Толкова ли е трудно да се омъжиш след 35 г.?

• 253 160
  • 5 581
  •   1
Отговори
# 3 810
И аз не намирам драма, просто според мен е изостанало и ненужно.

Аз те разбирам, но това е за теб. Защо изпитваш потребност да оценяваш изборите на другите за нещо толкова дребно и лично, което по никакъв начин не те засяга?

В какъв смисъл да го оценявам, да имам мнение?
Теб какво те засяга дали някакви други жени се женят над 35 , за да даваш мнение за нещо толкова лично? /например/
Нито съм повдигнала аз темата за фамилиите, нито държа на меродавност (и го казах).
Ама не четете Simple Smile  Разговорът за фамилиите започна от  постинг на танч преди няколко страници, Лабрадор рече че това за идентичността е дивотия и така. Обясняваме се, и пак не четете та се налага по няколко пъти Laughing

# 3 811
а защо да е изостанало? И защо да е ненужно? Все още в повечето познати западни и източни култури, за основна се смята мъжката кръвна и родова линия и име, и едва ли ще отмре като традиция в близко бъдеще. Има и ще има достатъчен брой хора, които да я поддържат.

Ми щот са бунаци.Рода се продължава от майката,щото ако има нещо сигурно,при раждането на едно дете,то това е дупката от която е излязло!

А при евреите как стои в-са с фамилиите  Wink

# 3 812
На 18 децата избират дали да бъдат с фамилията на майката или на бащата.
Пак ще те цитирам , понеже не четеш добре. Когато детето се роди, то носи фамилията и на двамата родители, освен ако майката не е самотна такава и бащата е отказал да припознае детето. След 18 какво ще прави детето си е лично негова работа, както и всички други решения. Да, може да се откаже от едната фамилия, НО това не е закон, т.е. не е длъжно детето да избере само едната фамилия. И случаите, в които това става, са изключително редки. Трябва да има някакъв огромен конфликт с някой от двамата родители, за да откаже фамилията му. И точно това съм написала и в поста си. Масата испанци носят имената и на двамата си родители като принадлежност, че той Хуан, е дете на майката Гонзалес и бащата Родригес ( например ), т.е. равнопоставеност на родителите, а не дете на Родригес, а майката все едно коя е. Няма закон, който да те задължава да избереш една от двете фамилии. Да, можеш, както можеш и още хиляди други неща . Но така написано от теб излиза, че до 18 е с двете фамилии, а на 18 трябва да избере с коя да остане, което е невярна информация. Peace

# 3 813
а защо да е изостанало? И защо да е ненужно? Все още в повечето познати западни и източни култури, за основна се смята мъжката кръвна и родова линия и име, и едва ли ще отмре като традиция в близко бъдеще. Има и ще има достатъчен брой хора, които да я поддържат.

Ми щот са бунаци.Рода се продължава от майката,щото ако има нещо сигурно,при раждането на едно дете,то това е дупката от която е излязло!
Не мога да се сдържа:

Едно дете постоянно питало майка си откъде се е появило на този свят, на нея и писнало, вдигнала полата си и казала:
-Eто, от тук си излязъл.
Детето се плеснало по челото и казало:
-Лелее, ако бях сбъркал с няколко сантиметра сега щях да съм лайно.

# 3 814
  • София
На 18 децата избират дали да бъдат с фамилията на майката или на бащата.
Пак ще те цитирам , понеже не четеш добре. Когато детето се роди, то носи фамилията и на двамата родители, освен ако майката не е самотна такава и бащата е отказал да припознае детето. След 18 какво ще прави детето си е лично негова работа, както и всички други решения. Да, може да се откаже от едната фамилия, НО това не е закон, т.е. не е длъжно детето да избере само едната фамилия. И случаите, в които това става, са изключително редки. Трябва да има някакъв огромен конфликт с някой от двамата родители, за да откаже фамилията му. И точно това съм написала и в поста си. Масата испанци носят имената и на двамата си родители като принадлежност, че той Хуан, е дете на майката Гонзалес и бащата Родригес ( например ), т.е. равнопоставеност на родителите, а не дете на Родригес, а майката все едно коя е. Няма закон, който да те задължава да избереш една от двете фамилии. Да, можеш, както можеш и още хиляди други неща . Но така написано от теб излиза, че до 18 е с двете фамилии, а на 18 трябва да избере с коя да остане, което е невярна информация. Peace
Чети поне цитата, който имаш в поста, моля те "На 18 децата избират дали да бъдат с фамилията на майката или на бащата." Къде е думата "трябва", която те впряга толкова? В закона ясно пише, че могат да избират реда на фамилиите или само едната.

