Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 18

• 83 710
  • 754
  •   1
Отговори
# 585
Факти за раждането, които всяка жена трябва да знае
Цитат
Едно изследване проведено в Япония през 1991 търси връзката между аутизма и мястото, където детето е родено. Изследователите установили, че процентът на децата с аутизъм е по-висок за определена болница в Япония. Практиката в тази болница била следната: бебетата се раждали чрез планирано секцио 1 седмица преди термина на раждането. Още през седемдесетте години учените предположили, че рискът от аутизъм се увеличава при секцио направено преди бебето да покаже, че е готово да роди.

# 586
В това горното се включвам.
Интересно ми е, прави ли се някаква статистика / дори да не може да бъде обяснена с задоволителни аргументи/ за децата с аутизъм, съответно родителите им и условията в които се раждат и развиват поне до 1 година.
Повечето от хипотезите за произхода на аутизма са на базата на изследвания с доста нисък % и за мен са само в сферата на предположенията или незадоволителни.

# 587
 момичета, къде се подават документите с молба за отпускане на ресурсен учител? В нашият град виждам че има конкретно такъв център, но мен лекаря ме прати да търся конкретно име, което с разпитване разбрах че е директор на социално подпомагане в града

# 588
Kasidy, минава се през комисия в РЦ.Прилагат се епикриза, документи от ДГ или у-ще, както и рисунки на детето.

Последна редакция: вт, 12 юни 2012, 08:41 от n_alex76

# 589
   Гледате ли Топ Модели на Тайра Бенкс по БТВ Лейди?

В момента върви 9 кръг на това шоу,където до днешен ден участваше едно невероятно момиче със синдром Аспергер.Прекрасната Хедър стигна до челната петица,но в днешния епизод отпадна от надпреварата(което направо ме разрева  Cry ,а по принцип рядко гледам и се вживявам в ТВ шоу-та ).....
  Беше ми интересно да наблюдавам участието й там.Много исках да стигне колкото може по-далече,защото имаше невероятен потенциал.Но стигна до където стигна.....Въпреки злобните и безчувствените си колежки,които я мразеха и я спъваха психически на всяка крачка,защото въпреки непохватността си тя им беше страхотна конкуренция....

Вижте само колко е красива и изразителна!

Тук още снимки

Последна редакция: пн, 11 юни 2012, 23:39 от Селма

# 590
Браво на Хедър! Тя е едно доказателство, че чертите от спектъра са много по-разпространени сред хората, считани за "нормални", което все по-често се отчита. Както се вижда от текста, диагнозата й е поставена чак на 15 годишна възраст. Много са интересни Аспергерите. Те имат много висок потенциал, но често много по-странно поведение от останалите хора от спектъра и са многократно по-раними, защото осъзнават недостатъците си и присмеха на околните. Могат да решат сами, че мястото им не е в училише, въпреки че се справят с ученето често по-добре от останалите. На останалите от спектъра, дори и да са високо когнитивни подигравките не правят впечатление. Не знам кое е по-добре от психологична гледна точка.

А на въпроса за ГРР, тя е сборна диагноза в МКБ-10, както е PDD в DSM-IV. Но въпрос е доколко нашите специалисти се нагърбват да слагат по-конкретна диагноза. За нас това е много важно, докато за повечето от тях това е без значение.

Ето нещо от Уикипедия:

The diagnostic category pervasive developmental disorders (PDD), as opposed to specific developmental disorders (SDD), refers to a group of five disorders characterized by delays in the development of multiple basic functions including socialization and communication. The pervasive developmental disorders are

Pervasive developmental disorder not otherwise specified (PDD-NOS), which includes atypical autism, and is the most common;
[
b]Autism,[/b]  the best-known;

Asperger syndrome;

Rett syndrome; and

Childhood disintegrative disorder (CDD).

The first three of these disorders are commonly called the autism spectrum disorders; the last two disorders are much rarer, and are sometimes placed in the autism spectrum and sometimes not.

