Защо няма да ви дам работа

• 27 151
  • 581
  •   1
Отговори
# 480
Как може да се заблуждавате, че жена, излезла в майчинство, не ви е още работничка, защото не знаете дали ще се върне, не знам. По тази логика, ако някой вземе болнични и се гътне и умре накрая, вие ще си изискате платената сума за болнични.

И въобще, що за липса на въображение и комуникационни способности е това да копираш някакъв си (слаб) постинг от някакъв си унгарски блогър, вместо да кажеш, аз имам малко бизнесче и смятам, че следните нормативни правила трябва да се смекчат за бизнес с Х броя работници и годишен оборот до У. И да се аргументираш, подкрепяйки евентуално със сравними примери. Вместо да нападаш майките, болните и т.н.

излЕзлата жена в майчинство си го е направила по свой избор и не може да се сравнява със заболяванията.
Отгоре на това - ежемесечно се внасят пари в тази система именно за майки, болни...
Защо този, който все пак се опитва да сътвори нещо и да даде работа на други да е длъжен да плаща въпреки ежемесечните предварителни вноски за това?

Втората ти част ще го подмина със  Laughing защото явно нищо не си разбрала! Никой /и блогъра/ не напада майките и болните, а СИСТЕМАТА!
Как пък толкова хора разбраха и умеят да четат с мисъл, пък ти и такива хора като теб /работещи пред аудитории/ - не?!? Що за липса на мисъл?
Но пък на обиди сте щедри!!!

# 481
Така. Поправете ме, ако греша. Работодателят в Бг поема част от здравната осигуровка на работника. С прости думи, това е, за да може работникът да ползва безплатна медицинска помощ.

Освен тази осигуровка, плаща ли работодателя сума, която го застрахова срещу загуби от болнични?
-Ако да, какви да условията на тази застраховка? Предполагам, има уговорен праг преди да започнат плащанията и процент от загубите, които ще се покрият, плюс горен праг. Което точно от тези условия не е спазено?
- Ако не, за какво говорим.

# 482
Логиката не е по-различна от тази, при която на неработещия в платен годишен отпуск му се плаща. Grinning Освен ако идеята не е, че държавата (или направо работникът) е длъжна да поеме всички разходи от това, че сме хора - болнични, майчински, отпуски и т.н., а за работодателят да останат само приходите.

За това, което ме питаше, нова. Същото, което казах по-рано. Тук докато си в майчинство/бащинство се трупа отпуск. Сумата се дължи от работодателя. Не от фондове. Не от синдикати. Не от социални. Не от застрахователи.

Искаш да кажеш, че 36-46 % данъци и отделно осигуровки не могат да покриват разходите на исландските работници при нужда  и редовно работодателите додават?

Всъщност, колко в крайна сметка отпуски се трупат по време на майчинството там?

# 483
Гледам сте захванали отпуски,болнични..
Помните ли кой и колко отпуски неизползвани изплатени получи накуп?
Аз досега не съм говорила с човек работник или работодател,който да приема тази система.
Най често срещаното предложение е за социална и здравна застраховка.
По мои изчисления ако отпаднат осигуровките по този малоумен начин,заплатите ще се вдигнат.

# 484
  • София
по частните фирми хората не само болнични,  а и отпуските едва карат! Нали все няма хора, все икономии, та хората си ходят болни и почиват максимум по седмица на годината.

няма да се вдигнат заплатите, Джоджо, а работодателят ще ги намести веднага тези пари. На всичко отгоре тези осигуровки не ги плаща само работодателят, а се поделят с работника.

# 485
Аз да си кажа за неизползвани отпуски не получих нито лев. Това не значи, че съм ги ползвала, изгоряха ми над 50 дни. Просто пускахме ги на хартия и си ходехме на работа, а шефката ги пишеше в един тефтер. Смениха шефката и тефтера новия шеф не го призна. И болнични съм била и съм си ходила на работа, примерно ползвам първия ден и като почувствам на другия, че мога да стана от леглото отивам на работа. Като казвам болнични имам предвид, че примерно ми се е случвало да взема 3 дни веднъж на две години. Иначе предложението за застраховките е добро. Peace

# 486
  • В заешката дупка
Ох, нова, караш ме много сериозно да се съмнявам дали те разбирам и дали не пиша глупости. Rolling Eyes

Тук наистина работодателят плаща отпуск след майчинството, но следващите години отпускът намалява в зависимост от това колко си отсъствал предходната. И тук вече наистина не съм сигурна кой точно компенсира за това.

