MЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - тема 4

• 105 663
  • 777
  •   1
Отговори
# 90
  • Sofia
Рози, ами нещата при нас са по-зле след операцията. 

Последна редакция: нд, 18 мар 2012, 14:58 от Miho_She

# 91
  • Sofia
Варикоцелето е проблем и при нас. Все още не сме го оперирали, тъй като различните специалисти не са на едно и също мнение. Уролога препоръча операция, която щяла да подобри с до  90% нещата, а андролога казва, че при нашите показатели на спермограмата не е наложително. Нещото, което ме притесни, когато започнах за се позачитам по-подробно по темата е, че макар и в редки случаи, операцията на варикоцеле може да доведе до атрофия на тестиса откъм оперираната страна.

Дени, имаш ли повече информация за този риск? Къде мога да прочета повече? При нас това ли се е случило  newsm78 newsm78 Shocked

# 92
Варикоцелето е проблем и при нас. Все още не сме го оперирали, тъй като различните специалисти не са на едно и също мнение. Уролога препоръча операция, която щяла да подобри с до  90% нещата, а андролога казва, че при нашите показатели на спермограмата не е наложително. Нещото, което ме притесни, когато започнах за се позачитам по-подробно по темата е, че макар и в редки случаи, операцията на варикоцеле може да доведе до атрофия на тестиса откъм оперираната страна.

Дени, имаш ли повече информация за този риск? Къде мога да прочета повече? При нас това ли се е случило  newsm78 newsm78 Shocked

Miho_She, успях да издиря една от статиите

http://www.urology.bg/varicocele/

виж "Усложнения след операция по повод варикоцеле"

"Като при всяка друга оперативна интервенция и при лечението на варикоцелето са възможни усложнения, но те са редки:
-Рецидив на варикоцелето
-Образуване на хидроцеле
-Атрофия на тестиса"

Мисля, че е добре да поразпитате по-подробно вашия лекар за този проблем, ще се радвам да споделиш след това. Вярвам, че няма неразрешими проблеми, важното е да действаме срещу тях.

Hug

# 93
  • Sofia
Дени, благодаря ти!

Аз още утре ще звънна на Кацаров да се видим с него и да чуем неговото мнение как да действаме. Иначе намерихме Фостимон в Турция и Прегнил от едно семейство, което е с мъжки фактор, взели са лекарствата и са забременели и не им се е наложило да ги ползват.. Simple Smile Ама че късмет, а? Simple Smile

Разбира се, че надеждата не трябва да умира!

Ще споделя какво е казал Кацаров.