# 591
Мами,
стана ми интересно написаното от Хамелеон за евентуална връзка между начина на раждане и аутизма. Потърсих повече инфо и попаднах на ето това
Common Obstetrical Procedures and Their Link to Autism - ICPA
icpa4kids.org/...to-autism/All-Pages.html

Не съм се задълбочавала. Има логика в разсъжденията, без да са подкрепени от данни от проучвания. Но човек може да го прочете за обща култура и още повече майките, които имат намерение те самите да имат още деца или имат приятелки, които ще забременяват или са бременни вече.

# 592
  • София
И двете ми деца са родени секцио...Първото защото нямаше друг начин. Второто заради първото...А чаках до последно за нормално Confused

# 593
Нишката на живота
Цитат
Те доставят кислород и хранителни вещества на плода и отвеждат продуктите на обмена и въглеродния диоксид...

При къса пъпна връв е трудно да се положи бебето на корема на майката и да се дочака спирането на пулсациите и, преди да се пререже. Понякога късата пъпна връв пречи на бебето да излезе и се налага лекарят да среже перинеума, за да му помогне да се роди...

Увиването на пъпната връв се среща при всяка четвърта бременност. По-често увиването е около шията на бебето и по-рядко – около крайник. Среща се и комбинирано, когато бебето буквално се заплита в пъпната връв.
Защо се случва? Най-вероятната причина е кислороден глад, който кара бебето да се движи интензивно и да размахва крайници, натрупвайки пъпната връв върху себе си.

Асфиксия по време на раждане

# 594
 Датата ни за издаване документ от лКК остава за началото на юли, неясно все още на коя дата
виждам че последните заседания на комисиите за оценка в тукашния ресурсен център са точно юли
Този документ като го получа най-накрая, та отида и да кандидатствам ако вече заседания няма какво става Confused Да не отложат ресурсния за догодина Tired

# 595
Не знам дали сте чели това. За С.Джобс също се твърди, че е е от спектъра. Може и да не е, но животът му е изключително интересен, поне отстрани, а някои негови думи  навеждат на много размисли. http://www.eva.bg/categories/%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B … %D0%B1%D1%81.html

# 596
Kasidy, не е късно да минете и през септември или октомври.Дори и да няма дата, винаги в последният момент се появяват деца за оценка и се обаждат кога да отидете.Ние сме на ДГ от м.09.2011г. и минахме през РЦ през м.10.Не се притеснявай! Peace

След като изследвах Хриси за тежки метали и всичко се оказа в нормата, започнах да търся причината за състоянието й в друга посока.Случайно или не при раждането пъпната връв се оказа 42см и я задържах в родовите пътища.Сложиха я в кувьоз за 10 часа, защото "се давела в лигите си"/обяснението на акушерките/. Thinking
Миналата година много ме разпитваха за раждането в "Св.Наум", а тази година в анкетата, която трябваше да попълня в "Св.Никола" един от отворените въпроси бе/перифразирам/ - усложнено раждане заради пъпна връв.  
Това е нашата история. Confused

Аутизъм

Последна редакция: ср, 13 юни 2012, 13:01 от n_alex76

# 597
Мами,
попаднах случайно на презентация за аутизма на Севджихан Еюбова - клиничен психолог от Шумен. Не бих казала, че препоръчвам нещо друго, освен линковете, които ви пускам, тъй като нямам представа от изявите й. Стори ми се доста широкоспектърна, което може да е много добро, а може и да не е толкова добро. Но презентацията й е много добра, дори да е умела компилация. Не с всичко в нея съвпада с моите виждания, но я оценявам като много информативна.
Аутизъм презентация
www.slideshare.net/eubova/ss-8792804

А въпросникът, преведен от нея, заслужава да бъде поставен във виртуалната ни библиотека.
www2.gsu.edu/~psydlr/DianaLRobins/.../M-CHAT_Bulgarian.pdf

# 598
  Констанца,не ми се отваря въпросникът...

Презентацията изглежда много добра.  Peace

# 599
www.osbulgaria.com/bg/@2048/...и.../m-chat/
www2.gsu.edu/~psydlr/DianaLRobins/...M.../M-CHAT_Bulgarian.pd

Този, който се  отваря (първият) е по-общ. Другият е самият въпросник, който може да се свали (download). Просто копирай адреса и го сложи в "Гугъл". Излиза веднага.

Последна редакция: сб, 16 юни 2012, 10:20 от констанца

Общи условия

Активация на акаунт