Отговори
# 690
  • Бургас
Добро утро!
ЧЕСТИТ СВЕТИ ВАЛЕНТИН НА ВСИЧКИ ВЛЮБЕНИ И ТРИФОН ЗАРЕЗАН НА ВСИЧКИ ВИНАРИ!БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И СЕ ОБИЧАЙТЕ, НЕЗАВИСИМО КОЙ КАКВО ПРАЗНУВА Simple Smile !

# 691
Здравейте!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ВЛЮБЕНИ, ОБИЧАЩИ И ОБИЧАНИ, ВСИЧКИ ВИНАРИ И ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
Сутринта ММ ме изненада с една роза, която скрил от вечерта в якето си, беше поизмачкана, но ми стана много мило. И за капак баткото Валери избрал сърцето, с което е украсена розата. Ей за такива моменти си струват трудностите на семейния живот Heart Eyes.
Лохиите ми спряха, но се чудя кога да отида на лекар, като всеки ден ММ ту ще ходи на работа, ту не и аз не мога да си запазя час.
Залъгалка - давам и хич не се чувствам гузна. Божи е така жален като му се гади и повръща, а иска още да си суче, че направо се благодаря, че я прие. Баткото не я прие и постоянно беше на гърда и нервен, също като Лъчко на Шоки. Докато не го отбих на 1г10м не се спря с нощните кошмари, на половин час се събуждаше, хем беше вече в леглото ми трайно настанен. А Божи, като се нахрани и ако го сложа на гърда, а тече, почва едно жално да приплаква горкия. Давам му бибата и той си се кротва. Бибата се маха лесно, като следиш кога е готово детето и не го насилваш. Peace
За облажването - хич и не ми се говори. Определено се убедих колко много ме обича ММ, колко е търпелив и разбиращ, защото ме "чака" откак разбрах, че съм бременна. Още някой месец и година ще стане Embarassed.
Утре ще  ходя на църква и ще видя как е тук чистата молитва, защото колкото попове, толкова церемонии.

Ваксини извън календара няма да бия.

# 692
Честит празник и от мен на всички именици и на всички празнуващи Деня на любовта и виното!   Kissing Heart  Wine Glass  newsm76 

mimentzeto , ние днес сме на ортопед. Вие при кой ходихте? Точно се чудех от кой месец може да са седнали.

Ние Погачата и Молитвата я пропуснахме. Беше много студено тогава. А и струпването на много хора при толкова малко бебе не ми допада.

Относно лохиите -  на мен ми спряха окончателно точно на 30-я ден след раждането. Преди това няколко пъти спираха и пак започваха, като сменяваха най - различни цветове. Тези дни имам усещането, че ще ми дойде.  Thinking

Още ни мъчат колики. До когааааа?!?! 3-4 месец отшумявали. А дано да е по-рано, че е голяма мъка.

# 693
  • Китна Тракия
Добро утро!

Днес не съм сварила да ви изчета - бързам да се разпиша, докато бебешонка спинка още, че чакам всеки миг да се събуди.

Първо - Аморе, много благодаря за подкрепата и съветите! Ние продължаваме да се кърмим с пълна пара, лявата гърда ме понаболява като засуква малката, но не е нетърпимо. Наглеждам я, проветрявам я, мажа я и така.. ще я наблюдавам дали и кога ще отмине (надявам се)

При нас все тая - знаете как е, кърмене, преобуване, спинкане, е - има и будуване вече, малката прави поне две големи будни паузи на денонощие, в които я кротува, я се посърдва Simple Smile Вчера ни падна пъпчето, а взе и да ми се струва, че може би колики ще ни нападнат - аз все се надявам да ни подминат... Crazy Иначе аз съм като Доли Партън в бюста  Crazy Не цедя като цяло, суче бебата, но нощем ако я оставя - ще спи много дълго, а аз съм препълнена и потекла.. Та ако не на 3 ч., поне на 4 я будя за сукане. Плюс поизцеждам само уж за облекчение, но пак се препълвам... Нямам търпение да ми се регулира лактацията... Ох, събуди се... изчезвам и целувки на всички! И честит празник!!!

# 694
Шаманката, благодаря за бързата консултация. Да, има проблеми с наддаването, но лекарката не е притеснена и за това и аз съм спокойна по въпроса. Ние сме много слаби цялото семейство и може би това е причината за малкото грамчета (по 100 на седмица). Изцеждането не е за първи път. Изцеждах целия първи месец, но само след хранене. Сега се изцедих изцяло, защото ми направи впечатление зачестялото търсене на Вероника. Започна да иска гърда на два часа, а и съня й стана по-неспокоен, та затова проверих колко млекце имам, за да увелича АМ. Но няма да се предавам, ще я слагам на гърда докато има и 10 гр.мляко. Този път няма да спра кърменето, само защото ми е малко кърмата, както го направих преди 18 години. Благодаря отново на всички от ЛЛЛ, вашите съвети осигуряват най-важното за бебчето ми.