# 94
От тогава направихне 2 инсета, 1 инвитро и 1 ИКСИ - всичките неуспешни - все лошо качество на ембрионите.

akemi, няма лекарство или процедура, за които да е доказано, че лекуват мъжки фактор, който  и да било от параметрите. За варикоцелето водят спорове дали изобщо има смисъл да се прави, защото когато съпоставили групите с и без операция нямало статистическа разлика в крайния резултат т.е. успешна бременност.
Озадачава ме много силно това, че ви препоръчват донор само заради лошата морфология. Ще обесня защо.
Нашата морфология в трите пъти, когато беше мерена най-високия ни резултат беше 4% по Крюгер (имахме и една 0% след 6 месеца "лечение" с добавки, витамини и не знам си какво). Но колкото и пъти да сме дискутирали нашите резултатите с лекари (ние имаме най-сериозни проблеми с подвижността) морфологията никога не е била в центъра на дискусията. По принцип за нейната важност се спори доста, явно има липса на информация. Но като гледам как смъкнаха критериите по Крюгер от 14% на 4% нормални след онова мащабно проучване, почвам все по-сериозно да се съмнявам и аз във важността и. Според лекуващата ни лекарка, нейната роля е силно преувеличена. Тя каза, че е имала много случаи на спонтанна бременност с 0% морфология. Тя лично и обръщаше внимание, само ако и остналите параметри са занижени. Това вече говори, че има някакъв сериозен проблем в сперматогенезата, но ако морофологията е единствения проблем, не се впечатляваше. Уролога и отдаваше малко по-голямо значение, но потвърди, че няма никаква корелация между морфологиятя и какво има вътре в сперматозоида. Когато съм чела научни изследвания за важността на морфологията като фактор за успеха при ИКСИто, заключенията бяха, че не е фактор.
 И още нещо - когато нашите ембриони на 3-ти ден по време на първия опит се деляха бавно и хич не бяха цвете, никой не обели и дума за мъжкия ни фактор. Фокуса им беше върху яйцеклетките,  надяваха се, че не са улучили стимулационния протокол. Дори допускаха, че е възможно да има някакъв генерален проблем с моите яйцеклетки и по-скоро това да е причина, отколкото резултатите на мъжа ми. На въпроса може ли мъжкия фактор да е причина за слабото делене, отговора беше: много малко вероятно, защото всички необходими материли за добрата способност за делене на ембрионите се носи от яйцеклетката.
За подобряване на качеството на ембрионите на нас ни предложиха смяна в протокола. Под смяна разбирам не от дълъг на къс или обратно, а смяна на стимулационните лекарства. Първия път бях само на Гонал т.е. само ФСХ препарат. Казаха, че са избрали този протокол, защото статистически давал най-добри резултати. Но ... понякога на този протокол се случва точно това - слабо развитие на ембрионите. Затова предложиха да ме сложат на лекарства съдържащи ФСХ и ЛХ за втората стимулация, защото това е по-близко до как растат в тялото естествено и най-вече: изследвания са показали, че тази промяна дава най-добри резултати в ситуации като нашите. Ами даде ги, ембрионите изглеждаха "много, много по-добре" (това са думи на лекаря) и крайните резултатите са противоположни.
Моят съвет - направете ако ви е възможно консултация в клиника извън БГ.
Дано не съм права, но имам усещането, че лекарите в България гледат да се измъкнат с причина за всеки неуспех с параметър, който е извън нормите в изследванията. Така сякаш е най-лесно да се убеди пациента, искаш причина - ами ето я. От всичко, което тествахме това не е наред, значи там е проблема. Бих се съгласила, но само ако ми цитират или покажат научни изследвания, които подкрепят хипотезата им. Иначе - не.
Успех!  Hug

Михо, успех, мила, но дано Бъчваров има научни, предполагам нови, доказателства, че тази терапия работи. Много бих се радвала да е така.  Hug

# 95
  • София
Darlena, благодаря ти, мила, за отговора! Малка ми просветна!
Можеш ли да споделиш с каква стимулация си била? И аз бях с Гонал, после Цитротид и Меногон.
Казаха също, че и ЯЦ не са с добро качество и на първата консултация предложиха смяна на лекарствата. После ми казаха, че трябва да ми сложат конски дози хормони, за да изкарат много ЯЦ и от тях да изкарат поне 2 добри ембриончета (заради лошата морфология).
Сега бях пак на консултация за стартиране на процедура и им казах за новото изследване, с което паднахме от 2% нормална морфология на 0% и се коментираше само това.
Объркана съм! А донор не искам!
Скоро ще ходя на консултация при другия лекар да видим какво ще каже той и тогава ще преценя.

Miho_She и на нас ни излезе 0% точно в Мемориал и си мисля, че там е по-прецизна техниката. По-скоро резултатите тук поставям под въпрос.

# 96
akemi, Аз бях по дълъг и двата пъти. Първо блокаж с Лупрон, псоле като започнах стимулациите ми намалиха Лупрона наполовина сутрин и вечер 225 Гонал Ф. След 6-тия ден ми намалиха дозата до 187.5 и на нея остаах до края. Имахме 9 зрели яйцеклетки, 8 оплодени, но на 3-ти ден само едно мебрионче беше между желаниете 6-10 клетки. Неуспешен опит.
Смяна в протокола за втория.
Пак дълъг протокол, блокаж с Лупрон, намалена  дозата наполовина при начало на стимулацията с Гонал Ф 75 вечер и 1 шишенце Менопур сутрин (съдържа 75 единици ФСХ и 75 единици ЛХ). Така до 8 или 9-ти ден, след което естрадила рязко се засили (казаха, че било типично за Менопура) и ме оставиха само на Гонал 75 сутрин за още два дни да допораснат фоликулите. Отново 9 зрели яйцеклетки, 9 оплодени, на 3-ти ден пет ембриона между 6-10 клетки. Върнаха ми едно със 7 и едно с 8, бях бременна с близнаци до 8-ма седмица, след което бременността продължи с едно бебе.
За втория протокол лекарката каза, че няма нищо против и за къс (тогава щяхме да ползваме Цетротид за подтискане на хипофизата), но стимулацията щеше да е пак с Гонал и Менопур. Дано съм ти била полезна.