Поне за Пикасо си чувала, че е известен с фамилията на майка си, нали?

В крайна сметка, мога да отговарям за онова, което пиша, а не за онова, което ти разбираш от него.

И аз не намирам драма, просто според мен е изостанало и ненужно.

Аз те разбирам, но това е за теб. Защо изпитваш потребност да оценяваш изборите на другите за нещо толкова дребно и лично, което по никакъв начин не те засяга?

В какъв смисъл да го оценявам, да имам мнение?
Теб какво те засяга дали някакви други жени се женят над 35 , за да даваш мнение за нещо толкова лично? /например/
Не ме засяга, но не оценявам жените над 35 или тези под 35, омъжени или не. Опитвам тук да науча повече за хора, типажи, които вероятно никога няма срещна и да имам възможност да опозная извън форума. Признавам, че научих много нови неща, а и получих доста потвърждения за вече известни ми.

ПП И с огромен интерес и усмивка наблюдавам как всеки, който е отишъл в някаква чужда страна е уверен, че нещо като първият човек на Луната и само той знае кое как е там и подскача дори да понечиш да твърдиш, че знаеш нещо и ти.  Laughing

Последна редакция: нд, 20 май 2012, 01:01 от Бoяна

# 3 815
Ето един по-изчерпателен линк по въпроса за брака и името на жената по света. Интересно четиво е: http://en.wikipedia.org/wiki/Married_and_maiden_names

А по въпроса за съжителството. Не е много по-различно от брака, но разводът е по-лесен  Laughing и най-важното - не ти се налага да изтърпиш онази ужасно нелепа церемония в гражданското  Joy и да подпишеш "държавен" документ като се закълнеш във вярност на съпруга си пред държавата  или пък пред някакъв си поп  bishop

Трябва да измислят някаква по-човешка церемония, която да не уеднаквява така зловещо хората. Между другото същото е и с погребенията (поне у нас). По света си има професия  funeral speaker - това е човек, който извършва ритуала ако покойникът не е религиозен и не желае свещеник или държавен служител да го изпраща в последния му път. Най-смислените речи съм чувала именно от такива хора - те се подготвят за речта си, запознават се със семейството и близките на покойника, със живота му - какво е обичал да прави, каква музика, какви ценности е имал и т.н.

Ще бъде много хубаво ако позволят някакви по-индивидуални ритуали и за сватбите. Например ако искаш твой приятел или роднина да те венчае, да може да го направи. Или каквото ти хрумне (и това да е законно, а не бутафорно). Изобщо да има опция да се венчаеш и закълнеш не пред държавата и не пред поп.

Ако това стане само много малко хора ще предпочитат да се женят по начина, по който това става в наши дни.