г-жа Монк, много се радвам да прочета колко си мотивирана, това е основата, на която да стъпи една съвсем реална възможност за успешно кърмене и намаляване, а защо не и премахване на добавката. Буденето на 2 часа не е никак нетипично за бебе на тази възраст. Възможно е да преминава през период на скок в растежа, а е възможно и просто да е станала по-активна, по-силна и да се опитва по естествен начин да увеличи храната. Би ли могла да се възползваш от тази "криза" и да я обърнеш във ваша полза. Ако слагаш Вероника на гърда през два часа, предлагаш и двете гърди на едно кърмене и я оставяш да суче колкото продължително иска, напълно възможно е след известно време да се увеличи кърмата и да покрива по-голяма част от нуждите и. Същевременно може да е добра идея да продължиш с дохранването, но може да не е на всяко кърмене, а само когато прецениш, че се налага. Ако тя продължи да пълни пелените добре, да наддава и суче активно, може да опиташ да намаляваш количеството на добавката бавно и плавно, за да могат гърдите да наваксат и да произведат нужното количество.

Споделяш, че си изцедила за да знаеш с колко да увеличиш добавката от АМ. Когато добавката от изкуствено мляко се увеличава, бебето обичайно прекарва повече време в сън. Това е изкушаващо, разбираемо, но и така бебето ти би сукало по-рядко и по-вяло и по-слабо би стимулирала производството на кърмата. Постепенно е възможно кърмата съвсем да намалее, възможно е също и бебето да откаже да суче от гърда, поради по-слабата струя и по-трудоемкия достъп до млякото и това да доведе до преминаване към хранене с АМ. Ако прецениш, че е вариант за вас да опиташ да предлагаш на Вероника да суче по-често (както казваш, че търси на 2ч.), да предлагаш и двете гърди и ако сработва при вас да прилагаш компресия на гърдата. Ако се притесняваш как вървят нещата, можеш да следиш пелените, както и да засечете едно наддаване за 7-10 дни с този нов ритъм и организация на кърменето и после да споделиш какво е показал кантара.

Притесняваш се, че изцеденото от теб е толкова, колкото можеш да произведеш и съответно предложиш на Вероника. Много пъти сме споменавали, че гърдата не е съд, че тя не съдържа определено количество кърма, а то се произвежда на дози, когато гърдата се изпразни, че търсенето определя предлагането. И това е така, но наистина, когато една майка изцеди гърдата си и от нея не излезе очакваното количество кърма, това може да е много объркващо и демотивиращо. Може би дори и очакването да изпълниш определено очакване е стресовия фактор, който пречи на много майки да успяват да изкарат кърма от гърдите си чрез изцеждане. Рефлексът на потичане на кърмата е свързан с отделянето на хормона окситоцин, когато майката е под стрес, напрежение, притеснена, това може да забави отделянето на окситоцина и съответно да забави или дори блокира рефлекса на потичане на кърмата. Обратното, чувството на щастие, любов, удоволствие, положителните емоции като цяло помагат нещата да се случат естествено и по-лесно. Затова може да има благотворен ефект да приложиш някои идеи за отпускане преди кърмене и цедене. Чаша топла напитка, удобно място, в което да се отпуснеш, приятна музика или филм, ако ти харесва, лек масаж от някой помощник, стига да има такъв и да ти е приятно. Също може да има добър ефект приятен топъл душ преди кърмене, разбира се това би било трудоемко преди всяко кърмене, но когато имаш възможност и желание, може да има приятно отпускащ ефект  Simple Smile

Ще очаквам да пишеш пак, ако предпочиташ може и на лс  Peace

# 695
irchony, често бебетата хълцат. Забелязала си и ти, че дори и да се е оригнало бебето, се случва пак да се разхълца. Много майки споделят, че когато бебетата им хълцат може да помогне да им дадат да посучат още малко. Ако бебето  не повръща обилно /на фонтан/, чувства се добре, наддава на тегло обикновено няма причина за притеснение. Често бебетата повръщат поради незрелия си храносмилателен тракт и не могат да задържат храната в стомахчето, т.е тя по-лесно може да се излее обратно в устата. Обикновено това се израства и с времето отминава. За да се намали вероятността от повръщане може да не се затяга много пелената, при преобличане бебето да се завърта настрани вместо да се вдигат крачетата, за да не се сгъва коремчето му допълнително. Майки споделят, че помага и поставянето за кратко време на бебето по корем преди кърмене. Би могла да пробваш и кърмене в поза при която тялото на бебето е по-вертикално. Примерно, ако от поза люлка се спусне дупенцето на бебето надолу, така че то да обкрачи срещуположния на кърмещата гърда крак на майката, това позволява тялото да е по-изправено в пространството.

jsmarino
Благодаря ти за изчерпателния отговор! И при нас държането на гърда по време на хълцане определено много помага Simple Smile

Аз пак имам 2 въпроса към теб и ЛЛЛ:

1. Едното ми зърно е разранено. Имам нещо като цепка дълга 3-4мм и понякога малко кърви след кърмене.Мажа се с ланолин, редовно се мия преди и след кърмене и държа гърдата открита когато имам възможност. Какво друго мога да направя, за да зарасне по-бързо? Дали няма опасност да навредя на бебето като му давам да суче от това зърно?

