Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 18

• 83 746
  • 754
  •   1
Отговори
# 375
Съжалявам, че не е по темата, обаче брат ми е аутист и ми съсипва живота, направо ме изнервя ужасно - скача да бие майка ми, която си съсипа живота заради него, а и мен ме бие понякога. Но той вече не е дете.

Какво става с възрастните аутисти, защото всички само за децата с такива проблеми говорят? Някой знае ли някакъв дом за възрастни аутисти, където да го приемат, защото не искам цял живот да се грижа за него, до сега все с него съм се съобразявала, но той става все по-агресивен.

Не се издържа вече. Той е ниско функциониращ - дори не може да се къпе сам, нито да се бърше след тоалетна и това ми създава ежедневен стрес, който ме докара до хронична депресия от много години. Ако остане на мен да се грижа за него и аз ще стигна до лудница. Cry

# 376
Винаги съм избягвала срещата с такъв пост.
Какво мисли майка ти по въпроса?

# 377
Снежа, честно казано мисля, че това е провокация. Личното ми мнение е да се избягват отговорите по този казус  Peace

# 378
Снежа, честно казано мисля, че това е провокация. Личното ми мнение е да се избягват отговорите по този казус  Peace
Дано да е така, защото ми напомня за един друг форум, който беше причина да се включа в този.
Трудно различавам провокациите.

# 379
Не мога да преценя дали е провокация, но на мен ми звучи реално. А и се чудя кой би написал такова нещо и с каква цел? Имам позната , чийто син е на 22 Аспергер. Отключил е агресия в пубертета , доста време са се опитали без лекарства, но наистина е станал опасен и за нея и за себе си. Сега приема медикаменти и е добре, що се отнася до овладяване на агресията.

# 380
  • София
И аз не виждам нищо странно в това да потърси помощ тук.
Дъщеря ми не може да търпи брат си отсега. И тя говори подобни неща за него, но казани по по детски начин, защото е дете. И аз силно се надявам да не и се налага да поеме тя грижата за него.

pawdflsdflwerpvldf, на колко години си? Ако си в работоспособна възраст можеш да излезеш на квартира и да се издържаш сама. Можеш да помагаш на майка ти, когато имаш възможност, но да си осигуриш лично пространство и личен живот.
Не знам как да помогнем на майка ти. Повечето аутисти когато станат възрастни им се трансформира диагнозата в шизофрения и затова рядко си срещала да се говори за възрастни аутисти. Стандартно аутизма се поставя в детска възраст, но когато премине в шизофрения - вече се говори за възрастни с тази диагноза.

# 381
Нещата в пубертета са доста сложни за нашите деца.
Данните за преминаване на аутизмът в шизофрения са толкова потвърдени колкото и произхода на аутизма.
От хората които познавам след пубертета агресивността се овладява.
Запазването на агресивността на възраст на 22 години не е типично за състоянието, а по скоро съответна реакция към действителността и близките дължащо се на неравностойното положение на тези хора.
За съжаление е типична за повечето деца с увреждане като възрастни.
Искрено се надявам нещата да спрат след етапа на пубертета.

# 382
Дъщеря ми от миналата година си е чист пубер Laughing. И за моя радост и нещастие на всички черногледци, които твърдяха всевъзможни неща тя взе, че се кротна и успокои. Невероятно, но факт  Hug. Нито съм и давала лекарства, нито смятам да го правя и съм адски щастлива, че тя опроверга част от специалистите  Hug.

# 383
Аз не мога да се похваля със същото, но се надявам този период да е временен.

# 384
Аз не мога да се похваля със същото, но се надявам този период да е временен.
Дано Praynig  bouquet

# 385
Не знам кой се крие зад псевдонима на това момиче или млада жена, но не ми изглежда много нормално да си измислиш такава поредица от букви. Изглежда като нещо закодирано. И все пак, да си спомним за онова "объркано" момиче, което ни питаше какво да прави с приятеля си аутист.
Ако тази "сестра" наистина иска съвет, нека пише.

Но Катина, миличка, аутизъм и шизофрения са коренно различни диагнози. В една от миналите теми написах диагностичните различия. Объркването идва от миналото, когато са смятали аутизма за детска шизофрения. Ще се опитам да намеря материала и да го пусна отново.

За сравнение - все още считат спанака за най- богат на желязо, въпреки че е доказана грешката с десетичната точка, както и лимонът за най- богат на витамин С, когато червената чушка е по-богата.

# 386
Не знам кой се крие зад псевдонима на това момиче или млада жена, но не ми изглежда много нормално да си измислиш такава поредица от букви. Изглежда като нещо закодирано. И все пак, да си спомним за онова "объркано" момиче, което ни питаше какво да прави с приятеля си аутист.
Абсолютно същото си мислех и аз, когато писах поста си за недоверието  Crazy

# 387
Мами,
ами преди да се емоционираме и започнем да дискутираме сериозно един такъв казус, който е възможен, нека си използваме "малките сиви клетчици" (както би казал Еркюл Поаро).

Кой е поставил диагнозата на този възрастен аутист и кога? Всички подозираме, че и в България, подобно на САЩ и други страни с традиции в психиатричната помощ има не малко възрастни аутисти, живеещи с диагнозата "шизофрения". Диагностицирането на състоянията от спектъра се прави от сравнително неотдавна.

Ако този човек, наистина има такава диагноза, майка му знае добре, къде му е поставена и към кого да се обърне. И още нещо, както шизофрениците се овладяват с терапия, така могат да бъдат овладени и агресивните хора от аутистичния спектър - и деца, и възрастни.

# 388
Абсолютно същото си мислех и аз, когато писах поста си за недоверието  Crazy
Аз нищо не си мислех, но факта, че момичето не се включи да изрази мнението на майка си започна да ме навежда на тази мисъл.
Няма родител който при такава ситуация да не си задава въпроси, а при случай, че има две или повече деца да не мисли и за другите деца и тяхното бъдеще.
При такава ситуация на всеки му е известно, че другото дете трябва да поеме своя живот. То просто не е задължено с нищо. Нещата са комплексни, но до пълнолетие на децата, след това задължението остава само на родителя.

# 389
  • София
Констанца, знам, че са различни диагнози. Не ми се говори по тази тема.

В момента вярвам, че това е едно объркано дете, което има нужда от помощ. Имам объркана дъщеря, която страда заради брат си. Не искам да и се наложи да потърси помощ някъде и да и кажат, че е провокатор. Тази комбинация от букви без смисъл е модерна сред тинейджърите. Само да видите ника на дъщеря ми в скайпа и, и за какви комбинации от безсмислици са си измислили приятелите и . Може това дете да иска просто да бъде изслушано и да получи подкрепа, може би майка му няма много сили да и даде емоционалната подкрепа от която се нуждае всяко човешко същество и тя я търси тук. Може би някой ден децата ни ще пишат в някой форум по тема, която ги интересува и ще ги обвинят че са провокатори, защото нямат правилен изказ и не си задават въпроса според очакванията на тематиката в този форум.

Общи условия

Активация на акаунт