата, резултатът излязъл, всичко било нормално / с оня тест дето го чакам от предния петък за шарката става въпрос/
Ама катето май пак се впусна в разходки, че съвсем отсъства

# 614
Шанел, супер новина.  Hug
Картичките може и сама да си ги направиш. Снимка на бебето и весело текстче към него и готово. Може и да поръчаш (забравих къде си за да около вас). По принцип се пращат на роднини и приятели, на акушерската практика.
Освен това се черпи ето с това.
И къщата се украсява, но сигурно си виждала.
Маги, ами тук днес пече и е топло, пролетно явно ми е станало.  Joy
Те май всички карти са валидни, но тази е допълнителна към стандартната, която се ползва тук. Нито едната не съм ползвала до сега и да бе се накага де.

Общи условия

Активация на акаунт