2. Непрекъснато протичам преди кърмене. Понякога от гърдата , която е наред, понякога и от двете гърди. Ползвам подплънки за кърмачки и въпреки това съм вечно мокра и се преобличам по няколко пъти на ден. Какво да правя?

Мерси предварително за отговора!

# 696
Добро утро, мами, то вече обяд стана май...
Аз започнах да давам на малкия да яде когато сам се събуди, не го будя вече, че доста е наддал според нечии чужди разбирания. Но щом хапва добре и пълни памперсите добре, реших че мога да го оставя да си поспива и после да се нахрани. И така, след сутрешното хапване ми остана време да се изкъпя, епилирам, сготвя, реша половин кръстословица и съм готова в чакане на бебчо да ме потърси.
Ние сега сме в следната дилема с таткото, дали да започваме да му даваме БиоГая. Вечер става нервен, заспива по-трудно, плаче, но не много - около половин час. Червата му къркорят, свива си крачетата и видимо нещо го мъчи. Но го няма големият рев, за който всички говорите. Според мен коликите още не са започнали, но тепърва идват....Дали ако му даваме от днес капките ще подействат профилактично за едно по-леко изкарване на този период, а дали вече е започнал с коликите, но просто не го боли прекалено много  newsm78 
И още нещо, някои от вас отопляват ли се на климатик? Знам, че не е полезно за бебетата, но в хола сме с такъв и до сега бебчо не е излизал от спалнята, където сме с конвекторен радиатор...Сега е в хола на слънце, но климатика е спрян заради него. Като се намали Т, пак идва в спалята. Чудя се дали са нужни тези упражнения или климатика действително не се препоръчва...
Усмихнат ден на всички и честит празник на празнуващите Simple Smile
Аз още си чакам розичката, дано мъжът ми не е забравил  Heart Eyes

# 697
ех какво хубаво,слънчево време...ако нямаше сняг с количката и навън-при нас е около 1м.
 но ще излезнем на терасата за 5мин.
сега съм  опънала детето на шазлонга да го грее слънцето.
 какви зимни кремчета ползвате за бебетата?

# 698
да се похваля и аз -имаме си и ние още едно момиченце- Полина. Роди се на 21.01.2012 г. със секцио.

# 699
Здравейте, мацки!

Шаманке, благодаря за изчепателния отговор! Филип е изключително кърмено бебе. От цицата получава всичко - вода, храна, залъгалка. Очевидно, щом той суче често нямам от какво да се притеснявам, въпреки по-дългите нощни паузи. Честно казано, цеденето ми е толкова неприятно и тегаво, че наистина само в краен случай прибягвам до него.  Peace

От вчера Филип суче на 1.5 - два часа най-много, особено след 19 часа. Вечер будува по два-три часа и към 23 часа вече така му се спи, че две не вижда. Същевременно, ако не го погушкам или сложа на гърда не може да заспи, а само плаче. Всичко това става, след като тъкмо е хапнал, т.е. не е гладен, а търси утеха и гушкане. Сигурно и това е период и ще отмине, но както се похвалих с голямата нощна пауза, така сега и през нощта си иска на два часа почти. Tired

Аз направих погачата в неделя, но на чиста молитва още не сме ходили. Мисля тази седмица да свърша тази работа.

Рядко се оплаквам, но исках да споделя, че покрай кърменето се потя като прасе и направо се мразя. Предполагам, че потенето и кърменето са свързани, но ми омръзна да ходя вир вода. Когато съм сама с малкия не мога и да се изкъпя като хората и си ходя полугола и потна из къщи. Sick По-непривлекателна и посурната отдавна не съм се чувствала, не знам мъжа ми как ме търпи.
Приемам съвети всякакви за намаляване на потенето. Да не говорим, че умирам от жега, докато всички останали се оплакват, че им е студено и съм принудена да стоя в прекалено топла стая в 99 % от времето.

Tonisole, честито момиченце!