# 97
Рози, ами нещата при нас са по-зле след операцията. 
Miho, а аз си мислех, че след операцията по-лошо не може да стане, само по-добре...пък то не било така. Confused

akemi,  а каво казват в Мемориал за морфологията при вас? Като ходих там на първичен преглед останах с впечатлението, че за тях морфологията не е от голямо значение, тъй като тя и при нас е доста зле, ама те много не се впечатлиха.

Дарленка,  Hug Hug Hug

# 98
  • Sofia
Момичета, бяхме днес при д-р Кацаров. Направи той прегледа и каза, че не е вярно, че единият тестис е по-малък или че структурата му не е наред, и че не може д-р Бъчваров да прави такива заключения без ехограф а само с опипване. Също каза, че е недопустимо да започнем това лечение, което ни е изписано с Прегнил и Фостимон, защото ние нямаме проблеми с хормоните и тези хормонални препарати ще влошат още повече нещата (временно). Той изписа клостилбегит за един месец за повишаване на тестостерона (който е на долната граница) и билки за морфологията (даде ни телефона на неговия билкар). Супер съм втрещена от различните мнения на двамата доктори и не знам как да процедираме  newsm78 newsm78

Някой има ли опит с този клостилбегит?

# 99
Момичета, бяхме днес при д-р Кацаров. Направи той прегледа и каза, че не е вярно, че единият тестис е по-малък или че структурата му не е наред, и че не може д-р Бъчваров да прави такива заключения без ехограф а само с опипване. Също каза, че е недопустимо да започнем това лечение, което ни е изписано с Прегнил и Фостимон, защото ние нямаме проблеми с хормоните и тези хормонални препарати ще влошат още повече нещата (временно). Той изписа клостилбегит за един месец за повишаване на тестостерона (който е на долната граница) и билки за морфологията (даде ни телефона на неговия билкар). Супер съм втрещена от различните мнения на двамата доктори и не знам как да процедираме  newsm78 newsm78

Някой има ли опит с този клостилбегит?

Мише[/b Hug] Hug, ние не сме ходили нито при единия, нито при другия Sick Но чувам много хубави отзиви за Кацаров, но незнам дали ще го посетим, т.к при нас проблема е единствено и само в морфологията (и в тази връзка си мислех да го посетим, де Thinking). Обаче, направо незнам 2 различни мнения, тооо май винаги така се получава като се допитваш до много специалисти по един и същи въпрос ..
Иначе, били споделила малко повече за тези билки? За прословутата бърканица  с мед ли, става дума Thinking? Blush

# 100
  • София
Мише, ей тук има няколко коментара

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=460321.0

Онзи ден като бях в Щерев да ми подготвят документите за фонда, каката дето ги подготвя като видя становището от Кацаров, каза “Дано ви го признаят във фонда!” и аз много се ядосах. От фонда изискването е да имаш становище от уролог, ама няма списък от кого да го вземеш.

Да ти кажа, мое мнение – Кацаров е прав че само с опипване не може да се постави диагноза. От друга страна , казвам мнението на моята половинка, а  той доста чатка от техника, та той казва че според него и прегледа с ехографа може да се манипулира. Но въпреки многото, което изчетохме по темата, се доверява на Кацаров.
Преди да си закупите лекарствата им изчети показанията. Това според мен е подобно на случая да имаш повишен тестостерон и да ти изписват бабини зъби – в този случай отварата влияе по-зле и се получава отрицателен ефект.

# 101
Мише, не мога да споделя личен опит, но знам, че понякога се ползва Клостилбегита.  Има временен ефект. Не мога да коментирам точно за вашия случай, но тук останах с впечатление, че никой не се занимава да "лекува" мъжки фактор, защото истински лек няма. Естествено, не мога да говоря за всички и има ситуации, в които някакво лечение може да помогне, но в огромното болшинство от случаите няма смисъл. Отговори си и на друг въпрос, дори и да се подложи мъжа ти на това лечение, какво следва след това? Пак ИКСИ. Тогава има ли смисъл  newsm78

# 102
  • Sofia
Мили момичета, благодаря ви много за мненията.

Ние май по-скоро ще изберем сега да направим лечението с клостилбегит, предписано от д-р Кацаров.

