Възможна ли е скарлатина без температура?

• 22 097
  • 57
  •   1
Отговори
# 30
  • София
За съжаление се оказахте прави. Детето е вече със симптоми и ще пие 7 дни Зинат. Sad

# 31
  • в очите на дъщеря ми
Хайде и ние в групата на "скарлатината" Sad В петък вечер, дъщеря ми се оплака, че я боли гърло, в събота вече огън червено, педиатъра при който я водих изказа съмнение за скарлатина, но каза да изчакаме.........от снощи вече сме със"скарлатинен" обрив,/потвърден от двама лекари, но без секрет/вече без болки в гърлото и на АБ "Клацид" за 10 дни. Това което ме притеснява/наред с всичко друго/, е че педиатърката каза в сряда т. е. веднага след приключването на АБ да пуснем гърлен секрет и изследвания страхувам се, че картината няма да е много достоверна не е ли по-добре изследванията да са след 3-4 дни Thinking

# 32
Чета темата, защото сина ми е от 4 дни с червени петна - първо по бузите (проверявах тялото 2 пъти дневно, но нямаше), а от днес и по целия труп, ръце и крака, без бузите. Няма температура, няма малинов език, няма зачервено гърло. Утре сме на лекар и изследвания.
Реших, че е алергична реакция (за първи път кожна), тъй като той е алергичен към почти всичко растително, хранително и животни и от 3 години си има лечение за ринитна алергия и астма. Последните + артрит + синдорм на Кавазаки (увреждане на кръвоносните съдове и проблеми със сърцето) са в резултат на скарлатина през пролетта на 2009 г.

ВАЖНО - следете внимателно тромбоцитите в кръвната картина. Малко известен факт е, но вече доказан, че в резултат на шарки, около 14-21 дни след боледуването могат да се покачат, което е признак за усложнения. Т.е. около две-три седмици след края на лечението пуснете пълна кръвна картина. Научих го от опит - при сина ми тромбоцитите нарастваха бурно от самото начало, та дори и две седмици по-нататък паралелно с различните увреждания... Педиатърката ни в началото смяташе, че е от острата бактериална инфекция тогава и от това, че взимат много кръв от пръстчето на детето и много го мачкат, мачкат ....
Тогава два гърлени секрета в две лаборатории бяха отрицателни и AST от кръвната картина беше в норма.

Гърлените секрети е добре да се правят най-рано 10 дни след АБ, а най-добре 30. Но при наличие на симптоми и проблеми - може и веднага след края на лечението, въпреки че е малко вероятно да покажат реална картина.

# 33
  • София
Лулова, благодаря за информацията! Задължително ще го направя!

# 34
Имаме направена антибиограма и стрептококите са дадени като добре влияещи се от Сумамед.

Абсолютно вярно, но при едно неприятно условие - не винаги стрептокок реагира на Сумамед и остава в тонзилите и дава реакция веднага след спиране на лечението.

Друго - 7 дни Зинат е нищожно малко време. Минимумът е максимална доза за възрастта и килограмите 10 дни, нито ден по-малко. Иначе дава рецидив.

Мамзел Нитуш, до 5 дни след прием на АБ, във вашия случай Клацид, обстановката в гърлото е направо стерилна и гърления секрет нищо няма да покаже. Поне 3-4 дни се изчаква, а най-добре 5 пълни дни след приема на АБ и тогава се пуска нов гърлен секрет - сутрин, на гладно, с немити зъби.

Лулова, да се чака 10, че и 30 дни е ужасяващо много време. Ако има носителство и стрептококите не са изтребени при този срок е напълно възможно да се придвиждат към важни органи и системи - кости, сърце, бъбреци и т.н. 5 дни е разумен срок.

Скарлатината е страшна и трябва да се лекува своевременно и сериозно.

# 35
  • в очите на дъщеря ми
Много благодаря, Sourcherry и аз от всичко прочетено така разбрах, нищо ще взема направление и ще го използвам в края на другата седмица/4 дни след края на приема на АБ/ надявам се тогава да е сравнително достоверен.

За миенето на зъбите ни е проблем, една битка по-малко Mr. Green

# 36
Мамзел, изчакай 5 дни по-добре и ви стискам палци и желая от сърце резултатите да са ок!

# 37
  • в очите на дъщеря ми
Мамзел, изчакай 5 дни по-добре и ви стискам палци и желая от сърце резултатите да са ок!

5 ден се пада в събота и не знам, дали вземат секрет Thinking и аз се надявам...каквато съм паника само черни мисли са ми в главата.....много ти благодаря за отделеното внимание.... Hug

# 38
  • София
Sourcherry,  този път ще взема твоето мнение присърце и ако трябва ще давам АБ на своя глава 10 дни. Благодаря ти! Съжалявам, че не те послушах в началото. Sad

# 39
Мамзел, ако намериш лаборатория, която работи в събота - ще вземат натривката и ще чакаш 3 работни дни за резултатите.
Ако си в София - аз пускам в Кандиларов, на ул. Бузлуджа. В събота работят до 14.30 часа и вземат секрети, кръв и урина и в събота.

Red tree, аз не съм лекар, а майка на дете, което в рамките на 1 месец и половина изкара 2 пъти скарлатина, като втората беше кръстоска с варицела. И тъй като разчитам на прекрасен педиатър, пък и аз чета и се интересувам доста по темата за детските болести, отделно, че натрупах ужасен опит - скарлатина развита и доказана с гърлен секрет или наличие на носителство на стрептокок в гърлото се лекува с АБ по антибиограма пълни 10 дни. Поне!
Има сериозен риск при неизтребване на бактерията, тя да се загнезди в тонзилите (сливиците) и да реинфектира уж здравото дете по 3-4-5 пъти, че и повече.
Друго - дори и да няма класическа клинична изява, инфекцията може да тръгне към бъбреци, сърце, кости и да докара невъзвратими последици, водещи до сериозни и доживотни нарушения.
Въобще скарлатината е сериозно заболяване, което изисква особено внимание от страна на лекаря, който провежда лечението, а не подобни схеми със Сумамед депо и пей сърце. Не е компетентно и язък, че лекар предписва подобен род лечение, което е суперрисково и напълно неефективно.

П.П. Да не забравите да изискате ПКК, урина и кардиолог на 21-вият ден от началото на заболяването. Длъжни са да дадат направления и да не казват "Няма смисъл, детето е здраво!" Twisted Evil

# 40
  • в очите на дъщеря ми
П.П. Да не забравите да изискате ПКК, урина и кардиолог на 21-вият ден от началото на заболяването. Длъжни са да дадат направления и да не казват "Няма смисъл, детето е здраво!" Twisted Evil[/i]
[/quote]

Съвсем се "ошашавих" доФторката, каза да взема и секрет и кръв и урина веднага след приема на АБ, а сега се оказва , че и това не е така, а трябва да се изчака ooooh!.....наистина не знам какво да предприема, не искам да бода детето в рамките на 10 дни два пъти, но иначе означава конфликт с докторката и/тя и без това смята, че многооо чета/ мога да "помотая" направлението 3-4 дни, ама дали е достатъчно Thinking....

# 41
  • София
Sourcherry, благодаря ти отново! Предпочитам да се доверявам на изпатили  родители, отколкото некомпетентни лекари!

# 42
Мамзел, кръв и урина се вземат за изследвания 3-4 дни след приема на АБ.
Кардиолог се посещава на 21-вият ден - прави се ЕКГ, евентуално и ехография на сърцето.

# 43
  • в очите на дъщеря ми
Мамзел, кръв и урина се вземат за изследвания 3-4 дни след приема на АБ.
Кардиолог се посещава на 21-вият ден - прави се ЕКГ, евентуално и ехография на сърцето.

Аха, много ти благодаря HugТо за това си е  и поговорката"..........питай патило...."наистина си много мила и търпелива, още веднъж ти благодаря за отделеното време и внимание.
Да са ни живи и здрави децата!!!!!

# 44
Да прибавя и моите пожелания - да са живи и здрави децата ви и никога повече да не се срещате с ужасната скарлатина  bouquet!

Общи условия

Активация на акаунт