# 700
Цитат
Шаманката, да, болка имам винаги, но така бях и след първото раждане.Просто кръста и бъбреците са ми слаби места.
Прочетох и за масажите против колики и мисля да прилагам някои, пък да видим как ще са нещата.
Бебето често го обръщам с гръб към мен, но то все се извърта и ми търси гърдата  Laughing .Успокоява се само първоначално като му дам моето малко пръстче.
Доста са напишканите памперси -5-6 и 3-4 наакани, все са пълни памперсите.Напоследък и взе да повръща, ама то как и няма като той не спира да яде.Затова започвам да налагам някакви ограничения - примерно на 2 часа.Не знам доколко е правилно, но това постоянно хранене не ми се струва удачно.
А за претеглянето - днес го теглих и за 20 дни е наддал към 1200 кг.

Шоколадово бонбонче, поздравления за чудесното наддаване  Peace За едно изключително кърмено бебе, дори и по-бурно наддаване се смята за напълно нормално и няма причини за притеснение. Ако има добавка от АМ, бебето се храни от шише, ако бебето е на изкуствено хранене, може да има известно основание за обмисляне на ритъма на хранене, както и за намаляване на добавката при едно смесено хранене. Причината е, че ако кърмата е в идеален баланс към нуждите на човешкото бебе и рискът кърменото бебе на понесе негативи от по-обилно хранене не съществува, то АМ е доста по-несъвършено като баланс на веществата и прехранването е възможно. Дори и тогава, обаче е добре да се прецени внимателно с личния лекар изписал АМ на бебето и да се избягват строги ограничения в храненето.

Кърменето, както сме обсъждали и преди, не е само хранене. За бебето то е и източник на успокоение, близост, приспивателно и най-уютното място на света  Simple Smile Бебетата имат способността да сучат и без да извличат големи количества кърма. Сукането изисква усилия, за разлика от храненето от шише и когато бебето е сито, но иска да суче по друга причина, то е напълно способно да суче по-леко, по-плитко и така да удовлетвори всичките си нужди. Ако намериш вариант, удобен и безболезнен, в който да се гушкате по-продължително време след кърмене или ако е опция някой друг да помага в гушкането и носенето, може да се отрази позитивно на по-спокойния сън на бебето. Надявам се и масажчетата, затоплянето на коремчето и др. техники от статията да сработят и при вас.

Наистина е неприятно това с постоянната болка. Надявам се скоро да премине. Ако прецениш, мога да потърся контакт на някой консултант близо до теб, с който да изтествате и откриете оптимално удобна позиция за кърмене и почивка.

Пиши пак как сте  Peace

venush, това с потенето е по-вероятно да е свързано с пренареждането на хормоните, отколкото конкретно с кърменето. Разбирам колко може да е неприятно. Хубавото е, ти сама знаеш, че е временно  Peace

Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 12:55 от Шаманката

# 701
  • София
здравейте,
Честити празници на кой каквото празнува  bouquet
времето навън е фантастично, излизах с големия дзвер и много ме хвана яд, че на тоя етап не мога и с двамата Rolling Eyes Tired #Crazy утре все пак искам да пробвам ... ще сложа Яна в слинга а Ого с шейна пък каквото има да става ....
желая ви усмихнат, опиянен и любовен ден Peace

# 702
Честита бебка на мама tonisole!   bouquet
Честити празници на всички празнуващи днес! Simple Smile
Аз влизам да се разпиша за последно (може би) в юбилейната ни тема. Нищо интересно няма покрай нас- гледаме се с бебка, папкаме, спинкаме и така. Чакаме с нетърпение да се оправи времето за да се разхождаме.
Сега чакаме баба да ни дойде на гости и мама се надява Далия да е добро момиче довечера и да пробваме с облажването и ние, макар че хич не се чувствам секси в момента...  Thinking

# 703
  • Бургас
Шаманка, благодаря за отговора!   bouquet
Вече взех да се възползвам от услугите на околните да погушкат и те бебо и да го поразхождат, че иначе без кръст оставам Simple Smile
venush, както и Шаманката ти е казала, потенето е на хормонална основа и докато не се регулират хормоните, работите ще са такива с потта  Mr. Green Гадост негадост, трябва да се потърпим малко и колкото и да се мием и т.н., положението се успокоява на момента, след това отново се започва.Аз бях така и след първата бременност и дето казваш, докато на останалите им е студено, аз съм в най-топлата стая по тениска и все ми е жежко.
Мая, и аз нямам скрупули да давам бибка, само да има кой да ми я иска  Simple Smile .И продължавам като упорито магаре да предлагам.
При нас стана направо лято в момента - 2 градуса е и пече слънце  Laughing

# 704
  • София
Венушче и аз се потя страшно много и няма оправия, особено нощем.  Confused
Облажването при нас е мираж, мъжа ми го е страх, заради шевовете и иска да ми мине контролния преглед на 40тия ден и док да даде зелена светлина. А и ние вечер се разнасяме с малкатадо 1-2 часа и после като тя заспи и ние се трупясваме, нямаме нито сили, нито желание за секс.  Sad

Общи условия

Активация на акаунт