В Бг предполагам еквивалентът би бил след майчинството работодателят да плати отпуск само за едната година.

А схемата за изчисляване на отпуска е принципно 2 дни на месец, което ще рече 9 (месеца бащ+майч) Х 2 = 18 дни (общо за майката и бащата).

Последна редакция: чт, 09 фев 2012, 17:24 от ЧеКа

# 487
  • София
по частните фирми хората не само болнични,  а и отпуските едва карат! Нали все няма хора, все икономии, та хората си ходят болни и почиват максимум по седмица на годината.
Peace
В предишната ми работа ползвах 10 дена отпуск, докараха ми комп-а, когато бях с бронхопневмония (болничен), бъбречната криза беше "успокоена" с лекарства, а събота се работеше поне до обяд. И неделя се работеше до вечерта, когато имаше спешна работа. Така е в малките частни фирми, когато всеки е незаменим.

# 488
  • София
Освен тази осигуровка, плаща ли работодателя сума, която го застрахова срещу загуби от болнични?

Пиле хвърковато, ако работодателят не е предвидил загубите от болничен, отпуск, смърт или катастрофа за какво говорим?!?  Знам, че не е лесно, но нали не очакваш, че някой ще поеме щетите от това, че си наел болнав служител? Или пък да ти плащат част от пенсията му, защото се е пенсионирал предсрочно?
Тук говорим за цялата система в БГ, а не за частен случай.

ПП. Не написах, че неизползваната част от отпуската се заплащаше  Peace Шефката ми беше голяма работа.

# 489
Аз минавам само да напомня, че едни дребни душици, с дребно бизнесче, разбира се, признаха, че мрънкат за едни 20 лв месечно, които им струвала служителка по майчинство. ooooh!
За какво изобщо е спорът? За тези 20 лв кой да ги плаща ли? Ми искайте си ги от служителите. Те ще ви напсуват, няма да ви работят коректно, при първа възможност ще се махнат и така до следващия. Щом сте толкова големи, че не можете да вложите едни 20 лв месечно в работник, който със сигурност ви докарва много повече! Но това е - български "бизнесчета"! Joy

# 490
Как ги раздавате тия пари. Каго влезеш в магазина, си правиш сметка, нали. Качество, цена. И не оставяш бакшиш на горката касиерка.

# 491
Аз няма за какво да инвестирам в касиерката. Тя не работи за мен и няма да ми носи печалба. Не мисля, че примерът е удачен. Peace

# 492

много хора  предпочитат да си вземат парите от отпуските - излизат уж в отпуска , но  идват на работа , така получават двойна заплата един месец ,
защото няма какво да правят у тях , ако излязат 4 седмици в отпуск  ...
а фалшивите болнични са Безчет !!! - който има проблем , веднага цъфва с болничен ...

# 493
Пипи,освен дълги чорапи и дълъг език на човек му трябва да погледне и надалеч,по далеч от носа си  и да  види,че за да има недоволни и не работеща система,нещо не е наред.
Работодателите плащат,работниците плащат,трудовата медицина е задължителна,а когато отидеш на лекар за задължителните профилактични прегледи пак плащаш.
Осигуровките  са за майчинство и болнични,защо тогава някой отново има ангажимент?
Осигуровките са за здраве,защо тогава болния плаща престоя за дни в болница?
Осигуровките са за фонд безработица и фалит,защо работодателя плаща един месец заплата и осигуровки след освобождаване?
Не е ли по логично да бъде другояче?
И понеже лично аз не мога повече,се отказва.След месеци прекратявам дейност.
И кой спечели от битката с администрацията?
Може би аз,защото най после ще променя нещо.
Нали казвате-като не ви харесва,никой не ви задължава.
Един по един ще напуснем тази държава на пиявици.
Ще кажете-прав ти път.
Но на мен вашето мнение не ме интересува.
Но на мен няма да ми пука.
Защото аз ще работя и хората ще имат нужда от моя труд и ще ми плащат за него.
И когато си свърша работа ще ми кажат,,Благодаря",а не да броя колко пари съм спечелила на техен гръб.

# 494
  • София
възможно е. Моята инфоормация от трети лица е точчно обратната - проблеми с отпуските, проблеми с болниичните, мръщене от началниците. Какво ще прави работникът през 4-те (4 ли?) седмици отпуск си е негова работа, важното е, че той си ги иска.

Общи условия

Активация на акаунт