MЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - тема 4

• 105 660
  • 777
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Пиши му пак да ти каже конкретен  Rolling Eyes

# 76
Така ще да направя, мерси Бамба  Wink

# 77
  • София
Момичета, а SDI тестът и ДНК фрагментациите (които в ценовата листа на Щерев са 200 лв.) едно и също ли са?
И още нещо - кой лекар може да ме консултира за отклонения в кариотипа и дали имат връзка с астенозооспермия?

Birenka ако това може да ти е  от помощ :

Цитат:
Качеството на сперматозоидите определя не само броя на оплодени яйцеклетки, но и последващото ембрионално развитие - скорост на развитие на ембрионите, формирането на бластоцист и имплантацията. Показателите за качество на сперматозоидите, използвани при SDI теста, са различни от тези, включени в стандартния семенен анализ (брой сперматозоиди, подвижност, морфология и др.). Чрез този метод се определя процента на увредена ДНК на сперматозоидите и се изразява като индекс на ДНК фрагментация (DNA Fragmentation Index, DFI) – процент сперматозоиди, съдържащи фрагментирана ДНК, както и високо ДНК оцветяване (High DNA Staining, HDS) – процент спермални клетки с некомпактен (незрял) хроматин. Механизмът, по който увредената спермална ДНК повлиява изхода от бременността все още не е напълно изяснен.

SDI тест се прилага при мъже от двойки с неизяснен стерилитет, ембриони с лошо качество при IVF, проблемна имплантация и повтарящи се спонтанни аборти. Изисква се въздържание от полови контакти (еякулация) между 3 и 5 дни преди теста, както и липса на употреба на алкохол до 7 дни преди изследването.

# 78
Titka   bouquet,
нещо подобно намерих като информация, но това е по-пълно обяснение.
И инфото за алкохола не го знаех. Много полезно! Мерси Simple Smile

# 79
Момичета, а SDI тестът и ДНК фрагментациите (които в ценовата листа на Щерев са 200 лв.) едно и също ли са?
Да, според мен са едно и също.

Birenka, на нас винаги са ни казвали, че преди спермограма и СДИ тест трябва да има полово въздържание и въздържание от алкохол също.

# 80
  • София
Здравейте момичета. Преди няколко теми и аз бях тук и за мое най-голямо съжаление се връщам пак.
Преди 3 години направихме СГ и излезе 2% нормална морфология. Мъжа ми пи добавки и витамини, но не се подобри. Кацаров откри варикоцеле 3-та степен, но препоръча да не се оперира и така мина времето. От тогава направихне 2 инсета, 1 инвитро и 1 ИКСИ - всичките неуспешни - все лошо качество на ембрионите. Последната СГ излезе с 0% морфология и д-р Персенска ми каза да помислим за донор  Tired А това е недопустимо! Искам дете от този мъж!
Честно казано съм отчаяна! Не знам дали е открит някакъв начин за въздействие върху морфологията, но ще се радвам да споделите нещата които сте чули!

# 81
  • близо до Кресненското дефиле
Пийте витамини и добавки,направите нова косултация с андролог,може би и операция.
Нека пие и от бърканицата с мед!Да откаже цигарите и алкохола!
Що не питате за тези TESE,PESE методи!?! newsm78
С тази морфология,инсетата и ин витрото са били обречени!

# 82
Пийте витамини и добавки,направите нова косултация с андролог,може би и операция.
Нека пие и от бърканицата с мед!Да откаже цигарите и алкохола!
Що не питате за тези TESE,PESE методи!?! newsm78
С тази морфология,инсетата и ин витрото са били обречени!

Защо обречени бе Румка? Та нашата преди опита ми през 2010 беше 3% някъде и имахме перфектни ембриони, от които се хвана един някъде или два, но втроият изпадна рано и в мен доживя до 7 седмица, все пак Peace
Но ние имахме и СДИ и там имаше заключение добър оплодителен потенциал, ако и това има някакчо значение  newsm78 Отделно пихме 3 месеца добавки скъпи разни и те моежа да са повлияли, а и нали, за тази цел да се прави ИКСИ!

# 83
Akemi, съжалявам за неуспехите, миличка! Hug
А на какво основание др. Кацаров е препоръчал да не се оперира варикоцелето? И защо не се консултирате с друг специалист? Не че съм лекар, но от това, което съм чела знам, че ако операцията не помогне няма и да навреди, защо тогава да не я направите ако е така.
И на моя мъж съвсем скоро му откриха варикоцеле, което сме решили да оперираме, а и лекаря каза, че шанса операцията да повлияе положително върху спермограмата е доста висок.

# 84
  • София
TESE се прави при липса на сперматозоиди, а на мъжа ми всички други показатели са му в норма - брой, подвижност, кол-во на еякулат. Само тази морфология! Кацаров каза, че не препоръчва операция поради възрастта му - 47 г - не се повлиявали.
А иначе той не пуши, а колкото до алкохола - пие малко и то бира.
Кой друг андролог имате предвид?

# 85
Аз не съм в БГ и това, което знам за андролозите го чета тук. Но момичетата са писали освен за Кацаров и за др. Бъчваров мисля, че беше, работел в Щерев. Сигурно има и други специалисти. Все пак е хубаво да чуете и второ мнение.

# 86
  • Sofia
Я да се запиша и аз в темичката и да споделя нашия опит.

Мъжът ми е с ОлигоАстеноЗоо/или някой път вместо Зоо е Тератозо/Спермия.
Имахме според Кацаров 3та степен варикоцеле, според Бъчваров няма варико. Кацаров препоръча операция, която направихме преди година и 4 месеца. Пили сме и добавки, и бърканица, и чайовете.. всичко. Подобрение няма, напротив онзи ден бяхме при Бъчваров, който сега преценя, че единият тестис е по-малък и има не знам каква си структура (по-различна от другия). Той каза, че това нещо на предишния преглед го е нямало и е възможно да е предизвикано от кво ли не, включително да е в резултат от операцията от варикоцеле  newsm78 newsm78 В никакъв случай не бе изказано категорично становище че операцията е навредила.
Ние сега започваме 3 месечно лечение с прегнил и фостимон, изписано от Бъчваров.

Успех на всички!

# 87
# 88
Miho, а има ли влошаване в показателите на спермограмата след операцията или само единия тестис е станал по-малък и е променил структурата си?
Мен ме вълнува въпроса ако операцията от варикоцеле не помогне дали може да навреди, т.е. да промени показателите на спермата към по-лошо. newsm78

# 89
Варикоцелето е проблем и при нас. Все още не сме го оперирали, тъй като различните специалисти не са на едно и също мнение. Уролога препоръча операция, която щяла да подобри с до  90% нещата, а андролога казва, че при нашите показатели на спермограмата не е наложително. Нещото, което ме притесни, когато започнах за се позачитам по-подробно по темата е, че макар и в редки случаи, операцията на варикоцеле може да доведе до атрофия на тестиса откъм оперираната страна.

Общи условия

Активация на акаунт