Десди, не знам още нищо за билките, имам телефона на билкаря, утре ще му звъннем и ще се видим с него да видим какво ще ни даде. Не мисля, че е бърканицата. Сигурно е някаква смес с бабини зъби и кво още беше там.

Титка, мерси за линка, прочетох мненията, явно все пак са по-скоро против тези хормони.

Дарли, ох и аз напоследък до този извод съм стигнала - няма reliable метод лечение на мъжки фактор. Но Дарли, аз мисля, че лошата морфология влияе на качествата на спермата и съответно при ИКСИ шансовете са по-малки  newsm78 newsm78 Т.е. въпреки че следващата стъпка така или иначе ще е пак ИКСИ.. с по-добри показатели шансовете ще са ни по-добре.

Как сте вие с бебо? М?  Hug Hug

# 103
Но Дарли, аз мисля, че лошата морфология влияе на качествата на спермата и съответно при ИКСИ шансовете са по-малки  newsm78 newsm78 Т.е. въпреки че следващата стъпка така или иначе ще е пак ИКСИ.. с по-добри показатели шансовете ще са ни по-добре.

Как сте вие с бебо? М?  Hug Hug

Ох, и аз не знам вече. Много ме е яд на цялото безсилие на лекарите с мъжкия фактор, и тях също, но са благодарни за ИКСИто. Като се замислиш преди 1993 г. им е било невъзможно да помогнат. Дано я подобрите с тия лекарства и билки, но знаеш ли, че тука в деня на пункцията не мереха морфологията, само подвижността и бройката. Сигурно, защото така или иначе избират единични под микроскопа от целия обем след обработка. Ако искаш драсни един мейл на Кубра, любопитно ми е какво биха ви посъветвали те  newsm78. Нашата не каза нищо като видя 0% морфология (то  подвижността беше ужасна, аз направо бяха забрвила за морфологията), само повтори - ИКСИ.

Ние сме добре, но времето ми минава ужасно бавно, 37-ма седмица ми се струва след цяла вечност. Поуспокоявам се за малко след прегледите и още на следващия ден мисля за другия и се ослушвам дали всичко е наред. Така ще е от тук нататък. Дано скоро всичко тръгнете по стъпките на следващия етап и дано да сте по-спокойни и да се радвате повече и притеснявате по-малко от мен.  Hug Hug Hug

# 104
  • Sofia
Ох, Дарли.. боже, стига тревоги, наслаждавай се на тези така дълго чакани месеци! Не ходиш ли на работа? Така биха вървяли дните по-бързо. Пожелавам ти да върви бързо времето е една незабравима щастлива среща с бебко..

Ех хайде и ние да имаме вашия късмет  Praynig Аз днес съм при д-р Тимева да видим как е яйчника и лигавицата и дали да не опитаме на ЕЦ този месец. Хормоните са ми като в нормален месец.. та да видим.. Знам, че може би шанса не е голям.. но някак имам хубаво предчувствие, че и нашето сбъдване е близко.

А за мъжкия фактор, и аз по същия начин - ядосвам се на безсилието на медицината. Вчера Кацаров вика, ами вие сте за ин витро (според мен имайки предвид АРТ, а не ин витро вместо икси) и аз казвам.. ами да, ние имаме вече няколко неуспешни опита.. и той погледна нагоре с мил жест --- ами --- Божа работа е това  Praynig И така.. Кюбра, като ми изпрати нашата спермограма от Мемориал, ми каза - ИКСИ и това е. Не изрази никакво притеснение за морфологията. Там правят някакво центрофугиране и единия лист от сперемограмата е всъщност резултата от това, който май изглежда доста добре (на турски е и не съм я превеждала цялата, само основната част си преведох сама). Може би пък те не се тревожат много от това заради тази технология ИМСИ, която те използват, която им позволява изключително прецизен подбор на сперматозоидите при ИКСИ.

Тук ще си починем няколко месеца, в които ще пробваме на ЕЦ.. и ако не стане - лятото сме в Истанбул. То не че там е някаква машина за чудеса.. ама ужким са по-добри именно при решаване на проблеми с мъжкия фактор. Така или иначе, пълна съм с надежди!

Общи условия

Активация на акаунт