# 3 816
Бояна, Бояна, дума трябва няма, но ти така категорично го заяви, че просто нямаше нужда от " трябва " , а ставаше дума за закони все пак. Но споровете с теб са безсмислени и отегчителни за мен лично. А ти си остани с усмивка и наблюдавай каквото сметнеш за добре, твое право си е все пак. Но покрай усмивката, не забравяй, че не само ти си чувала някакви неща, има хора, които са ги и виждали, което не значи, че се чувстват като стъпили на луната, просто живеят в такава среда. Wink

# 3 817
  • София
Бояна, Бояна, дума трябва няма, но ти така категорично го заяви, че просто нямаше нужда от " трябва " , а ставаше дума за закони все пак. Но споровете с теб са безсмислени и отегчителни за мен лично. А ти си остани с усмивка и наблюдавай каквото сметнеш за добре, твое право си е все пак. Но покрай усмивката, не забравяй, че не само ти си чувала някакви неща, има хора, които са ги и виждали, което не значи, че се чувстват като стъпили на луната, просто живеят в такава среда. Wink

Joy hahaha Joy Ако ти кажа "В България съпрузите след брака избират дали да са семейство с фамилията на жената или с тази на мъжа" как би го разбрала? Че те трябва да си сменят фамилията или че могат да го направят?

Хубава вечер! Laughing

# 3 818
За Гугъл Транслейтър не знам, ама си отвори учебника по български език за пети клас.
Конструкцията " дали, или "  предполага еднозначно решение, което ТРЯБВА  да вземеш. Изводите какво искам да ти кажа си ги направи сама. Айде няма нужда от повече диалози между двете ни. 

# 3 819
  • Лутаща се
Доста се е изметнала темата.......

Относно фамилиите - преди 21 години като се женихме никой не ми каза, че можело и да не си сменя фамилията. По подразбиране си беше задължително.
Малко след брака, в библиотеката питайки ме за имената ми аз по инерция си казах моминската фамилия. Да знаете как ме изгледа мъжа ми......хем ядосано, хем огорчено, че и ме коригира на момента  Laughing
Не съжалявам особено. Преди инициалите ми бяха МПМ /звучеше ми като малоценни и малотрайни предмети - учила съм счетоводство някога си/, а сега са МПС, но така май повече ми харесва  Mr. Green

Относно омъжването след 35 г....
Според мен достигайки тази възраст без да си сглупил като келеш да се ожениш/омъжиш, от там нататък няма как да се получи. Човек захитрява, свиква да живее сам, не му се иска тепърва да трабва да се учи да се съобразява с някого.
Лично мнение.
В един друг свят или паралелна вселена аз не бих се омъжила.

Последна редакция: нд, 20 май 2012, 02:03 от skarlet71

# 3 820
  • В заешката дупка
Аз пък се омъжих в страна, в която имената не се сменят. И аз, за да си сменя името трябваше специално заявление да подавам и да изтъкна причина. Жалко, че не съм се сетила тогава да им кажа, че е защото много държа да загубя идентичността си. Щеше да е купон.   Grinning

# 3 821
Вече май можело съпругът да вземе фамилията на жена си и то с тире  Laughing. Интересното е, че познавам двойки, при които това би било невероятно удачен вариант.

# 3 822
Всеки от двамата може да вземе фамилията на другия с или без тире и това не е отскоро. Затова се попълва декларация още с подаването на документите за брак.
Нещо по този повод - наскоро четох решение, май на Великотърновския съд, относно драмата на една млада булка, която останала с моминското си име след брака, но на третия ден пуснала молба с искане да бъде с фамилията на съпруга си, защото не разбрала, че няма да й я сменят автоматично. Съответно от общината изпращат декларацията, в която се е подписала, че иска да остане с моминската си фамилия, и съдията решава да не удовлетвори иска й.

# 3 823
Вече май можело съпругът да вземе фамилията на жена си и то с тире  Laughing. Интересното е, че познавам двойки, при които това би било невероятно удачен вариант.

винаги е можело и без тире Naughty

# 3 824
Съответно от общината изпращат декларацията, в която се е подписала, че иска да остане с моминската си фамилия, и съдията решава да не удовлетвори иска й.
    Леле, чак не ми се вярва.  ooooh! Вярвам ти, разбира се, новината звучи невероятно. Чешити всякакви, а аз за по-сериозна причина за промяна на името почти не се сещам. Дано публикуват решението на горната инстанция.
     Дали съдията не е помислил, че молбата е пусната под натиск от мъжовата рода.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт