ЗА или ПРОТИВ започването на училище от 1 септември

• 11 561
  • 196
  •   1
Отговори
# 180
... желанието да се образоват не им е най-важното нещо в живота и точно затова е нужно образователната система да подходи с разбиране и да поднася нещата максимално достъпно и интригуващо, за да събуди желание за учене, а не точно обратното - да отблъсква с излишни и ненужно дълги и сложни за разбиране уроци. Да стимулира учителите да си вършат работата както трябва, а не да им претрупва програмата и да се поставят неизпълними срокове за усвояване на материал, който е поднесен объркващо и трудно достъпно. Така се изнервят и преподавателите, а децата губят интерес и колкото и да искат някои от тях да се образоват, това става трудно изпълнимо.
Съвсем права си, просто е за друга тема.

# 181
  • Ямбол
...Така се изнервят и преподавателите, а децата губят интерес и колкото и да искат някои от тях да се образоват, това става трудно изпълнимо.
Ти като преподавател ли го твърдиш това?

# 182
  • София
 newsm62
Цитат

Не, не съм никакъв преподавател и никога не съм била! Твърдя го като майка на ученичка в 10-ти клас!

# 183
  • София
Цитат
Съвсем права си, просто е за друга тема.

Да, аз разбирам, че темата не е точно за това, за което моля да ме извините, че я оспамих малко. Но не се сдържах да си изкажа възмущението от безкрайните глупости, които измислят всяка година.

# 184
  • Ямбол
newsm62
Цитат

Не, не съм никакъв преподавател и никога не съм била! Твърдя го като майка на ученичка в 10-ти клас!
Защото аз мога да ти кажа като преподавател, че повече се изнервям от уморени деца, на които трябва да преподавам, отколкото от отпочинали след дори и само една седмица.
Затова ми стана интересно откъде се взе такова твърдение, че преподавателите се изнервяли, когато има краткосрочни ваканции?

# 185
  • София
Цитат
Затова ми стана интересно откъде се взе такова твърдение, че преподавателите се изнервяли, когато има краткосрочни ваканции?

Не съм казала, че се изнервят от краткосрочните ваканции. Изнервят се от друго, но понеже наистина темата не е точно за това, което аз визирам, не ми се иска да изпадам пак в подробности. По-нагоре съм казала защо се изнервят и децата и учителите. Включих се в темата, провокирана от  поредната измислена промяна (започване от 1-ви септември), която е само една малка част от всичките нововъведения и глупости, които измислят, с цел да се създава суматоха и объркване като цяло в системата за образование у нас.

# 186
  • волно калдъръмче
Най-малко децата са изнервени. Сама казваш, че не им е приоритет ученето.

особено при тези в тийнейджърска възраст желанието да се образоват не им е най-важното нещо в живота
За какви нерви говорим?

# 187
  • София
Цитат
За какви нерви говорим?

Моето дете определено е изнервено, защото не може да запомня материала. А не може да го запомни, защото е поднесен сложно и неразбираемо. Когато искам да й обясня с мои думи, какво се има предвид в урока, тя не ми дава, защото госпожата искала да бъде научено точно така, както е в учебника - никакви свои думи!  #Crazy Стигали сме до хвърляне на учебници, истерии и сълзи. Как няма да са изнервени? Или пък може при нас да е единичен случай, знам ли.

# 188
  • София
Цитат
За какви нерви говорим?

Моето дете определено е изнервено, защото не може да запомня материала. А не може да го запомни, защото е поднесен сложно и неразбираемо. Когато искам да й обясня с мои думи, какво се има предвид в урока, тя не ми дава, защото госпожата искала да бъде научено точно така, както е в учебника - никакви свои думи!  #Crazy Стигали сме до хвърляне на учебници, истерии и сълзи. Как няма да са изнервени? Или пък може при нас да е единичен случай, знам ли.
Децата трябва да се научат да изпълняват поставените задачи така както са поставени. Ако като деца правят истерии сълзи като възрастни, когато започнат работа изобщо не ги виждам...

# 189
  Току що гласувах и ме учуди големият процент гласували против. А аз си мислех, че българинът иска колкото се може по-дълго да бъде детето му в училище. Браво на нас, мами!
  А относно сложността на материала - нашата учителка ни показва учебници от Македония и Румъния. Бедна ви е фантазията какви сложни неща учат там. В 4 клас в Румъния учат перпендикуляр от точка към права, което тук се учи в седми. В  Македония пак в 4 кл. учат дроби, пълнят басейни, изчисляват кубици пръст, учат за пресечени равнинни фигури и какво ли още не. В България материала е много незначителен, но е даден по много неразбираем начин. Но може би и това е целта на нашата образователна система.

# 190
  • волно калдъръмче
Цитат
За какви нерви говорим?

Моето дете определено е изнервено, защото не може да запомня материала. А не може да го запомни, защото е поднесен сложно и неразбираемо. Когато искам да й обясня с мои думи, какво се има предвид в урока, тя не ми дава, защото госпожата искала да бъде научено точно така, както е в учебника - никакви свои думи!  #Crazy Стигали сме до хвърляне на учебници, истерии и сълзи. Как няма да са изнервени? Или пък може при нас да е единичен случай, знам ли.
Така, когато е трябвало да натрупва базови знания /разбирай 4-8 клас/, на твоето дете някъде около 6-7 му се е отщяло да учи, щото нали така - хормоните са виновни /може и по-рано да ги удари съчмата - Божа работа/. Сега е 10 клас и хормоните са в баланс, акълът е бистър, а светло бъдеще има или с богат мъж /според някои/, или ... де да знам и аз с какво  Crazy

Иска да учи, но има пропуски, които трябва да се наваксат. Знам, че майчиното сърце не е достатъчно калено, за да издържи да гледа как детето му се поти над учебниците и нищо не запомня, но за загубеното време или се заплаща скъпо, или... абе, търси си богат зет  Flutter  

# 191
  • София
Цитат
Така, когато е трябвало да натрупва базови знания /разбирай 4-8 клас/, на твоето дете някъде около 6-7 му се е отщяло да учи, щото нали така - хормоните са виновни /може и по-рано да ги удари съчмата, Божа работа/. Сега е 10 клас и хормоните са в баланс, акълът е бистър, а светло бъдеще има или с богат мъж /според някои/, или ... де да знам и аз с какво   

Иска да учи, но има пропуски, които трябва да се наваксат. Знам, че майчиното сърце не е достатъчно калено, за да издържи да гледа как детето му се поти над учебниците и нищо не запомня, но за загубеното време или се заплаща скъпо, или си търси богат зет.

Този начин на мислене не ми е присъщ, а сигурна съм, че и на дъщеря ми не й е хрумвало да си търси богат мъж като вариант, ако случайно не успее да изкласи. Такова мислене идва от домашното възпитание и примера в семейството преди всичко, като не изключвам разбира се и факта, че чалга културата отдавна е изместила всички ценности и добродетели, на които ни учеха едно време.

# 192
  • волно калдъръмче
Тогава да се хваща за книгите без излишни истерии.

# 193
  Ъ-ъ, тонът леко загрубя.

pirgana, дробите не се ли учат и тук в четвърти клас? Както и пълненето на басейни и прочие?

# 194
  • Пловдив
За четвърти клас не съм много сигурна, но в пети клас у нас със сигурност се учат. Така че да - най-вероятно основите са поставени някъде в начален курс. По мои спомени и преди двайсетина години учехме дробите по това време

Общи условия

Активация на акаунт